Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Performance condition je odnos pejsa, HR i HRV. U toku treninga može da ide i u plus i u minus. Ako je duža aktivnost, više puta. Odlazak PC u minus, nije nužno loša stvar, već može da pokaže da pomeraš granice, ali može da bude i pokazatelj katastrofalnog zdravstevnog stanja tj da nije trebalo da izadješ na trening.

Coros Training Load uzima u obzir vreme provedeno na treningu, HR i Pace, tako da je ipak korisniji live podatak od Garminovog Performance Condition.

Garmin Stamina je nešto bliže TL, ali nikada je nisam koristio za trčanje. Garmin Edge ima opciju da na osnovu te metrike, izbaci koliko km u sličnom režimu još možeš da voziš. Koliko je sistem precizan, u nedelju sam išao na Frušku Goru, nakon 40km, Edge kaže imaš "energije" za još 125km, a ja mu kažem, možda, ako ne bude više ni metar uzbrdo. Tog trenutka nisam bio fizički spreman da još jednom ponovim taj deo rute. A on kaže - možeš još tri puta.

FR970 ima jedan predefinisan Stamina ekran, sad sam ga dodao, pa ću posle videti kako radi. Na ekranu su:
Stamina
Potential
Pace
Puls

Meni je stamina bila ok i prilicno tacna nekad kad sam vozio bicikli po fg, al od kada sam se elektrificirao, a i ne vozim dalje ture ne pratim je.
Toliko ima tih nazovi metrika da se ne zna sta je bitno, a sta marketing.

Mene su sve te vradžbine nervirale da te mere da sam odustao od Garmina. Previše se "mešao" u to kako se ja osećam a realno nije imao pojma. Training Load i Training Focus su odlične opcije a Stamina i Body Battery su neviđene gluposti. Čak sam i klincu isključio na Amzfitu Real time performance jer smatram da poruke u toku trčanja mogu da budu demorališuće, posebno kad je trkač mlad i neiskusan kao što je on. Brate, koji će nam sva ta s.... a? Tačna informacija koliko jako duva vetar je 20 puta bitnija pred trening nego sve te gluposti. Nemam nameru da vređam ikoga, ali toliko verovati tehnologiji je jednostavno glupo.

Zašta će ti info o vetru u toku treninga, ako ne treniraš jedrenje?

Sad gledam tu vožnju od nedelje, nakon 50km, ending potential mi je 71%.
Ne kažem da ne bih uspeo da napravim još dva takva kruga, ali u praksi, ne bih krenuo ni u drugi krug.

Pre deset dana sam oborio lični rekord na polumaratonu i ending potential je 36%, računam da je to dosta dobro odredio, blago optimistično. Tj mogao sam istim pejsom da nastavim još najmanje nekoliko kilometara.

@Audio Body Battery se meni pokazao kao prilično dobra metrika, u kasnijoj analizi događaja koji su već prošli,jer ga ne pratim daily. Recimo, pre neku godinu sam se poprilično razboleo, pa izašao takav na jednu trku, pa sam se oporavljao tri puna meseca. Kada sam pogledao Body Battery, shvatim da mi je u danima pre trke bio sve niži i niži i niži. Prosto se nisam nijedan dan odmorio, virus me lakše slomio i sve otišlo nizbrdo.

Jedna od korisnih stvari mi je Rest Heart Rate. Znam opseg u kom mi se isti kreće i kada kontinualno raste, uvek se poklapa sa padom moje energije. Kada se dobro odmorim, isti pada. Kada imam zdravstveni problem - raste. Ako skala ima jednosmeran trend, razmislim sta sam radio prethodnih dana i adaptiram se.

U temi o biciklizmu sam pomenuo neke penzionere (average im je 60+, najstariji je ovih dana napunio 80 godina) sa kojima povremeno vozim. Uvek prate vetar, pa dan ranije promene rutu, jer im je draže da voze 100+ km niz, nego uz vetar :)

To sam naveo kao primer jer je meni lično najveći problem da trčim kad je jak vetar. Na kraju krajeva, sve preko 30Km/h je prejako i takav trening ne liči ni na šta.
Jedna od korisnih stvari mi je Rest Heart Rate. Znam opseg u kom mi se isti kreće i kada kontinualno raste, uvek se poklapa sa padom moje energije. Kada se dobro odmorim, isti pada. Kada imam zdravstveni problem - raste. Ako skala ima jednosmeran trend, razmislim sta sam radio prethodnih dana i adaptiram se.
Tačno. RHR i HRV su najbolji pokazatelji. Iz tih informacija se može izvući sve što ti treba o stanju organizma, naravno pod pretpostavkom da imaš sat koji to meri dobro. Čitava tri dana sam imao sve niži i niži HRV pre nego što me je zvanično oborila korona i skoro 3 nedelje se polako penjao kako sam se oporavljao.

Poslednja izmena:
Ja treniram po jakom vetru, ne rado, ali kad se mora. Koncipiram naizmenično jak i slab interval. Na prvu loptu suboptimalno, ali zapravo dobiješ zanimljiv trening sa mehanikom trčanja na ravnom, a kao da trčiš uzbrdo i nizbrdo. Meni te finese od treninga pomeraju granice, uzbrdice i specijalizovani treninzi, s obzirom da ne idem u gym, to mi je kompenzacija, pored krostreninga sa plivanjem (i to kvalitetno zviznem 2+km za 40min). Jako brzo se izmeri benefit

@PJ svako treba da prati prognozu ko trenira bilo šta napolju, ali to nema nikakve veze sa satom i algoritmom. Da ne gubimo fokus o čemu pišemo.

Garminu za moje potrebe nedostaje bitan parametar i sad mi je jasnije što ljudi beže u 3rd party sa njihovim satovima. Moj posmatrački nekorisnički utisak je da su natrpali svašta manje bitno da se zašareni sve, a izostavili esenciju.

RHR i HRV apsolutno legitimna povratna informacija.

@Audio Ako sam dobro shvatio kritikovao si tumačenje koje algoritam daje, ne uređaj i metriku kao takvu? Bez metrike bih danas bio verovatno nigde. Tumačim isključivo ja, Coros je na suvoj suštini, bez previše šuma.

Imao sam dobru volju da večeras testiram Stamina, ali sam prvo naleteo na grupu poznatih trkača, koji su taman počeli Cooper test, pa sam trčao sa njima do njihovog okreta, produžim, taman pomislim, idem lagano, krene takav pljusak, da sam nazad trčao još brže.

Stamina je sa 97 završila na 66.... Ali baš su male šanse da istrčim još dva ovakva treninga u nizu. Pre dve sedmice mi verovatno ne bi bilo problem, ali večeras, šanse male, do nikakve.

Garmin Connect - da li su prethodnih dana menjali interfejs za podešavanje HR zona u user profile uređaja ili postoje dva različita interfejsa, pa ja sada ne mogu da nadjem?
Ovo je neki random screen shot sa neta, tako mi je izgledalo pre nekoliko dana.
1z.png

A sada imam ovakav ekran
Screenshot_20250924_214106.jpg

Jedan ekran je based on max HR, drugi je za LTH, ali to nije bitno. Nemam ovo sa apsolutnim brojevima + procenti, a imao sam pre neki dan.
Kao da ne mogu da ga nadjem ili sam negde promenio neku opciju, pa mi prikazuje drugačije.

Imao sam dobru volju da večeras testiram Stamina, ali sam prvo naleteo na grupu poznatih trkača, koji su taman počeli Cooper test, pa sam trčao sa njima do njihovog okreta, produžim, taman pomislim, idem lagano, krene takav pljusak, da sam nazad trčao još brže.
Ima i uvek u grafikonima posle svakog trcanja, obicno preskocim taj deo... sad sam pogledao, npr jednom kad sam se bas bio potrudio da preteram i juce. Mislim i da se vise odnosi na dugotrajne vezbe (vise od sat vremena) Sve u svemu za mene nepotrebno.
A performance condition jos nepotrebnije, onaj prvi broj sto iskoci posle par minuta ima nekog smisla, a pracenje posle nidje veze.

Prilozi

• Screenshot_20250924_221123_Connect.jpg
    Screenshot_20250924_221123_Connect.jpg
    58.5 KB · Pregleda: 31
  • Screenshot_20250924_221203_Connect.jpg
    Screenshot_20250924_221203_Connect.jpg
    56.3 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20250924_223004_Edge.jpg
    Screenshot_20250924_223004_Edge.jpg
    126.2 KB · Pregleda: 26
Poslednja izmena:
Garmin Connect - da li su prethodnih dana menjali interfejs za podešavanje HR zona u user profile uređaja ili postoje dva različita interfejsa, pa ja sada ne mogu da nadjem?
Ovo je neki random screen shot sa neta, tako mi je izgledalo pre nekoliko dana.
Pogledajte prilog 506315

A sada imam ovakav ekran
Pogledajte prilog 506316

Jedan ekran je based on max HR, drugi je za LTH, ali to nije bitno. Nemam ovo sa apsolutnim brojevima + procenti, a imao sam pre neki dan.
Kao da ne mogu da ga nadjem ili sam negde promenio neku opciju, pa mi prikazuje drugačije.
Мени је увек био овај други екран.
Једино ако је први можда са ајфон апликације, личи ми овај доле бели бар на њих.

Ima i uvek u grafikonima posle svakog trcanja, obicno preskocim taj deo... sad sam pogledao, npr jednom kad sam se bas bio potrudio da preteram i juce. Mislim i da se vise odnosi na dugotrajne vezbe (vise od sat vremena) Sve u svemu za mene nepotrebno.
A performance condition jos nepotrebnije, onaj prvi broj sto iskoci posle par minuta ima nekog smisla, a pracenje posle nidje veze.

Taj prvi broj možeš uvek da mu napraviš da bude kako želiš. Izbacuje ga nakon 6 minuta, osim u pojedinim slučajevima. Odnos pulsa i pejsa.

Stamina ima posle u grafikonima, ali sam hteo da vidim kako se menja real time, da li reaguje na moje promene ritma.
Мени је увек био овај други екран.
Једино ако је први можда са ајфон апликације, личи ми овај доле бели бар на њих.
Nisam menjao telefon. U ponedeljak sam gledao taj ekran i menjao Max HR. Sinoć odem ponovo to da uradim, ali ekran izgleda drugačije.
Tokom vremena sam višao oba ekrana, pa sam zato pomislio da možda postoje oba, samo kako doći do ovog drugog.

Max HR zone su mi vazda bile kost u grlu, pa sam tokom spremanja za maraton prebacio na LHR i sve je leglo na svoje, tj. pejs zone i HR zone su usklađene. Ne znam ni čemu Max HR zone u tom slučaju? Ja to toliko ni ne gledam, treniram po pejsu i TL, koji sam ranije spominjao. HR je pozadinac, na dužim trčanjima gledam da ga ne zarobim po sred laktacije, i zanimljiv mi je u drugoj polovini HIIT u pauzama, da vidim kako se spušta. Na početku HIIT nekad kratim pauze na osnovu HR, da se ne ohladim. Zasad mi se taj princip baš unovčava konstantnim napretkom.

Taj prvi broj možeš uvek da mu napraviš da bude kako želiš. Izbacuje ga nakon 6 minuta, osim u pojedinim slučajevima. Odnos pulsa i pejsa.

Stamina ima posle u grafikonima, ali sam hteo da vidim kako se menja real time, da li reaguje na moje promene ritma.

Nisam menjao telefon. U ponedeljak sam gledao taj ekran i menjao Max HR. Sinoć odem ponovo to da uradim, ali ekran izgleda drugačije.
Tokom vremena sam višao oba ekrana, pa sam zato pomislio da možda postoje oba, samo kako doći do ovog drugog.
Ako staviš da ti je osnova BPM, onda zone određuješ na osnovu otkucaja. Ako staviš da je osnova procenat nečega, onda je procenat

Prilozi

• IMG_20250925_134054.jpg
    IMG_20250925_134054.jpg
    47.4 KB · Pregleda: 22
+1 za zone po LTHR, samo mi nedostaje što Garmin više nema opcije da se nakon detektovanja novog LT isti prihvati ili odbije, već on samo obavesti da je detektovan, pa u slučaju da je lupio nešto nerealno, ručno editujem. Tako sam i primetio da se promenio onaj interfejs.

@cisco prebacivanjem na BPM zone postaju statične, što ima svoje prednosti.
Ali i dalje nemam interfejs sa onim boksovima, gde se na jednom ekranu vide sve zone.

@joojant200 kako je izgledala aktivnost u kojoj si sa 100 stigao na 1% i onda još 20 min aktivnosti, according to Garmin, bio mrtav?

Kod mene se skoro uopšte ne pomeraju zone. To izgleda toliko sporo klizi da ne primećujem. LT uglavnom ne mrda. Ode 1 gore 1 dole poslednje 2-3 godine.

Nisam ništa podešavao sem max HR i ličnih podataka, sve drugo je sam prokljuvio i deluje mi legitimno.

Kod mene se povremeno malo mrdne, jer imam long term plan za mikro podizanje performansi, ali to pomeranje je nevažno u celoj priči, tako da bih mogao i da fiksiram zone.

Zapravo, mislim da su i bile i fiksirane, dok nisam promenio sat pre nekoliko meseci, pa je sada dinamički. Imao sam i probleme sa HR trakama, pa sam morao ručno da prepravljam vrednosti, jer sam dobio evidentno neispravne vrednosti.

Ima li neko Amazfit Balance 2 i da mu uspesno radi merenje krvnog pritiska?

Duzina rekordna, hr nista posebno z3, pace ispod proseka, cadenca ok.

Da li si do te dužine došao postepenim podizanjem distance na treninzima ili si iz čista mira grunuo mnogo veću distancu?
Da li si planski išao na tu dužinu ili si u toku aktivnosti produžio/skratio?
Da li si se tih poslednjih 20 min osećao kao da si samleven ili si mogao da nastaviš?

Samo da pokušamo da utvrdimo koliko ta metrika ima smisla, pošto kod mene čas ima - čas nema, što mu dođe da mi je beskorisna. A nikada je nisam sabio tako nisko, jer se držim zone komfora, tek malo gvirnem preko.

Da li si do te dužine došao postepenim podizanjem distance na treninzima ili si iz čista mira grunuo mnogo veću distancu?
Da li si planski išao na tu dužinu ili si u toku aktivnosti produžio/skratio?
Da li si se tih poslednjih 20 min osećao kao da si samleven ili si mogao da nastaviš?
Trebao mi je bedz koji nisam imao :)
Zona komfora trcanja do ~60min, prihvatljivo do ~90min, preko toga previse i ne praktikujem (koleno, kicma).
Mislim da je metrika beskorisna za trcanje, a za bicikli verovatno ima smisla,al ne mogu sad da sednem na bicikli xx km da proverim :) .

Prilozi

• Screenshot_20250926_000806_Connect.jpg
    Screenshot_20250926_000806_Connect.jpg
    131.3 KB · Pregleda: 12
  • Screenshot_20250926_000653_Connect.jpg
    Screenshot_20250926_000653_Connect.jpg
    126.9 KB · Pregleda: 11
Biće sve ok i sa kolenom i sa kičmom ako se redovno trenira i postupno podiže lestvica. Ne samo ok, biće sve bolje. Zona komfora, ako mi ne razjasnite šta je u ovom slučaju, po definiciji karakteriše stagnaciju.

Biće sve ok i sa kolenom i sa kičmom ako se redovno trenira i postupno podiže lestvica. Ne samo ok, biće sve bolje. Zona komfora, ako mi ne razjasnite šta je u ovom slučaju, po definiciji karakteriše stagnaciju.

Nije ovde tema, ali ajde, sat mi pomaže u tome, pa....

...., jer se držim zone komfora, tek malo gvirnem preko.
Odredim ciljani događaj (zvanični ili ne) i planiram da na njemu pomerim lični rekord. Ili imam jasno vreme koje gađam ili pomeram u onosu na prethodni PB u najmanjem mogućem pomeranju. Pre dve sedmice sam trčao polumaraton, postavio sam ciljano vreme i kada sam video da mi se markeri za kilometre pomeraju, dodao sam malo gas, da bude on the safe side, ali su se u poslednjih 5km markeri za kilometre sredili, tako da sam istrčao 30 sekundi brže od plana. Završio trku, tuš, i onda još 15+km šetnje po gradu. Sve bez upale mišića, bolova, stresa.

Zona komfora - čisto zadovoljstvo. Sada se približavam vremenu gde će to biti sve teže, ali to znači da postaje još zabavnije.

U toku ove godine sam na sličan način imao dve polutke i dve desetke.
Ostale trke su bile trail, duatlon ili road, kao deo treninga za one četiri gore pomenute.

Nazad
Vrh Dno