Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Kako su krenuli kraci dani, uloga baterija je sve veca, mada se i leti znatno vise vuce iz baterija u odnosu na solare. Sistem je postavljen krajem marta. Zbog dijagrama napominjen.
Samo da napomenem da poslednji mesec na dijagramu treba gledati kao realno stanje (koliko se odakle vuce), jer sam eksperimentisao ranije, programirao potrosnju preko node red, pa sam vukao bespotrebno struju i sa mreze.

Prilozi

• IMG_7697.png
    IMG_7697.png
    116 KB · Pregleda: 148
Poslednja izmena:
Odličan dijagram. Bilo bi zanimljvo videti posebno svakih 30 dana, unazad...

Ovo što si vukao sa mreže, zbog čega i toliko?
Tvoja greška zbog programiranja, ili je zafalilo sa baterije?

Tipično imaš >800kWh mesečno?

Greska u setovanju, na koju nismo obratili paznju. Trebalo je da se setuje da neke male pikove povlaci iz mreze tipa do 0.5-1kWh dnevno, jer je to preporuka Victrona, ali nismo dobro nesto podesili preko app, pa smo preko node red ispravili stvar. Dobra stvar je sto se moze konfigurisati sta god se pozeli.
Kapacitet baterije je bio sasvim zadovoljavajuci do sada, videcemo kako ce biti na zimu. Toplotna pumpa radi oko mesec dana bez prestanka.
Dijagram SOC-a u zadnjih 6 meseci.

Prilozi

• IMG_7698.png
    IMG_7698.png
    117.7 KB · Pregleda: 125
Ne stize da vrati baterije na 100%. Morace neka optimizacija potrosnje (ves masina, bojler i sl da se prebaci na noc)?

Baterija je preko dana uglavnom na 100% do 16-17h poslednjih dana. Nema potrebe dopunjavati uvece. Recimo treba oko 3h suncanog perioda, bez oblaka, da se baterija napuni od 0 do 100%, 17,6kw panela imam.
Namesteno je softverski da u zimskom periodu recimo, ako je baterija u 23.45 ispod 15% da se napuni iz mreze do 35%. Ali do sada jos nije bilo uslova da se puni automatski preko noci.
Treba pratiti sistem preko zime, pa setovati neka optimalna podesavanja. Moze se cak spram vremenske prognoze u narednom periodu setovati.

Prilozi

• IMG_7699.png
    IMG_7699.png
    112.5 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
👍

Namesteno je softverski da u zimskom periodu recimo, ako je baterija u 23.45 ispod 15% da se napuni iz mreze do 35%. Ali do sada jos nije bilo uslova da se puni automatski preko noci.

Hehe, iz EPS će biti baš srećni što na nižoj tarifi puniš bateriju, a trošiš na višoj!
😀 😛

Pa nisam jos punio. Al je plan da koristim dok mogu, sve je po zakonu 🙂. Kad se omasove hibridni sustemi, sigurno da ce ukinuti jeftinu tarifu. Kao sto ce i za prosumere uskoro da uvode nova pravila. Jer im ne treba struja preko dana kada je suncano i kada imaju i viska. A onda treba da je vracaju na zimu.

Kad se omasove hibridni sustemi, sigurno da ce ukinuti jeftinu tarifu.
Ne verujem da ce to ikada da se desi, pogotovo kada se jos vise omasove solarni sistemi. Vec sada imamo situaciju da je cena struje na berzi leti negativna. Ono sto moze da se desi kod nas da je se izmeni jeftina tarifa u narednim godinama, umesto nocu da bude jeftina danju.

Naveo si razloge. Upravo u "civilizovanim" bogatijim zemljama se ocekuje ovaj rast potrosnje. Igrom slucaja sam bio na prezentaciji nekog softvera, gde je firma koja je u poslu sa energetikom i koja radi energetske sisteme po celom svetu iznela taj podatak.
U vecini zemalja je problem postojeca infrastruktura koja ne moze da prihvati povecanje potrosnje.
Evo banalan primer, ako se secas, da li je potrosnja tvog domacinstva ista sad kao i pre 10 godina ili je veca, bez obzira na efikasnost savremenih uredjaja.
Moja potrošnja struje je duplo manja nego pre deset godina. Ranije sam se na jednom mestu grejao na struju a sada na dva a broj kilovata duplo manji jer umesto TA peći imamo dve inverter klime, kako kod mene tako u celom mestu je trend isti. Broj potrošenih kivovata pada ali računi rastu i oni očigledno nemaju veze sa potrošnjom struje.
Zbog toga sam vrlo blizu odluci da uzmem manji off sistem koji nema veze sa elektrodistribucijom. Leti nek mi klime, frižideri i bojler, tv-i rade na solar preko dana i biće dovoljno. Tako će se uloženo najopre otplatiti.
Ne padam na priče da ja Epsu dam džaba struju i da oni zbog toga imaju trošak. Pa to samo na Balkanu ima. Zbog solara u domaćinstvima ne moraju da prave nove elektrane, potrošnja struja iz EPS je manja a njihovo je samo da preuzmu struju od mene...i to im se ne isplati!? Ma zdravo bre.... Samo off sistem.

Poslednja izmena:
Za bojler je bolje direktno solarni kolektor.

Moja potrošnja struje je duplo manja nego pre deset godina. Ranije sam se na jednom mestu grejao na struju a sada na dva a broj kilovata duplo manji jer umesto TA peći imamo dve inverter klime, kako kod mene tako u celom mestu je trend isti. Broj potrošenih kivovata pada ali računi rastu i oni očigledno nemaju veze sa potrošnjom struje.
Zbog toga sam vrlo blizu odluci da uzmem manji off sistem koji nema veze sa elektrodistribucijom. Leti nek mi klime, frižideri i bojler, tv-i rade na solar preko dana i biće dovoljno. Tako će se uloženo najopre otplatiti.
Ne padam na priče da ja Epsu dam džaba struju i da oni zbog toga imaju trošak. Pa to samo na Balkanu ima. Zbog solara u domaćinstvima ne moraju da prave nove elektrane, potrošnja struja iz EPS je manja a njihovo je samo da preuzmu struju od mene...i to im se ne isplati!? Ma zdravo bre.... Samo off sistem.
Pročitaj malo o balansiranju pa će ti biti jasnije zašto je to tako.

Možda je mali oftopic, ali da li neko koristi baterijske generatore? Koliko sam shvatio mogu, ali i ne moraju da se koriste sa solarnim panelima.
Naleteo sam na EcoFlow, pa mi deluje kao zanimljiva mogućnost kao backup u kući ako nestane struje, a može i da se ponese na put, kamp,...

Ecoflow, Jackery i Bluetti su ok, ima raznih snaga, punio sam ih na 100 i 200w ,lepo rade.

Kakva resenja postoje za zero-export on-grid sistem gde se inverter ne moze postaviti fizicki blizu mernog mesta?

Situacija: brojilo je na kuci, a paneli i inverter bi potencijalno mogli da se montiraju samo na pomocni objekat koji je 30m pored i trenutno povezan samo jednim trofaznim kablom. Ima i slobodan STP kabl.

Vidim da neki inverteri poseduju eksterni merac struje (pominjani Victron, recimo), ali je on dolazi sa kablom od 1m i nije namenjen za postavljanje 30m dalje. Ako je to obican analogni CT, verovatno nije pogodan za dugacki kabl.

Ne mora na banderu, samo da je lako citljiv i dostupan sa javne povrsine.
Moze da bude recimo uzidana kutija u sklopu ograde, ali je dostupn radniku EPS bez da zalazi u privatni posed.

Posto vecina to nema ozidano (obicno to stavljaju ljudi koji od starta imaju podzemni dovod), onda sledece mesto gde ga kace je bandera...
Naravno uvek proveriti sa lokalnom distribucijom, da ne bude posle reko neki Ostoja na forumu .. "e pa nek ti Ostoja poveze onda" 🙂

Suštinski to nije problem, invertor ne mora biti previše blizu mernog mesta, ali ćeš imati određene gubitke na tom kablu.

Udaljenost invertera od brojila nije problem, naizmenična je struja, gubici su zanemarljivi. Udaljenost panela od invertera sa druge strane može biti problem.

Ako se dobro secam ,u trofaznoj zero export varijanti ,uzima se najmanja potrosnja na nekoj fazi ,i po njoj inverter ubacuje u sve tri faza?
Imam monofazni sistem pa ne znam tacno.

Zar se brojilo ne izmešta na banderu odnosno izvan placa?

Ne mora na banderu, samo da je lako citljiv i dostupan sa javne povrsine.
Ili mora biti smart brojilo koje omogucava daljinsko ocitavanje. Bili iz EDB-a pre koju godinu, zamenili staro Iskrino mehanicko za digitalno Meter&Control.

Suštinski to nije problem, invertor ne mora biti previše blizu mernog mesta, ali ćeš imati određene gubitke na tom kablu.
Pored elektricnih, imao bih finansijske gubitke sto cu morati da kopam i sto cu morati da kupim cirka 60-100m skupog 5x6 kabla. To bih da izbegnem 🙂
Ako se dobro secam ,u trofaznoj zero export varijanti ,uzima se najmanja potrosnja na nekoj fazi ,i po njoj inverter ubacuje u sve tri faza?
Imam monofazni sistem pa ne znam tacno.
Pa kako zna kolika je potrosnja? Mora da meri koliko sistem vuce iz mreze, sto moze da radi samo kod brojila, a ne mogu fizicki da ga stavim tamo. Zato pitam postoji li sistem sa eksternim, daljinskim merenjem jacine struje do kog bih isao nekim signalnim kablom. (mogao bih UTP kabl da iskoristim koga vec imam).

Sad kad razmislim, ne znam ni kako bi takav sistem sprecio "islanding". Morao bi i kontaktor i merenje napona mreze da budu izmesteni od invertera kako bi odvojili sistem kad "nestane struje"...

Naravno da postoje smart metri, za svaku fazu po jedan, idu izmedju strujomera i potrosaca,samo kazem da u toj varijanti mozda neces moci pokriti celokupnu potrosnju sa solarima.

Zašto neće moći da pokrije celokupnu potrošnju ako je smart metar pre svih potrošača, kako i treba da bude?

Pisao je neko ovde,inverter ne moze da pravi razlicite kolicine energije po fazama,pa uvek uzima onu sa najmanjom potrosnjom i toliko pravi na sve 3 faze.

Ne znam kakve veze ima smart meter sa nemogucnoscu da inverter "pravi" razlicito po fazama ?!

To da pravi isto na sve tri faze i da to ravna prema trenutnoj struji na najmanje opterecenoj fazi je potpuno jasno ako zelimo zero-export sistem. Moje je pitanje kako da merim struju kod brojila ako se sam inverter koji meri struju ne nalazi pored brojila (razvuci 100m dodatnog visokonaponskog kabla nije resenje).

Ne meri inverter struju vec smart metar. A smart metar je SIGNALNIM kablom povezan na inverter i onda inverter zna da li i koliko struje "izlazi" i "ulazi" u kucnu mrezu. Postoji neki limit do koliko taj signal moze da se "dobaci", pogledaj u uputsvu i invertera i smart metera.

Ček, zašto uopšte razmišljaš o ovome? Šta ti je cilj? Imaš sistem ili planiraš? Gde misliš da povežeš inverter? Inverter se ne priključuje na brojilo, ali mora na razvodnu tablu, ne znam gde bi ga ti priključio?

Sad vidim, hoćeš elektranu da postaviš na pomoćni objekat, ali ne bi da postavljaš novi kabl. Kažeš trofazni kabl, da li misliš na trožilni? Ili je petožilni koji se koristi za prenošenje 3 faze? Ako je trožilni, mislim da to nećeš moći da izvedeš osim da postaviš monofazni invertor, ali opet zavisi od toga odakle je izvučen taj jedan trožilni kabl. Ako je petožilni, trebalo bi da može, napraviš novu tablu na tom pomoćnom objektu, tu priključiš i invertor, i pod uslovom da je "normalno" izveden taj kabl ka pomoćnom objektu (sa razvodne table od glavnog objekta), ne bi trebalo da bude problem sa tehničke strane. Sa pravne strane, koliko sam shvatio priču kolega, ne bi trebalo da se postavlja elektrana na drugi objekat u odnosu na brojilo, ali kažu da to prolazi bez nekih problema (ovo sam možda pogrešno razumeo - možda se radi o nelegalizovanim pomoćnim objektima).

Nazad
Vrh Dno