Šta je novo?

AKU Šlajferica iliti Brusilica

ZeeGerman

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D & DeepCool LS720 WH
Matična ploča
Gigabyte AORUS Elite AX ICE AMD B650
RAM
32GB Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30
GPU
PowerColor 7800 XT Hellhound Spectral White
Storage
Samsung 980 PRO 1TB & 2x500GB SSDs
Zvuk
on board
PSU
THERMALTAKE Toughpower GF A3 Snow 850W
Kućište
Lian Li O11 Dynamic EVO RGB
Monitor
DELL 27" VA S2722DGM
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & Genesis Thor 303
Ostale periferije
Synology DS 220+
Laptop
DELL Latitude 5410
Tablet
Samsung Galaxy Tab S7+
Mobilni telefon
Honor Magic6 Pro
Pametni uređaji
Usisivač!? Jesam učestvovao u diskusiji, ali baš da koristim tako nešto.... :D
Pristup internetu
  1. Optički internet
U završnim sam radovima oko renoviranja stana (grubi radovi gotovi). E sad, kod sitnijih radova, ostalo mi je (između ostalog) da neki stari nameštaj sredim, kao i vrata od prostorija unutar stana (6 vrata imam koje bih sređivao).

Sve to što bih sređivao je u prilično očuvanom stanju, ali je prilično ofucano i potrebno je "osveženje" u vidu šmirglanja i farbanja. Probao običnom šmirglom sa jednim ormanom i polomio se dok sam isti odradio, pa sam rešio da pazarim šlajfericu. Guglam, čitam i donosim zaključak da je ono što meni treba - vibraciona šlajferica. E sad, pošto već imam nekog Bosh alata, logika mi je da kupim neku AKU varijantu, jer bih mogao da prođem bez kupovine baterije.

Ima li neko iskustva sa ovim uređajima, neko ko bi mogao da mi da par saveta smernica...ukoliko sam u zabludi oko toga šta treba da kupim. Ne treba mi ništa profi, a ono na šta sam bacio oko je zapravo Bosch easysander 18V-8. Jel ovo ok? Nešto drugo?

Hvala

Taj zeleni bosch je namenjen upravo za te poslice, ali ti to ne bih preporucio iz vise razloga. Bas sam pogledao po netu, za 1000 din skuplje imas makitu iz profesionalne serije bo4557. sa 3 godine garancije. Ali je treba kupiti u radnji gde prodaju originalne makite, jer po oglasima ima puno plagijata. I bitni su i gradacija i kvalitet smirgle.
I to treba raditi van stana zbog puno sitne prasine, bez obzira na usisivace, leti to na sve strane.
A zasto si se namucio... pa verovatno zato sto nemas iskustva, kao i u svakom poslu.

Na toj mašini je mala površina brusnog papira, namenjena je za obradu manjih površina i uglova u tvom slučaju štok i uglovi na istom i na vratima.
Ako se nisi snašao sa daščicom i brusnim papirom kupi nosaš brusnog papira i lepo kreneš polako sa šmirglanjem, ja sebi tako radim prozore i vrata bez skidanja a mnogo manje prašine je.

Van stana bih i radio, svakako - imam veliku terasu na kojoj radim ovo. Zato sam se i fokusirao na AKU model (a i zato što već imam druge Bosch alatke i baterije). No, nisam operisan i pupčanom vrpcom vezan za Bosch. Pogledaću pomenutu Makitu. Villager? Da gledam i to u tom cenovnom rangu ili da zaobiđem? Za vikend ću da obiđem par prodajnih mesta....bar ono što radi vikendom.

Inače, inicijalna zabluda mi je bila oblik. Sad čitam da je okrugla najbolji izbor, a da one u obliku pegle su za manje površine, za uglove, nepristupačna mesta i sl.

Ne razumem se u tematiku i ja imam neku womax gomax tu pravougaonu vibracionu, jelte, neku dasku sam smirglao. Daska je bila malo uza od nje al dugacka jedno 2m i trebalo je dosta vremena da se sve to ismirgla. Kako god da je drzis, jako slabo, da se oslonis na nju ili da je jedva pridrzavas odvali ti zglob vibracijom. Ne znam kakva je ona okrugla sto se rotira ali racunam da bi bila bezazlenija sto se vibracija tice i moguce da bi odradila posao brze. Za ravne povrsine zar nije bolje uzeti tu rotacionu?

Aku alat je za rad na terenu a alati o kojima pišeš su za obradu drveta i za pripemu ako se radi kompresorom. Tebi treba samo da izmatiraš postojeću boju (ne pišem ako postoje oštećenja i pukotine) i alatka je koju ćeš koristiti jednom u 10 godina kada sredjuješ stolariju te i najobičnija vibraciona brusilica sa štipaljkom od 3k din. ti završava posao uz adekvatnu granulaciju brusnog papira kupljenu na metar i sundjer valjak. To što radiš na terasi ne znači da nećeš imati prašinu u objektu jer i štokovi se šmirglaju a prozori i vrata se skidaju ako se skida boja komplet.

Ja bih zaobišao aku alate za tu tvoju namenu, i izabrao neku jeftinu strujnu šlajfericu što ti je već predloženo ovde.

Ja imam aku, ali meni se to svodi na to da kad krečim kući, pa imam mesta gde se bila odvojila farba/glet, malo pregletujem, i posle to obrusim, a to je max 5-10 minuta efektivnog rada mašine...

Ako zanemarimo nameštaj koji treba da odradiš, ti imaš i 6 vrata i 6 štokova da obradiš.... Koliko tebi onda treba baterija....

Aku Makita je verujem super, ali baterije koštaju 9K(3Ah) i 17k(6 Ah) a treba i punjač i alat kupiti, pa gde je tu računica?
Imaš uređaj koji odradi (možda) jedna vrata i onda moraš da čekaš sat dva da se opet napuni, a za te pare možeš platiti nekome da ti to uradi?

Neka jeftina strujna šlajferica od 3-5k ti završava posao svakako, plus nisi ograničen baterijom, a verovatno su i jače od aku šlajferica.

Neka jeftina strujna šlajferica od 3-5k ti završava posao svakako,
mnogi ljudi ne znaju kolika je razlika medju tim alatima. Probao sam i te jeftine poput zelenog bosh-a (iz radoznalosti kod drugara) i za minut dva mi je utrnula cela ruka i sve do uveta :) ja to koristim preko 30 godina u izradi namestaja, nekad i po ceo dan samo smirglam (veliki aspirator i sa maskom). One sa vecim papucama su za ravnanje masiva. Roto-orbitalne (okrugle) nisu pogodne za utore i neke coskove, ja tu koristim kad radim sa mdf (tu smirgla ide na cicak i skuplja je). Pogodne smirgle za smirglanje lakova su gradacije 400, 320, 280 ili malo grublja 240 na papiru (ja koristim 280 marke 3M za slajfericu, a 400 za rucno smirglanje). Nadam se da sam malo razjasnio.

Poslednja izmena:
Drugarski savet je da izbegnes baterijsku, kupi bolju elektricnu. Slazem se sa svime sto je kolega iznad rekao. Ja bih za vrata nekako radije isao na orbitalnu pa bih coskove rucno, ako vec uzimas iskljucivo jednu. Vise vremena ces na vratima ustedeti sa orbitalnom. Ja koristim Norton brusne papire.

Drugarski savet je da izbegnes baterijsku, kupi bolju elektricnu
Sudeci po onome sto je napisao mozda mu ne treba ni smirgla, ali on slabo ucestvuje u diskusiji pa je nejasno tacno sta hoce. Jer to sto mu izgleda "ofucano" nije jasno da li ima ostecenja u vidu ogrebotina, da li je bajc ostecen, furnir ili nesto drugo.
Ako je sve ok, a kako je napisao zeli samo da osvezi zavrsni lak, cesto je dovoljno da ga malo obrusi meksim scotch brite-om, obrise prasinu i prelakira.
A ako ce da smirgla stokove od vrata, treba zastititi stvari najlonom za krecenje jer sitna prasina leti na sve strane, koliko god da pazis. U principu sve moze rucno, ali mnogi nisu videli ni tampon, on se pravi sa debljim tvrdim filcom koji se nalepi odozdo, nije samo "dascica".

Nazad
Vrh Dno