44m | TV-MA
www.imdb.com
Odlična serija!
Neizdrž je bio toliki da sam na kraju morao da se oslonim na razne online prevodioce, pa sam dobio kakav-takav titl sa sve znakovnim zamenama za slova sa kvačicama uz to, kod svake prevedene rečenice ide obavezno zagrada sa objašnjenjem da se nešto dešava u pozadini - "vrata se otvaraju", "dremljivi prdež", "nerazumni žamor u pozadini"... Mučno jeste bilo, ali uz malo irsko-engleskog dijalekta sam uspeo da pohvatam seriju.
Serija veoma verno prikazuje period „The Troubles“, a posebno dobija na težini činjenicom da je rađena po stvarnim događajima. Mlađim forumašima, ukoliko ih zanimaju tema i serija, posebno bih preporučio pre gledanja makar okvirno prouče istorijat sukoba katolika (Irska) i protestanata (Severna Irska), IRA-e, kao i širi kontekst - makar kroz neki dokumentarac. Mnogo bolje će leći serija ako se zna pozadina.
Ukratko, za one koje mrzi da se upuštaju dublje:
prvi su Irci, starosedeoci ostrva, a drugi su potomci engleskih i škotskih kolonista koji se već vekovima identifikuju kao Britanci. Iako su i oni danas starosedeoci (200–300 godina), govore isti jezik, često imaju ista prezimena i žive na istom prostoru, oni sebe ne smatraju Ircima, već Britancima — jer nacionalni identitet vide kao bitniji od etničkog porekla. Cela ta podela i istorijski sudar identiteta dosta me podsećaju na dešavanja u ex-Yu, pa čak i na tenzije koje su osamdesetih tinjale oko Kosova.
Što se tiče pitanja šta je Irska dobila primirjem: formalno, ako se gleda samo teritorija, dobila je „ništa“, jer Severna Irska i dalje nije u sastavu Republike Irske. Ali u praktičnom, svakodnevnom životu dobili su mnogo više u miru nego što su dobijali tokom rata. E pitanje je da li bi sve to bilo ostvareno da nije bilo rata. I tu se opet nameće paralela sa Kosovom, da li je moglo drugačije? Odnosno da li je mogao neki sličan model? Mogao je.
Serija je stvarno lepo prikazala sve važnije događaje iz tog perioda i proces
sazrevanja ili pripitomljavanja militantnog krila IRA-e i uvođenje u svet politike i diplomatije. Čitam negde da Irci nisu dobili ujedinjenje ali dobili su okvir u kojem je moguće jednog dana ako demografija i glasovi prođu prag. A demogarfija ide u njihovom smeru, ali i tu ima kvaka, jer istim mehanizmom, sutra mogu i protestanti koji su bili većina (sada su na 50/50, malo procenata u korist Iraca) tražiti ista prava, tako da mislim da je tu stvar završena. Da serija ima više sezona i da su me ovako lepo vozile sigurno bih joj dao maksimalnu ocenu, ovako jakih 8/10