Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Finalni tuning za Mach X2 u vezi pete i konačno rešenje. Uzeo sam 3 para samolepivih bež padova sa AliE za petu i dobio verovatno X3. :D

Patika sad pruža osećaj kakav je trebalo iz fabrike da ponudi. Zaključavanje pete odlično, nikakva neprijatnost. Bez minusa.

4448.jpg

Odradio jutros i lagano 4km, i 1km 5k pejs, 500m sub5k, 200m pun gas i na ripit sve, pa hlađenje, patika za 10.

Škola za ubuduće, nikad više u novoj patici pun gas preko 10k. Ne treba ni 5k. Moj prijatelj atletičar kad je video povredu kaže da on čak ni ne trči u novim patikama, prvo šeta par dana.

Meni je break in uglavnom 2x 5km Z2. Muka je kada neka patika vuče preko Z2 (ko je rekao Alphafly?).

Uvek zaboravim da pitam, kako si prao one Hoka Skyward? Na fotografiji izgledaju snežno belo.

U veš mašini ih perem na 20C. Mogu tri para da stanu i ubacim pored 15tak nekih manjih industrijskih mikrofiber krpa. Program traje relativno kratko, 50tak minuta.

Stiglo mi je i sa AliE kao mikrofiber torbica za po 1 patiku, pa u mašinu, to još nisam probao. Moguće da će još bolje da trlja.

Ranije sam koristio stare gaće, mikrofiber mi je pao napamet u skorije vreme.

Deterdžent je tečni, označen za 20c pranje. Verovatno može bilo koji tečni, ne znam koje su razlike.

Jedne Nike patike, koje nosim svaki dan, svetlo sive, skoro bele, nema trika da se operu na "fabričku boju".

Patike uvek ubacim u one mrežaste kesice za patike, ali nisu mikrofiber tj samo drže patike u kesi, nemaju efekat čišćenja. Pored 2-3 para patika ubacim jednu ponjavicu, da sve to ne lupa u mašini. Temperatura 30C, deterdžent tečni za nisku temp.

Te tvoje mikrofiber krpice verovatno odrade svoj deo posla, trenjem, pokušaću i tako. Bez kese, sa gomilom mikrofiber krpica.

Ima toga i da je i do patika. Đon sa strane bele Hoke se obriše trljanjem vlažnim maramicama, dok sam imao ranije masu patika sa belim đonom koje ničim nikad više nisu mogle da se očiste. Očigledno je i do tehnologije materijala.

Nema linka više, ali evo skrinšot, sigurno ima u masi prodavnica:
1757846199840.png

Testirao na beloj Skyward opet, bila sva štrokava, ko nova je, posle mogu da je slikam ako treba. Očistio sinove patike, koje su izgledale kao namoguća misija. Trebalo je da ih uslikam pre i posle.

Stigle Mach X3, patika leti naspram Bondi 9, ne mogu da držim pace iznad 5 😂
Pao odmah 5k PR, a nisam se uopšte ni trudio mnogo.
Neverovatno koja razlika u patici, napred onako malo tvrđa, peta meka kao duša.
Poprilično visoka patika uža peta moram se navići da ne izvrnem nogu.
Moraju malo jače da se stegnu da be šeta peta, moram još probati možda neki drugi čvor.
Mach 6 još nisam probao, mnogo niža patika kontam biće super za long, tempo run
Boja malo ludačka morao sam otići uzeti majicu slične boje 🤣

Prilozi

• 20250913_091619(1).jpg
    20250913_091619(1).jpg
    717.7 KB · Pregleda: 82
Bolji će ti biti Mach X3 za duže treninge od Mach 6.

Bolji će ti biti Mach X3 za duže treninge od Mach 6.
Juče trčao sa Mach 6 iskreno nije mi legao taj tanji đon, išao sam easy run 8km, pace 5:30, tu već udaram petama.
Oprao sam ih verovatno će na oglase.
Neki predlog za easy, long run pace 5:30 da je đon debeo a da nije krš trajnost pene kao u Bondi 9? Clifton ima jos goru penu od Bondi 9, isto ne traje dugo i previše je meka za long run
Superblast 2 nece jos skoro iz US, uzeo bi mozda i Megablast ali boje su užas

Mach 6 je za hiit odličan, ne znam što bi je se rešavao, a za duže slobodno taj X3. Ako ćeš da trčiš često preko 20km, neka maxi sa pločom, ja za to imam onaj Skyward. Pre njega sam stotine km izgurao sa Mach X, spremio prvi maraton i drugi počeo.

Ja sam danas imao zanimljiv novi trening. Posle fejla sa prvog barefoot trčanja, osmislio sam pametniji trening za takvu patiku, naime imam blizu blagu uzbrdicu 150m dužine, oko 3m visinska dobit. Trčao sam 20 sprinteva i lagano nazad šetnjica nizbrdo, što je bilo malo iznad 2 minuta odmora.

U piku intervala sam stizao do 2:43min/km, uzbrdo, praktično bos. Prema TL poprilično produktivan trening. Videćemo sutra stanje nogu, ali zasad oporavak obećava. Sviđa mi se što sam se osećao kao zver u tih par bržih intervala. Pod je izmerio 536w u piku.

Упадам мало у офтопик, али једно брзо питање.

Девојка има проблем са зглобовима на ногама и у коленима, да сад не улазим у детаље. Тражимо што удобније патике за шетњу и стајање, никако трчање (цимање и скечерс стоп).
Пошто и естетика улази као битна ставка, нашао сам чини ми се нешто одговарајуће. Не знам искрено велику разлику између модела, нисам никад улазио у Хоку.

Само овде сам нашао тај модел, и број 40.

Имате ли сличну препоруку можда, пробали смо и асикс разне моделе (нису за трчање биле), али ово каже да је неупоредиво удобније.

Девојка има проблем са зглобовима на ногама и у коленима, да сад не улазим у детаље. Тражимо што удобније патике за шетњу и стајање, никако трчање (цимање и скечерс стоп).
Пошто и естетика улази као битна ставка, нашао сам чини ми се нешто одговарајуће. Не знам искрено велику разлику између модела, нисам никад улазио у Хоку.

Имате ли сличну препоруку можда, пробали смо и асикс разне моделе (нису за трчање биле), али ово каже да је неупоредиво удобније.
New Balance more v6
Brooks Glycerin Max (djak)
Salomon Aero glide 3
Kako me danas zeza tetiva u kolenu posle nekih 18 dana trčanja bez dana pauze
Svašta sam radio, easy, recovery, intervale, threshold, tempo, long run
Reko da iskoristim lepog vremena
Ali očigledno sam preterao, prošle nedelje 59.6km
Znam ljude koji trče po 200-300km, od čega su njima tetive i zglobovi nikad mi neće biti jasno.

Inače Hoka Mach X3 za sad extra patika pre svega za brže trčanje, nije loša ni za long, easy ali nije baš sjajna stabilnost na peti.
Veličina je čudna, verovatno se može uzeti pola broja manja jer meni na 44 2/3 šeta malo peta, moraću da uradim lock pete.
Uglavnom trčim po vrućini oko 11-14h tako da verujem da će biti još bolja pena kad bude hladnije.
Još mi trebaju long run patike i lagano uzeti nešto za easy run da zamene polu mrtve Bondi 9 na 400km

...
Probajte i Brooks ghosts, ne mora najnovija generacija.

Nedavno sam sestričini kupio Bondi, za duge šetnje. Oduševljena je udobnošću, ali prestala je da ih nosi kada ide negde gde dugo stoji, jer su joj za stajanje neudobne. Nisam dobio detaljnije objašnjenje od: za šetnju top, za stajanje - ni slučajno.

Hoka Mach X3, probao sam ih u prodavnici i bez razmišljanja sam uzeo broj kao što su mi i Mach X/Rocket X2, ali nakon prvog treninga, rekao bih da je ipak trebalo pola broja manje.
Patika je stabilna, udobna, sporija od Mach X, ali dovoljno dobra. Planirao sam da ih koristim za Z2 i tempo, ali videću šta sada da radim sa tim brojem.

Leti još malo i oteknu noge, zimi će patika biti još "praznija". Nekako i dalje verujem da je subjektivni osećaj, jer mi je leva ok, a desna kao da je malo veća.

Kaže drugarica, 7km? Očistiš djon i vratiš to nazad. Reko' nemoj da me brukaš da radiš takve stvari.

Leti još malo i oteknu noge, zimi će patika biti još "praznija". Nekako i dalje verujem da je subjektivni osećaj, jer mi je leva ok, a desna kao da je malo veća.
Mozda ovako nesto? 🤣

Prilozi

• 20250920_143727.jpg
    20250920_143727.jpg
    224.7 KB · Pregleda: 46
Samo se ti zezaj, jedne Nike patike sam bio na granici da kupim dva para, sa pola broja razlike. Ali nisam znao šta da radim sa preostale dve 😂

A svojevremeno sam u Planeti kupio neke kožne Reebok patike, shvatim da je jedna veća od druge (deklaracije ok), odem, izvade još 2 para, svuda ista stvar, uvek ista veća od druge. Vratili mi novac.

Ghost je tvrđa patika.

Clifton je sigurica.

@marko_ns ojačaju tetive i zglobovi, obnavljaju se posle godina treninga. Da se ne ponavljam u kakvom stanju sam počeo da trčim.

Smanji povećanje opterećenja na do +10% sedmično. Ne znam gde žuriš. Telu treba vremena da se adaptira. I nije samo bitna kilometraža, radi intervale. Meni je 10x800m koji završim za 50min skoro 3x veći TL od z2 polumaratona. Iskidaš se, a šansa za povredu manja nego na LR.

Ghost je tvrđa patika.
Clifton je sigurica.
Otisao sa lepsom polovinom u prodavnicu da uzme clifton 10 ...posle 2s ...stišće me, duzina je dobra ali stisće...Uzeli ghost 15... odlicna klasicna patika za setnju...i stvarno je malo sira od kliftonki.

Poslednja izmena:
Ghost je tvrđa patika.

Clifton je sigurica.

@marko_ns ojačaju tetive i zglobovi, obnavljaju se posle godina treninga. Da se ne ponavljam u kakvom stanju sam počeo da trčim.

Smanji povećanje opterećenja na do +10% sedmično. Ne znam gde žuriš. Telu treba vremena da se adaptira. I nije samo bitna kilometraža, radi intervale. Meni je 10x800m koji završim za 50min skoro 3x veći TL od z2 polumaratona. Iskidaš se, a šansa za povredu manja nego na LR.

Verovatno mora da se uzima goveđi želatin ili neki glucosamine, chondiron, MSM mix
Nisam ja od juce u trčanje, igrao sam basket 30g.
Prija mi da trčim svaki dan dok je toplo, bolje jedem, 10x bolje raspoložen, bolje spavam, ali *** ne mogu svačiji zglobovi i tetive tek tako da gruvaju dosta km.
Radim ja intervale, threshold, sve po malo jer mi je dosadno samo 5-5:30
Moram opet na plivanje nisam 20 dana to mi je top recovery

Update za Mach X3, biće to dobro, samo ću morati na različit način da vezujem levu i desnu patiku, kao što već radim sa Speedgoat. Kao da desna ima lufta, ali onda shvatim da mi se to već dešavalo, tako da sigurno nije do patike, već do mene. Još jedan kraći trening, pa jedan bar 15km, da vidim kakav će osećaj biti na distanci. Ako bude taj osećaj da ima lufta tj da se mrda noga, bez obzira na čarape sa ojačanim pozicijama, mogao bi i neki žulj da padne.

Hokaline

20250920_121159.jpg

Otisao sa lepsom polovinom u prodavnicu da uzme clifton 10 ...posle 2s ...stišće me, duzina je dobra ali stisće...Uzeli ghost 15... odlicna klasicna patika za setnju...i stvarno je malo sira od kliftonki.
Svašta, imam Ghost 15 i Clifton 9 i običnu i gtx. Neka je samo ona srećna, ni slučajno ne kontradiktuj, tako da si dobro uradio. Dobar je Ghost za šetnju i trajaće duže, tvrd je, a ima lep rocker za hodanje. Biće zadovoljna, naročito ako nije tog nivoa patike nosila ranije.

Mene je sve živo počinjalo da boli na mestima gde sam sanirao višegodišnje probleme, nakon treninga sa Ghost 15. Ne da mi aktivira povredu, ali mi skrene pažnju da nije za duže ili intenzivnije. Nju sam najbrže izbacio iz rotacije, prebacio na šetnju, zatim dao sinu da je uništi kad sam pazario drugu kliftonku.
Prija mi da trčim svaki dan dok je toplo, bolje jedem, 10x bolje raspoložen, bolje spavam, ali *** ne mogu svačiji zglobovi i tetive tek tako da gruvaju dosta km.
Radim ja intervale, threshold, sve po malo jer mi je dosadno samo 5-5:30
Moram opet na plivanje nisam 20 dana to mi je top recovery
VO2max intervale.

Mogu (skoro) svačiji zglobovi, daj im koju godinu. Mene su kosti čak bolele da sam krenuo da čitam naučna istraživanja da li se uništavam. Sve se to prevaziđe. Basket ne rešava to, ja sam igrao tenis i povređivao se ko magarac. Trčanje je sve to rešilo. Da nisi pokrenuo temu ne bih se ni setio da nisam mogao da spavam od bolova u donjem delu tibie posle jakih treninga, kada su kolena prestasla da prave problem.

Guzica u stolici ceo život i buljenje u ekran nas unazade katastrofalno. Ne znam čime se ti baviš, ali ja nisam dobro živeo iako sam igrao tenis, vozio bajs, trčkarao, šetao. Pogrešan utisak stekneš kada su svi oko tebe još manje aktivni, koliko je toga organizmu neophodno.

Poslednja izmena:
Update za Mach X3, biće to dobro, samo ću morati na različit način da vezujem levu i desnu patiku, kao što već radim sa Speedgoat. Kao da desna ima lufta, ali onda shvatim da mi se to već dešavalo, tako da sigurno nije do patike, već do mene. Još jedan kraći trening, pa jedan bar 15km, da vidim kakav će osećaj biti na distanci. Ako bude taj osećaj da ima lufta tj da se mrda noga, bez obzira na čarape sa ojačanim pozicijama, mogao bi i neki žulj da padne.

Hokaline

Pogledajte prilog 506097
Imaš veći izbor nego pojedine prodavnice :ROFLMAO:

Vrh Dno