Šta je novo?

Vivo X300 Series

Jel se samo meni čini ili je ovaj HPB senzor, iako bi trebalo da bude optimizovaniji, downgrade u odnosu na HP9? Telephoto mi je bolja i na X200 Ultra i na X200 Pro.
Ne bih rekao da je u bilo čemu downgrade, svi su kukali kako Vivo previše crta i koristi AI, verovatno je isključio i telephoto enchancement u potpunosti, i rezultat su definitivno nešto prirodnije slike. U onim noćnim fotografijama grada deluje za neke da je HDR isključen i uključen Natural lightning (zbog šuma) iako nije za sve fotografije to napisao. Definitino manje crta lica, bolje kontroliše crvene i zelene, i mnogo bolja obrada fotografije pri uslovima tipa 2:16. Meni se sviđa, nije ogromna razlika, ali jeste dobar pomak, ali to je samo obrada jpg fotografija, u RAW razlika verovatno da i nema.

Ne bih rekao da je u bilo čemu downgrade, svi su kukali kako Vivo previše crta i koristi AI, verovatno je isključio i telephoto enchancement u potpunosti, i rezultat su definitivno nešto prirodnije slike. U onim noćnim fotografijama grada deluje za neke da je HDR isključen i uključen Natural lightning (zbog šuma) iako nije za sve fotografije to napisao. Definitino manje crta lica, bolje kontroliše crvene i zelene, i mnogo bolja obrada fotografije pri uslovima tipa 2:16. Meni se sviđa, nije ogromna razlika, ali jeste dobar pomak, ali to je samo obrada jpg fotografija, u RAW razlika verovatno da i nema.
Pa, nisam siguran. Pixel peeping na onim demo primerima je pokazao da X300 Pro crta možda i više nego ranije. Imaš primere na pretnodnim stranicama pa proceni.

Smire se vidit cemo za koji tjedan iz prve ruke.

Uzmite u obzir da je x100 ultra dobio jedno 50 azuriranja kamere kroz 18mj, a x300 pro ima nove algoritme koje treba optimizirat jos malo. Koliko sam ja zapazio hdr je bolji na glavnom i telephoto senzoru isto kao i video snimanje.

Screenshot 2025-10-28 204550.png
Screenshot 2025-10-28 204431.png
Screenshot 2025-10-28 204400.png
Screenshot 2025-10-28 204248.png
Screenshot 2025-10-28 203922.png

Evo par realnih usporedba, stavio sam samo nekoliko primjera ima ih previse x200pro, x200 ultra i x300 pro.
Nekakav moj zakljucak je da je x200 pro najlosiji od tri, ali nije ni on tragedija.
X300pro i x200u se "mlate". X300 pro daje bolji dinamicki raspon i danju su sve slike osim uw bolje.
X200u zato sa uw i 35mm prasi x300pro, a nocu i sa telephoto mada nije gigantska razlika, mislim da ce tu jos koji update dignut x300 pro.

Ja sam kupio x200u ali sam ga nakon par dana prodao i ostao na x100u jer mi nativni 35mm ne odgovara a pogotovo ne za video.
Tako da se nadam da ce x300 pro zadovoljit, a ako ne x100u je tu. Bitno da nije xiaomi (sala mala).

Edit:
da nadodam jos par stvari, meni kamera nije samo ovakvo blesavo zumiranje i gledanje kvalitete uradka. Ima tu i nekih blagodati novijeg CPUa i brze memorije, npr gladje zumiranje u videu, brza obrada fotki nakon snimanja, real time prikaz hdr-a itd.

Al onda dodje neki spiderman kao drug ale i sa k zoom snimi fotku o kavkoj ja ne mogu sanjati. 🙂)))))

Pogledajte prilog 510578
Pogledajte prilog 510579
Pogledajte prilog 510580
Pogledajte prilog 510581
Pogledajte prilog 510582

Evo par realnih usporedba, stavio sam samo nekoliko primjera ima ih previse x200pro, x200 ultra i x300 pro.
Nekakav moj zakljucak je da je x200 pro najlosiji od tri, ali nije ni on tragedija.
X300pro i x200u se "mlate". X300 pro daje bolji dinamicki raspon i danju su sve slike osim uw bolje.
X200u zato sa uw i 35mm prasi x300pro, a nocu i sa telephoto mada nije gigantska razlika, mislim da ce tu jos koji update dignut x300 pro.

Ja sam kupio x200u ali sam ga nakon par dana prodao i ostao na x100u jer mi nativni 35mm ne odgovara a pogotovo ne za video.
Tako da se nadam da ce x300 pro zadovoljit, a ako ne x100u je tu. Bitno da nije xiaomi (sala mala).

Edit:
da nadodam jos par stvari, meni kamera nije samo ovakvo blesavo zumiranje i gledanje kvalitete uradka. Ima tu i nekih blagodati novijeg CPUa i brze memorije, npr gladje zumiranje u videu, brza obrada fotki nakon snimanja, real time prikaz hdr-a itd.

Al onda dodje neki spiderman kao drug ale i sa k zoom snimi fotku o kavkoj ja ne mogu sanjati. 🙂)))))
Jel si siguran da ovo nije X200 Pro mini? Sudeci po tagu X200Pm.

Moguće da i je, samo sam skupio sve sa tg, u svakom slučaju mi je bitnija bila usporedba sa x200u koji ima nešto širu blendu na telephoto.

Mislim da x200 pro mini ima iste kamere kao pro ?

VS iPhone 17 pro max

Bugararena review.
Koliko je bolji BOE displej od Tianme na x9 pro. Kinezi iskustvo, uvek negde zakinu.

Global sa tom baterijom za izbegavanje.

Bugararena review.
Koliko je bolji BOE displej od Tianme na x9 pro. Kinezi iskustvo, uvek negde zakinu.
a kako se to na gsmareni vidi koji je koliko bolji? 🙃

display nije samo petak brightness i refresh rate.

tačnost prikazivanja boje, pwm, potrošnja baterije, sve su to stvari koje znače mnogo više nego šiljenje one stvari ko ima veće osvetljenje.

ne znam koji telefon se u poslednjih par godina ne vidi dobro na suncu napolju, tako da to ko ima veći normalni ili peak brightness znači isto kao nešto malo veća hercaža na Snapdragon varijanti za Samsung, odnosno ne znači mi ništa.

a ono što znamo za OPPO jeste da ima dosta veći PWM i bateriju koja dosta duže traje nego Vivo. 40-50% duže trajanje a veličina baterija veća za otprilike 15%.

color accuracy ćemo videti tek na nekom dxomark testu.

1000019446.jpg

Piše se malo netu da i EU model ima 6500 mah(pošto su telefoni identičnih težina) ali da su ga sw osakatili da ga ne puni do kraja i da prikazuje 5400 zbog regulative EU i zbog toga što vivo nije hteo da plati extra taksu kao oppo. Mada to ćemo znati kada neko otvori EU model 🙂

60300.jpg
Stigao x300 pro.
Sve u svemu... Ne znam sto bi rekao.
U odnosu na x100 ultra je u svemu bolji po malo, ekran, vibracija, vjerojatno i baterija.

Ali...
Po pitanju kamere...

Npr 2x crop na x100u je toliko bolji, da je to jezivo. X300 pro jednostavno izoštrava sve, cak i kad pogasim sve što se može on i dalje crta dlake i obrve.

Kartica ide nazad u x100u, ovaj ide u ladicu na misec dana kad se nadam nekom updateu. A mozda ga i prodam.

Nazad
Vrh Dno