Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja hocu isto da uzmem a1 optiku i raskinuo sam ugovor sa mts ali oni idalje nisu ugasili svojku optiku i sad ovi iz a1 ne mogu da dodju i vec nedelju dana sam bez neta jel moze neko da mi kaze kakva je a1 optika ja cu uzeti onaj paket (600/300) i kakav je ping u igricama

ja hocu isto da uzmem a1 optiku i raskinuo sam ugovor sa mts ali oni idalje nisu ugasili svojku optiku i sad ovi iz a1 ne mogu da dodju i vec nedelju dana sam bez neta jel moze neko da mi kaze kakva je a1 optika ja cu uzeti onaj paket (600/300) i kakav je ping u igricama
To ti sve zavisi od lokacije do lokacije, kod mene je uvek sve sljakalo kako treba i na MTSu i sad na Yettelu, uvek sam imao nizak ping i brzinu istu kao na ugovoru, ali ja sam blizu centrale, sada ne znam da li to i dalje ima veze zbog optike
1763502673150.png

500/250 mi je paket, sada upload nije max, mozda zato sto su svi nakaceni na wifi, sto je 6 uredjaja trenutno, ali nema greske, videcemo kako ce biti kad se preselim u novi stan i uzmem A1, ali verujem da ce sve biti top posto mi je stan na manje od kilometar od trenutnog

a jel ima neko isto tako da je bio u mts i da je imao optiku i kad je prelazio na a1 optiku da su ovi iz mts pravili problem jer nisu ugasili svoju optiku i jel ima neko neki savet kako da ubrzam taj proces da mts sto pre ugasi svoju optiku?

Neznam ko vam je to rekao ali na mom primeru nije tako.
MTS optika je bila aktivna do momenta kad je instalater A1 zakacio njivov ruter/ont.
Znaci sekundu prekida usluge nisam imao.(BG)

pa ja sam otisao u a1 i hteo da zakazem termin instalacije i zena koja je radila je pitala koji internet imate trenutno ja sam reko mts optiku i ona je rekla da moram prvo da raskinem ugovor da bi se oslobodilo nesto i eto sad sam vec 8 dana bez neta

@qqls to je ako ne ides preko promotera vec putem prodajnog mesta sajta, meni promoter rekao da nrcu imati prekid, dolaze u petak pa javljam kako sam prosao.

Ima li neko da je u Mirijevu da je uveo A1 optiku preko MTS infrastrukture? Meni na sajtu A1 kaze da ima uslova a kad sam zvao call centar kazu izgleda da nema uslova moramo da proverimo , vec 2 x tako i nikad se nisu javili posle.
Zivim gore kod okretnice 27e . Tettel kad sam zvao su mi odmah rekli da ima uslova. inace na A1 je navala kazu tek od 18.12 ima termina za uvodjenje.

@qqls to je ako ne ides preko promotera vec putem prodajnog mesta sajta, meni promoter rekao da nrcu imati prekid, dolaze u petak pa javljam kako sam prosao.
Otkazao MTS opremu dva dana pre najavljene instalacije.
Tačno došli, zakačiili svoju opremu na već postojeću MTS instalaciju. Laganica instalacija. Net odmah pušten.

Instalirali:

• Huawei optixstar hg8010hv6-10 GPON
  • ZTE ZXHN h3601p ruter

e da primetio sam da daju razlicite
Otkazao MTS opremu dva dana pre najavljene instalacije.
Tačno došli, zakačiili svoju opremu na već postojeću MTS instalaciju. Laganica instalacija. Net odmah pušten.

Instalirali:

• Huawei optixstar hg8010hv6-10 GPON
  • ZTE ZXHN h3601p ruter
e da primetio sam da daju razlicite rutere ja kad sam zvao rekli su mi da je u pitanju ruter zte f6600p a tebi su dali ZTE ZXHN h3601p jel moze neko da mi kaze od cega zavisi koji ruter dobijam

e da primetio sam da daju razlicite rutere ja kad sam zvao rekli su mi da je u pitanju ruter zte f6600p a tebi su dali ZTE ZXHN h3601p jel moze neko da mi kaze od cega zavisi koji ruter dobijam
Ne znam od čega zavisi.
Ovaj ruter instalirali.
Bez admin pristupa ruteru, samo user.

Prilozi

• 5af45a4fa.jpg
    5af45a4fa.jpg
    483.6 KB · Pregleda: 68

Zavisi od toga da li si na A1 mrezi bas ili ides preko mts optike. Jer, ako je preko A1 optike opticki kabl ide direktno u ruter ( bez ONT-a ) dok preko mts optike potreban je ONT iz koga ide LAN kabl u ruter koji nije isti kao i onaj koji se dobija ako je u pitanju A1 optika

Meni je MTS optika bila pre uvodjenja A1. Ide mi direkt opticki kabal u ZXHN F6600P dual-band Wi-Fi 6 GPON gateway.

Interesantno, ja sam mislio da je svima tako ko je na mts optici da mora da ima ONT i taj zte h3601p posto zavisi kakva je optika gde provucena. Npr u NS je huawei optika a ruteri su zte pa zbog toga pre rutera ide huawei ONT

Ovi instalateri nisu bili direktno zaposleni u A1, nego neki podizvodjaci posto valjda A1 instalateri ne mogu sve da stignu. E sad pitanje, jel oni ovaj tanki providni opticki kabl, samo tako razvuku po stanu bez kanalica? jednostavno su ga samo ponekde takli silikonom i tako stoji po zidovima. Na jednom mestu se vec odlepio i leluja 🙂 a tek rupu ispred ulaznih vrata sto izbusili 🙂

20251121_123553.jpg20251121_123406.jpg

Tako lepe. Meni je isto otpao deo ali posle 2,3 meseca 😁

Bili iz A1 uveli sve kako treba bilo. Sproveri novi opticki kabl nisu hteli da koriste mts jer je pravio neprihvatljive gubitke vec sada tako da taman sam demontirao mts. Dobih F6600 za ruter dobar je za sada.

• Like
Reagovanja: Wuk
Ovi instalateri nisu bili direktno zaposleni u A1, nego neki podizvodjaci posto valjda A1 instalateri ne mogu sve da stignu. E sad pitanje, jel oni ovaj tanki providni opticki kabl, samo tako razvuku po stanu bez kanalica? jednostavno su ga samo ponekde takli silikonom i tako stoji po zidovima. Na jednom mestu se vec odlepio i leluja 🙂 a tek rupu ispred ulaznih vrata sto izbusili 🙂

Pogledajte prilog 513748Pogledajte prilog 513749
Ja bih rado taj optički zamenio kraćim, stavili su mi 2m, a ne sme pod oštrim uglom da se savija, pa izgleda ružno, kažem kraćim od recimo 1m. Gde to ima da se kupi i kako se zovu portovi sa jedne i druge strane?

Ja bih rado taj optički zamenio kraćim, stavili su mi 2m, a ne sme pod oštrim uglom da se savija, pa izgleda ružno, kažem kraćim od recimo 1m. Gde to ima da se kupi i kako se zovu portovi sa jedne i druge strane?
Mozes ih zamoliti za kabal ako ih vidis kod komsije ili ti budu dolazili, imaju toga kilo, a i jeftino je. A ima i za kupiti, kod nas ima u netiksu (ne znam da li rade maloprodaju), linknetu, pixelnetwork u ns, ima sigurno i drugde ali ovde znam. Kabal je simplex single mode opticki kabal sa SC/APC konektorom sa jedne strane i (najverovatnije) SC/APC sa druge (gde ide u ONT). Ali znaces po boji uticnice: zelena je SC/APC konektor, a plava SC/UPC, pa kupi kabal shodno tome.

kod nas ima u netiksu (ne znam da li rade maloprodaju)
Rade maloprodaju. Malopre pazario kod njih u radnji.

Tako postavljaju svi. Postavljanje kanalica bi dugo trajalo, a i nece da snose te troskove. Meni su zalepili u starom stanu (MTS optika) i nije spalo za 2 godine. Dok se gazdarica nije vratila iz inostranstva, uselila i pomislila da je paucina, skidala skidala, pa kad je videla da nece presekla makazama.
Ako pre montera postavis kanalicu, oni ce svakako provuci opticki kroz tu kanalicu.

А како и који се све каблови (и опрема) уопоште разводе по стану, од улаза у стан, па до ТВ-а и рачунара?

TV se automatski i po difoltu povezuje na wi-fi a za računar ne znam, meni laptop povezan. Ako je nekome ostao LAN od MTS ili koga već može preko toga da nakači stb.

Pogledajte prilog 513748Pogledajte prilog 513749
Da su mi ovako montirali, tacno ne bi otisli kuci sa svim prstima, a mozda bi im i uvo falilo... Pa moja cerka od 6god bi urednije sprovela kabl

Mozes ih zamoliti za kabal ako ih vidis kod komsije ili ti budu dolazili, imaju toga kilo, a i jeftino je. A ima i za kupiti, kod nas ima u netiksu (ne znam da li rade maloprodaju), linknetu, pixelnetwork u ns, ima sigurno i drugde ali ovde znam. Kabal je simplex single mode opticki kabal sa SC/APC konektorom sa jedne strane i (najverovatnije) SC/APC sa druge (gde ide u ONT). Ali znaces po boji uticnice: zelena je SC/APC konektor, a plava SC/UPC, pa kupi kabal shodno tome.
Kod mene je sa obe strane zeleni konektor dužine 2m. Vidim da ima da se kupi 1m isto žute boje i nije skup. Ako nema druge boje osim žute, može li se staviti u neki beli bužir, neka ideja...?

Da su mi ovako montirali, tacno ne bi otisli kuci sa svim prstima, a mozda bi im i uvo falilo... Pa moja cerka od 6god bi urednije sprovela kabl
Ma skroz lose iskustvo. Pojavila se ta dva lika, nit imaju adekvatne merdevine, niti odgovarajuci alat. ili nisu hteli da silaze dole po to, pa daj da urade sa onim sto je tu i sto pre. I pomagao sam im citavo vreme. Drzao lampu, palio svetlo na hodniku, pridrzavao te molerske drvene merdevine. Ostao sam dugo posle da cistim sve. Po stanu i hodniku na mom spratu sve razbacano ostavili.

A sto me najvise razocaralo, kad je ovaj jedan postavio kutijicu tek onako otprilike, na ruzno mesto dok sam drugom pomagao i ja ga zamolim da je malo samo pomeri desno, kaze: ne moze da se pomera! E a ja ekstra ljubazan, citavo vreme se trudim. reko nisi me pitao, tu joj nije mesto, tek onda je odlepi sa zida (mislio sam da je usrafljena), i u roku od 30sek. postavi silikonom tamo gde sam hteo. nije mi jasno da mu je to bilo toliko tesko. Zale se kako rade po 12 sati i sve im smor.

Da sam znao da a1 salje neke upitne instalatere, o kojima se nista ne zna, cekao bih na zvanicnog iz a1, pa kad dodje -dobro dosao. sad sta je tu je ---uglavnom net radi super.

Pošalješ lepo slike i opis "radova" u A1 i čestitaš im na kulturno izvedenim radovima.
Meni su isto radili MTS-ovi podizvođači, bar ja ne znam da je neko sem Yettela imao svoje zaposlene kao izvođače. Već ne znam koliko godina taj topli lepak nije mrdnuo. Rupa od bušenja popunjena i zagletovana sa obe strane zida, jedva se vidi.
Nisam baš toliko pratio ovu temu (mislim pročitam je, treba za par meseci da vidim šta ću kada istekne ugovor) ali ikreno sumnjam da postoji zaposleni u A1 za instalaterske radove. Možda i postoji, stvarno ne znam...
EDIT: ... ali nije uopšte opravdanje za loše izvedene radove ko je radio... već u čije ime radi.

Nazad
Vrh Dno