Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Kad smo već kod pulsa, koliki vam je RHR u poslednjih 7 dana? Meni trenutno 47 al ide ponekad i niže. Koji god sat da koristim svi se vrte tu negde.

Trenutno 7 day avg 41, ali sam za vikend išao na celodnevnu/noćnu svadbu, pa skoro bez sna, ujutru u 9 bio na treningu, sa bržim trkačima od mene, i onda nastavimo na drugi dan svadbe. Još sam i dobar sa 41 😄

Prelistah sada nekoliko sednica, 39 najčešće, a šeta 37-41.
Večernji trening često završim posle 22h, pa naredni dan imam viši RHR i to ubije sedmični prosek.

Mozda za tzv 'zdravog' coveka.
Mada nije ni 'zdravom' na odmet da zna da li mu je rhr ispod 50 ili ispod 60.
Nije na odmet ni ispuniti dnevni cilj sa koracima.
Meni je i stres prilicno korisan podatak na poslu da znam kada treba da stanem/usporim.

S druge strane ko nije 'zdrav' i jos ima aritimiju, npr ko je imao vt tahikardiju i slicno dosta bitno da zna da li mu je trenutni puls 50, 100, 150 ili 200.
RHR nije sporan, ni HRV, neka meri kad treba (noću i rano ujutru). Tahikardiju ne može da izmeri u svakom slučaju samo sa optičkog senzora. Gledam i ja RHR i HRV, ali puls preko dana mi ne daje nikakvu informaciju koju bih mogao da iskoristim, dok mi je unutar treninga poprilično bitan.

Ne kažem da je beskorisno svima, ali ljudima u dobroj fizičkoj spremi uglavnom nebitno.
Kad smo već kod pulsa, koliki vam je RHR u poslednjih 7 dana? Meni trenutno 47 al ide ponekad i niže. Koji god sat da koristim svi se vrte tu negde.
53

Ne znam koliko je bitno jer pik ide preko 190, tako da je verovatno malo visokoturažna čukica.

Prosek za danas 62, ali statičan sam. Sad idem da ga pokvarim.

Možda ste čuli za "Rate of Living Theory"?
Ona praktično postavlja hipotezu da većina sisara ugrubo živi onoliko koliko traje oko milijardu otkucaja srca. Tu odskače čovek koji u zadnjih par vekova 2-3 puta prevazilazi tu granicu kao i slepi miš koji živi koliko traje 4 milijarde otkucaja.

Pa sad RHR nije bitan - ajte molim vas.

Bitnije je koliko dugo si zdrav u tom periodu koliko si živ. Englezi dobre reči za to imaju, healthspan i lifespan.

5241.jpg

Drži se baterija (x2 verovatno ovoliko bez trčanja). Ekran baš i ne, degradira neprestano. Nerado će pasti upgrade, ali nema veze. Čekamo novi Apex ovih dana, a iskreno bih najradije ponovio Vertix u ovako manjem formatu, valjda će da izbace.

Ma ajte, molim vas!

Screenshot_20251012_214907_Facebook.jpg

Malopre sam sačuvao screen shot.

where do data nerds hang out? On strava 🙂

-Imam Fenix 7X Solar,sve radi odlicno ali altimetar bas zeza.Znam da je to cesti slucaj kod vecine Fenixa. A zuriran je softver pre par dana sa 23.06 na 23.18 ali i dalje isti problem.
Na Garmin Expres ga nisam povezivao.
I da li ima negde da se skinu topo mape samo Srbije?Nudi mi topo mape Evrope od 9.5 GB. Kada treniram pa udjem u mapu,ne vidim detaljno okolinu uopste.858.jpg859.jpg

Nema zasebne zemlje, samo po regionima.
Možda neka 3rd varijanta.

Taj sat visinu meri promenom vazdušnog pritiska. Operi mu otvor barometra.
Meni je prennekoliko godina pranje pod mlazom vode rešilo taj problem na 945.

Tada sam negde našao: ako ne pomogne pranje pod mlazom vode, potopiti sat u vodu sa deterdžentom za sudove.

Nakon toga više nisam imao problem, ni od znoja, ni u slanoj, ni hlorisanoj vodi. Povremeno properem sat, posebno iz slane vode, ili ga ne skinem za tuširanje.

MNogo ti je zumirana mapa,Odzumiraj malo mapu pa ćeš videti okolinu

Nema zasebne zemlje, samo po regionima.
Možda neka 3rd varijanta.

Taj sat visinu meri promenom vazdušnog pritiska. Operi mu otvor barometra.
Meni je prennekoliko godina pranje pod mlazom vode rešilo taj problem na 945.

Tada sam negde našao: ako ne pomogne pranje pod mlazom vode, potopiti sat u vodu sa deterdžentom za sudove.

Nakon toga više nisam imao problem, ni od znoja, ni u slanoj, ni hlorisanoj vodi. Povremeno properem sat, posebno iz slane vode, ili ga ne skinem za tuširanje.
To je otvor sa desne strane ispod narandzastog tastera za pokretanje treninga?
Citao sam da treba blago cetkicom senzor pozadi oprati pod mlazom tople vode ali to nije pomoglo.
Probacu da otvor procistim a ako ne stavicu u vodu sa deterdzentom za sudove,verovatno mislis na tecni deterdzent.
Mapu nisam nista zumirao,tako mi izadje kada ukljucim GPS za trening,mozda je nesto u postavkama.

Izbegao bih čišćenje četkom/iglom, jer je otvor zaista mali, pa u nedostatku dovoljno tankog alata bi samo dodatno nabio prljavštinu u senzor.

Što se deterdženta tiče, da sam se našao u situaciji da to radim, verovatno bih rastvori Feiry za sudove.

Kada izadješ napolje i uradiš kalibraciju po GPS, koliko dugo ti prikazuje dobru nadmorsku visinu?

Ako imaš neki problem sa mapama, onda DEM kalibracija neće raditi posao, jer nema odakle da povuče nadmorske visine.

Zakači sat na računar, pa kroz Garmin Express skini najnoviju mapu. Čisto da bi pregazio postojeću.

Pokazuje dobru visinu dok ne kazem ok pa zavrsim kalibraciju,ali ona je dobra samo dok se kalibrise,cim se izadje bude ista neprecizna.
Skinucu topo mape Evrope od 9.5 GB preko garmin Expresa,nadam se da ta kolicina podataka nece usporiti sat.

Neće. Svi imamo te mape, pa nam sve funkcioniše.

Pise slobodna memorija 12.7 GB u satu,sad videh a mape Evrope su 9.5 GB.
Dok kalibrise pise ok visina,cim odem na ok vrati na 300,400,pa na vece visine.
Mislis na ovaj senzor da se ispere pod mlazom vode?Probacu,ako ne potopicu u vodu sa ferijem,samo koliko da bude potopljen tako u posudi sa vodom,par sati ili?866.jpg867.jpg

Dao sam ti ideju šta da istražiš, za sve ostalo, traži online iskustva ljudi koji su to zaista radili.

Meni je pranje ispod česme rešilo problem.
Nije bio potrebe da potapam.

Što se količine memorije tiče, možda na tvom satu već postoje mape, samo se nešto zaglupelo. Pogledaj kroz Connect/Devices, Meni je Topo Map Europe 2024.10, zauzima 10.4GB.

Meni pokazuje samo ovo,ne vidim velicinu. Sad mi pise da imam update na satu pa cu povezati sat na wi-fi i skinuti topo mape Evrope.868.jpg

Taj senzor nikako ne cistiti iglom jer ces se pozdraviti sa njim. Probaj kao sto je @PJ napisao. Imas opciju da odneses u servis pa da probas ultrazvučno čišćenje, to je nekima resilo problem.

Da, ultrazvučna kadica i vakuumiranje može da pomogne, ali to (uglavnom) nemamo kod kuće. Ako si u BG, idi do Technogroup u Dobračinoj, servis telefona, ali rade i satove. Servis sigurno radi i sada, ali sačekaj neki dan, da se Deki (vlasnik) vrati iz Čikaga - sad za vikend je na Maratonu bio guide runner, sa Milanon, slepim trkačem - triatloncem.

To je otvor sa desne strane ispod narandzastog tastera za pokretanje treninga?
Citao sam da treba blago cetkicom senzor pozadi oprati pod mlazom tople vode ali to nije pomoglo.
Probacu da otvor procistim a ako ne stavicu u vodu sa deterdzentom za sudove,verovatno mislis na tecni deterdzent.
Mapu nisam nista zumirao,tako mi izadje kada ukljucim GPS za trening,mozda je nesto u postavkama.
Ako koristiš mapu u okviru aktivnosti drži malo duže taster menu i dobiješ opciju za zumiranje

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno