Šta je novo?

Hardver Kupovina nove graficke. Koju i zasto?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

IVAO-SRB

Cenjen
Učlanjen(a)
01.02.2012
Poena
170
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav drustvo. Imam Nvidia Rtx 3070 u odlicnom stanju, slabo koriscena. Trenutno i poslednjih mozda godinu dana, razmisljam da je zamenim za nesto jace i bolje. Sama Graficka ima svega 8GB vram, a meni treba vise i jace. Razmisljao sam o nekoj AMD zbog nize cene u idnosu na Nvidia i boljih karakteristika u vidu vRAM i slicno. Imam Intel i7 masinu 13 generacije i 32gb RAM. Koja bi bila neka dobra zamena/nadigradnja u odnosu na moju trenutnu?
Hvala

Prema ovome, standardna 5070 je 35% jača:
https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5070-founders-edition/35.html

5070 Super još nije izašla, još ne znamo cenu, ali će verovatno biti neki procenat jača i imati više VRAM-a, što je bitnije.

5070 je sad 620+ evra kod nas. Recimo, 650e...
Polovne 3070-ice su na KP 200+ evra. Proceni sam da li ti +35% performansi i nova karta sa garancijom vrede doplate...

Možeš i da juriš 4070 Super ako nađeš dobru cenu, neznatno je slabija od 5070.
Ili dodaj još i uzmi AMD-ovu 9070XT...

Poslednja izmena:
super karte stizu najranije q4 2025 / q1 2026, uz to racunaj par nedelja dok stignu na nase prostore, manje vise iste performanse kao trenutni modeli samo uz vise vrama i jacu cenu kod nas barem :D

Pozdrav drustvo. Imam Nvidia Rtx 3070 u odlicnom stanju, slabo koriscena. Trenutno i poslednjih mozda godinu dana, razmisljam da je zamenim za nesto jace i bolje. Sama Graficka ima svega 8GB vram, a meni treba vise i jace. Razmisljao sam o nekoj AMD zbog nize cene u idnosu na Nvidia i boljih karakteristika u vidu vRAM i slicno. Imam Intel i7 masinu 13 generacije i 32gb RAM. Koja bi bila neka dobra zamena/nadigradnja u odnosu na moju trenutnu?
Hvala
Kupi Nvidia kartu koja ima DLSS4 i poslednju verziju FG, sto znaci neku pocev od 5070 modela, idelano 5070ti jos idealnije 5080. Sa tim procesorom te karte radice punim kapaciteto. Kako mi se cini ne menjas cesto hardver tako da koliko god da platis to sada vredece narednih 5god kada ces realno ponovo imati potrebe da menjas karticu.
Predlazem ti Nvidia kartu ne samo zbog DLSS4 i FG koji rade bolje od AMD resenja i daleko su zastupljeniji u igrama, nego i zbog RT koji radi bolje sa Nvidia kartama a koji ce jos malo postati nesto sto nece moci da se iskljici u igrama.
Imam slicnu dilemu zapravi vise je nemam kupujem 5080 oko nove godine jer mi nece trebati do tada a imam i neke obaveze pa ne mogu da se posvetim igrama. Trenutno korisitm 3080 i da nije Stalker2 ne bi je ni menjao. Fali jos malo GPU snage kako bi se Stalker2 odigrao sa max podesavanjima u 1440p preko 100fps koliko meni treba. Ima tu jos par igara koje su se pojavila a koje bi odigra jer izgleda da vrede kao sto je Hell is Us i Cronos: The New Dawn. Igre koriste najnoviji unrela engine kojim ocigledno nisu dovoljno dobro ovladali pa je malo hardverski zahtevniji u odnosu na to sta se vidi na ekranu, tako da potrebno je nesto malo jace od 3080 za max ugodja.

Razlika u performansama između 5070Ti i 5080 je manja od razlike u ceni, 5080 se ne isplati toliko osim ako baš juriš svaki frejm...
4080 je takođe još uvek dobra kupovina ako naleti po ok ceni ali teško da negde ima nove.

Uvek se oduševim da neko hoće da potroši 600-800 evra na neku komponentu a nije uradio domaći :ROFLMAO: ... jel stvarno više veruješ nama na forumu nego svim svetskim autoritetima koji su obrabili ovu temu sa milionima videa i članaka samo od kada je izašla 5000 i 9000 serija? Da ne prepričavam sve je objasnio:

Hvala na odgovorima do sada. Trenutna 3070 mi je ok za vecinu, ali posto teram MSFS2020 i pritom u slobodno vreme radim 3d modeling za sam MSFS kao addon za isto, desava se da mi fps pada ispod proseka, nekad i zastuca iako nema mnogo detalja okolo u samoj MSFS. Pa zato i trazim neku jacu gpu sa vise VRAM , a ovu 3079 bih svakako prodao i od tih para dodao jos koliko treba za novu. 3070 koju imam je jako slabo koriscena i bukvalno je ko nova…

Probaj sa nekom aplikacijom da vidiš VRAM zauzeće, 3070 nije toliko slab i za tebe neki smisleni upgrade je 5070ti ili 9070 (XT)... sa 9060 ili 5060 ne dobijaš ništa posebno...

Nazad
Vrh Dno