Eto vidiš. Neke koristi i za tebe 😀Ne. Drago mi je što se to desilo jer mi je pomoglo da pređem na superiorniji sistem.
Valjda kontaš da to nema nikakve veze ni sa Cachy-jem, ni sa Omarchy-jem.Nisam znao da je tolika pomama za omarchy. Ja imam druge probleme, od kako sam prešao na Wifi 6 ONT i mesh sistem, ni Cachy ni Omarchy neće da se konektuju preko wifi.
Ako ne znaš da povećaš font u terminalu, onda se postavlja pitanje šta ti uopšte radiš ?Inače je Omarchy fino iskustvo, od samog procesa instalacije do rada u sistemu, sve je pod konac što bi se reklo, jedino je malo sitniji font u terminalu nego što preferiram.
U ~/.config/alacritty/alacritty.toml je configuracija za Alacritty po izvoru sa Omarchy dokumentacije. Izgleda da je podrazumevana velicina fonta 11.25 - promenom te vrednosti bi trebalo da dobijes font velicine koja ti odgovara.jedino je malo sitniji font u terminalu nego što preferiram.
Tako pise u dokumentaciji za Alacritty ja ne koristim taj terminal, koristim kitty i velicinu fonta od 13 na 27" monitoru.Ja držim veličinu fonta na 9 tačaka na 15.6 inča FHD monitoru i na 2k 27 inča monitoru, tih 11.25 tačaka je daleko od sitnoInače sam negde pročitao da ako u config fajlu nije definisana veličina fonta ona je po difoltu 11 tačaka, pa mislim da ovih 11.25 nije ispravna vrednost, mada možda i grešim.
Opterećuješ se glupostima kao i svi ostali koji testiraju distroe tako što gledaju "potrošnju" memorije u idle. To je apsolutno nebitan podatak, pogotovo na sistemima sa 16+ GB rama. Neiskorišćena memorija je bačena memorija.Bazzite koristim skoro mesec dana, fino radi, ali potrosnja rama je negde oko 2-2.2gb i to furam cistu instalaciju, nista nisam ubacivao dodatno, sem sto sam iz njihove prodavnice instalirao Brave. Par puta merio i uvek je oko 2gb, znaci upalim komp i odma u terminal izmerim, ili reset pa odma izmerim. Imam 16gb rama nije ram problem, ali mi cudna potrosnja, u poredjenju sa predhodnim distribucijama 🤔
Nikoga ne zanima tvoj distro hoping i problemi sa ventilatorima. Molim te prestani da pišeš gluposti.Definitivno sam presao na BSD.
NomadBSD.
Probao sam GhostBSD, NomadBSD, OpenBSD,...Ni na jednom nema problem u vezi fanspeeda na MacBook Pro late 2013. Nikakvi mbpfanovi ne trebaju kao za Linux. Ne moram cak ni onu extenziju za brozser instalirati h264ify.
ok ni na jednom ne radi apple wifi , pa treba usb wifi ili tako nesto ( ali to mi je manji problem od ventilatora)
GhostBSD zahteva dosta rama, pa sam odustao
NomadBSD je najlakse podesiti , touchpad, zvuk,
Nećeš naći ništa. Problem je pronađen juče. Sumnja se na BORE kernel patch. CachyOS developer je potvrdio problem, i trenutno se radi na rešavanju istog. Fix će verovatno biti za par dana. U međuvremenu preporučuju boot u LTS, ili instalaciju 6.16.9 iz pacman cache-a ako postoji.Ne mogu nista da nadjem na netu o tome.
Немаш бриге на XFCE.Videcemo sta ce vreme pokazati i koliko ce izdrzati, za sad fino radi.
Ako i tu nesto krene bagovati i zafrkavati idem na Linux Mint XFCE ili neki drugi XFCE distro, ako i tu poludim onda napustam sve i idem na Windows 10 LTSC IoT, mada win nisam koristio vise od 10god i kad sednem za komp gde ima win samo se iznerviram i davi me sve to.
Ствар личног избора. Ако ти за апликацију од 5 мегабајта инсталира цео екосистем од 800 мегабајта, неком је то свеједно, неком није. Ствар личних преференција.Vidim nemate ni lepe reci za Flatpak, a koliko vidim aplikacije koje su dosle instalirane uz Bazzite su preko Flatpak-a? 🤔
Ako ti aplikacija od 5 megabajta traži 800 megabajta dependency paketa, to znači da je nju napisao neki retard koji pojma nema šta radi. A onda se postavlja pitanje da li ti takva aplikacija uopšte treba.Ствар личног избора. Ако ти за апликацију од 5 мегабајта инсталира цео екосистем од 800 мегабајта, неком је то свеједно, неком није. Ствар личних преференција.
Ili Gnome, ili se neki flatpak autostartuje, ili.....svrneš lepo u System Monitor, namestiš da prikazuje sve procese, sortiraš po zauzeću memorije, pa vidiš šta je proždrljivo (i javiš)Bazzite koristim skoro mesec dana, fino radi, ali potrosnja rama je negde oko 2-2.2gb i to furam cistu instalaciju, nista nisam ubacivao dodatno, sem sto sam iz njihove prodavnice instalirao Brave. Par puta merio i uvek je oko 2gb, znaci upalim komp i odma u terminal izmerim, ili reset pa odma izmerim. Imam 16gb rama nije ram problem, ali mi cudna potrosnja, u poredjenju sa predhodnim distribucijama 🤔
+1Neiskorišćena memorija je bačena memorija.
+10000 po pitanju izbora, moj takođe već 12god.XFCE4 je i moj izbor, i on je super ako imaš monitor do 1080p. Kada u 3840x2160 scaling dovedeš na neku razumnu meru, slova postanu toliko mutna, da ceo desktop postane neupotrebljiv. Da nema tog problema, XFCE bi bio moj primarni desktop environment. Nisam probao XFCE wayland sesiju. Možda tamo nema taj problem sa HiDPI scaling.
55Što se skaliranja tiče, koje ti je dijagonale 4K ekran?
Ja sam na 43" rešio problem izbegavanjem bilo kakvog skaliranja (mada int x2 ne pravi problem sa fontovima, za razliku od "xrandr" metode iz XFCE podešavanja, međutim džaba kad je suviše za velike dijagonale (ja na 43" dobijem gustinu kao da je 21.5" FullHD xD).
Ja od prelazka na 4K koristim Cinnamon. Iskreno, počinje da mi se gadi QT.Ja sam na 43" rešio problem izbegavanjem bilo kakvog skaliranja (mada int x2 ne pravi problem sa fontovima, za razliku od "xrandr" metode iz XFCE podešavanja, međutim džaba kad je suviše za velike dijagonale (ja na 43" dobijem gustinu kao da je 21.5" FullHD xD).
Umesto toga, koristim GTK temu sa nešto većim widget-ima/marginama/padding-om (kao Adwaita ili Matcha npr.), kao i adekvatnu za xfwm4 (u mom slučaju moja kreacija na osnovu "Default HiDPI", no ima ih...), i naravno najbitnije - font DPI (130 kod mene).
Kod mene je 200% scale na 120Hz. Sve je veliko i oštro. Sedim na 2.5m.Naravno, cela priča se zapravo vrti oko vida.
Moj je solidan, ali sa astigmatizmom i -1 dioptrijom bez naočara već 2-3 godine ne mogu dugo/ i bez napora da čitam ni sa ovim podešavanjima (gledam ekran inače sa nekih 90cm) 😐
Danas vlada Wayland manija. Svi furaju Plazmu, Gnome i Hyprland. Ja ostajem na xorgu, a kad se vratim na BSD, prelazim na xLibre.Wayland ni ja nisam još probao (i verovatno i neću skoro, sem ako ga 4.22 ne bude nudio po default-u ili bio jako blizu tome)...
Meni se vala zgadio od kako je LXQT debelo podbacio (moja) očekivanja. S' obzirom koliko je (svojevremeno) LXDE bio dobro urađen, imao sam utisak da će ekipa uraditi pravu stvar sa QT-om (za razliku od KDE koji koliko god imao prednosti i vrlina, realno je manje-više nestabilni bloat).Iskreno, počinje da mi se gadi QT.
Sedim na 2.5m.
Ja ostajem na xorgu, a kad se vratim na BSD, prelazim na xLibre.
'Ajd ovako...A sta je to toliko osakaceno u Wayland-u?
"Mimođosmo" se oko najbitnijeg detalja, tj. početka priče koji zapravo vodi do konteksta mog komentara oko "osakaćenosti" - XFCE.Nisam probao XFCE wayland sesiju.
ali bitno je da postoji put napred.
Ne govori nista o objektivnim problemima protokola i njegove implementacije
Wayland ni ja nisam još probao (i verovatno i neću skoro, sem ako ga 4.22 ne bude nudio po default-u ili bio jako blizu tome)...
Evo nekihNe govori nista o objektivnim problemima protokola
https://gist.github.com/probonopd/9feb7c20257af5dd915e3a9f2d1f2277
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari