Šta je novo?

ink tank printers / štampači sa rezervoarom za mastilo - opšta tema

Ne znam kako mi je promakla ova tema kada sam listao forum.

Juče kupio Epson L6270, najjeftiniji auto duplex, koliko sam uspeo da vidim.
Potrebno mi je za neke kolor nalepnice i dvostrana uputstva za upotrebu.

Danas ga povezao, zakačio na wireless mrežu, dobio IP, izveštaj za status mreže sve štampa da je OK, ali ne mogu da mu pristupim preko IP adrese, niti ga Epson Android aplikacija/Windows Epson aplikacija nalaze.

Android app mi je našla moj HP na mreži, doduše, spojen je kablom.

Telefon i štampač su na istom SSID, a računar je na kablu. Sva tri uređaja su istom IP opsegu.

Windows printers ga ne pronalazi, ni kao WiFi, ni preko IP adrese. Nisam se setio da vidim jel kreirao i aktivirao virtuelni port.

Neka ideja za rešenje?

Juče kupio Epson L6270, najjeftiniji auto duplex, koliko sam uspeo da vidim.
Brother DCP-720DW (DCP-T720DW) je jeftiniji ali sa ružnim interfejsom, kao da je ispao iz 90-ih (jednoredni displej i gumeni dugmići)

Danas ga povezao, zakačio na wireless mrežu, dobio IP, izveštaj za status mreže sve štampa da je OK, ali ne mogu da mu pristupim preko IP adrese, niti ga Epson Android aplikacija/Windows Epson aplikacija nalaze.
možda je glupo pitanje: jesi li sve radio prema uputstvu? tvoj uređaj se od mog L6260 razlikuje samo za feeder, ostalo je isto. ja sam radio po uputstvu i sve ga je prepoznalo ako su u istoj mreži.

sad se setih. ovi Epson štampači su sertifikovani za Mopria i Windows bi morao da pronađe odmah tvoj štampač dok su u istoj mreži. nema instaliranja drajvera, eventualno možeš da instaliraš dodatni softver ako hoćeš detaljnije da podešavaš sam uređaj (to si već i uradio)

Poslednja izmena:
Pokrenuo štampač, skenirao QR kod sa ekrana, skinuo aplikaciju Epson Smart Panel, pratio uputstvo, zakačio štampač na WiFi i dalje od toga nisam prošao.

Sledeći put ću pored štampača. Biti tek sledeće sedmice, pa ću probati opet.

gle, ja sam na kraju ručno ubacio WiFi podešavanja pošto me je nešto zezalo. pisah o tome ovde pre 4 meseca

Ja sam odmah ručno izabrao SSID wireless mreže, imamo ih nekoliko u kancelariji, pa sam uzeo onu na koju mi se kači telefon, ukucao pass i da, dobio sam info da ima novi software, ali nisam uradio update. Kada budem blizu, uradiću prvo Update, mozda dodje sebi.

Bio sam odsutan nekoliko dana, pa sam tek danas imao nekoliko minuta da vidim u čemu je problem. Štampač vidi 5Ghz WiFi, uredno se poveže na isti, dobije IP adresu, vidim ga kao klijenta na ruteru, ali mu nije moguće pristupiti na bilo koji način.

Kada sam ga prebacio na 2.4Ghz SSID, sve je proradilo.

Da li je neko kupovao zamenske boje za Epson CISS štampače? Koje ste kupovali?

Uz Epson L6270 dolazi crna pigmentna, a tek danas sam shvaito da mi je problem što su preostale boje Dye. A zbog gustine samog mastila, zamena u pravcu koji je meni potreban, izgleda nije realna.

Tako da, obratite pažnju, ukoliko planirate da štampate nešto što će imati kontakt sa vodom, birajte model da sve boje budu pigmentne.

Štampam neke etikete koje se lepe na staklene posude, na kojima povremeno ima vlage od kondenzacije. Kada se voda osuši, crna boja ne mrda, a ostale boje se u određenoj meri razliju. U 19 od 20 slučajeva mi je nebitno, jer ili neće biti kondenza ili nije važno da li se razlilo, ali onih cca 5% me ubija. A ne znam kojih je 5%, dok se ne desi, pa da njih pustim crno belo.

Zanimljivo opažanje.
Ja nisam do sada štampao tako nešto, uglavnom tekst na običnom papiru, i par fotografija i gomilu karata u boji. Koristio sam originalno crno mastilo 103, a relativno skoro sam kupio zamensko crno mastilo koje je mnogo jeftinije, a u servisu me ubedili da "neću primetiti razliku" (što je verovatno tačno, nisam previše zahtevan). Sipaću sutra to zamensko, pa ću da napišem utisak (mada će doći do mešanja mastila prilikom sipanja).

Kako da proverim da li sam prijavio Epson štampač za produženu garanciju?

Ideju nemam zašto mi je to danas palo na pamet, znam da me je Marko Atom opomenuo da to uradim, gledam onaj formular, deluje mi poznato, kao da sam sve ono popunjavao, ali nemam nikakav trag/potvrdu da sam popunio. Čak mi je kao kroz maglu da sam štampao papir, jer je pisalo da ne šalju mail.

saznaćeš najranije 31 dan nakon registracije tako što ćeš kliknuti na link za proveru

nego, juče je štampač počeo sa crnom loše da štampa, pravi linijske prekide. preko mobilnog odradih čišćenje glave, popravilo se ali nije skroz. pa sam pustio proveru i vidim da pravi jedan prekid u šsblonu za crnu. probaću kasnije danas direktno preko štampača da odradim čišćenje

A gde se nalazi link za proveru?

Ponovi čišćenje više puta. Dešavalo se na starijim modelima.
Da li redovno nešto štampaš ili imaš više dana bez štampe?

Videću da napravim chore, da svakog dana pusti jedan primerak nekog uputstva za upotrebu, koje svakako štampamo nekoliko desetina mesečno. Ovako, neće štampati od jednom, već svaki dan po jedan. Svaki dan provuče neki papir.

A gde se nalazi link za proveru?
na strani koja se pojavi kada se završi proces registrovanja 😁 ja sam ostavio taj tab otvoren narednih mesec i kusur dana
pokušao sam da nađem sad na sajtu i nisam uspeo. ima "provera garancije" u okviru "korisničkog servisa", tu se može uneti serijski broj. možda je ipak to to
Da li redovno nešto štampaš ili imaš više dana bez štampe?
ovo drugo

Nemam ovde serijski broj štampača. Sad gledam, ovde na temi, kupio sam ga 9.9, a vidim na nekom sajtu

12 meseci + dodatnih 24 meseca uz registraciju na

https://www.epson.eu/promotions/extended-warranty

Rok za registraciju uredjaja 30 dana od dana kupovine
Tako da stavljam u Keep, da u ponedeljak pogledam serijski broj i registrujem se, ako nisam :)

• Like
Reagovanja: PJ
Pre 20 godina smo povremeno bili prinuđeni da koristimo ultrazvučnu kadicu, da otpušimo sve dizne na glavi, jer čišćenje u štampaču nije bilo dovoljno dobro. Sada je i to bolje rešeno.

Što se potrošnje boje tiče, pustio sam pre neki dan 30 listova, 600x600, maks kvalitet, sa okvirno 10% pokrivenosti full color i na skali tankova, jedva da se vidi da je boja mrdnula. Očekivao sam da će ceo jedan podeok da se smanji. Ipak su tankovi veći od većine inkjet kertridža.

Sa mojih 30 full color stranica sam praktično za 50 minuta štampanja potrošio trećinu prvog celog meseca. Na stranu što se to verovatno odnosi na 5% pokrivenosti.

U svakom slučaju, osim inicijalnog 5G/2G problema sa WiFi i moje greške sa izborom uređaja sa dye bojama, jer sam za desetak hiljada više mogao da uzmem model sa sve četiri pigmentne boje, za sada deluje sasvim ok.

Da, i tih 50 minuta je zaista bilo 50 minuta, za 30 stranica. Naviknut na laser, otišao sam, u prolazu, da kliknem 60 kopija, sačekam nekoliko minuta i idem. Nakon prve, test strane, smanjio sam na 30, jer sam shvatio da troši preko minut po stranici.

Sada ostaje da napravim BAT fajl za crone Jobe, da svaki dan pusti tri lista. To mi je potrebno, pa potrebno, a on se neće zapušiti.

Epson EcoTank je odličan pogotovo ove serije 62. Koristim već 10tak godina EcoTank. Kod ove serije 62 evo već godinu i po bez ikakvog problema. Tri seta mastila potrošeno, nisam čistio glavu ni jednom. Tank za otpadno mastilo je na nekih 50%. Ja sam uz štampač dobio sva 4 mastila pigmentna.

EcoTank traži kontinuiranu štampu. Kada se koristi svakodnevno nema nikakvih problema. Glave isteraju i do 250-300.000 strana.

Problem nastane kada se uzme štampač i radi se na njemu 30 strana mesečno. Onda non stop traži čišćenje glave. I tako potroši 80% mastila, samo na čišćenje i ispiranje mlaznica.

Koji tačno model imaš sa sva 4 pigmentna mastila?

BTW prijavio sam se za garanciju ispostaviće se OPET, jer sam pustio papir da odštampa potvrdu i gde da je stavim, evo ovde, da je ne zaboravim.... Kad tamo već stoji potvrda od onog dana kada sam raspakovao štampač.

Proveri ovde garanciju, jer ja uvek uradim. ne treba ti papir, bitno je da si aplicirao.

Sad samo da nađem efakturu ako budem mogao da vidim koji je model. U kancelariji mi je, ne znam napamed, mislim da je L6260
Boje su 112. Evo sa njihovog sajta:

The EcoTank 112 ink series features all pigment inks for smudge and highlighter-resistant prints. With this reliable and high-quality ink, you can be sure it will deliver great prints with clear text and vivid colours.

6260 koristi 101 boje.

112 koriste
L6490, L6550, L6570, L6580, L11160, L15150, L15160, L15180

Da sam shvatio na vreme da ću imati problem sa dye bojama, ja bih uzeo L6490, on je nekih desetak hiljada skuplji od ovog mog L6270. Ali sada je to rešeno, nemam gde sa ovim štampačem.

Moja greška, L6460 je moj. Sad sam došao u radnju, pa sam video.

Izgleda da do serije x2xx ide pigment + dye, a x4xx i x4xx imaju sva pigmentna.

Koliko mastila si potrošio da ti je waste tank za zamenu?
Video sam sa za moj model ima da se kupi kod ovih što prodaju zamenske tonere, ali koliko videh, ima i u redovnim prodavnicama.

Zašto si resetovao brojač?

Ja sam samo original mastila koristio, nisu skupa pa nisam ni hteo da se cimam sa zamenskim. Štampač imam, rekao bih preko 8 godina, tri kompleta sam sipao, ne sećam se da sam 4. Više je išlo crnog mastila, naravno, rekao bih duplo. Radi sad opet kad sam mu resetovao brojač ali bih želeo i da mu zamenim waste tank.

Morao sam da resetujem brojač jer nije hteo da radi. Bila je nekakva poruka o tome da je dostigao limit i da mora da se nosi u servis da se zameni waste tank.

Ova metoda resetuje na 80% brojač, za reset na nulu mora da se plati ključ za taj softver. Možda postoji i neki drugi način, ovo mi je vilo najbrže.

To me je interesovalo, brojač je za waste tank.

Koliko si odštampao za 8 godina? Otprilike.

Nemam predstavu. 90% su to bila dokumenta, sa slikama il ili bez, meni i ženi za posao, za istraživanja, detetu gotovo sve za školu (naučili ga mi da je lakše sa papira da se uči 😀), komšijama i rođacima kad-kad. U šali sam uvek govorio da mi je skuplji papir nego toneri. Fotografije sam probao da štampam na foto papiru, nije loše ali nije to to. Bolje su nego one svadbarske (mislim na moje fotografije, koje sam ja fotografisao). Nebrojeno meta za vazdušnu pušku (može i za MK ali ja imam springericu).

Otisak ne može da se poredi sa laserskim, crno-beli, koji imam na poslu. U početku ne sećam se da sam prilikom štampe zadavao da to mora da bude na “high”, sada u zadnjih nekoliko godina to sam primetio da mora da se uradi.

Nikada nije zapekao, čistio sam glavu kad god je otisak bio loš, to jedino smara ako žuriš negde. Dešavalo se da ga nekada ne koristimo duže od mesec dana (u vreme odmora) ali nije bilo vecih problema, možda dva-tri puta da se pokrene program cišnjenja.

Doneo sam ga iz starog stana, a u ovom novom sam 7,5 godina. Zaista sam iznenađen dugovečnošću istog. Namera kada sam ga kupio je bila jeftina štampa, to sam i dobio. 😀

Eh, da, presudno je bilo i to što je MF, skener nije nešto ali za naše potrebe dovoljno dobar. Puno puta sam kopirao nešto bez uključivanja računara.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PJ
Vrh Dno