Šta je novo?

Grejanje na gas

Kako si povezao merač sa HA? Koji je to merač? Ima da se kupi ili si sam morao nešto da praviš? Da li se slaže sa satom na osnovu koga plaćaš račun?
Sam sam pravio, iskoristio sam ESP32H2 i magnetni senzor. U satu za gas se na poslednjoj cifri nalazi mali magnet, uređaj meri kad taj magnet prodje i to računa kao jedan tik tj u tom trenutku se cifra na satu inkrementuje za 0.01.
Za ovih 20+ dana kako uredjaje radi imao je grešku od 0.03,sto znaci da je 3x izmerio kad nije trebalo. Sto se mene tice vise nego prihvatljivo.
Prvobitno sam pokusao da iskoristim reed senzor, ali je suviše slab za tu svrhu, pa je finalna verzija odrađena sa GY-271.

Da, slaže se sa satom. U HA sam napravio helper koji sadrži inicijalno cifru, ona koja je bila na satu pre nego što sam pokrenuo sve, i onda se ona inkrementuje, tako da vrednost u HA odgovara stvarnom stanju na satu.

Ispred HA imam Z2M, I tu je bila igranka dodati uredjaj, pre svega jer nisam znao da je potreban externi converter za vrednosti sa uređaja.

Sam sam pravio, iskoristio sam ESP32H2 i magnetni senzor. U satu za gas se na poslednjoj cifri nalazi mali magnet, uređaj meri kad taj magnet prodje i to računa kao jedan tik tj u tom trenutku se cifra na satu inkrementuje za 0.01.
Za ovih 20+ dana kako uredjaje radi imao je grešku od 0.03,sto znaci da je 3x izmerio kad nije trebalo. Sto se mene tice vise nego prihvatljivo.
Prvobitno sam pokusao da iskoristim reed senzor, ali je suviše slab za tu svrhu, pa je finalna verzija odrađena sa GY-271.

Da, slaže se sa satom. U HA sam napravio helper koji sadrži inicijalno cifru, ona koja je bila na satu pre nego što sam pokrenuo sve, i onda se ona inkrementuje, tako da vrednost u HA odgovara stvarnom stanju na satu.

Ispred HA imam Z2M, I tu je bila igranka dodati uredjaj, pre svega jer nisam znao da je potreban externi converter za vrednosti sa uređaja.
Imaš neku ideju za nas sa električnim satovima? 😄

Jos nisam video te, kod mene i svuda gde sam video su oni stari.
Proguglaj spec tog sto imaš, možda su ostavili neki način da pokupiš očitavanje.
Ako nema ništa uvek je tu OCR. Link1 & link2
Naravno ova dva linka su samo primer, al osnova je ista za sve njih, u osnovi kamera i neki kontroler koji uzima feed sa kamere, sliku provlači kroz OCR I ispljune broj koji vidi.

Ja sam razmišljao o tom pristupu ali sam na kraju odustao jer mi je trenutni pristup bio jeftiniji I pouzdaniji.

Može da se meri ukupna iskorišćena energija ugradnjom kalorimetra, tako se dolazi do podataka o stepenu iskorišćenja u test fazi prototipa. Svaka podstanica daljinskog grejanja ima kalorimetar i tačno znaju koliko je kalorija preuzeto za korisnike koji se greju preko te podstanice.
Načitah se ja ovde kako rade kotlići, možda sam i naučio nešta, a kotlovi već decenijama rade sa modulacijom i kondenzacijom te reših da napustim temu da mi ne iskvarite snove.

Kalorimetar za grejanje (ili merač toplotne energije)
je uređaj koji se koristi za precizno merenje individualne potrošnje toplotne energije u stambenim ili poslovnim prostorima, obično u zgradama sa sistemom centralnog grejanja.

Kako funkcioniše

Kalorimetar meri stvarnu količinu toplote koju je određeni stan ili prostorija preuzela iz sistema grejanja. Uređaj radi na principu merenja dva ključna parametra:

1. Protok vode: Meri se količina (zapremina) tople vode koja prođe kroz instalaciju grejanja u stanu.
  2. Temperaturna razlika: Meri se razlika između temperature vode koja ulazi u stan (razvodna cev) i temperature vode koja se vraća iz stana (povratna cev).
Na osnovu ovih podataka, integrisana elektronska jedinica izračunava ukupnu količinu isporučene toplotne energije (u MWh ili kWh). Moderni kalorimetri često koriste ultrazvučnu tehnologiju za visoku preciznost merenja protoka i stabilnost.

Prednosti ugradnje

Glavna svrha ugradnje kalorimetara je pravednija raspodela troškova grejanja, jer svaki stan plaća onoliko koliko realno potroši. Ovo podstiče korisnike da budu energetski efikasniji, na primer, zatvaranjem ventila ili smanjivanjem temperature kada nisu kod kuće, čime se ostvaruju značajne uštede.

Kaže AI. Ovo je potvrda da se meri gubitak objekta ,a ne kalorije energenta, koje direktno utiču na potrošnju. Ja pričam o kaloričnosti energenta. Koji je uzgred jedino bitan za potrošnju Ako imamo da gasni kotao za 1h sagori 1m3 gasa i digne temp na 25C u objektu, U istom objektu drugi dan isti uslovi (1h ,1m3)ali je gas lošiji i temp ide na samo 23C. Kalorimetar meri iste uslove protoka i promene na potisu i povratu, ali ne i temp koja je u prostoriji? Sve ovo se stavlja ovako da krajnji korisnik nema uvid u energetski kvalitet energenta u toplani ,kući, stanu, nebitno. Da rezimiramo, kalorimetri mere jedino energetsku efikasnost objekta, ne i energetsku efikasnost energenta. A toplana ili snabdevač gasa to sve naravno znaju (koji je sastav gasa koji koristi ili isporučuje)

Poslednja izmena:
Jos nisam video te, kod mene i svuda gde sam video su oni stari.
Proguglaj spec tog sto imaš, možda su ostavili neki način da pokupiš očitavanje.
Ako nema ništa uvek je tu OCR. Link1 & link2
Naravno ova dva linka su samo primer, al osnova je ista za sve njih, u osnovi kamera i neki kontroler koji uzima feed sa kamere, sliku provlači kroz OCR I ispljune broj koji vidi.

Ja sam razmišljao o tom pristupu ali sam na kraju odustao jer mi je trenutni pristup bio jeftiniji I pouzdaniji.

Model je za daljinsko očitavanje, Evo 5 godina nisu pustili taj sistem u funkciju. Teško da će meni da omoguće remote čitanje.

Nema always on ekran, već kad slikam da im pošaljem stanje, otvorim ormarić, stisnem dugme, sačekam 10s "da se podigne", ima neku animaciju, i prikaže stanje.

Pa što to ne podelite sa ostalima kad već učestvujete u testiranju.🙂👍

Da li ima neka prosta racunica ili tabela gubitka temperature u objektu? Na primer: uz spoljnu temperaturu od 0° normalno je da za sat vremena temperatura padne za 1 stepen ili nije normalno? Hocu reci to sve zavisi od izolacije,a sta je onda dobra izolacija? Kakvi su gubitci kod dobre izolacije?

Da li ima neka prosta racunica ili tabela gubitka temperature u objektu? Na primer: uz spoljnu temperaturu od 0° normalno je da za sat vremena temperatura padne za 1 stepen ili nije normalno? Hocu reci to sve zavisi od izolacije,a sta je onda dobra izolacija? Kakvi su gubitci kod dobre izolacije?
1.
2.
Inas ovako nesto..

Mozes da se lako igras sa debljinom izolacije ili gde se ona nalazi

@spaad
Napisao sam da izlazim iz teme ali da ti odgovorim za kalorimetre.
Meriš kalorije na izlazu iz kotla a vidim da mnogi "očitaju" koliki je stepen korisne snage na kotlu mada po meni pokazuju samo po kojoj "krivi" je podešen kotao i uporediš sa potrošnjom gasa dobio bi prosečnu kalorijsku vrednost gasa. Inače postoje laboratorijski kalorimetri koji mere oslobodjenu energiju sagorevanjem gasa. Veliki potrošači kojima je bitno da nema bitnih oscilacija u temperaturi odredjeno vreme zbog tehnološkog procesa rade uzorkovanje na odredjenim vremenskim razmacima i na osnovu sastava se računa kalorijska vrednost da bi predvideli kako rukovati kotlom, peći ili već koji je izvor energije. Obračun potrošnje gasa je uradjen po kWh a ne za m3 za najveću kalorijsku vrednost (da je radjen za srednju vrednost kWh bi bio skuplji što bi se svelo na isto) jer ne samo što je bilo nedoumice već i bunta kako meni brojilo pokaže 50m3 a stigao mi račun za 53m3.
Takva je situacija sa svim energentima npr sa strujom gde varira napon, čak i sa najobičnijim benzinom gde nije deklarisana tačna energetska vrednost već od do.
Kada je već reč o izolaciji procena iz septembra za grejnu sezonu 2025./26, odnosi se za Srbiju:
"Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 na 20°C u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh"
Da dopunim korisna energija a ne ukupna.

Upravo su mi popisali grejanje za ovaj mesec. Oko 120m2 se greje (ostatak prostorija se ne greje tj uopste nema radijatora (spajiz, kosi deo potkrovlja, stepenice i mali hodnik na spratu), kuca bez izolacije spolja (cigla ipo zid), ima PVC stolariju a potkrovlje (ploca, zidovi u kosinama sa spoljne strane) izolovani. Dnevna temperatura podesena na 21c a kad nas nema u kuci na 20c a nocna na 19c, stim kad imamo goste drzi se na 22c tokom dana (desetak dana ovog meseca je tako bilo). Kotao je konvencionalni Baxi Luna 3. Za ovaj mesec je bilo oko 228m3.

Prethodni vlasnici su prosle godine u istom periodu imali preko 400m3 ali temperatura stalno podesena na 24-25c, vole da je u kuci jaaako toplo sto se naravno odrazilo i na potrošnju.

Kakva je kod vas potrosnja, pogotovo kod vlasnika obicnih, konvencionalnih kotlova, cisto da uporedim.

Isti kotao, grejna površina malo preko 100m2, danas 160m3. Izolacija 10cm grafit, stolarija PVC, 20 cm staklene vune na ploči.
Temperatura 22 danju, noću 19 ali se nikad ne pali noću.

Ako si u majci kratkih rukava onda nikako ali ako si advekatno obucen za ovaj deo godine onda je sasvim fino, pogotovo sto termostat ugasi na 21.3 a nastave radijatori da greju do nekih 21.5.

Isti kotao, grejna površina malo preko 100m2, danas 160m3. Izolacija 10cm grafit, stolarija PVC, 20 cm staklene vune na ploči.
Temperatura 22 danju, noću 19 ali se nikad ne pali noću.
Super, vidi se da znaci dosta izolacija + plus ako nemas prostorije koje se ne greju (jer nema grejanja unutar istih) i koje odvlace temperaturu.

Da, nema prostorije koja se ne greje izuzev malog hodnika - ulaz u kuću.

Trenutno se grejem na pelet i imam gas uveden do kuce. Za koliko najbrze bi mogao da se prebacim na gas?

90 kvm kuca, spolja 5cm stiropor, gore karatavan bez izolacije(dogodine planiram 15cm vune)22 dana grejanja i 30 dana sanitarna voda, 203 kubika potroseno, vailanta 24kw star cirka 20 godina,tucani radijatori

Trenutno se grejem na pelet i imam gas uveden do kuce. Za koliko najbrze bi mogao da se prebacim na gas?
Koliko brzo nadjes majstore i kupis kotao. Inace najduze se ceka ekipa Srbija Gasa da povezu instalaciju od ulice do mernog sata tj brojila.
Tast u Paracinu skoro 3 meseca ceka..

Pa ako nemas ko da te pogura trajace 2-3 mececa...sto kaze kolega iznad,najduze ces cekati kad uplatis prikljucak da ovi dodju i postave zutu kutiju,ali pre toga cimanje oko projekta pa da nadjes izvodjaca radova koji je slobodan potom dolaze da ispitaju uzemljenje i na kraju dolaze iz srbijagasa da prekontrolisu i daju saglasnost za pustanje u rad....dosta *******cije tako da ti je moj savet da u taj postupak krenes na prolece pa da grejanje na gas bude u funkciji za pocetak sledece grejne sezone

Pozdrav svima.Nov sam ovde, danas napravio nalog inace sam citao redovno. Uvek svracao da procitam svasta nesto ovde.Pa , eto me trebala bi mi mala usluga , ako neko poznaje nekog dobrog majstora , proverenog koliko toliko , a da eto kojim slucajem radi Buderus gasne kotlove.To je valjda i Junkers/Bosh slicnih modela gotovo istih su mi rekli.Dolazio mi neki majstor par puta na preporuku od komsije "čak" iz Bačke Palanke, ali covek za 3 god. bio 3 puta i izgleda ga smara sa dolazi "više" prosto docicu javljam ti se i tako. Bukvalno sam ga zvao 3 puta da servisira redovno tj. dva puta i eto sad kad je poceo da me zeza doticni kotao izbacuje neku gresku koje nema nigde i on je rekao ja ne znam sta je to vidi trazi. Ja uz pomoc gugla i svega kao iskopam sta je.To mu dodje neki senzor u goriniku , ali bez obzira na to trebao bi mi neko iz Novog Sada(Veternik) pouzdan da proba da mi ovo otkloni ili sredi kotao ili cak da menjam kao krajnju nuzdu. Mada voleo bih da ne moram. Eto hvala na razumevanju.Izvinite na opsirnom pisanju ovako . Imao sam potrebu da makar malo objasnim situaciju .

Poslednja izmena:
Ja sam za 160 kvadrata sa dobrom izolacijom, potrošio oko 280 kubika. Moglo je i manje ali moji vole da im bude toplo.

Za vikend bejah na rodjendanu i kaze mi jedan od roditelja za gas ne treba da bude vise legalizovana kuca.
Jel ima istine?
Kuca se jos uvek ne vodi u celosti na suprugu, ali ugovor sa EPSOm je na njeno ime kao i komunalije, ona se vodi a tu adresu da li je to dovoljno za prikljucak?
Neko pita kako se ugrejete na 21 pa nikako, mora da prodje jedna zima minimum da se organizam navikne na tu temperaturu.
Dodju komsije kod mene oni na pelet se greju ja na drva, i oni i mi etazno radijatorsko uvek im vrucina. Ja kada odem kod njih noge mi se smrznu i tolko mu bese soram ko deda Tripko

Ma ja nisam kotao mogao da postavim u prostoriju koju sam zeleo jer je ta prostorija naknadno dogradjena i nije legalolizovana

Ko se snabdeva preko Srbijagasa, da li ste dobili novembarski račun?! Meni stiglo 0 kWh, tj. nisu mi ništa očitali, nikad se to do sada nije desilo 🙂

Koliko ste imali februara 2025 kwh i lokacija približna , makar? Ako je moguć info. Hvala. Podno grejanje ili radijatorsko?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno