Šta je novo?

GREE klima uredjaji

• Začetnik teme Začetnik teme romim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
  • Oznake Oznake
    133
Pa to je to
Muse svakako ne ide ispod 500w ---> ako radi 24/7 sa 500-600w bez on/off dodje mu 12-14.5kWh!
Clivia ipak spusta malo nize pa zato imas neki prosek od 10kWh!
Verovatno pici toplota kroz neizolovanu plocu! Ako bi bila izolavana dobio bi manji prosek (svakako ispod 10kWh) ali i duzi rezim on/off zbog njeni 500w 🙂
Mislis na muse?
Posto mi sprat iznad nije sredjen,da li bi pomoglo ukoliko bi stavio stirodur na pod na tom spratu?

Obe bi radile kao on/off kada bi izolovao plafon!
Npr. Muse ne ide ispod 500w ako radi kao na rolerkoster 500-800w dobijes prosek od neki 600-650w!

Pomoglo bi malo ---> ali bolje bi bilo da odradis 5cm stiropor na plafonu na tvom spratu!
Posto su mi plafoni spusteni gips tablama,morao bih da barem 'razbucam' jednu tablu na sredini i naguram vunu,za stiropor mi je vec komplikovanije.

Moguće,ali mislim da ne bi bila mnogo veće potrošnja možda jedno 30% veća ali ja zadovoljan. Jedino sam dva dana koristio peć zbog čestog defrosta.Sve u svemu još uvek mi je primarno grejanje na klimu,ako bude hladnije ići ću na hibrdidno grejanje gas + klima. Sa gasnom peći ću postići željenu temperaturu a tada uključenje klime da to održava,pa da vidimo kako će to funkcionisati. Mesec novembar potrošnja 665 kwh.
Kako je u oktobru počelo mislio sam da će Klivija 12k pržiti struju na maks, al sam se srećom zeznuo. Grejem 16 kvadrata na 22 stepena uglavnom i ponekad hodnik ili kujnu tako da ukupna grejana površina ne prelazi 25, ali uglavnom je samo ta soba od 16. Izolacija mi je slaba, ali nikada veću potrošnju od 8,5 kWh dnevno nisam imao i to je skakala ovih nekoliko hladnih dana. Onako ide od 5,5 do 7 kWh.
E sad, pali mi se i gasi, možda ima i do toga takođe sam i ograničio snagu pa mi ni modulacija nije nešto visoka. Za novembar potrošeno 142 kWh.

Koju Gree klimu bi preporučili za grejanje 20m2 dnevne sobe plus kuhinjica 4 kvadrata i još eventualno predsoblje od isto toliko 4m2 kada se otvore vrata. Okvirno do maks 28-30m2

U pitanju je stan okružen stanovima koji se greju, ka dvorištu su prozori Veka troslojni sa srednjom dihtung gumom a plafon ka potkrovlju planiram da izolujem sa gornje strane sa 12cm stiroporom. Ciljana temperatura mi je 23-25c

^^
Nijednu 😉
Uzmi Midein Breezless (E), 9-ku (ili 12-icu ako nemaš izolaciju na spoljim zidovima) i uživaj u prilično kulturnijoj i tišoj klimi sa gotovo izvesno manjom potrošnjom - za sasvim korektnu cenu.

A ako si rešen za Gree, po meni* jedino Clivia 12 (malo znamo o ponašanju 9-ke, sem ako sam ja propustio nešto). Može naravno i Airy 9k ako uspeš da ga nađeš kod nas (on je čak za nijansu i jači od Clivije 12).

Uglavnom, Clivia je sasvim ok, ali i "agresivna", u smislu da kada je u on/off režimu (koji "preferira") -> pauze su kratke, da kada spoljna padne za oko 5C sobna ti poraste za 1C, da iako može ispod 500w retko ćeš je viđati u nižoj modulaciji dok sve dok spoljna ne priđe ~5C i niže (suprotno logici, znam, ali takva je).
Tako da na malu potrošnju ne računaj (pogotovo u prelazu), kao ni na idealno gađanje sobne temperature (biće manje izražen problem kod tebe, s' obzirom na njenu agresivnost i na 23C+ ciljanu T).

Dodatno, potpisujem sve što je @Tomke85 rekao u poruci pre tvoje, samo uz razliku da su Clivije kod mene u ~duplo većoj ali odlično izolovanoj kvadraturi.

* Iz iskustva - "vozim" Airy, Cliviju (12) i Brizlu-E (9), po dve od svake, u kući od 215m2, svaka zadužena za ~35(+-5)m2, pri čemu Brizla i Clivia u prizemlju dele (otvoreni) prostor.
Prilažem grafik (29.11.2025, BG, ~2C napolju, kiša/izmaglica/visoka vlažnost) isključivo za generalno poređenje načina i kulture rada, kao i potrošnje okvirno (mrzi me da pišem detalje o podešavanjima/prostoru itd. kako bi za sve ostalo mogli da se vade pravi zaključci(!)).

Prilozi

• Screenshot 2025-11-29 at 23-45-11 Tapo – Home Assistant.png
    Screenshot 2025-11-29 at 23-45-11 Tapo – Home Assistant.png
    473.7 KB · Pregleda: 59
Hvala ti na detaljnom odgovoru.

Stekao sam utisak na osnovu pisanja na temi da je Gree prilično specijalizovan za grejanje ali izgleda da nije tako. Bitno mi je da mi klima ne posrće i da spoljna jedinica ne tandrče na oko 0c da ne pominjem eventualno -10c.

Nema na čemu!

Jeste, ali za adekvatan prostor, što obično znači poveći i po mogućstvu otvoren. Tu dođu "na svoje", pogotovo jači modeli, Amber, Airy (koji imam, i ne bih ga stavljao u prostor manji od ~30/45m2 - neizolovanih/dobro izolovanih, računato sa 2.75m visine plafona), jer mogu da gruvaju zakucano u modulaciji sa 500w+ == milina.

Najveći problem kod Gree-a*, i dobrim delom uzrok "kukanja" na visoku modulaciju/potrošnju (kod modela koji neće ispod 500w, a vala i kod ovih koji hoće) je histereza. Većinom rade sa +2/-1C u odnosu na zadatu temperaturu, što je van svake pameti (po meni).
Problem koji to pravi eksponencijalno raste sa izolacijom (na plafonu pogotovo) i sa spoljnom temperaturom - jer sobna sporo opada za toliku histerezu. Airy kod mene** npr ume da se ne upali i po 7-8h na 7C i većoj spoljnoj i na 23C podešene T (pri kojoj drži sobnu od 21.9 do 23.6C).....

Ergo, kad bi samo dodali prostu opciju u aplikaciji da odabereš prostor ("mali"/"veliki") koja bi za "mali" upolovila histerezu na recimo +1/-0.5C - 99% "Gree problema kulturološke prirode" bi bilo rešeno (i to retroaktivno, za sve modele, bez ikakvih hardverskih izmena - samo sitan update firmware-a). 🙄

* Clivia je izgleda jedini model koji primetno manje "pati" od ovoga, verovatno zbog pominjane "agresivnosti"
**
Nalazi se u sobi od 18.5m2 (2.75m h) i greje još toliko kroz vrata direktno prekoputa. Izolacija svuda, uključujući i pod/plafon + grejane etaže ispod i iznad

Bitno mi je da mi klima ne posrće i da spoljna jedinica ne tandrče na oko 0c da ne pominjem eventualno -10c.
Tih problema nećeš imati sa Gree-em, naprotiv - što hladnije napolju to se bolje ponašaju.
Spoljne su jako tihe (Airy, Clivia). Čak i u zaletanju na 1.5kW (Clivia) ima minimalno vibracija a najveći deo buke je od ventilatora, tj. strujanja vazduha.

Kako je u oktobru počelo mislio sam da će Klivija 12k pržiti struju na maks, al sam se srećom zeznuo. Grejem 16 kvadrata na 22 stepena uglavnom i ponekad hodnik ili kujnu tako da ukupna grejana površina ne prelazi 25, ali uglavnom je samo ta soba od 16. Izolacija mi je slaba, ali nikada veću potrošnju od 8,5 kWh dnevno nisam imao i to je skakala ovih nekoliko hladnih dana. Onako ide od 5,5 do 7 kWh.
E sad, pali mi se i gasi, možda ima i do toga takođe sam i ograničio snagu pa mi ni modulacija nije nešto visoka. Za novembar potrošeno 142 kWh.
Upravo gledam aplikaciju, oktobar 110.9kW, novembar 95, stim sto oktobra nisam lozio, radila je 24/7, novembra se lozi od 17h pa do 22-23h ona radi od 02-17h na 22C, stim sto je u 15h pojacam na 24 zbog dece
Nervira me jer pucka i to uvek radi nocu pa me probudi, inace spoljna jedinica je necujna

Nervira me jer pucka i to uvek radi nocu pa me probudi
Ako se postepeno smanjuje/proređuje nakon paljenja - pali je malo ranije, da se zagreje kućište i prestane da krcka dok ti dođeš do kreveta 🙂

Sasvim normalna stvar. Ohladi se skroz za 9h pauze, pa posle dok se sve ponovo raširi/"legne".......
Zato ti kažem, malo je ranije upali i nećeš imati problem (da zaspiš/da te budi). 🙂

Usput, bez namere da trolujem (ozbiljno mislim), pomaže i malo "pozitivnog razmišljanja" (barem meni), u smislu da kad krene da krcka pomisliš "ide grejanje 😊", protegneš noge da krcnu prsti (malo i ti njoj, jel' 🖕) --> zaspiš k'o beba.

Upravo gledam aplikaciju, oktobar 110.9kW, novembar 95, stim sto oktobra nisam lozio, radila je 24/7, novembra se lozi od 17h pa do 22-23h ona radi od 02-17h na 22C, stim sto je u 15h pojacam na 24 zbog dece
Nervira me jer pucka i to uvek radi nocu pa me probudi, inace spoljna jedinica je necujna
Prva godina mi je da grejem klimom, stvarno sam bio skeptičan, ali ovo je razbilo sve predrasude koje sam možda imao. Komfor veći nego sa TA pećkom, potrošnja manja i kvalitet života samim tim bolji.
Kao što cofi89 napisa, ne nervira me kad počne da pucka i krcka jer znam da će ubrzo početi da greje 😁

Nema na čemu!

Jeste, ali za adekvatan prostor, što obično znači poveći i po mogućstvu otvoren. Tu dođu "na svoje", pogotovo jači modeli, Amber, Airy (koji imam, i ne bih ga stavljao u prostor manji od ~30/45m2 - neizolovanih/dobro izolovanih, računato sa 2.75m visine plafona), jer mogu da gruvaju zakucano u modulaciji sa 500w+ == milina.

Najveći problem kod Gree-a*, i dobrim delom uzrok "kukanja" na visoku modulaciju/potrošnju (kod modela koji neće ispod 500w, a vala i kod ovih koji hoće) je histereza. Većinom rade sa +2/-1C u odnosu na zadatu temperaturu, što je van svake pameti (po meni).
Problem koji to pravi eksponencijalno raste sa izolacijom (na plafonu pogotovo) i sa spoljnom temperaturom - jer sobna sporo opada za toliku histerezu. Airy kod mene** npr ume da se ne upali i po 7-8h na 7C i većoj spoljnoj i na 23C podešene T (pri kojoj drži sobnu od 21.9 do 23.6C).....

Ergo, kad bi samo dodali prostu opciju u aplikaciji da odabereš prostor ("mali"/"veliki") koja bi za "mali" upolovila histerezu na recimo +1/-0.5C - 99% "Gree problema kulturološke prirode" bi bilo rešeno (i to retroaktivno, za sve modele, bez ikakvih hardverskih izmena - samo sitan update firmware-a). 🙄

* Clivia je izgleda jedini model koji primetno manje "pati" od ovoga, verovatno zbog pominjane "agresivnosti"
**
Nalazi se u sobi od 18.5m2 (2.75m h) i greje još toliko kroz vrata direktno prekoputa. Izolacija svuda, uključujući i pod/plafon + grejane etaže ispod i iznad

Tih problema nećeš imati sa Gree-em, naprotiv - što hladnije napolju to se bolje ponašaju.
Spoljne su jako tihe (Airy, Clivia). Čak i u zaletanju na 1.5kW (Clivia) ima minimalno vibracija a najveći deo buke je od ventilatora, tj. strujanja vazduha.
Razmotrio bih u tom slučaju Clivia 12 ili Midea Breezeless E 12. Mislim da mi je overkill i finansijski previše Amber i nešto u tom cenovnom rangu oko 1K evra.

Nema na čemu!

**

Ti si dobar za reklamu da radis za Gree 🤭 Malo si ga preterao sa ovim hvaljenjem. Evo ja ima gree GWH12ACC-K6DNA1F/I proslo leto kupljena. Kada se pali trese ceo zid, napolje kada vrti na 1500-1800w skoro pa neki tisi helikopter. Nisu ninmalo tihe kao sto kazes. Ove godine sam uzeo i 18" hisense energy pro x. Jedinica spoljna je ne uporedivo veca od gree, a isto tako i neuporedivo tisa... a mislim da su i Midee mnogo tise od Gree

Prilozi

• 7E07EBD1-ADB2-4D69-9944-482B15D9FE05.jpeg
    7E07EBD1-ADB2-4D69-9944-482B15D9FE05.jpeg
    250.5 KB · Pregleda: 20
Ti si dobar za reklamu da radis za Gree 🤭 Malo si ga preterao sa ovim hvaljenjem.
Hah, daleko od toga. I da je reklamiranje i hvaljenje, naprotiv.
Šta više, u ovoj kući sledeći put Gree uzimati neću sigurno, ako histerezu ne dovedu u red. Zbog iste, njihove klime prosto nisu za manje, dobro izolovane prostore.

Evo ja ima gree GWH12ACC-K6DNA1F/I proslo leto kupljena.
Kao što rekoh, spoljne su tihe na Airy-u i Cliviji, pritom i tiše nego od Breezless-a (koji takođe nije bučan, ali se ventilator/vazduh više čuje).
Njih posedujem (po dve od svake), i po logici samo za njih i kažem. Ti imaš Muse, sasvim drugi model 😉 🙂

Ove godine sam uzeo i 18" hisense energy pro x. Jedinica spoljna je ne uporedivo veca od gree
Naravno, kad upoređuješ 18-icu i 12-icu 😉 🙂

* Usput, podrazumeva se i mogućnost da si ubo loš primerak, i/ili ja dobre. S' obzirom na kvalitet svega danas, ništa čudno ne bi bilo, nažalost.....

i to što je temperatura niža to se spoljna jedinica manje čuje
Iskreno nema to logike 🙂
Cim spoljna temp. ode ispod 5c ---> krece ventilator skoro na max da vrti i onda se solidno cuje protok vazduha od ventilatora 😉
Jedino ako ne dozvoljava AI 😀

Poslednja izmena:
a mislim da su i Midee mnogo tise od Gree
Zaboravih, unutrašnje jedinice definitivno jesu (Brezless i Extreme barem), i to osetno (za razliku od Gree-a, čuje se samo strujanje vazduha (uz vent. preko 60-80%), ali ne i motor turbine)! 👍

Iskreno nema to logike 🙂
Cim temp. ode ispod 5c krece vent. na max da vrti i onda se solidno cuje protok vazduha od ventilatora 😉
Verovatno duže modulira, tj. ređi je on/off pa manje čuje pokretanje, na kom se inače zaliće kao blesava... 🙂

Pogledajte prilog 516463
🍻

@style53
Ako nam "slučajno iz nebuha" ode histereza na +10/-10C......nisam kriv 🙄😗🤣
Bem mu miša ružna mi je ta Midea Brizla. I sve nešto razmišljam šta ako zagudi tipa -10 do -15 pa krene Midea da mi posrće i trandrče kao neko komšijsko đubre od klime koje kilavi. A opet bitna je i mesečna potrošnja ali bih prihvatio da im je razlika oko 500-1000 din mesečno maks ali da je pouzdanija i da bolje greje.

Problem je što dolazim iz TA sveta gde sam se godinama smrzavao u odnosu na moja očekivanja pošto u dnevnoj sobi teško da sam mogao da navučem 20 stepeni a zimogrožljiv sam i prija mi 23-25c.

I kolika je okvirna mesečna potrošnja u kilowatima i dinarima, mislim samo na jednu klimu?

Ja sam to isto mislio za Cliviju dok je nisam video uživo. 😉 🙂
Ergo, ako možeš, pogledaj ih pre kupovine, pa onda sudi/odluči. Ako ne, i ako nešto pomažu -> slike sa zida kod mene.

I sve nešto razmišljam šta ako zagudi tipa -10 do -15 pa krene Midea da mi posrće i trandrče kao neko komšijsko đubre od klime koje kilavi.
Meni je prva zima sa svim klimama, tako da ti ne mogu ništa reći, osim kao indikaciju da kada je ovih dana bilo ~1C i maglovito/vlažno, nikakve znake slabosti nije pokazivala. Jedina promena je zabadanje u modulaciju sa 400w na oko ~sat, 1-3x u toku dana (inače je "jež mod" kao što vidiš na grafiku što kačih iznad).
E sad, do kolikog minusa će moći, ostaje da vidim(o).

I kolika je okvirna mesečna potrošnja u kilowatima i dinarima, mislim samo na jednu klimu?
Kod mene u novembru:
1. Brizle po ~800din (~63kWh)
2. Clivije po ~1700din (~140kWh)
3. Airy kuhinja 960din/77kWh, Airy dnevna 1360din/108kWh

S' tim rečenim, "ne troše klime nego prostor" i tvoje potrebe (čitaj: ciljana sobna) i ponašanje (ne luftiraš "5h dnevno", ne držiš je na 26C kad nisi kući ili noću itd), tako da kod tebe može da bude znatno drugačije, ali svakako ni blizu kao TA što "pojede".
I ne, ovo ti nije indikacija da Brizla troši duplo manje od Clivije!
Kod mene je to slučaj jer ovu u potkrovlju koristi devojka kojoj nije hladno ni na 21C sobne, a ova u prizemlju deli prostor sa Clivijom, koja se ne libi mnogo da "preuzima" što za rezultat često ima da Brizla ne radi ništa po 2-3-4h...

Poslednja izmena:
Ja sam to isto mislio za Cliviju dok je nisam video uživo. 😉 🙂
Ergo, ako možeš, pogledaj ih pre kupovine, pa onda sudi/odluči. Ako ne, i ako nešto pomažu -> slike sa zida kod mene.

Meni je prva zima sa svim klimama, tako da ti ne mogu ništa reći, osim kao indikaciju da kada je ovih dana bilo ~1C i maglovito/vlažno, nikakve znake slabosti nije pokazivala. Jedina promena je zabadanje u modulaciju sa 400w na oko ~sat, 1-3x u toku dana (inače je "jež mod" kao što vidiš na grafiku što kačih iznad).
E sad, do kolikog minusa će moći, ostaje da vidim(o).

Kod mene u novembru:
1. Brizle po ~800din (~63kWh)
2. Clivije po ~1700din (~140kWh)
3. Airy kuhinja 960din/77kWh, Airy dnevna 1360din/108kWh

S' tim rečenim, "ne troše klime nego prostor" i tvoje potrebe (čitaj: ciljana sobna) i ponašanje (ne luftiraš "5h dnevno", ne držiš je na 26C kad nisi kući ili noću itd), tako da kod tebe može da bude znatno drugačije, ali svakako ni blizu kao TA što "pojede".
I ne, ovo ti nije indikacija da Brizla troši duplo manje od Clivije!
Kod mene je to slučaj jer ovu u potkrovlju koristi devojka kojoj nije hladno ni na 21C sobne, a ova u prizemlju deli prostor sa Clivijom, koja se ne libi mnogo da "preuzima" što za rezultat često ima da Brizla ne radi ništa po 2-3-4h...
Aha moraću da ih pogledam uživo u nekoj radnji, mada kada vidim ove rupice nekako su mi baš ružne kod Brizle pogotovo kada je zatvorena.

Da kapiram da se ne može porediti direktno 1 na 1 i hvala ti na tvom uvidu.

Takođe me zanima šta je praksa pokazala u situaciji kada se recimo ne boravi u stanu (na poslu sam oko 6 sati recimo tokom dana). Da li u tom slučaju ostaviti klimu da radi pa da ona sama održava neku zadatu temperaturu ili dodati scenario kada sam van kuće pa da možda održava nižu temperaturu ili je jednostavno ugasiti. Imam neki trip da ne volim da ostavljam uključene uređaje kada sam van kuće.

Nazad
Vrh Dno