Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Za kolege koje pisu da su italijanske pice "standardno bolje nego nase" i slicno, vi definitivno niste jeli pice kod nas, ili ste jeli po raznim pekarama, a mozda i kod Bucka. :D cim tako pisete.

Samo u Beogradu ima nekoliko vrhunskih picerija koje razbijaju kvalitetom, koje koriste iskljucivo italijanske sastojke, pocevsi od najvaznijeg - brasna, pa na dalje.

Najbolji pica-majstor na svetu je – Srbin. Clanak iz 2023

Najbolji pica majstor na svetu, Miloš Knežević iz Subotice Clanak iz 2025

Mozete i na yutubetu da pronadjete, a mozda vam pomogne i tekst iz Indeksa.hr - Lovac na pizze: Ovo je top 10 pizzerija u regiji

Takođe su mi italijanske pice bile ogromno razočarenje. Tek u nekim manjim mestima u nekim malim picerijamama bilo je pristojno.
Grčke su mnogo bolje, Albanske bolje od Grčkih.

Ljudi kada otputuju negde cesto imaju utisak da je tamo sve bolje.. Vrlo cesto je to do psiholoskog efekta novog okruzenja, gde vam je sve novo i uzbudljivo pa samim tim i hrana i pice imaju bolji ukus.

Ne bih rekao, i sam volim (i umem) da pravim prilično dobre pice, a probao sam ih u maltene svakom boljem (izvikanijem) lokalu u BG. Istina, jesu manja mesta u pitanju, ali se to ne odnosi na sva jela, samo na picu. Čak su i paste hit-and-miss, ali pice su univerzalno bile savršene. I vrlo jednostavne. Nema ih sa po 15 sastojaka, već sa po 3-4. Baš planiram da probam i najjeftiniju picu ovde u kampu, samo maslinovo ulje i beli luk (dođe više kao focaccia nego pica), baš da vidim da li to uopšte ima smisla (košta 4e, Margarita je 6).

Za kolege koje pisu da su italijanske pice "standardno bolje nego nase" i slicno, vi definitivno niste jeli pice kod nas, ili ste jeli po raznim pekarama, a mozda i kod Bucka. :D cim tako pisete.

Samo u Beogradu ima nekoliko vrhunskih picerija koje razbijaju kvalitetom, koje koriste iskljucivo italijanske sastojke, pocevsi od najvaznijeg - brasna, pa na dalje.

Najbolji pica-majstor na svetu je – Srbin. Clanak iz 2023

Najbolji pica majstor na svetu, Miloš Knežević iz Subotice Clanak iz 2025

Mozete i na yutubetu da pronadjete, a mozda vam pomogne i tekst iz Indeksa.hr - Lovac na pizze: Ovo je top 10 pizzerija u regiji

Daleko od toga da u Srbiji nema dobrih pizza, no generalno \ prosečno u Italiji su bolje, jer nećeš naći pizze "kao iz pekare ili kod Bucka"

Za pizze je generalno - "less is more" pravilo, što je u Italiji normalno dok u Srbiji su često "too rich"
(mada i ja lično znam da natrpam sastojaka kad pravim za sebe)

Jedna od skupljih pizza iz Italije, Capri ostrvo, 18e
PXL_20240829_132207622.jpg

Pizza koju napravim kući:
PXL_20250616_154935198_exported_2597.jpg

Takođe su mi italijanske pice bile ogromno razočarenje. Tek u nekim manjim mestima u nekim malim picerijamama bilo je pristojno.
Grčke su mnogo bolje, Albanske bolje od Grčkih.
Čisto da budete svesni, u Italiji ima milion restorana gde se pravi pizza i isto tako u njima rade što italijanski pizza majstori kao I Pakistanci, Indijci i ko zna sve ne.
Tako ćete negde sesti i jesti picu kao da je iz bucka a negde pravu vrhunsku italijansku picu. U Bg ima dobrih picerija ali nisu na svakom koraku i nije bas da oreovladjuju dobre.

BTW volim da jedem kod bucka ali to nije italijanka pizza niti je to ista kategorija.

BTW2 U Italiji sam prošle godine jeo najgoru i najbolju picu u životu. U Veroni na centralnom trgu je bila užas. U Firenci u piceriji od 50kvm nikad bolja (a cena tipa 6 fo 10eur).

Tu gomilu testa nazivate pizzom?

DSC_0869r.jpg

Savršeno ispečena, testo tanko i mekano, već isečena, nema kečap/majonez/dodatni začini, jede se prstima
I što je interesantno 4 godine nisu promenili ni kvalitet ni cenu. Imam slikano sa svakog letovanja :)
Ok, ovo je XXXL model (for 4 hungry persons kako je oni nazivaju), ali i manje su samo umanjena verzija

Da vidim da li će poznavaoci oštrog oka primetiti nešto :D

Poslednja izmena:
Uku
Tu gomilu testa nazivate pizzom?

Pogledajte prilog 504667

Savršeno ispečena, testo tanko i mekano, već isečena, nema kečap/majonez/dodatni začini, jede se prstima
I što je interesantno 4 godine nisu promenili ni kvalitet ni cenu. Imam slikano sa svakog letovanja :)
Ok, ovo je XXXL model (for 4 hungry persons kako je oni nazivaju), ali i manje su samo umanjena verzija

Da vidim da li će poznavaoci oštrog oka primetiti nešto :D
Ukusi su različiti, ja recimo ne volim thin crust, New York, deep dish style pizze i ova pizza (Pizza Express slično) ima predebelo testo za moj subjektivni ukus.

Pizza koju sam ja pravio (druga fotka) ima 210g testa, 12" širine i debljina testa je do 2mm pečeno.
Crust je pun mehurića vazduha kako i treba kod Neapolitan pizze.

U Italiji se ne sećam da sam i video drugi style osim toga.

Predebelo testo?
De gustibus ...

Svakako, opet odosmo u off

Uku

Ukusi su različiti, ja recimo ne volim thin crust, New York, deep dish style pizze i ova pizza (Pizza Express slično) ima predebelo testo za moj subjektivni ukus.

Pizza koju sam ja pravio (druga fotka) ima 210g testa, 12" širine i debljina testa je do 2mm pečeno.
Crust je pun mehurića vazduha kako i treba kod Neapolitan pizze.

U Italiji se ne sećam da sam i video drugi style osim toga.
Naravno da ima,
Milanska pizza ti je otprilike nesto kao na lopati da dobiješ da jedeš, debelo I pretepano, a daju ti 1/4 kruga. Rimska pizza je ona sto se sece na parcice I grame.
Venecija (ne u gradu) I Trst, najvise lice na ono sto se kod nas ocekuje kao pizza.

Nazalost I tamo sad vec ima kebab pizza...

Venecija i Trst kad mi stave artičoku... užas.

A tek Rumuni kad stave kiseo kupus

da promenimo naslov? 🤔 da piše "jeli picu" umesto "bili na odmoru"

Gospođa i ja smo razmatrali da za desetak dana za odmor idemo na Krf, po prvi put. Išli bi svojim kolima. Plaže nam nisu prioritet, kao ni noćni život, pa zato pitanje ima li smisla ići tamo, dakle najviše nas zanima lagani odmor, šetnje, da nešto vidimo, pojedemo i sl. Kakve su preporuke, ima li smisla ići tamo uzimajući to u obzir?

Krf je pokriven pešačkim stazama, sigurno je dobar izbor za lagani odmor.
Neki delovi ostrva su malo zahtevniji za vožnju a lokalni autobusi su česti i jeftini.
Ima na netu puno sajtova o Krfu, istraži malo, nećeš moći dočekati da stigneš.

Gospođa i ja smo razmatrali da za desetak dana za odmor idemo na Krf, po prvi put. Išli bi svojim kolima. Plaže nam nisu prioritet, kao ni noćni život, pa zato pitanje ima li smisla ići tamo, dakle najviše nas zanima lagani odmor, šetnje, da nešto vidimo, pojedemo i sl. Kakve su preporuke, ima li smisla ići tamo uzimajući to u obzir?
Ima smisla, ali u tom slucaju ja bih birao smestaj u glavnom gradu, Kerkiri.

Na krfu sam bio 5-6 puta i uvek bih se vratio. Ako plaza nije prioritet slobodno smestaj u gradu, pa obilasci/izleti svaki dan. Probacu da nadjem mali plan za krf, pa cu okaciti ovde.
Svasta ima da se vidi i obidje, od starog sela skoro na vrhu planine (1000m), do raznih plaza, uvala, ostrva vido, srpske kuce i sela. Krf nije klasicna grcka jer je dugo bio pod venecijom pa ima i taj uticaj, pogotovo u kerkiri.

da piše "jeli picu" umesto "bili na odmoru"
verovali ili ne, najgoru picu sam jeo u Italiji. Inace svakog leta idem tamo na mesec dva, Alpi Belunesi, Prealpi, redje Venezia. More Mediteran, nekad i ne udjem u vodu, da mi dupe vidi put. Dogodine Sicilija i ev. Sardinija kod prijatelja na po 7 dana, ako ne promenim ideju ili ne dodje do promena dogovora. U svakom slucaju, u Srbiji mi je najprijatnije i domaca hrana mi je najbolja.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno