Šta je novo?

Linux FAQ

Pa ne može nešto što njemu ne odgovara da bude njegov izbor. Čovek je realan.

Da ne otvaram novu temu, možda je i ova odgovarajuća.

Kako omogućiti mangohud u Heroic launcheru?

Heroic instaliran preko flatpak-a, trebalo bi i mangohud isto tako ali od pet runtime-a koje nudi nijedan ne odgovara a u Heroicu kažu da treba instalirati manguhud bez runtime što naravno nije moguće?

Da ne otvaram novu temu, možda je i ova odgovarajuća.

Kako omogućiti mangohud u Heroic launcheru?

Heroic instaliran preko flatpak-a, trebalo bi i mangohud isto tako ali od pet runtime-a koje nudi nijedan ne odgovara a u Heroicu kažu da treba instalirati manguhud bez runtime što naravno nije moguće?
Da instaliras mangohud kroz flatpak:
flatpak install org.freedesktop.Platform.VulkanLayer.MangoHud
5) runtime/org.freedesktop.Platform.VulkanLayer.MangoHud/x86_64/25.08
Da omogucis:
Settings -> Game Defaults -> OTHER -> Enable Mangohud
Restartujes Heroic.
flatpak.jpg
mango.jpg

Hvala kolega.

Imam još jedno pitanje, u Diablo 2 Ressurected kroz Proton Experimental sve fino radi osim menija (inventar na primer).
Napomena da koristim gamepad i onda je kontrola kursora na desnom analogu, u odnosu na Windows postoji određeni lag.
Jel se neko susretao sa tim, jel do Protona ili nešto drugo može biti uzrok?

Instalirao sam Zorin 17.3, ali bih voleo da imam Zorin 18. Čuo sam međutim da je Zorin 18 nestabilniji jer je valjda još uvek beta verzija. Je li to nešto zanemarljivo ili će Zorin 18 da mi kida živce.
Inače linux sam po prvi put u životu instalirao juče. 😀

Izasla je verzija koja nije beta 14.10. A sanse da ce bilo koji linux da ti kida zivce su solidne, kao uostalom i Windows...

Za sada Ubuntu manje kida živce od poslednjih revizija Win11, ono stvarno nije više upotrebljivo a umem da pretrpim svašta.

Ја кад сам прешао из виндоуза на дебиан нисам могао да верујем колико брзо отвара документе и пдф.

Prilozi

• 20251202_235435.jpg
    20251202_235435.jpg
    438.8 KB · Pregleda: 42
Pokusaj kad instaliras sledeci put da otstikliras opciju:
“Install third-party software for graphics and Wi-Fi hardware and additional media formats”
Instalirao sam ga nekako. Prvo ono, "Try Zorin OS", pa odatle nekako. Skinuo sam ga jer mi pravi probleme.
Probao sam Mint koji je mila majka za Zorin. Sada isprobavam Kubuntu.

Jel uspeo neko da natera ollamu na Archu da koristi GPU koji nije podrzan i kako. Konkretno imam 6700 xt gpu i pokusavam da nateram ollamu da je koristi ali kada odradim korake preporucene na arch wiki dobijam gresku
Error: 500 Internal Server Error: do load request: Post "http://127.0.0.1:41929/load": EOF

EDIT: zanimljivo qwen nije hteo da radi sa tim fixom ali llama hoce...svasta.

Mislim da sam upravo prvi put u zivotu opteretio neki GPU 100%

Poslednja izmena:
Jel uspeo neko da natera ollamu na Archu da koristi GPU koji nije podrzan i kako. Konkretno imam 6700 xt gpu i pokusavam da nateram ollamu da je koristi ali kada odradim korake preporucene na arch wiki dobijam gresku
Error: 500 Internal Server Error: do load request: Post "http://127.0.0.1:41929/load": EOF

EDIT: zanimljivo qwen nije hteo da radi sa tim fixom ali llama hoce...svasta.

Mislim da sam upravo prvi put u zivotu opteretio neki GPU 100%
Meni je radilo sa environment variable-om HSA_OVERRIDE_GFX_VERSION=10.3.0. Posle sam probao i kao docker kontejner i jednako je bilo brzo, a jednostavnije. Imam isto 6700xt. Inace su mi nesto bolje performanse sa llama.cpp-vulkan nego sa ollama-om.

Meni je radilo sa environment variable-om HSA_OVERRIDE_GFX_VERSION=10.3.0. Posle sam probao i kao docker kontejner i jednako je bilo brzo, a jednostavnije. Imam isto 6700xt. Inace su mi nesto bolje performanse sa llama.cpp-vulkan nego sa ollama-om.
To sam i ja uradio ali neki modeli jednostavno nece da rade a isto su 7b sto bi 6700 trebalo da fino izgura sto i radi na ovim modelima koji hoce da rade.

Još jedan problem za postojeće rešenje, sad već tradicionalna linux priča. Ako vam se ne sviđaju snap, flatpak i appimage, tu je i PkgForge

standards.png

U teoriji snap je najbolji,a u praksi je ******.

Ne sviđa mi se nijedan "sandbox". Da se mogu dogovoriti da svi koriste i pakuju s pacmanom (jer je najbrži) svet bi bio lepše mesto. Onda nam ne bi trebao ni AUR a ni drugi package manageri. Zamislite 7 kernela se uporedo razvija i koristi... Da se uzme sve objektivno najbolje, mnogo bi bolji user experience bio. Ubuntu ima realno najbolju release šemu i support i default, pacman je najbolji package manager, gnome je upeglan i stabilan DE, jedino je wayland njesra kako god da okreneš, još uvek...

Ne sviđa mi se nijedan "sandbox". Da se mogu dogovoriti da svi koriste i pakuju s pacmanom (jer je najbrži) svet bi bio lepše mesto. Onda nam ne bi trebao ni AUR a ni drugi package manageri. Zamislite 7 kernela se uporedo razvija i koristi... Da se uzme sve objektivno najbolje, mnogo bi bolji user experience bio. Ubuntu ima realno najbolju release šemu i support i default, pacman je najbolji package manager, gnome je upeglan i stabilan DE, jedino je wayland njesra kako god da okreneš, još uvek...
Ima ljudi koji vole sandbox baš zbog izolacije, sigurnosti, ja nisam ljubitelj ni AUR paketa a nekmoli drugih varijanti, ali AUR je najmanje zlo. AppImage ako baš mora.

Što se standarda i protokola i ideja tiče, nema šansi za objektivnost, obično bude kako pare kažu... Zato Red Hat ima toliki uticaj, i zato GNOME sa svojim nerazumnim odlukama troluje ceo Linux svet godinama i to prolazi. Uz izuzetak eventualno KDE, sve ostalo je veća ili manja gerila, zato i ima toliko protokola, okruženja, alternativa iz protesta....

A Wayland... pa bio bi bolji da se ne drže svi jednog standarda, nego da su DE spremniji da dodaju sve što centralni komitet neće da usvoji u protokol... ali time bi se opet stiglo na isto mesto - ovde se koristi ovo, onde ono, na ovom DE je bolje ovo, na onom nešto drugo, i sve se vrti u krug.

Ma to me ne zanima, pričamo o desktop Linuxu, da pričamo o serverima najbrži je alpine i apk... ali za desktop sve dok postoji realan use case gde imaš situaciju da nešto ne možeš da uradiš jerbo Wayland, taj protokol je njesra EOD.

A sandbox, container, sigurnost na desktopu... siguran je i pacman dovoljno, kakvi kontejneri kakvi bakrači. To je trebalo da bude ultra portabilan način razmene softvera a nije. Trebalo je bude mršavo, a svaki pakuje pola distroa u sebe, glupa ideja koja je nekako zaživela. Pa na Ubuntu moraš i flatpak i snap da staviš, takav bloat u istoriji nije viđen, a svega je bilo.

Container, sigurnost, musl, sve to ima smisla u profesionalnoj upotebi, na desktopu je to sviranje q...

Edit: Nije kriva nVidia, nije kriv Xorg što je mator, nisu krivi timovi što razvijaju DE ili oni ne razvijaju plugine... isključivo je kriva ona ekipa koja gura nešto a to nešto nema paritet u pogledu funkcionalnosti na koju su korisnici navikli sa Xorg. Sad je pulseaudio dobar i generalno audio na linuxu ma kako se sada zvao backend, ali kada su silovali sa PA pre 10-15 godina je bio raspad... e tako sad i wayland.

Poslednja izmena:
Drugari, kakva je sada gejming situacija na Linuxu? Realno, Win koristim samo zato što igram igre 🙂
Rade manje više sve osim online/mp igara koje imaju neki anticheat? Ili je bilo nekih promena?

Ne igram online igre, vecina radi a za online pogledaj ovde: anticheat

Drugari, kakva je sada gejming situacija na Linuxu? Realno, Win koristim samo zato što igram igre 🙂
Rade manje više sve osim online/mp igara koje imaju neki anticheat? Ili je bilo nekih promena?
Većina stvarno radi bez ijednog problema, ima ih koje traže da se tu i tamo podesi nešto pre nego što prorade.

Uvek bih preporučio da se ode na ProtonDB, vide ocene i preporuke ljudi u komentarima za sve igre koje neko igra ili je igrao. Čisto da se ustanovi pokrivenost i stekne okvirni utisak.

Meni su dosad „najgore” bile igre koje su legalne ali imaju svoj neki launcher koji se ažurira svaki čas i ume da napravi da konfiguracija odjednom ne radi pa da opet mora da se čačka.

Sve u svemu, ko ne igra uglavnom multiplejer igre sa anticheat tehnologijom koja ko zna kad će moći da se igra na Linuksu, sve to je mala cena da ne mora više Win da se trpi.

A stvarno je bezveze to što padaju na uobičajenost i neoriginalnost.
Nego, Linux kao Linux - ima izbor više desktop okruženja.

A ruku na srce, imaju već Mac i Windows korisnici sebi poznato okruženje u npr Zorin ili BigLinux distribucijama.
Ne mora baš GNOME da ide njima "uz dlaku".

Odličan je YouTux Channel.

Whaaat...godinama koristim linux i pojma nisam imao da mogu tako da kopiram text...ovo je genijalno!
Ja se navikoh na middle click paste na Linuksu i baš mi je dobra stvar tako da me ovi iznenadni povici da se to menja malo nerviraju.

Čitao sam argumente protiv i moram da kažem da te konflikte i probleme stvarno nisam susreo. Ali, ne čudi da Gnome predvodi u guranju idiosinkratičnih ideja...

Vi mislite da je ovo slučajno nastalo?
workflow.png

Kad bi se neko setio da ubaci opciju se pri prvom startovanju pojavi opcija da korisnik izabere hoće li middle-click paste, single ili double mouse click, dock ili window taskbar, start menu ili dashboard, i ostale stvari koje moramo da menjamo posle svake nove verzije radnog okruženja. Znam da neka okruženja ili distribucije to imaju, ali uglavnom ove najbitnije stvari nisu uključene.

Nisam još odgledao do kraja, ali lik je izgleda sjajan i zna šta radi

Instalirao sam LMDE7 na desktop, sve prošlo ok, radilo sve ok par dana...Probao da instaliram Nvidia drajvere (imam 3060 GPU), citao razne tutorijale, ali vidim da dosta ljudi ima problem sa tim...Svašta nesto sam probao i odustao, nešto sam zabrljao, sad mora rušenje sistema...Jel ima neki lagani tutorijal kako to odraditi ili da idem na "čisti" Mint? (početnik sam 🙂)

Nazad
Vrh Dno