Šta je novo?

Xiaomi 14/14 ultra

Kod mene na x14 je baterija dosta dobra zadnjih meseci. Dan ipo izgura. Sredili su to sa nekim ažuriranjima. Tel je kod mene tačno 18 meseci. Videćemo kako će biti na HiperOS 3.

Punjen prije 3 dana, imaš 4,5h sot i još 30% baterije? Izvini, meni je to nerealno dobro. Ili ja ne znam da čitam podatke sa ove slike.
I na sve to jos 1h razgovora + BT aktivan + mix upotreba (wifi pise active oko 41 sat).

Ovo je prebrutalno dobro i onda mi je cudno da drugi ljudi na temi kazu da su ocekivali da ce baterija biti bolja. Onda ili je do primerka ili do aplikacija (tipa koriscenje soc mreza ili ne, posto umeju da srcu bateriju).

I na sve to jos 1h razgovora + BT aktivan + mix upotreba (wifi pise active oko 41 sat).

Ovo je prebrutalno dobro i onda mi je cudno da drugi ljudi na temi kazu da su ocekivali da ce baterija biti bolja. Onda ili je do primerka ili do aplikacija (tipa koriscenje soc mreza ili ne, posto umeju da srcu bateriju).
Ako se koriste viber, whatsap, instagram, brzo se trosi baterija.

Imam samo Viber i Whatsap, sve ostalo zavrsavam preko Opere i ona mi najvise baterije pojede. Najcesce je na Wifi (posao + kuca) ostatak su mobilni podaci (kad sam van kuce). Nemam ove zderace baterije kao sto su Instagram, X, Facebook i sl, ako i zatreba nesto, Opera zavrsava stvar. Igirce ne igram, a kameru koristim ponekad kao i samu navigaciju.

Pisao sam vise puta ovde kako sam optimizovao telefon i tako koristim svaki telefon koji imam, Jednostavno palim na telefonu samo ono sto mi treba u tom trenutku i gasim kad zavrsim sa tim. Ako postoji neka automatizacija, to iskoristim da uradim sve jednim klikom. Takodje ako se nalazim ili znam da cu duze biti negde gde je 4G signal slab, ja prebacim na 3G pogotovo ako je tu wifi dostupan.

Imam samo Viber i Whatsap, sve ostalo zavrsavam preko Opere i ona mi najvise baterije pojede. Najcesce je na Wifi (posao + kuca) ostatak su mobilni podaci (kad sam van kuce). Nemam ove zderace baterije kao sto su Instagram, X, Facebook i sl, ako i zatreba nesto, Opera zavrsava stvar. Igirce ne igram, a kameru koristim ponekad kao i samu navigaciju.

Pisao sam vise puta ovde kako sam optimizovao telefon i tako koristim svaki telefon koji imam, Jednostavno palim na telefonu samo ono sto mi treba u tom trenutku i gasim kad zavrsim sa tim. Ako postoji neka automatizacija, to iskoristim da uradim sve jednim klikom. Takodje ako se nalazim ili znam da cu duze biti negde gde je 4G signal slab, ja prebacim na 3G pogotovo ako je tu wifi dostupan.
Koriscenje wifi-a dosta stedi bateriju.
U nekom, malo jacem koriscenju X14, sa viber, wa, instagramom, malo razgovora, max 5-6 sati Sot-a.

Posle par dana mogu slobodno da iznesem neka zapažanja, koju vlasnici vjerovatno i sami znaju. Prvo i osnovno zbog čega je bio prvi pik jesu dimenzije i stvarno je uživanje koristiti "manji" telefon. Ekran, kamera (ne magli), zvuk, brzina punjenja, performanse, vibracioni motor, sve fantazija. Baterija lagano mog načina korišćenja izgura dan sa 5-7 uključunog ekrana, sa još 20-30% baterije, tako da se taj period može razvući i na dva dana. Sve u svemu oduševljen i stvarno sam imao sreće sa cijenom, jer ga je vlasnik nije koristio, pa sam ga dobio za 330€. Stvarno ne znam šta sam mogao bolje uzeti za taj novac. Hvala svima na prethodnim komentarima.

HyperOS 3 update for Xiaomi 14 Ultra: Rollout timeframe leaked

Evo jedan primer sa glavne kamere, 35mm sa starburst-om:

UlKL0RI.jpeg

Na Xiaomi 14 konačno opcija Double Tap To Sleep. Bilo gde da je prazno mesto na Home Screen-u, čega do sada nije bilo. Do sada sam morao da koristim katanačić vidžet da bih zaključao ekran/telefon a dtw/dts kao opcija, radila je jedino na Lock Screen-u (Android 15), TW ROM.
Enjoy!
IMG_20251118_080000.jpg

Ažuriranje od 1.4GB, prvo što sam primetio je izmenjena kamera aplikacija, font. A i veliki neiskorišćen prostor između Leica Authentic/Vibrant i opštih podešavanja, sa tog mesta su HDR On/Off opciju premestili u opšta podešavanja, 1 korak više, glupost. EV podešavanja sada imaju klasičan slajder, a ne onaj kružni.

Na Xiaomi 14 konačno opcija Double Tap To Sleep. Bilo gde da je prazno mesto na Home Screen-u, čega do sada nije bilo. Do sada sam morao da koristim katanačić vidžet da bih zaključao ekran/telefon a dtw/dts kao opcija, radila je jedino na Lock Screen-u (Android 15), TW ROM.
Enjoy!
Pogledajte prilog 513275
Nije samo za Xiaomi 14, pre skoro dve nedelje je updejtovan Launcher i sa njim je dosla ova opcija.

Ne znam koja je svrha ovog poslednjeg apdejta, verovatno kao neka priprema za HyperOS 3.0/Android 16.

Dodali su neke nove funkcije u kamera aplikaciju, ali su neke opcije sada prebacili i otežali im pristup. Jutros mi je delovalo da su i izbacili bar 5-10 opcija, ali su ih samo premestili (na snimku ispod posle 2:10 se vidi potez kojim se dolazi do panorama, timelapse i ostalih funkcija).

Meni za EU rom tek 2.0.111. zakrpa. . . 🙁

Uzet u Yetelu, upravo skida...

Prilozi

• Screenshot_2025-12-05-17-17-34-777_com.android.updater.jpg
    Screenshot_2025-12-05-17-17-34-777_com.android.updater.jpg
    53.1 KB · Pregleda: 18
I kod mene isto, primerak iz GT-a. Nisam stigao da proverim sve razlike, ovako na prvu i nije nešto, ima dosta čudnih ikonica. Jedino su malo popunili neke praznike u kamera aplikaciji, sa još nekoliko funkcija.

Ima jedna za mene butna novina, nažalost negativna.
Dodali su sistemski traku za sklanjanje tastature dole ispod iste. NIKAKO nigde u podešavanjima nisam našao kako se to gasi. Izguglao sam na milion mesta i našao post na redditu od pre par dana gde jedan korisnik piše da ne može da se promeni osim rootovanje. Mene ova traka izuzetno nervira, nema neku funkciju + menja poziciju tastera na koju su se prsti navikli godinama.
Ostale razlike osim estetskih i onog kao obaveštenja oko kamere ne vidim 🙂
1000044165.jpg

Ja sam ažurirao na hyper os3. I dalje mi u podešavanjima meni povratne informacije(feedback) ne radi. Kad probam da uđem odma se vrati na podešavanja. Da li može neko da mi potvrdi ovaj bug? Možda sam i ja zeznuo nešto kada sam deinstalirao neke fabričke aplikacije. 14ultra global rom

Ako nekog jako nervira ovo kao i mene, uspeo sam da rešim brisanjem com.android.systemui.gesture.line.overlay putem Canta + Shizuku aplikacija

Edit: mislim na ovaj moj problem od gore

Aplikacije u romu koje ne mogu da se deinstaliraju normalno možeš i preko adb komandi da obrišeš. Ja ih tako rešavam
Moguće da sam tako neku izbrisao, koja je vezana za feedback meni, pa sad zeza

Ceo dan na H.OS 3 , X14, i vidim da je fluidnost bolja, tako reći instant. Ove kozmetičke promene su isto ok. Baterija obećava, videćemo.

Baterija najvise obecava na TW ROMu. Licno isprobao na 14 i 14T Pro.

Da li jos nekoga bombarduju reklame iz xiaomi app store? Svaki put kada se promeni mreza ili stavi na punjenje, iskoci po neka reklama. Bilo koji ulazak ili izlazak iz kuce ili firme mi trigeruje bar jednu reklamu. Ranije je bio binance, sada neke igrice i postalo je nepodnosljivo.

Nisam primetio te reklame.

Što se ažuriranja (16/HyperOS 3) tiče sve radi odlično, bar za sada. Nema nekih drastičnih promena ali stigle su neke nove opcije i podešavanja, plus je kamera aplikacija još bogatija opcijama. Generalno sve radi za neku nijansu brže.
Jedino gde Kinezi baš ne znaju da se snađu je dizajn UI, neki elementi interfejsa su sada svedenijeg dizajna i boja, izgledaju bolje nego pre, a neki su malo šareniji. Isto važi i za izbor ikonica. Ali opet, očekivano od Kineza koji miksuju Android i kopiju iOS-a.

Očajni vremenski uslovi, pa ću test kamere ostaviti za neki drugi dan, ali ovo što sam do sada probao kod kuće i u dvorištu mi deluje kao da nije degradiran foto kvalitet. U indoor/low light uslovima moguće da je za nijansu i bolji.

Dobio sam ažuriranje na 14 Ultra HyperOS3, primetio sam da u mobile networks se pojavila opcija Offline Communication.
Čudno mi da te opcije na 15 Utra nema. Da li ste i vi dobili?

^Nema je na mojoj 15-ci, takođe HyperOS 3.0.5.0.
Može SS da vidimo kako to izgleda?
Da li je tvoja 14 Ultra sa kineskim romom?

Nazad
Vrh Dno