Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

dosta su slicni huawei gt i amazfit balance 2 modeli i hardverski i softverski, svodi se na ukus.

Meni je Huawei nekako robustniji i ruzniji u odnosu na Amazfit ali opet to je stvar ukusa. Nekako mi je Amazfit taman.

dosta su slicni huawei gt i amazfit balance 2 modeli i hardverski i softverski, svodi se na ukus.

GT 6 Pro mi se ne sviđa uopšte. Ovaj obični je daleko lepši. Slažem se, dosta su slični ali ja nisam imao dilemu. Koristio sam oba i po meni je Huawei daleko bolji po pitanju hardvera i samog treninga trčanja. Amazfit je dosta bolji u Smartwatch segmentu, što mene baš i ne zanima. Izgled samog sata, preciznost merenja kao i prezentacija treninga na samom satu su po meni bolji na Huawei. Sa druge strane, Zepp aplikacija je daleko bolja od Health-a al se čovek navikne. Svakako je sve stvar ukusa.

Procitao sam apex 4 test dcrainamkera.
GPS tracking je prilicno bugovit ali to ce verovatno srediti.
Zanimljivo da su potpuno ukinuli ant+ protokol. Telefoniranje radi primanje poziva (tise od konkurencije), a ne radi zvanje i nema izbacivanje vode iz zvucnika.
Meni je case back od metala preferiram titanijum uvek bolji od plastike posto sam primetio da se manje znojim, a ovde su ga ukinuli.
Sve u svemu dobar pokusaj, kao i prethodni model, ali sa tom premium cenom ... mislim da bi im najbolje bilo da ih kupi neka velika firma npr casio koji je bezidejran sa smart satovima a ima jak brand loyaliti, pa da je gshock apex.

Ne bi bilo dobro za market da odu pod ruku sa svima ostalima, koji sve više ide u širinu umesto u dubinu. Krenuo jedan sa amoled, svi amoled, itd. Body baterije, bedževi i ostale gluposti. Zašto moraš plaćati eksternu aplikaciju, ako bi želeo na da planiraš treninge kroz kalendarski load i druge parametre? Mnogo je lepo to zaokruženo i ne daj bože da ih neko kupi.

Cenu bih prokomentarisao kao sasvim okej, što je bio slučaj i do sad, posebno s obzirom da nemaš nikakve dodatne pretplate i poprilično si rasterećen viška nepotrebnih stvari. Dobiješ odmah preglednu aplikaciju i web portal za kalendar treninga i detaljnije analize. Des fit i Chase the summit su ga realno pohvalili, senzore, razgovor, a uvek imati u vidu da oni 4-5x godišnje ažuriraju firmware i donose novine češće nego ostali. Ovaj prvi je čak pozvao DC Raina u emisiji, razgovor je sasvim OK, s obzirom da uređaj tome - ne služi.

479$ (FR je 549,99 odnosno 749,99$) je što mu dođe 411€, nije to mnogo u poređenju sa ekvivalentnim Garminom. Ne mogu ga porediti sa Amazfit, jer nisu u ekvivalentu, a iz ličnog ugla, sa pretplatom na Training Peaks ili sličan servis to više i nije toliko jeftino --> 19,95$ mesečno.

Apex 4 preporucena cena je 449/499 eur, a ne 411 eur.
Video sam na face-u suunto vertical 2 za 440, odnosno titanium za 500., sa 24 meseca domace garancije.
Mislim da apex 4 i vertical 2 imaju isti SOC.

U pravu si za cenu, nisam do kraja išao na checkout, za Švajcarsku ga prebaci na 511$. Druge evropske zemlje nema, ali verovatno će biti ista cena. I dalje mi je OK.

Da li je za Suunto OK, može da napiše neko ko koristi, ali Apex mislim da pikira FR kao konkurenta. Meni je tako i upao u radar svojevremeno prvi Apex, jer mi je Fenix bio apsolutno preskup, a FR opet preskup za opšti dojam. Verovatno nikad ne bih saznao u čemu je različito razmišljanje kreatora Corosa u odnosu na ostale navedene, da sam doneo drugačiju odluku. Recenzije koje prethodno spomenuti ljudi urade na brzaka, u principu, nisu dovoljne da dočara prednost. Neko treba da snimi recenziju od početka priprema za maraton, na primer, ili neku drugu trku, pa da prati do same trke i to fino sažme do 15tak minuta. Lepo bi videli čemu služi portal, kalendar, TL, šta radiš kada te obaveze i vremenske prilike poremećuju, itd.

Pokušavam da shvatim koja je razlika između Apex 2 pro i Apex 4 i nekako ne mogu da provalim. Bolja baterija?

Pokušavam da shvatim koja je razlika između Apex 2 pro i Apex 4 i nekako ne mogu da provalim. Bolja baterija?
– Added Speaker (for voice calls & audio alerts)
– Added new ‘Action’ button (customizable extra button)
– Added dual-microphone with voice pins/notes feature
– Added ability to take phone calls
– Added new weather widget with saved locations
– Added street names to the offline maps
– Added POI database to offline maps
– Added separation of roads & trails to offline maps
– Added ‘Record a pin’ geo-tagged voice notes feature
– Added depth gauge sensor (very limited though, see notes)
– Upgraded to newer 3rd gen COROS MIP screen (more contrast)
– Upgraded internal processor
– Increased map speed “30x faster” (more on that later)

*source: https://www.dcrainmaker.com/2025/10/coros-apex-4-series-depth-review-comes.html

Nisu promenili cenu nešto naročito, tako da nije da imaš neku dilemu ako planiraš da kupiš. Prošlo je tri godine od prošlog modela, poprilično ovo sve naprednije deluje. Sam sat je takođe dosta lepši.

Mape su ozbiljan upgrade kome je to bitno. Rade ko metak. Telefoniranje tu još najmanje bitna stvar.

Tako i interpretiram taj sat, kao refresh. Nisam razmišljao da menjam ali prosto želim da pratim. Apex 4 jeste direktna konkurencija FR i definitivno bih ga razmatrao da sada kupujem. Možda zamenim za koju godinu kada crkne ovaj garmin što imam a Coros stavi lampu na neki novi model. Verovatno sam dosadan sa lampom ali mora neko i to da radi 🙂 .

Tako i interpretiram taj sat, kao refresh. Nisam razmišljao da menjam ali prosto želim da pratim. Apex 4 jeste direktna konkurencija FR i definitivno bih ga razmatrao da sada kupujem. Možda zamenim za koju godinu kada crkne ovaj garmin što imam a Coros stavi lampu na neki novi model. Verovatno sam dosadan sa lampom ali mora neko i to da radi 🙂 .
mozes ubaciti i suunto vertical 2 u database satova sa lampom 🤣 mislim da ima isti soc kao apex 4(30x faster )

treba krajem meseca da izadje mali trex pro sa lampom, a postoji mogućnost da ce do kraja godine izaći i novi cheetah ili falcon

Poslednja izmena:
Je li neko skoro naručivao suunto satove sa KP? Ako jeste, može li da mi se javi porukom

Meni Garmin Express nedeljama ne radi.Vidi sat ali cim se klikne da se doda sat,samo izadje beli prozorcic gde treba da bude unosenje emaila.Radio normalno ali ne pomaze ni azuriranje.
Garmin postaje zestoko smece.

Da li neko poseduje Garmin Instinct 3 Solar i kako je zadovoljan satom? Dvoumim se izmedju njega i Suunto Vertical Titanium.. Suunto je skuplji 40% posto, ali safirno staklo, titanijum, generalno bolja izrada... S druge strane, Garmin je bolje sotverski podrzan i noviji je model, takodje, estetski mi je malo lepsi.
Otvoren sam i za druge predloge, budzet je 500-600e max. Najvise mi treba sa svakodnevno nosenje (merenje koraka, otkucaja), merenje kvaliteta sna, navigacija, treninzi u teretani (ne trebaju mi nikakve dodatne fitnes funkcije, samo mi je bitno da je sat otporan na grebanje i udarce, da ne lici na nakazu nakon godinu dana, ali svakako cu staviti zastitno staklo).

Ne vidim što je Garmin bolje softverski podržan? Ako nisi vezan za ekosistem sve ti jedno.

Instinkt je poprilično rudimentaran sat, a nije baš jeftin.

Ne vidim što je Garmin bolje softverski podržan? Ako nisi vezan za ekosistem sve ti jedno.

Instinkt je poprilično rudimentaran sat, a nije baš jeftin.
u smislu da daju duzu softversku podrsku koliko sam upoznat, a i bolji je ekosistem? Pricam napamet naravno, samo ono sto sam procitao na internetu i pitao AI, nemam iskustva ni sa jednim.
Da li bi preporucio nesto drugo u ovom budzetu onda za moje potrebe?

Ako uzmeš safir ne treba zaštitno staklo. Ne znam za gym ne usuđujem se da preporučim. Pogledaj Coros Apex 4, skoro je izašao.

@Marmil ja imam garmin instinct 2x solar tactical i u suštini sam zadovoljan dobijenim. Treba mi najviše za outdoor aktivnosti mada koristio sam ga dosta i letos na moru prilikom veslanja ili vožnje sup daske.
Nemam neki drugi da bih mogao da uporedim.

I evo, zapatila se i LED lampa kod drugih proizvođača:

I evo, zapatila se i LED lampa kod drugih proizvođača:
verzija 44mm nije los izgled, nemam problem ni sa tamno zlatnom bojom (bar nije nandzarasto).
Ali ipak losije izgleda od Fenix 7s pro/fenix 8 43, nekako mi je plastika i donji deo sata suvise jednostavan, mislim da cu ostati na fenixu.
Takodje nisam siguran kako li bi stao velcro nylon strap, posto je taj gde gde se provlaci kod 44mm pun, pa je razmak od spring bar verovatno dosta mali ?

Slika sa neta

Prilozi

• RDT_20251030_2032433677807200378798353.jpg
    RDT_20251030_2032433677807200378798353.jpg
    321 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:
Uvek ima dovoljno mesta da se provuče, mada je quick strap najbolja stvar koju neki sat može da ima. Našao sam 24mm x 2mm šipkice koje bi mogle da se ubace u Apex 4, ali nema nigde na AliE onih sa 2 čička, tj. na oba kraja samo čičak i ništa drugo, to mi se najbolje pokazalo od svega, od 24mm, ima 22 i 26mm. Posle svakog trčanja ga šibnem sa HR trakom u mašinu za pranje. Imam mislim 5 komada.

Uvek ima dovoljno mesta da se provuče, mada je quick strap najbolja stvar koju neki sat može da ima.
Zavisi od sata, ima dosta primera kada ne moze da se provuce strap ili ne moze lako da se provuce, vec mora da se radi operacija.
Pricam o provlacenju strapa sa velcro sunjercicma kroz taj prostor, ne o zakacaljkama sa najlon trakom.

Nazad
Vrh Dno