Šta je novo?

Foto i video oprema Monitor za photo edit

Koji fotoaparat ili kameru kupiti?

djordje29

Slavan
Učlanjen(a)
04.09.2009
Poena
360
Mala pomoć, imam Benq PD2700Q 2k rezolucije. Monitor je odradio svoje, radi on i dalje, samo je došlo vreme za upgrade. Benq SW modeli su favorit ali ne i cena.
Ono što meni na papiru deluje kao realan upgrade je Dell Ultrasharp U2724D koji je isto 2K, 100% sRGB i duplo bolji kontrast 2000:1 u poređenju sa PD2700Q.
Da li je Dell stvarno dobar za photo edit ili je tu puno više marketing hajpa?

Lightroom, DxO, LR Timelapse, Aurora HDR.
Radim samo u sRGB modu jer je svakako export u .jpg uvek u sRGB kada je u pitanju print i objava na društvenim mrežama. Kontam da je IPS panel 100% sRGB svuda isti bez obzira na proizvođača pogotovo ako je fabrički kalibrisan?

Poslednja izmena:
Taj Dell je najbolji u tom cenovnom rangu...dobijas bolji kontrast kako kazes, dobijas 120hz ekran i DCI P3 je veci kod Dell-a, tako da bi trebalo i da su boje preciznije, plus dobijas lepsi dizajn 😀

Da li je Dell stvarno dobar za photo edit ili je tu puno više marketing hajpa?
Nije hajp, za te pare - ultrasharp serija jeste u top tier-u. P3 i IPS-Black panel. Steta sto su malo osakatili portove, ranije verzije su imale i card citace, vise portova i puno stabilnija postolja, kontam da tu sada ustede malo para. Koristio sam i Benq i LG (samsung i ostala ****** da ne spominjem to su smeca uvek bila), Dell je uvek za nijansu uniformniji bio. Naravno niko ti ne garantuje da ces dobiti savrsen primerak - kalibracija i test po kupovini - pa ako skripi bleed, menjaj.

Ne radim video 4k, samo foto, tako da ne vidim smisao u 4k, plus moram da uzimam jači GPU koji će gurati 4k kada poželim da odigram neku igru... 2k mi završava posao.

Ono što meni na papiru deluje kao realan upgrade je Dell Ultrasharp U2724D
prema testovima ima poprilično tačne boje. u pitanju je kao 10-bitni panel a u stvari je 8 bit + FRC

možda da razmotriš i PA278CGV?
ultrasharp serija jeste u top tier-u.
UP (UltraSharp PremierColour) u to spada. "običan" U ne.
ranije verzije su imale i card citace
jesi li siguran da nisi pomešao sa P? njima više takve stvari pristaju jer su predviđeni za (naprednu) poslovnu primenu

Mislim da u ovom cenovnom rangu svi monitori imaju 8 bit+FRC. Video sam i taj Asus, ima slabiji kontrast 1500:1. Kontam da tek od HDR 600 pa na više možeš da uživaš u tim benefitima kako dolikuje. Što se tiče napajanja od 90W ne koristim laptop na takav način. Slike sa memorijske kartice idu direktno na SSD, pa kad završim obradu ide u arhivu na HDD. Bitna mi je tačna i verodostojna reprodukcija boja.

Kupio sam Dell, mogu vam reći da je sRGB mod je znatno bolji od prethodnog Benq PD2700Q. Slika je generalno svetlija, a boje u sRGB znatno neutralnije, pogotovo kod boja kože. E sad taj kontrast nije baš posebno uočljiv kao sRGB boje, ali da, ima više detalja u senkama, a da monitor ne blješti svetlom kao kod odnosa 1000:1.
Nije ovo nikakav WOW upgrade ali nije i da nema unapređenja. Ipak Benq PD2700Q je iz 2016. a Dell Ultrasharp U2724D iz 2023. godine.

Nazad
Vrh Dno