Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Struja nece biti jeftinija, a vidimo potencijalne probleme i sa snabdevanjem gasom. EPSu nije isplativo jer uvozimo ugalj barzama, svoj kop smo uspesno pokvarili.

Sistem se upravo isplati onome ko najvise i trosi. Ostalima je neisplativo (sporo isplativo), tj povrat investicije zbog trenutne cene struje i papirologije prevazilazi garanciju opreme.

Pitanje za buducnost da li ce se omoguciti mali balkonski sistemi kao u Nemackoj, to vec ima smisla i svakoj kuci ili stanu imati jer nema komplikovanih procedura, a i sistemi su jeftiniji, pa se u neko dogledno vreme investicija isplati, (recimo leti jedna klima "besplatno" radi tokom dana sa ovakvog sistema). Nazalost ti sistemi koji su napolju od 300ak eura na akcijama kod nas tesko da cete naci pp ceni koja nije bar dupla. A i ako je nabavite, trenutno je pitanje kako je prikljuciti (pravna legalnost).

I tako.

Možeš li postaviti kako izgleda taj balkanski sistem

Balkonski sistemi nama koji trosimo zimi vise se ne isplati jel zimi naročito dec,jan,feb. Ne može da proizvede ni pola koliko treba. A priključenje nije ni dozvoljeno u dosta zemalja. Naravno može da se izmulja da radi...A balkonski sistem najbolje za stanove i to sa dobrom orijentacijom jug... Porodičnim kućama nema baš velikog smisla.
Ukucaj u google Balcony Power Station pa ces videti ili YouTube

E taj balkonski pristup se meni sviđa, staviš jedan-dva panela koji ti smanjuju račun na kraju meseca .
Jel legalno da kod nas?

Nije. A da jeste, odmah bih stavio jedan i sebi i matorcima. Dva panela i inverter napolje i dobijes jedan suko da utaknes u bilo koju uticnicu.

Racuni su mi oko 380kWh, leti oko 500 zbog klime, na daljinskom sam grejanju. Kod matoraca skoro stalno ispod 350kWh,, klimu slabo pale (babu ubija promaja :) ), greju na drva/ugalj.

Stavio bih ne zbog basnoslovne ustede, nego eto nalo pomazem prirodu a usput racun malo manji... Taman pokrije ovu klimu leti. Isplativost kod nas posle 5-7 god po nemackim cenama sistema. Po nasim cenama 10-15.

Poslednja izmena:
U kom smislu nije legalno? Nisam u materiji, pitam jer me interesuje. Nijedan zakon to do sada nije zabranjivao. Jedino ako gradski propisi nisu nešto promenjeni pa to ne može da stoji na balkonima (kao što sad ne mogu spoljašnje jedinice klima uređaja, sušenje veša na terasama - to mislim da nikada nije ni moglo ali nije se niko obazirao na to, ...)

Šta bi kome smetalo da to radi offgrid? Znam ljude koji su na selu i koji godinama na svojim kućama imaju nešto slično.

I ovde se stalno provlači "povrat investicije". Sad ispod 20k € teško da možeš da kupiš iole dobar automobili, sa prosečnom opremom, pa niko ne kuka (plaća se daleko više), a ovde se priča o investiciji od 8-10k € i povratu iste. Ne mora da se vrati uopšte, a delimično će, dugoročno gledano, da bude isplativo u vidu smanjenih računa.

Kod nas je problem zima, tj. zimski dani, pa ne možeš da budeš potpuno offgrid.

U Nemackoj se prodaju po marketima. I Ikea ih ima.
Mislim da se samo popuni neka online forma.

Ne mislim u smislu dal je legalno da stavim panel da se vidi, već dal je legalno na taj način spojiti? Predpostavljam da treba neki inverter koji neće dozvoljava ti vraćanje u mrežu a da će iz mreže vuci samo koliko fali, da li grešim?
Neko to treba da odobri? Itd

Balkonke su ongrid, bar ovi nemacki kompleti. Po nasem nista sto vraca struju nazad ne smes da prikljucis bez ugovora sa EPS. A kod nas to povlaci prilagodjenje mernog mesta, izmestanje strujomera i sl. Mislim i u Nemackoj moras da prijavis da si montirao, al nema neke komplikovane procedure, registrujes se, utaknes suko sistema u steker i to je to...

Šteta što naši komplikuju sve. Ja sam od ovih što koristi do 400kWh i ne mogu da opravdam sebi trošak od 4-5k evra na ceo system ali bih radio stavio jedan-dva panela na krov i dodatno smanjio račun.

Pozdrav svima, imam apsolutno laička i veoma praktična pitanja iz ugla potrošača.

Mi smo nevezano za nove okolnosti razmišljali o postavljanju solarnih panela, sad smo još podstaknutiji da se upustimo u tu investiciju, pa bih molila za savete ili link do informacija ako su već objavljene.

Da li postoji mogućnost da se postavljanjem solarnih panela obezbedi nezavisnost domaćinstva od EPS (ako ne u potpunosti u kom procentu je moguće)? Nije nam prioritet prodaja EPSu, cilj je smanjenje troškova i sigurnost snabdevanja strujom, ako solari to mogu da obezbede.

Ukoliko je moguće, panale kog kapaciteta bi trebalo postaviti za spratnu kuću sa dva domaćinstva? Grejemo se na Gree Amber 12 inverter (ukupno 4 za celu kuću).

Hvala unapred za svaku informaciju!

Pozdrav Marija.Mara
Možeš da uradiš sve što si napisala, ali pitanje po kojoj ceni. Trebaće ti baterije, koje nisu jeftine. Ako misliš da obezbediš i grejanje klimama u zimskom periodu, onda će ti trebati jaaaakoooo veliki sistem i veliki kapacitet baterija da bi to mogla da uradiš. Računao sam sebi i ne isplati se. Ulaganje od preko 80.000€. Sada mi je godišnji račun 1000€, što znači da bi mi se isplatilo za 80 godina ako baterije, inverter i solarni paneli potraju toliko (a traju 10 i 20 godina).
Za grejanje zimi, najbolja je opcija prosumer gde praviš struju leti, a koristiš je zimi. I nemoraš da kupuješ baterije. Ali nisi nezavistan od EPS-a, nego deo njih.

Pa ne verujem da je bas ta cifra. Evo moj sistem na primer sa 45kwh baterija je znatno manje izasao i EPS mi je do sada potpuno nepotreban, tj ni 1kw nisam povukao iz mreze. Ne vracam im nista u mrezu. Na zimu cemo videti kako ce biti kad napada sneg i ako bude puno povezanih tmurnih dana.

@picasso
Napiši nešto više o tvom sistemu, to je problem jer ljudi ne mogu da se povežu sa svojom situacijom. Tipa, koji paneli, koje baterije, …, sve što treba, za koju kvadraturu i tome sl. Da li si nabavljao u zemlji, da li je sistem “ključ u ruke”, … Šteta što nemaš iskustva sa zimskim periodom, piši ako ti nije teško 😀

Šta ti je bekap varijanta? Ne verujem da čekaš zimu samo sa solarnom elektranom.

@picasso

Biće da si u pravu. Moguće da bi i mi prošli sa 45kwh baterija. Verovatno sam radio proračun za worst case screnario kada je baš oblačno i hladno, a moramo da se grejemo. Takođe, računao sam da mi treba skoro 150m2 panela da bi mogao po zimskom oblačnom danu da se grejem.

Ne sećam se koliko ti imaš kWp i da li ti je to dovoljno da se greješ klimama/toplotnom pumpom u toku zime?

Mislim da je optimalnije je izbaciti grejanje iz računice i, ili koristiti EPS struju za grejanje, ili preći na drugi energent.

Pozdrav Marija.Mara
Možeš da uradiš sve što si napisala, ali pitanje po kojoj ceni. Trebaće ti baterije, koje nisu jeftine. Ako misliš da obezbediš i grejanje klimama u zimskom periodu, onda će ti trebati jaaaakoooo veliki sistem i veliki kapacitet baterija da bi to mogla da uradiš. Računao sam sebi i ne isplati se. Ulaganje od preko 80.000€. Sada mi je godišnji račun 1000€, što znači da bi mi se isplatilo za 80 godina ako baterije, inverter i solarni paneli potraju toliko (a traju 10 i 20 godina).
Za grejanje zimi, najbolja je opcija prosumer gde praviš struju leti, a koristiš je zimi. I nemoraš da kupuješ baterije. Ali nisi nezavistan od EPS-a, nego deo njih.
Hvala puno za odgovor, interesuje me ako sam prosumer, da li imam garanciju da ću tokom zimskog perioda moći da povučem višak el.energije koji smo poslali EPSu tokom letnjeg tj perioda sa viškom proizvodnje?

Detaljna analiza i proracun je uslov za postavku sistema, da ne bi roi bio znatno duzi nego sto bi trebalo. Kod mene su postavljena 32 panela od po 550w (4 stringa od po 8 panela). Baterije su LiFePO kao sto rekoh 45kwh ukupnog kapaciteta. Inverteri su Victron-ovi, 5kw svaki, kao i punjac i kontrolna jedinica.
Veca kolicina panela i barerija je potrebna iskljucivo zbog zimskog perioda, pa se treba sve staviti na papir u zavisnosti od tipa grejanja, kvadrature, izolacije ostalih potrosaca, broja ukucana, lokacije, pozicije samih panela itd. Meni je kuca na Fruskoj Gori gde su temperature u proseku 2-3c nize nego u gradu i zimu bude snega poprilicno.
Pumpu (8kw) sam recimo pustio da radi pre 2 nedelje, 165m2 grejne povrsine, 5 ukucana, sve raspikuce (osim mene :) ), zaborave da gase svetla, bojler je non stop ukljucen. Jos grejem pomocnu prostoriju klimom i ona radi 24/7, ali je efikasan model (Nocriax). I do sada ni jedan kw nisam povukao od epsa. Sistem je podesen tako da ako napunjenost baterija padne ispod 10% da se struja vuce iz mreze. Dakle imam backup u svakom momentu.
Sto se proleca/leta, pa i jeseni tice napunjenost baterija mi retko kada padne ispod 50%, problem je ta zima :).

Prosly zimu, dok se jos nismo uselili, sam pustio kao test u decembru i januaru da rade toplotna pumpa, bojler, frizider, zamrzivac i rasveta 24/7. I ako se dobro secam ni jednom baterija nije pala ispod 35% a bilo je i snega. Naravno sada je znatno veca potrosnja i tesko da necemo nesto iz mreze povuci tokom sneznih dana.

Prilozi

• IMG_7635.png
    IMG_7635.png
    603.9 KB · Pregleda: 68
Detaljna analiza i proracun je uslov za postavku sistema, da ne bi roi bio znatno duzi nego sto bi trebalo. Kod mene su postavljena 32 panela od po 550w (4 stringa od po 8 panela). Baterije su LiFePO kao sto rekoh 45kwh ukupnog kapaciteta. Inverteri su Victron-ovi, 5kw svaki, kao i punjac i kontrolna jedinica.
Veca kolicina panela i barerija je potrebna iskljucivo zbog zimskog perioda, pa se treba sve staviti na papir u zavisnosti od tipa grejanja, kvadrature, izolacije ostalih potrosaca, broja ukucana, lokacije, pozicije samih panela itd. Meni je kuca na Fruskoj Gori gde su temperature u proseku 2-3c nize nego u gradu i zimu bude snega poprilicno.
Pumpu (8kw) sam recimo pustio da radi pre 2 nedelje, 165m2 grejne povrsine, 5 ukucana, sve raspikuce (osim mene :) ), zaborave da gase svetla, bojler je non stop ukljucen. Jos grejem pomocnu prostoriju klimom i ona radi 24/7, ali je efikasan model (Nocriax). I do sada ni jedan kw nisam povukao od epsa. Sistem je podesen tako da ako napunjenost baterija padne ispod 10% da se struja vuce iz mreze. Dakle imam backup u svakom momentu.
Sto se proleca/leta, pa i jeseni tice napunjenost baterija mi retko kada padne ispod 50%, problem je ta zima :).

Prosly zimu, dok se jos nismo uselili, sam pustio kao test u decembru i januaru da rade toplotna pumpa, bojler, frizider, zamrzivac i rasveta 24/7. I ako se dobro secam ni jednom baterija nije pala ispod 35% a bilo je i snega. Naravno sada je znatno veca potrosnja i tesko da necemo nesto iz mreze povuci tokom sneznih dana.
Koliko očekujete da će vam biti godipnja potrošnja? Je l to samo stambena kuća ili...?

Gotovo je nemoguće napraviti potpun off-grid sistem, da se uopšte ne bude povezan sa EPS, tj. da nemamo priključak niti ugovor sa njima.
A ako već imamo ugovor, uvek se nešto plaća čak i ako struju ne trošimo.

Dakle pravi off-grid je nemanje ni kontakta ni ugovora sa EPS.

Pravi off-grid koji će nas pouzdano napajati 24/365 i tako godinama je vrlo teško napraviti. I basnoslovno skupo.
Može zimi da napada snega na panele, i teška oblačnost da potraje nedeljama.
Može inverter da se pokvari (paz'te, tada nema struje ni za punjenje telefona, a kamo li za bar npr. frižider).

Pravi off-grid ima smisla na nekim vikendicama, i eventualno kod extremnih antiglobalista i sličnih uvek-protivnih koji to furaju iz principa.

@picasso ima nešto najbliže off-grid sistemu, ali ipak ima ugovor sa EPS i plaća ona osnovna ne baš mala davanja EPS-u, čak i ako mu je potrošnja iz EPS-a nula.
A ne može da napravi pravi off-grid jer se uvek mogu desiti okolnosti da nema dovoljno svoje struje.
Finansijska isplativost je posebno pitanje, i sumnjam da postoji...

...da li imam garanciju da ću tokom zimskog perioda moći da povučem višak el.energije koji smo poslali EPSu tokom letnjeg tj perioda sa viškom proizvodnje?
Viškove možeš da povlačiš do aprila, kada se "brojač resetuje" i krećeta od nule.
Dakle letnji višak možeš da trošiš zimi.
Ali nije baš 1:1.

Gotovo je nemoguće napraviti potpun off-grid sistem, da se uopšte ne bude povezan sa EPS, tj. da nemamo priključak niti ugovor sa njima.
A ako već imamo ugovor, uvek se nešto plaća čak i ako struju ne trošimo.

Dakle pravi off-grid je nemanje ni kontakta ni ugovora sa EPS.

Pravi off-grid koji će nas pouzdano napajati 24/365 i tako godinama je vrlo teško napraviti. I basnoslovno skupo.
Može zimi da napada snega na panele, i teška oblačnost da potraje nedeljama.
Može inverter da se pokvari (paz'te, tada nema struje ni za punjenje telefona, a kamo li za bar npr. frižider).

Pravi off-grid ima smisla na nekim vikendicama, i eventualno kod extremnih antiglobalista i sličnih uvek-protivnih koji to furaju iz principa.

@picasso ima nešto najbliže off-grid sistemu, ali ipak ima ugovor sa EPS i plaća ona osnovna ne baš mala davanja EPS-u, čak i ako mu je potrošnja iz EPS-a nula.
A ne može da napravi pravi off-grid jer se uvek mogu desiti okolnosti da nema dovoljno svoje struje.
Finansijska isplativost je posebno pitanje, i sumnjam da postoji...

Viškove možeš da povlačiš do aprila, kada se "brojač resetuje" i krećeta od nule.
Dakle letnji višak možeš da trošiš zimi.
Ali nije baš 1:1.
Hvala puno!

@picasso
Jedva čekam da podelilš iskustva posle prve prave zime. Nekako naslućujem da ćeš morati da povučeš nešto struje, ali to svakako neće biti neki veliki trošak.
Sebi sam pravio proračune za razne scenarije zavisnosti od mreže, i nikako nisam mogao da se uklopom u potpuni offgrid i da budem siguran da ću imati struje u svakom trenutku za sve što mi je potrebno.
Ako uračunam da mogu od EPS-a da uzmem struju po potrebi, onda cena sistema drastično pada.

@Marija.Mara
Pročešljaj malo temu i izuči malo prosumer opciju. Ako dobiješ subvenciju, mnogo je isplativije nego da probaš sama sve da infinansiraš.

Koliko očekujete da će vam biti godipnja potrošnja? Je l to samo stambena kuća ili...
Stambena kuca je u pitanju.
Kao sto rekoh moji ukucani nisu stedljivi i tu nema pomoci :), verovatno preko 17.000kwh godisnje trosimo.
Sto je veca potrosnja, to se sistem brze otplati. Za male potrosace nema bas racunice sto se hibridnih sistema tice. Konkretno moj ROI nece biti duzi od 5-6god, mozda cak i kraci jer od sledece godine uzimam i elektricno vozilo. Mada moram da napomenem da sam nabavio opremu po nabavnim cenama, nesto je iz kine poruceno (bakarni kablovi, paneli, nosaci panela itd), victron opremu sam recimo porucivao iz holandije jer su duplo jeftiniji nego kod nas itd.

@picasso
Jedva čekam da podelilš iskustva posle prve prave zime. Nekako naslućujem da ćeš morati da povučeš nešto struje, ali to svakako neće biti neki veliki trošak.
Sebi sam pravio proračune za razne scenarije zavisnosti od mreže, i nikako nisam mogao da se uklopom u potpuni offgrid i da budem siguran da ću imati struje u svakom trenutku za sve što mi je potrebno.
Ako uračunam da mogu od EPS-a da uzmem struju po potrebi, onda cena sistema drastično pada.

@Marija.Mara
Pročešljaj malo temu i izuči malo prosumer opciju. Ako dobiješ subvenciju, mnogo je isplativije nego da probaš sama sve da infinansiraš.
Hvala, jasno, upravo čitam. Mene samo brine da li mogu da računam da će mi EPS vratiti isporučen višak...poverenje je poljuljano, a još svašta može da se desi, pa da ne bude preusmeravanja za neke druge potošače, a novac je uložen. Ovo je samo razmišljanje...

Svaki coek/clan ovog foruma trazi svoju savrsenu formulu, sto naravno nije moguce. Suvise je varijabli.
Ja nisam neko ko bi mogao da daje savete, sitno sam u ovome, al nasao sam sebi neku racunicu.
Inverter 10kw, zenina pec za keramimiku 9kw, danasnja potrosnja/proizvodnja 88% meni OK. Pece za dzaba, to je cilj, to je poenta.
Godisnje 13.500kwh, daj da to nekako umanjimo, ostalo je OK.

Hvala i čestitam, to je posao. :)

Znam da se ne zoveš Nikola po izgledu prostorije i opisa sitema ali meni je ovaj tvoj "komšija" bio "inicijalna kapisla" da razmišljam u tom pravcu za svoju vikendicu.

Hvala, jasno, upravo čitam. Mene samo brine da li mogu da računam da će mi EPS vratiti isporučen višak...poverenje je poljuljano, a još svašta može da se desi, pa da ne bude preusmeravanja za neke druge potošače, a novac je uložen. Ovo je samo razmišljanje...
Naravno da će vratiti, zato se i potpisuje ugovor sa EPS-om.
Što se tiče elektrane, ukratko, saberete višu tarifu u proteklih godinu dana i to je snaga koju treba da uzmete. U proseku 1KW snage pravi oko 1200kWh godišnje, ja imam 6KW inverter i isto toliko panela, elektrana je za godinu dana napravila 7400kWh što pokriva moju potrošnju i imaće i viškova koji će verovatno propasti 1.4. kada ide reset stanja.

Naravno da će vratiti, zato se i potpisuje ugovor sa EPS-om.
Što se tiče elektrane, ukratko, saberete višu tarifu u proteklih godinu dana i to je snaga koju treba da uzmete. U proseku 1KW snage pravi oko 1200kWh godišnje, ja imam 6KW inverter i isto toliko panela, elektrana je za godinu dana napravila 7400kWh što pokriva moju potrošnju i imaće i viškova koji će verovatno propasti 1.4. kada ide reset stanja.
Hvala za informaciju!

Na visu tarifu slobodno dodaj i jedan deo nize tarife ako je deo potrosnje prebacen u nizu (bojler, masine za ves, susenje, sudove itd) zbog jeftinijeg kWh.

Ja sam veš mašinu i sušaru puštao dosta preko dana kada ima sunca, veliki bojler ponekad jer leti ne treba toliko topla voda pa se greje po nižoj a i bila mi je prva sezona skupljanja kilovata pa nisam puno trošio, sad imam proračun i može bojler preko dana lagano cele sezone dok ima sunca više (april-sept).
U planu je na proleće dva električna bicikla pa to malo da koristimo dok je lepo vreme, razmišljam i o EV ali mnogo mi to para a ne može da zameni SUS. Sa biciklama će da se uštedi na gorivu ako ga uopšte i bude bilo.

I ja sam bas pre god dana uzeo elektricni bajs, iako sam bio protivnih istih, sad ih obozavam. Za voznju planininskum stazama zakon. Plus se puni za dz, gde ces bolje :). Plus mi mnogo vise odgovara i prija nego setnja, mnogo vise energije se potrosi.

Prilozi

• IMG_7636.png
    IMG_7636.png
    2.2 MB · Pregleda: 45
Vrh Dno