Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Bas meni treba da stignu 2 paketa sa CN brojem pracenja, nadam se da necu imati problem kao kolega.
Stigla su dva paketa sa CN brojem pracenja, dosla su u jednom paketu preko kurirske sluzbe poste.
Broj paketa je totalno drugaciji kod nas od onog koji mi je Aliexpres dao.

Post ekspres je prepakovao dva paketa u jedan nov, zato ti je broj nov i nepoznat. Dešavalo se i meni u prethodnih 15ak dana tri puta. Kapiram da čekaju da se malo nagomilaju pa onda šalju grupno all in one da ne bi slali jedan po jedan i tako opteretili poštare i sl.

Ovo su mi prvi paketi sa CN pracenjem, a i kolega sa foruma je spominjao da mu neki paketi nisu stigli.
Sad da li cekaju ili ne to ne bih znao, poruceni su u 2 dana razmaka, ali isti dan su "poleteli" za Srbiju.

Mislim da Ali koristi neki sličan model grupisanja pošiljki kao Temu. Nisam ulazio dublje u tematiku jer, iskreno, ni ne zanima me preterano dokle god paketi stižu.

Jel ima neko iskustva sa ovakvom situacijom? Prvi put mi se dešava da mi nisu mogli isporučiti paket,jer sam kao bio nedostupan...
1000022261.jpg

Ma nije problem ako je u nasoj posti,otici cu da pokupim,to mi je najmanji problem. Ja sam razumeo da je to negde kod Madjara ostalo.

Meni dolazi ista poruka na dan isporuke.
To je posiljka sa pracenjem, i onda postar ne donese taj dan, a zavedeno je kao da je doneo.
Iz mog iskustva posiljka dodje nakon te poruke sutradan.

Prilozi

• 1000022262.jpg
    1000022262.jpg
    66 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena od urednika:
Slično iskustvo kao @Burgija , meni sutradan ta pošiljka bude stavljena u paketomat.
Usput, krijte lične podatke kada kačite slike.

Poslednja izmena:
LA...HU ne moze u paketomat jer mora da se potpise. u paketomat samo mogu da stave Unregistered pakete

LA...HU ne moze u paketomat jer mora da se potpise.

Juče baš nađoh u dvorištu bačenu kesu sa 4 paketa. Vratio kameru, vidim lik iz Post ekspresa pokušao da dostavi kada nikog kod kuće nije bilo, opipao, skontao da nema ništa lomljivo i samo prebacio kesu preko kapije.
Na sličan fazon mi je dostavljao USPS dok sam bio u Americi.

I posle naša pošta zaostaje, pa vidite da uvode zapadne modele poslovanja.

Kome mogu da se žalim, zna li neko koja je procedura, naručio sam na Aliju ekran za mobilni i zveknuli su mi carinu 800 dinara, paket košta 30 evra, što je mnogo manje od granice od 50 evra, ne znam na osnovu čega su mi naplatili carinu i poštarinu.

Kome mogu da se žalim, zna li neko koja je procedura, naručio sam na Aliju ekran za mobilni i zveknuli su mi carinu 800 dinara, paket košta 30 evra, što je mnogo manje od granice od 50 evra, ne znam na osnovu čega su mi naplatili carinu i poštarinu.
To je PDV. Od tih 800,160 je "usluga otvaranja" i uplata iste na račun, a 640 PDV. Znači da su procenili vrednost na 3200 dinara.

Inače, žalba je bila negde oko 1000 Dinara, pre godinu - dve...

Koja nam je država mafija, znači, na sve su mislili, ne isplati se uopšte žaliti se...

Ne znam koji su to propisi, nikad mi dosad nisu naplaćivali PDV. I kakav PDV, valjda sam Kini platio PDV, tamo sam kupio robu.

Drugar naručuje po 50 stvari mesečno, bukvalno, ja naručim 10 stvari godišnje, njemu nikad PDV nisu naplatili, meni naplate. To je tako u banana državi. Ili naplati svima, ili nemoj nikome.

Tako je sad. Mislim da AliExpress ima ugovor o naplati poreza sa nekim državama, a sa našom nema. Preko niške carine se naplaćuje PDV na sve registrovane pošiljke, a naplate i za poneku neregistrovanu.

pitam se samo odakle ta nekonzistentnost između carina pa u niškoj naplaćuju pdv, a u beogradskoj ne, lično mi se samo jednom do sada desilo da su mi naplatili pdv (beogradska) i to za honor smartwatch, inače ovi sitni paket nikada (od 2013.)

Nazad
Vrh Dno