Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025 / 2026)

Ugovori su isti kao prošlog meseca, a tad sam ih ja detaljno prošao i nema nikakvih začkoljica sem toga što za prevremeno razoročenje daju sebi tri radna dana fore. Ipak, danas je to meni prošlo instant, kako sam prethodno naveo, tako da je sve ispalo bez ikakve frke.

Okej, to mi nekako standardno i kod drugih banaka.
Mada nisam nikad razorocio pre vremena tako da ne znam kako je u praksi, ali secam se da je u ugovoru sa UniCreditom isto bilo fore par dana.
To mi nije nikakav problem.

Odlicno mi je to sto nude punu kamatu kad se razoroci pre vremena, sto nije standardna praksa.

Odlicno mi je to sto nude punu kamatu kad se razoroci pre vremena, sto nije standardna praksa.
Ima AIK sličnu ponudu, gde možeš da razoročiš do 99% depozita pre vremena uz punu kamatu. Ali tih preostalih 1% uloga + kompletnu kamatu dobiješ tek kad istekne godinu dana, koliko kapiram kod yettela čim razoročiš dobiješ i ulog i kamatu

Poslednja izmena:
Ne razumem, u ponedeljak su me preko telefona ubedjivali da ugasim štednju po vidjenju i otvorim orocenu na 3 meseca za 3,3% jer je bolja ponuda, i sad objave da je 4,5%. Kolika je onda moja kamata, jel automatski prelazi na novu ili moram da ih kontaktiram ?

Slepci. Kad gasite stare ugovore, pise u aplikaciji nova kamata koja se pripisuje za prevremeno razrocenje. Obracunava se naravno ugovorena u trenutku otvaranja stednog racuna, a ne danasnja, proverio sam.

Ne prelazi nista automatski na novu. Raskines ugovor pod uslovima koji su vazili tada i otvoris novi po uslovima koji vaze sada.

Ne vidim, međutim, smisao ponovnog oročavanja na tri meseca po stopi od 4,5%. Oroči lepo na punu godinu po stopi od 5,5%, pa onda za tri meseca prevremeno prekini štednju, a kamatu svakako zadržavaš.
Ma učinilo mi se da prethodnog puta ta opcija na godinu dana u slučaju razoročenja nije davala istu kamatu kao u opciji od 3m. već samo 1%. ili tako nešto.
Ali, koliko vidim, sad su uslovi isti (samo se kamata razlikuje) tako da si potpuno u pravu.
Valjda se nisu oni negde zeznuli...

Ma učinilo mi se da prethodnog puta ta opcija na godinu dana u slučaju razoročenja nije davala istu kamatu kao u opciji od 3m. već samo 1%. ili tako nešto.
Nije ti se učinilo, stvarno je tako i bilo, i to sam naglasio u svojoj prvoj poruci. No sad je ta ponuda znatno bolja, a ova na tri meseca je samim tim obesmišljena.

Ako se prebacim sa bankmaxa na ovaj paket koji se ne placa lajt ili koji vec,sta se desava sa kreditnom,jeli ostaje dzabe ili ce se naplacuje odrzavanje?

Ostaje, pogledaj tarifnik. Do kraja 2024. je bila besplatna samo za primaoce zarade na MAX paketu (kombinacija ta dva uslova), a nakon toga bezuslovno za sve. Jedina razlika bilo bi ti plaćanje u inostranstvu, koje je bez naknade samo na MAX-u, dok na nižim paketima ide provizija od 1,5%. Dinarske kartice su, doduše, same po sebi loše za plaćanje u inostranstvu zbog lošeg kursa, pa je valjda i nisi (mnogo) koristio u te svrhe, ali konkretno Yettelove su dobre za Temu i slično, jer je zaduženje u dinarima, pa bi ti se tu nakon smanjenja paketa pojavila provizija. Zato bi eventualnu potrošnju tog tipa poželjno bilo preusmeriti na debitnu karticu, gde takva plaćanja ostaju bez naknade, tj. po tarifi za MAX paket.

Ostaje, pogledaj tarifnik. Do kraja 2024. je bila besplatna samo za primaoce zarade na MAX paketu (kombinacija ta dva uslova), a nakon toga bezuslovno za sve. Jedina razlika bilo bi ti plaćanje u inostranstvu, koje je bez naknade samo na MAX-u, dok na nižim paketima ide provizija od 1,5%. Dinarske kartice su, doduše, same po sebi loše za plaćanje u inostranstvu zbog lošeg kursa, pa je valjda i nisi (mnogo) koristio u te svrhe, ali konkretno Yettelove su dobre za Temu i slično, jer je zaduženje u dinarima, pa bi ti se tu nakon smanjenja paketa pojavila provizija. Zato bi eventualnu potrošnju tog tipa poželjno bilo preusmeriti na debitnu karticu, gde takva plaćanja ostaju bez naknade, tj. po tarifi za MAX paket.
Planiram da ostavim tu kreditnu samo za ne daj boze,tako da nece se koristiti nizasta ni kreditna ni debitna.

koliko je kurs evra za debitnu karticu u max bank paketu i ako neko zna da li u 30.000rsd koje moraš da potrošiš spadaju plaćanja karticom na pos u inostranstvu?

koliko je kurs evra za debitnu karticu u max bank paketu
Ukoliko imaš samo dinare na računu dok plaćaš nešto u drugoj valuti, nezavisno od paketa će se primeniti loš prodajni kurs od nekih 122 dinara. Ako ipak prethodno iskoristiš menjačnicu za razmenu, tu imaš kurs koji stvarno zavisi od paketa i trenutno iznosi 118,9 dinara za klijente na paketu Bank MAX. Za veće iznose može biti i bolji, što se često pominje na temi, pa možeš pretražiti, a skorije se pojavila i ova tema.

i ako neko zna da li u 30.000rsd koje moraš da potrošiš spadaju plaćanja karticom na pos u inostranstvu?
Nedefinisano je, uopšteno gledano, ali javljali su ljudi da se računa, doduše, pre postajanja brojača, pa zasad niko nije objavio tačne iznose, npr. da je platio x evra, a da mu je to uračunato kao y dinara. S druge strane, kada se ista potrošnja odnosi na program Yettel Sve, tamo je definisano da se devizna plaćanja računaju kao dinari po srednjem kursu, pa je izvesno da to važi i uopšteno, jer je to zapravo isti uslov.

Duže nisam pratio temu pa se izvinjavam ukoliko ponavljam pitanja:
1. Danas sam video uplatu od 5000rsd od pre neki dan "Max primary cash back, bank". Šta je to?
2. Kolike su kamate na štednju danas, za a-vista štednju i kolika je kamata za oročenu stednju i koliko minimalno meseci mora.

Unapred hvala.

1. Danas sam video uplatu od 5000rsd od pre neki dan "Max primary cash back, bank". Šta je to?
Dobio si 5k povrata za potrošnju od makar 30k u novembru. Očigledno nisi ni video da su ti preko mejla ponudili tu promociju, ali super si prošao.

2. Kolike su kamate na štednju danas, za a-vista štednju i kolika je kamata za oročenu stednju i koliko minimalno meseci mora.
O ovome smo detaljno pisali čak i na ovoj stranici, budući da su juče plasirali novu ponudu, a u krajnjem slučaju sve detalje imaš u aplikaciji i na sajtu.

Ništa, evo u međuvremenu napravih i tabelicu, da imamo sumirano:

Valuta štednjePo viđenju3 meseca12 meseci
Dinarska (RSD)2,01%4,5%5,5%
Devizna (EUR)0,3%/1,5% (prevremeno 0,2%)

Ovo je, dakle, decembarska ponuda. Dinarska štednja sada po pravilu zadržava kamatu uz prevremeno razoročenje.

A ja sam sinoć razročio onu od 3,3% da bih prebacio na 4,5 a oni su mi računali po 4,5% to što sam povukao

Nisu, to je greška u prikazu samo, tj. pogrešno su stavili da piše aktuelna stopa za razoročenje umesto one koja je po tvom ugovoru. Svakako, proveri iznos kamate.

Što bi značilo da si već bio na 4,5?

Evo sada sam izračunao, ipak je 3.3%, nisam računao 30.11 i jučerašnji dan jer sam oročio 29.11. Ipak to tako samo piše tamo

Danas sam otvorio 4 partije. Do kraja meseca ću probati još jednu. Sigurno da postoji neki limit, ali eto 4 može sigurno. Čudno malo da mesec za mesecom daju dve promocije. Ili su počeli da im odlaze korisnici ili su ljudi počeli masovno da dižu novac zbog aktuelne situacije

Sigurno da postoji neki limit
Ne znam što ste sumnjičavi (ti i ostali), ali ako kažu da nema, onda nema. I nisu jedini koji trenutno nemaju limite, tako da nije toliko čudno. Čak suprotno, recimo Alta trenutno daje 5% na 12 meseci za iznose do četiri miliona (na pola godine svega 2%), a 5,7% preko (čak i za pola godine), takođe bez gornjeg ograničenja, znači više su spremni da daju na veće iznose. Kod njih, doduše, nema zadržavanja kamate kod prevremenog razoročenja, ali suština je da mogu da ponude dosta. Moguće da je razlog upravo ovo što TinkyWinky kaže.

Nazad
Vrh Dno