Šta je novo?

Vivo X300 Series

Japan. E sad dal ce zaista da bude tako u radnji videcu kad mi jave 🙂
Читао сам да у Јапану, уз приложени пасош, као туриста имаш попуст на куповину технике, па ето пробај и то.

Na kraju ce 300e da ispadne haha. X200u sam odlucio pa nadam se da cu ga uloviti. Ako izadje u naredne 2 nedelje x300u onda cu njega ako cena bude ok. Meni je 35mm fantasticna prica za fotkanje.

X300U neće izaći pre marta 2026, ne znam samo kolike će razlike biti u odnosu na 300 pro, verovatno bolja uw kamera i još bolji kvalitet zoom-a.

Pa isto kao do sada.. imaće ultra široku kameru i main kameru kao što je sada main na x300 pro(lyt828), a zoom će biti onaj Novi senzor 200mp koji je predstavljen pre koju nedelju.
Naravno snapdragon i 7k mah baterija.
Nema tu puno nepoznatih stvari

Mislim da će doći sa novim Sony lytia 901 senzorom

Iskreno, po mom misljenju i onome sto sam ovih dana gledao x100u ima najbolji setup ali vec je i mator model te je vredan uzimanja samo ako bude tipa 350-400e. X300p mi po svemu sto sam gledao ovih dana vec preteze na samsung / ip stranu sa vestackim izostravanjem i fake detaljima , ultra ce vrvt jos jace to reprezentovati.

Ako nađeš x100u za 350e javi, uzeću za ženu i brata 2kom 😎
X300U neće imati 1in senzor tako da možeš slobodno i x300pro, on je verovatno najbolji odnos telefon/kamera/baterija.
Recimo x200u se nije nešto proslavio na polju baterije a na x100u jedva sastavi dan ukoliko se koristi kamera često 😁

Iskreno, po mom misljenju i onome sto sam ovih dana gledao x100u ima najbolji setup ali vec je i mator model te je vredan uzimanja samo ako bude tipa 350-400e. X300p mi po svemu sto sam gledao ovih dana vec preteze na samsung / ip stranu sa vestackim izostravanjem i fake detaljima , ultra ce vrvt jos jace to reprezentovati.
Telefon iz 2024. mator? 350e?

X300U neće imati 1in senzor tako da možeš slobodno i x300pro, on je verovatno najbolji odnos telefon/kamera/baterija.
Recimo x200u se nije nešto proslavio na polju baterije a na x100u jedva sastavi dan ukoliko se koristi kamera često 😁
Videcemo ta Osaka sta nudi 🙂 i x8 ultra ako bude bolja cena ici cu i na nju mozda

X8 ultra je možeda i kompletniji telefon jer ima kameru više ali ni jedan od tih tele senzora nije veliki kao kod Viva a on je u suštini zaštitni znak vivo telefona.
Ti kad uzmeš Oppo, ti imaš odličan kamera telefon i ništa više. Kad uzmeš Vivo odjednom postaješ majstor macro fotografije.😁

@Nikola mJet po onome što sam ja gledao na netu, složio bih se sa @Spanjeli .
I išao bih na x300 pro, što planiram i za sebe da uradim. Meni je dodatni plus ravan ekran, jer ne volim zakrivljene ekrane. Razmišljao sam i da čekam x300u, ali čisto sumnjam da će kinezi (oppo, vivo) na ultrama staviti ravan ekran.

Ukoliko ti smeta izoštravanje postoji raw lightening mod. (video na 14. strani sa kanala womanintech) Ali koliko se sećam ne može se koristiti u portret modu itd. X300 pro možda ima manji glavni senzor ali ima novije algoritme koji u većini situacija daju podjednako dobar rezultat, ako ne i bolji od x200u npr. Na kraju sve zavisi šta je tebi bitno i koju kameru najviše koristiš. UW je npr očigledno bolja na ultri. Takav sam ja utisak stekao.

Ne znam zašto tako lako otpisujete X300 Ultra, kad će najverovatnije imati za 2 generacije bolji i noviji 200 MP Sony Lytia 901 1/1.12'' senzor (malo manji od X100U senzora, ali tehnički superiorniji), plus sve ostalo bolje od X100 Ultra, što je i logično. I na kraju, mnogo veću bateriju.
Jedino što mi se baš nešto i ne sviđa to što će glavna kamera verovatno opet biti 35 mm. Znam da može da se koristi crop/zoom sa UW kamere ali..

Ne sumnjam da će biti odličan telefon ali da li će vredeti razlike u odnosu na cenu x300p to ne verujem.
Dalje, sam senzor je manji po dijagonali za 2mm od lyt900 što nije uopšte malo. Da ne spominjem da je veličina pixela kod lyt900 1.6μm naspram 0.6μm kod lyt901. Nikakvi algoritmi ne mogu da zamene fiziku a vidimo šta Ai radi na primerima x300p.🙂

Ne sumnjam da će biti odličan telefon ali da li će vredeti razlike u odnosu na cenu x300p to ne verujem.
Dalje, sam senzor je manji po dijagonali za 2mm od lyt900 što nije uopšte malo. Da ne spominjem da je veličina pixela kod lyt900 1.6μm naspram 0.6μm kod lyt901. Nikakvi algoritmi ne mogu da zamene fiziku a vidimo šta Ai radi na primerima x300p.🙂
Veći senzor je veći senzor, i tu se slažem. Što se tiče veličine pixela, kod lyt901 su dosta manji sigurno zbog 200MP pixel binninga.

Videćemo. Očekujem da će glavna X300 Ultra/X9 Ultra kamera biti bolja od X100 Ultra.
https://www.gizmochina.com/2025/11/27/sony-lyt-901-launched/
Čuj očekujem, pa ja sam uveren da će biti,ali je pitanje da li je to toliko veliki napredak da se doplati 500+ eur za to. Ja bih iskreno najviše voleo da upare taj tvoj senzor sa varijabilnom blendom sa najnovijim čipsetom ali očigledno da se odustaje od takve gimnastike.

Veći senzor je veći senzor, i tu se slažem. Što se tiče veličine pixela, kod lyt901 su dosta manji sigurno zbog 200MP pixel binninga.

Jeste da se tih 200mpx bininguje 4x4 u 12.5mpx ali je opet to pixel veličine 2.4μm dok je kod lyt900 50mpx 3x3 bining na 12mpx pixel veličine neverovatnih 4.8μm.
Mislim ovo je sve teoretisanje, videćemo šta će biti u praksi ali budimo realni, glupo je očekivati da senzor iz 2023 bude bolji od senzora iz ove godine, ali je bitno da se drži dobro. 😄

Niko mi ne odgovara već nekoliko dana, a paket bi trebalo da je stigao u skladište, ali nemam potvrdu od njih niti znam kada će biti isporučen.

Kad pricate o velicini senzora jel moze neko da mi napise kako idu po velicini, i isto me zanjma koliko je bitno ovo um. I kako se to kotira po velicini, hvala

Kad pricate o velicini senzora jel moze neko da mi napise kako idu po velicini, i isto me zanjma koliko je bitno ovo um. I kako se to kotira po velicini, hvala
Što je manji broj, to je senzor veći. 1/1.4" senzor je veći od 1/2.55" senzora. Najbolje ti je da uporediš telefone na GSM areni, imaju tab gde možeš da uneseš tri telefona, i na sekciji za kameru vidiš koliki su im senzori. Što je veći senzor, to više svetla može da primi, i bolje su fotografije naročito u izazovnim scenarijima, tipa po mraku, unutar sobe itd. Zato mnogi plaćeni youtube-eri testiraju i uporedjuju telefone najviše napolju po suncu. 🙂 Otvor blende, tj aperture igra veliku ulogu takođe kada je priliv svetlosti u pitanju, ali ako senzor nije dovoljno velik, veliki otvor može samo donekle da pomogne. Veličina pixela utiče na kvalitet fotografije, ali nije nešto u šta sam se udubljivao.

@Detonate .. veličina piksela takođe utiče na količinu informacije, odnosno koliko svetlosti može da "prikupi".
Veći piksel - bolja varijanta.

Zato puno MP na manjim senzorima zvuči bolje, ali nije.
Mada, zato i kombinuju više piksela u "jedan veliki" (pixel stacking).
Pa je u praksi bolje u podešavanjima kamere izabrati i slikati fotografiju od npr 12 MP, nego 120. Jer je tada jedan "piksel" u stvari zbirna informacija sa više grupisanih.

Sve u svemu, @lgg2 .. veći senzor, veći piksel, bolja optika i bolje rešen softver za obradu slika - bolji ("življi") rezultat.

Nisam razumeo pitanje, ali..

1000004730.jpg

Crveno - ukupan broj piksela. MP - miliona piksela.
Žuto - otvor blende (aperture).
Zeleno - žižna daljina (focal length). Kod kamera telefona je izražena u ekvivalentu prema full frame camera.
Plavo - veličina senzora.
Ljubičasto - veličina piksela.

Pogledaj bilo koji sajt koji objašnjava kako fotografija i kamera funkcioniše, pa će ti biti jasnije.

PS
I pogrešio sam u prethodnom postu.
Nije ono "pixel stacking", drugačiji naziv ima.. da ne tražim sada.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno