Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Pa nije bas da se ne zna, aukcija je u decembru, RATEL odredjuje pobednike, onda ide uplata prve rate ( obicno rok bude 30 dana) i zatim idu administrativne stvari ( pre svega izdavanje dozvola) sto se ocekuje da traje mesec, dva max i onda prakticno operateri mogu da krenu uz napomenu da sve to vreme imaju da se pripreme za pustanje i da ce sam RATEL traziti da se signal pusti u odredjenom roku ( za 4G je bilo 60 dana od dobijanja licence, ovde se ocekuje da se ide na 30...)

Dakle, prvi komercijalni pocetak 5G se ocekuje na prolece 2026. godine...

edit: a evo da imate neku odrednicu, npr Hrvatska je licencu dala u julu 2021. a krenulo se u avgustu odnosno septembru u zavisnosti od mreze... U Madjarskoj je samo mesec dana proslo od davanja licence do zvanicnog pocetka... Slovenija je isla jako brzo i za par nedelja od kraja aukcije se krenulo sa 5G, konkretno jun 2021. pocetak kraj juna/pocetak jula...

Poslednja izmena:
Bas me zanima na koji nacin ce nasi operateri da reklamiraju 5G, posto su vec bili primorani da ga "spoiluju" preko 4G mreza - pa vec imamo i premium pakete sa neogranicenim internetom, regularne pakete od 100 GB, neograniceni kucni net... itd.

Okej, operateri ce sa svoje strane osetiti definitivno, ali zanima me kako ce to iskomunicirati sa korisnicima.

Inace, 4G je stigao sredinom 2015, dok su prve "prave" 4G pakete ponudili sredinom 2017. - NEO postpaid (neograniceni minuti, poruke, znacajno vise neta), kao i kucni net - secam se 100 gb za 999 din je do tada bila nepojmljiva stvar.

Naravno, nije im trebalo dve godine da pokrenu mrezu, do 2017. su vec pokrili 90+% stanovnistva, ali pravi 4g paketi su dosli tek tada.

Bas me zanima na koji nacin ce nasi operateri da reklamiraju 5G, posto su vec bili primorani da ga "spoiluju" na ovim njihovim limitiranim mrezama - pa vec imamo i premium pakete sa neogranicenim internetom, regularne pakete od 100 GB, neograniceni kucni net... itd.

Okej, operateri ce sa svoje strane osetiti definitivno, ali bas kako ce to iskomunicirati sa korisnicima.

Inace, 4G je stigao sredinom 2015, dok su prve "prave" 4G pakete ponudili sredinom 2017. - NEO postpaid (neograniceni minuti, poruke, znacajno vise neta), kao i kucni net - secam se 100 gb za 999 din je do tada bila nepojmljiva stvar.

Naravno, nije im trebalo dve godine da pokrenu mrezu, do 2017. su vec pokrili 90+% stanovnistva, ali pravi 4g paketi su dosli tek tada.
Ja verujem da ce ici ko i do sada na kvalitet Govora, pojacan signal na 700 MHz, Mozda vise interneta, brzinu svakako, 5G internet. Verovatno ko i fo sada sa kucnim netom eventualno jos neki paket sa vecom brzinom. Kontam da ce sve ko i do sada samo nece biti 4G nego 5G. A OFDMA i slicne tehnologije vec su ugrađene u 4G. Samo vece brzine ce biti u gradskim jezgrima gde rade Massive MIMO.

A1 će definitivno u prvom krugu pustiti 5G i van 4 najveća grada. Pogledajte po baznim stanicama da li kod vas u kraju postoje nove "male kockaste" antene za n78 5G :)

A1 će definitivno u prvom krugu pustiti 5G i van 4 najveća grada. Pogledajte po baznim stanicama da li kod vas u kraju postoje nove "male kockaste" antene za n78 5G :)
A1 kod mene pustio 4G tek početkom godine 🙂

@Kolega2357 već su je pustili. Na dosta lokacija, samo nije dozvoljeno običnim SIM karticama da se povežu na istu.

Evo:
1758957368624.png

Koja ovo beše aplikacija?

Blok 44, NBgd (A1, mts)
Blok44.png

Nijedna država u Evropi još pored 5G mreže nije implementirala VoNR za glasovne pozive.
Jeste odavno, 2023. Vodafone u Nemackoj, doduse za par vecih gradova ali se siri od tada vec je na znacajnom procentu populacije... Dalje, Free Mobile u Francuskoj 2024. nationwide... U Svajcarskoj Swisscom je pustio vec 2021. za test grupu korisnika... u Spaniji MasOrange, u UK EE...

Problem kod VoNR je to sto pored toga sto pored toga sto mora da bude 5G signal na toj lokaciji postoje jos 3 preduslova da bi korisnik imao a to su da je pravilan FW, odnosno proizvodjac telefona mora da obezbedi adekvatan koji ima ukljucen u sebi profil za tvog operatora, zato se desava da npr telefon ima VoNR u Nemackoj a ne u Srbiji... Drugo, operater mora da aktivira pravi IMS odnosno da na telefonu budu ispravni IMS APN da ne bi isao na fallback... I na kraju, sam operater mora da aktivira uslugu za taj broj, odnosno da u okviru svoje baze korisnika u profilu korisnika doda usluga/funkcija "IMS voice over 5G"

Jeste odavno, 2023. Vodafone u Nemackoj, doduse za par vecih gradova ali se siri od tada vec je na znacajnom procentu populacije... Dalje, Free Mobile u Francuskoj 2024. nationwide... U Svajcarskoj Swisscom je pustio vec 2021. za test grupu korisnika... u Spaniji MasOrange, u UK EE...

Problem kod VoNR je to sto pored toga sto pored toga sto mora da bude 5G signal na toj lokaciji postoje jos 3 preduslova da bi korisnik imao a to su da je pravilan FW, odnosno proizvodjac telefona mora da obezbedi adekvatan koji ima ukljucen u sebi profil za tvog operatora, zato se desava da npr telefon ima VoNR u Nemackoj a ne u Srbiji... Drugo, operater mora da aktivira pravi IMS odnosno da na telefonu budu ispravni IMS APN da ne bi isao na fallback... I na kraju, sam operater mora da aktivira uslugu za taj broj, odnosno da u okviru svoje baze korisnika u profilu korisnika doda usluga/funkcija "IMS voice over 5G"
Kakva je situacija sa implementacijom VoNR roaminga u tim državama?

Radi se na tome, kako u okviru mreze jednog operatera u razlicitim drzavama tako i u komplikovanijoj varijanti gde su dva razlicita operatera ( sto je prvi put uspostavljeno u aprilu ove godine izmedju Vodafone GER i A1 necete verovati Bugarska... koristeci Ericsson opremu... samo je fokus bio na data, voice je testiran i dokazan da je moguc ali VoNR svakako nije prioritet kada je roaming u pitanju)

Kod mene u selu blizu Lazarevca.

Prilozi

• Screenshot_20250927_140340_cz_mroczis_netmonster_MainActivity.jpg
    Screenshot_20250927_140340_cz_mroczis_netmonster_MainActivity.jpg
    82.4 KB · Pregleda: 119
O tome pričam, @veljadj pogledaj da li na tvojoj BS postoje "kvadratni" novi beli n78 sektori?

Ne znam gde je BS A1 nemam optičku vidljivost a ne vidim je na mapi u aplikaciji verovatno jer je free verzija. U firmi su pre neki dan radili nešto na BS Yettela i mislim da su između one dve dugačke antene dodali još jednu kvadratnu.Baš ću u ponedeljak da proverim ima li 5G signala. Izgleda da će operateri do dana puštanja 5G usluge na dosta mesta namontirati potrebnu opremu.

Nazad
Vrh Dno