Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Kad ostao bez Jotel optike samo A1 mi bio ok backup sa 4g i radilo to fino

Na oko 300m nov stub sa 5g antenama,nadam se da je A1

Jedini imaju pristupacan net,kucni net 5g primer 200/100 i bice best

… siguran sam da će i oni ponuditi, upravo to - pristup Kućnom netu na 5G, svuda na zapadu je ta usluga dostupna i na taj način…

Pri dnu vesti i ovo izmedju ostalog:

Ono što je sada primarno za Telekom Srbija jeste puštanje 5G mreže u decembru i njen dalji razvoj.

• U decembru dobijamo licencu za 5G, to je već izvesno, tako da se sada intenzivno pripremamo, ne samo sa stanovišta opreme, već i za razvoj digitalnih servisa. Obradovaćemo korisnike sa nekoliko vro atraktivnih servisa. Naši korisnici će sa virtuelnim naočarima moći da gledaju neke od najzanimljivijih utakmica, na primer u košarkaškoj Evroligi, na potpuno drugačiji način, To će krenuti već sada u decembru. Takođe, sa Majkrosoftom razgovaramo da gejming puštamo na nove najsavremenije načine preko 5G tehnologije - objasnio je Vladimir Lučić.

Vest je od danas.

Secam se svih legendarnih servisa sa 3G pozivima. Trajalo godinu dve i sve pocrkalo. Za 5G ne ocekujem da radi uopšte osim internet da nosi. I to je to. Nije to 2000ita pa da se svi znamo u selu na istom wifi pa da pikamo svi Counter strike na istom serveru preko istog wifia...

3g jeste doneo nesto novo, a to su video pozivi na "glupim" a i "pametnim" telefonima, koji pre toga nisu bili moguci na 2g mrezi.

4g nije doneo nista novo, osim brzeg neta, ali i to je islo postepeno. kada su uveli 4g, na telenor mrezi je bilo ogranicenje na 50 mbps. kasnije su se te brzine povecale.

tek kasnije stize VoLTE a i ViLTE odnosno video pozivi preko 4g mreze. Na zalost, ne podrzavaju svi telefoni to (Samsung i neki Xiaomi podrzvaju, za ostel ne znam), a i slabo se koristi pored svih ovih (viber,WA,telegram itd) aplikacija
ono sto je dobro je sto se ne trosi net iz paketa za ovakve video pozive preko 4g mreze, a kvalitet je pristojan

sa 5g mrezom ne ocekujem neke nove korisne servise, ali brzina neta ce biti svkako bolja, pogotovo na lokacijama gde postoji prevelik broj korisnika. ja u selu sigurno necu videti benefite toga a i sadasnji 4g sa skoro 180/50 mbps mi je sasvim dovoljan na mobilnom telefonu

4g nije doneo nista novo, osim brzeg neta, ali i to je islo postepeno. kada su uveli 4g, na telenor mrezi je bilo ogranicenje na 50 mbps. kasnije su se te brzine povecale.
4G je promenio svet vise nego 3G, samo sto sada, deset godina nakon uvodjenja 4G mreze, sve to uzimamo zdravo za gotovo. Postavio je temelje da maltene nema razlike izmedju koriscenja mobilnog interneta i adsl-a, a to je sa sobom povuklo striming i cloud servise, i sve ove aplikacije koje imamo danas, online gaming preko mobilne mreze je postao moguc, mobilni tv i ostalo. Prva prava all-IP mreza.
S obzirom da opet slično rade i da "popravljaju" reputaciju, stiče se zaključak da baš i ne urade posao do kraja iako "jako" krenu :)
To je samo dokaz o psihologiji mase, potrebna je decenija da se popravi los prvi utisak, i nije vezano samo za pokrivenost, ljudi pricaju iste price vec decenijama i za druge stvari ("nije isto da li je bosch masina 'made in germany' ili 'made in china'"; ili ono klasicno poredjenje premium brenda sa noname brandom - "ma sve je i onako proizvedeno u kini").
A1 je znacajno popravio reputaciju sa 4G mrezom (prve neogranicene tarife, prvi kucni internet itd), ali niko ne zna jel to bila slucajnost ili su zaista "ravnopravna" kompanija. Ako to urade i sa 5G onda ce to vec biti potpuno druga prica.
Iskreno, trenutno mi je yettel "najsumnjiviji", skuplji su od ostalih, a na leru su vec poprilicno dugo. Ali u mojoj glavi je i dalje ona reputacija od pre 25 godina. Meni i dalje 063 negde u malom mozgu jace trza od drugih brojeva, i ako je cetvrtina veka prosla od tada.

Kod mene je Vip/A1 tada popravio reputaciju jer sam mogao na 4G mrežu na pripejdu, dok je mts pilićario. U tom momentu neke 2016. nije više vredelo što je mts možda imao bolju 2G/3G pokrivenost, kada nije moglo da se pristupi brzom netu preko 4G-a ako nemaš mogućnost potpisivanja postpejd ugovora.

Realno mi je lepa vest da ćemo brzo dobiti značajniju pokrivenost 5G mrežom kad već ovoliko kasnimo sa licencama i birokratijom.

4G je promenio svet vise nego 3G, samo sto sada, deset godina nakon uvodjenja 4G mreze, sve to uzimamo zdravo za gotovo. Postavio je temelje da maltene nema razlike izmedju koriscenja mobilnog interneta i adsl-a, a to je sa sobom povuklo striming i cloud servise, i sve ove aplikacije koje imamo danas, online gaming preko mobilne mreze je postao moguc, mobilni tv i ostalo. Prva prava all-IP mreza.

To je samo dokaz o psihologiji mase, potrebna je decenija da se popravi los prvi utisak, i nije vezano samo za pokrivenost, ljudi pricaju iste price vec decenijama i za druge stvari ("nije isto da li je bosch masina 'made in germany' ili 'made in china'"; ili ono klasicno poredjenje premium brenda sa noname brandom - "ma sve je i onako proizvedeno u kini").
A1 je znacajno popravio reputaciju sa 4G mrezom (prve neogranicene tarife, prvi kucni internet itd), ali niko ne zna jel to bila slucajnost ili su zaista "ravnopravna" kompanija. Ako to urade i sa 5G onda ce to vec biti potpuno druga prica.
Iskreno, trenutno mi je yettel "najsumnjiviji", skuplji su od ostalih, a na leru su vec poprilicno dugo. Ali u mojoj glavi je i dalje ona reputacija od pre 25 godina. Meni i dalje 063 negde u malom mozgu jace trza od drugih brojeva, i ako je cetvrtina veka prosla od tada.
Drago mi je da vidim ovaj tekst.
Ja sam na mts sada pred istek postpaid ugovora, prvi put od 2003 godine. Do ovog sada sam koristio mobtel/telenor.
Ono što sam osetio na sopstvenoj koži je da je za mene i moje korišćenje mobilne telefonije prelazak na mts čist promašaj (osim cene, dobar sam ugovor potpisao). Prosto rečeno - lošija mreža.
Sada već razmišljam gde ću, na ovoj mreži ne ostajem. Slažem se sa tvojom izjavom "Meni i dalje 063 negde u malom mozgu jace trza od drugih brojeva". Kada sam u par navrata testirao pokrivenost Vip tamo gde se ja krećem, nije bila dobra. Sada ću opet da isprobam, još ako od januara svi puste 5g, biće zanimljivo..
Ukoliko se pokaže da je pokrivenost dobra, onda mi Y nije jedini izbor, što me jako raduje. Od kako su pozeleneli, nije to ista firma... Implementacija 5g će da im bude prvi veliki samostalni posao, pa ćemo da vidimo kako funkcionišu bez starih Telenor lovorika koji je bio sredio mrežu vrhunski (zaista imam dobro višegodišnje iskustvo sa plavima).

Moram da prokomentarišem ovaj deo:
"...starih Telenor lovorika koji je bio sredio mrežu vrhunski..."
Kad je Telenor preuzeo Mobtel, uradili su audit svega. Jedan od zaključaka je bio: "da je mreža previše dobra za ovo tržište".
Pozdrav

Ok, to važi za 2g i 3g.
4g su uveli Norvežani?
5g uvode Saudijci, zar ne?
Uglavnom, 2-3g sa jednom crticom je meni bolje radio- nije pucao razgovor- u odnosu na MTS sa 3 crtice davnih godina (2004-5), a i kasnije. Svaka čast Karićima na tome.
Kada sam prešao (4g) sa Y na M bio sam veoma razočaran odzivom mreže, stabilnošću.. na lokacijama na kojima se nalazim, oko novog groblja u BG, centar, NBG, Zemun jednostavno, lošije. Pretpostavljam da je setup mreže u pitanju.
Videćemo kako će 5g da se pokaže.
Dobro je da imamo ovaj forum ovde, pa ćemo da ispratimo dešavanja..

Ne uvode Saudijci ništa, niti imaju ikakve veze sa Yettel u Srbiji.
Ako si mislio na nove suvlasnike, to su Etisalat grupa iz UAE. Po ugovoru, prve tri godine od sticanja suvlasništva, e& (ovo je oznaka za Etisalat), se neće mešati u upravljanje Yettel-om (mada je već bilo suptilnih upliva u neke "strateške" odluke).
Pozdrav

Amerikanci kreditiraju da ne bude kineska oprema...

U međuvremenu

5.5G ne postoji kao termin vezan za mobilne mreze, postoji 5G Advanced, a 5.5G je Huawei marketing termin koji oni koriste da oznace da je kombinacija mobilne i fixne mreze odnosno da obuhvata i opticka vlakna, iznajmljene linije, IP mreze pa cak i WI-FI pa je kao takav nebitan za ovu temu...

Generalno 5G Advanced je nista drugo do koriscenje punog potencijala 5G mreze cija se puna primena jako otegla onda je posle vise izdanja 3GPP ( koji je glavni standardizacioni forum za mobilne komunikacione sisteme) dosao Release 18 pa se odlucilo da se ta medju faza izmedju 5G i 6G nazove ovako... Sustinski je mnogo vise orijetisana ka samim operaterima, povecanje efikasnosti, stednja energije i koriscenjem AI za RAN itd... i ono sto je mozda i najvaznije jos dalji korak ka mogucnostima segmentisanja mreze kroz tzv Programmable networks na 3 nacina kroz intent-based networks, differentiated connectivity and APIs for exposure sto ce operaterima doneti nove mogucnosti za povecanje zarade a korsnicima, prvenstveno enterprise i nekim biznisima mogucnosti da koriste mrezu sa SLA i API.

@akki, da, 5G Advanced je pun potencijal 5G mreze, ali ono sto je meni posebno interesantno je to da 5G Advanced moze da radi jedino na SA, pa ce operateri prosto morati da poguraju SA ako zele 5G Advanced. Znaci od 5G Advanced nema vise polovicno. Ili prava 5G mreza ili nista.

Mislim da 5.5G moze da znaci i 5G Advanced (kolokvijalno), i da se u poslednje vreme sve vise koristi u tom kontekstu.
1000052420.jpg
To je pravi 5G, i nadam se da ce do 2030. vecina baznih stanica u evropi biti 5G-Advanced.
Uz release 19, koji je vec spreman, ide i unapredjeni NTN (non-terrestrial, satelitski 5G) i time se 5G kompletira.

Povodom toga što su neki kačili snimke ekrana NetMonster-a, mora li da telefon podržava 5G da bi se prikazalo da ga bazna stanica ima ili aplikacija to prosto prikazuje kao mogućnost stanice?

Povodom toga što su neki kačili snimke ekrana NetMonster-a, mora li da telefon podržava 5G da bi se prikazalo da ga bazna stanica ima ili aplikacija to prosto prikazuje kao mogućnost stanice?
Evo moj podrzava, Xiaomi 13T Pro ali nigde bukvalno u celom BG cak i u samom srcu BG, u Knezu, kod Skupstine, Kosovska, Takovska nigde, da ne pricam ceo NBG, centar Zemuna i Zvezdara ni u ludilu. Kako nekima u nekim selima pokazuje a u centru BG nema?
To mi nije jasno a tel podrzava naravno 5G.

Kakva ti je situacija u podešavanjima mreže? Možda ti je stavljeno nešto tipa da forsira 4G, a za prikaz ovoga je potrebno da telefon pokuša da se poveže na 5G. Možda i lupam, ali to mi je analogija sa slučajem kada ti recimo u podešavanjima stoji da se forsira 3G. Onda ni ne vidiš 4G stanice, jer telefon ni ne želi da se poveže na njih.

Naravno da je postavljeno da preferira 4G mrezu. Zasto bih drzao da forsira 5G da mi trosi bateriju vise kad mi 5G jos nemamo, bar do decembra.

Kako nema skoro u celom Beogradu su instalirane 5g antene od a1.

Prilozi

• InShot_20251006_024037973.jpg
    InShot_20251006_024037973.jpg
    139.2 KB · Pregleda: 167
Pa na slici moze pisati i 6G a fon, u stvari, radi pod 4G i downscaling.
Jos pocetkom 2021 drugar (koji je tada bio manager u Vip-u) mi je rekao da su svi operateri imali spremno pustanje 5G ali da se cekao, a ceka i dalje, mt:s koji mora da bude 1vi (iskljucivo) koji ce pokrenuti 5G u Srbiji pa onda svi preostali :( :( :(

Moraš u podešavanjima mreže omogućiti 5G da bi NetMonster video 5G mrežu.

Prilozi

• Screenshot_20251006_075403_com_android_phone_MSimMobileNetworkSettings.jpg
    Screenshot_20251006_075403_com_android_phone_MSimMobileNetworkSettings.jpg
    68.6 KB · Pregleda: 130
Znaci to je razlog zasto navodno ne vidi 5G kod mene.
Aj ukljucicu da forsira 5G pa cemo da vidimo. Ako je to glupost je, jer logicno mi je da mi izlista sta sve ima pa ako mogu ja se konektujem ili sta vec. Ovo samo treba da pokaze da je nesto prisutno cak ni da se poveze ne treba. Aj pa javljam jel to to.
Edit:
Ipak je do toga, sto je bezveze al ajde Mts na ovoj lokaciji ima 5G a Yettel nema.Screenshot_2025-10-06-09-00-07-210_cz.mroczis.netmonster.jpg

Poslednja izmena:
Pa to sto ne moze da vidi mrezu, logicno mi je da ne moze da se kaci ako preferira 4G ali mi je nelogicno da je samo ne vidi.
Kao kod odabira operatera vidim sva tri ali samo na operatera cija je kartica mozes da se konektujes ne pricam za roaming.
To mi je bezveze, jer sam aparat moze da primi te frekfencije 5G.
Nebitno, meni kazem je nelogicno sto ne znaci da sam u pravu, samo glasno razmisljam.
Al ok sve mi je jasno sad jer mi bilo cudno da prodjem ceo BG a da nigde nenahvatam 5G.

Vrh Dno