Šta je novo?

Prepaid u Srbiji: tarife, promocije, iskustva, problemi..(FAQ u 1.postu)

Biću nekoliko meseci van zemlje (Kavkaz) a očekujem neke dolazne pozive, trenutno sam na A1 prepaid, koji prepaid operater ima najjeftinije dolazne pozive u zemljama van Evrope? I da li radi i dalje ona fora da se dolazni pozivi preusmeravaju na Globaltel aplikaciju pa da ne košta nista, ili postoji neka alternativa tome?
Kavkaz pripada nekoliko zemalja, ako ides u Ruski deo moras biti pripremljen da neces moci odmah da kupis sim-karticu, moras proci odredjenu proceduru. Nedelju, najvise dve ces biti ili bez veze ili u romingu na srpskoj kartici.

Zanimljiv efekat na A1 da kad potrosis osnovni net. Uopšte ne radi ni net za chat, niti Instagram niti tik talk. Odnosno nema nikakvog protoka.

@Miki919 da li taj internet koristiš u uređaju gde je prisutna sim kartica? Problem je što ne može da se koristi za WiFi tethering, niti u ruteru. Prijavio sam ih i Ratelu, ali mi je Ratel obrisao predmet. Zbog obaveza nikako ne stižem dalje da se obratim ministarstvu za telekomunikacije, ali me sunce ne greje, jer su se oni uvek odricali od odgovornosti.

@Miki919 da li taj internet koristiš u uređaju gde je prisutna sim kartica? Problem je što ne može da se koristi za WiFi tethering, niti u ruteru. Prijavio sam ih i Ratelu, ali mi je Ratel obrisao predmet. Zbog obaveza nikako ne stižem dalje da se obratim ministarstvu za telekomunikacije, ali me sunce ne greje, jer su se oni uvek odricali od odgovornosti.
Koristim u uređaju gde je sim kartica. Nisam probavao tethering. Jednostavno imam MB za sve osim obicnih i neće ništa da radi. Ni viber, instagram, facebook. Tik talk.

Koristim u uređaju gde je sim kartica. Nisam probavao tethering. Jednostavno imam MB za sve osim obicnih i neće ništa da radi. Ni viber, instagram, facebook. Tik talk.
Sada mi je jasnije. Nemam tih problema, skidao mi je megabajte za Instagram i TikTok, ali Net za chat mi radi samo za fb, tj. neće na Viber, a do relativno skoro je moglo.

Koliko shvatam, nije problem da mu nikad ne skida taj posebno alocirani sadržaj, već isključivo kada potroši onaj za sve drugo, tj. za surf. Na primer, ostalo mu je nekoliko megabajta za surf, ali je on sve vreme na Instagramu i to sve radi kako treba. Međutim, odluči da pogleda nešto na Jutjubu, čime potroši sav saobraćaj za surf, i najednom mu tada ne radi ni Instagram, za koji kao ima nepotrošene posebne megabajte, i koji su se do malopre trošili bez problema.

Ako je stvarno tako, onda A1 blokira svaki pokušaj prenosa podataka kada nema "osnovnog" interneta, kako Miki reče, tj. megabajta za surf. Da li je to greška ili je tako zamišljeno, to je već dobro pitanje, ali nisam primetio da igde na sajtu (opisi planova i slično) piše malim slovima. Ima svakako smisla žaliti im se, ali i pročačkati da to možda negde ne piše, tipa u nekim opštim uslovima (ovde ima raznih dokumenata). Za hotspot je zvanično da povlači samo internet za surf.

Poslednja izmena:
Da nisam bas detaljno merio da li skida samo za viber odnosno facebook. Mislim opadali su MB za chat i za insta i tiktalk da li je trošilo nešto obicnih to nisam ispratio. Ali je sve prestalo da radi kad sam potrošio za surf MB

Sve vreme i mislim na situaciju kada se istroše regularni megabajti. Na Viberu stoji connecting i ne mrda. Ostalo radi. Pretraživao sam u opštim uslovima u primeni od 1.7. reči poput ograničenja, deljenje, hotspot, tethering, ali nema ništa određeno. U Ratelu su to isto znali, te najverovatnije u dilu mi i obrisali predmet. Razumem da zbog situacije sada štite i strane kapitaliste, ali ako to nešto vredi i košta, nevezano za to i kada se daje na poklon, onda očekujem da to može i da se iskoristi. Po isteku besplatnog Mega plana vratiću brojeve u mts i deo njih prebacivati u Globaltel, jer više mi se isplati da kupim Freepaid i dobijem 200GB koje mogu da prenosim sa 5GB na 30 dana, nego li da mi u A1 pilićare sa tim što ne mogu da delim internet za društvene mreže. Uzeo sam promociju, plaćam po broju 200 dinara na 3 meseca, pristao da budem beta tester Mega plana i nisam zadovoljan rezultatima beta testiranja.

Izgleda da su najzad ispravili bug na A1 widgetu na androidu gde bi se pre ili kasnije prikazali samo Mega plan internet i Instagram internet, ma šta podesili prethodno. Sad najzad mogu preko widget a da vidim koliko mi je preostalo minuta u Mega planu.

Zanimljiv efekat na A1 da kad potrosis osnovni net. Uopšte ne radi ni net za chat, niti Instagram niti tik talk. Odnosno nema nikakvog protoka.
Meni radi viber, facebook, IG koristim preko browsera, pa ne mogu da proverim, Tiktalk ne radi ni Telegram
Tethering iz telefona? Meni radi.

Koje app obuhvata net za chat, skoro da se uopšte ne troši?

Sve vreme i mislim na situaciju kada se istroše regularni megabajti. Na Viberu stoji connecting i ne mrda. Ostalo radi. Pretraživao sam u opštim uslovima u primeni od 1.7. reči poput ograničenja, deljenje, hotspot, tethering, ali nema ništa određeno.
Ali ti pričaš baš o hotspotu, dok je Miki napisao da koristi SIM karticu u uređaju. Njemu trošenjem megabajta za surf prestaju da rade i društvene mreže, iako za njih ima preostale megabajte, koji se do tog trenutka regularno troše. Sve se pritom dešava u istom uređaju u kom je kartica. Pitanje je da li je to greška ili je namerno.

Što se tiče tvog problema, na stranici o planovima navode da hotspot troši strogo saobraćaj za surf. Konkretno imaju Da li mogu da koristim hotspot u okviru prepaid Mesečnih planova? kao često postavljano pitanje, a odgovor je sledeći: Da. Hotspot možeš koristiti samo iz gigabajta iz osnovnog sadržaja za surfovanje na internetu - na primer 10 GB koje dobijaš u okviru Mega plana, kao i iz gigabajta koje dobiješ kroz tarifne dodatke za surf. Zasebni su to problemi.

Koje app obuhvata net za chat, skoro da se uopšte ne troši?
Ako koristiš preko hotspota, i ne treba da se troši. Zvanično tada svaka potrošnja spada u surf. Mikijev problem nastaje na samom telefonu u kom je SIM, i to tek kad potroši internet za surf. Ima megabajte za čet, troše se normalno do tog trenutka, a onda ceo prenos podataka zablokira.

@rovello govorim o situaciji kada je kartica fizički prisutna u uređaju. Pritom, to je izgleda dodato na sajtu nakon moje žalbe, jer 24. juna u FAQ tog pasusa nije bilo:
U svakom slučaju, zahvaljujem ti na ovom ukazu i dobro je što se još uvek nisam obratio mtt, jer ovo će upotpuniti argumente.

govorim o situaciji kada je kartica fizički prisutna u uređaju
Aha, zbunilo me je što pominjemo oba slučaja istovremo. Čitam sad sve opet, problem imaš samo sa Viberom, mada me i dalje jedan aspekt buni. Da li on isključivo (sve vreme) koristi internet za surf ili koristi lepo onaj za čet, a samo iz nepoznatog razloga prestane da radi kada se potroši internet za surf? Možda su tu zeznuli neka podešavanja, to mi pada na pamet. Ako je prvo slučaj, znam nekog kome je to jedina aplikacija za ćaskanje, a pritom koristi Mega plan, pa mogu preko njega da proverim kakva mu je potrošnja.

jer 24. juna u FAQ tog pasusa nije bilo
E, da, htedoh da napišem da se ne sećam da li je to zimus stajalo, kada je bila aktuelna promocija na punu godinu, ali tek sad shvatam da su to zapravo vrlo skoro dodali...

Sad na svim brojevima imam obnovljen Mega plan pa nije merodavno da se javljam u smislu da li će trošiti redovan saobraćaj ili iz Net za chat. Takođe, dešavalo mi se da praćenje potrošnje zabode i na primer stoji da ima 2 gb nepotrošeno, a otišlo sve.

Kako stvari stoje nikada oni neće omogućiti da se mesećni plan u regionu Zapadnog Balkana koristi kao u Srbiji.

Sad na svim brojevima imam obnovljen Mega plan pa nije merodavno da se javljam u smislu da li će trošiti redovan saobraćaj ili iz Net za chat. Takođe, dešavalo mi se da praćenje potrošnje zabode i na primer stoji da ima 2 gb nepotrošeno, a otišlo sve.
Kako imas obnovljen mega plan?

A1 produžio promociju 6 meseci besplatnog Mega plana za prenete brojeve do kraja oktobra.

Za korisnike koji prenose broj iz mreža drugih operatora u A1 mrežu na prepaid, promocija važi do 31.10.2025. i uključuje korišćenje Mega plana bez naplate tokom 6 meseci od prenosa broja.
https://a1.rs/privatni/prepaid/mesecni_planovi (tekst je sa kartice "Dodatne informacije")

Poslednja izmena:
Jel ovaj Mega Plan pandan mts Sve Cool pripejd tarifi https://mts.rs/Privatni/Mobilna/Pripejd/Tarife/moj_pripejd_i_sve_cool :) ?
Saobraćaj iz obe ponude se obnavlja nakon svake uplate?
Razmišljam da se otkačim od mts jer su zavrnuli sa kombinovanjem jeftinijih tarifa i 4uBOX4 deljenje neta. Istekao ugovor za 3 broja koji su bili na Kontroli troškova, više te tarife nema, pa se mislim da ih prebacim u A1 i iskoristim barem neke pogodnosti. Ako imate neki savet, hvala unapred.

Mali off ne zamerite, i ja sam mislio da mi se to desilo, ali oni cesto samo prezavedu predmet na novi broj pa ne moze posle toga da se prati online, ali on i dalje postoji. Mozes da pitas preko mejla da ti daju taj novi broj ili da ih cimas mislim od 10 do 12 preko telefona.

• Like
Reagovanja: uji
Sad sam se čuo sa A1, agentom, on ne radi prepaid, ali mi daje 50% na sve postpaid tarife. Reče da će od nove godine najverovatnije prepaid da ide gore, ali opet, 6 meseci free, a nakon toga može kod nekog drugog...

Sad sam se čuo sa A1, agentom, on ne radi prepaid, ali mi daje 50% na sve postpaid tarife. Reče da će od nove godine najverovatnije prepaid da ide gore, ali opet, 6 meseci free, a nakon toga može kod nekog drugog...
Sto je najbolje verovatno ces dobiti 70 posto popusta na neke tarife ako podneses prenos sa prepaida. Tako da je win win situacija

Uzeh malopre A1 esim prepaid karticu, jer mi treba da imam odvojeno za držanje privatnih časova, i šanse nema da je registrujem. Jednostavno dođe do dela gde treba da se fotografišem i nakon fotografisanja izbacuje grešku uz poruku da se pokuša ponovo da fotografisanjem. Probao sam čak i na drugu osobu da registrujem, misleći da je problem do moje starije fotografije u ličnoj, gde sam bio krupniji. Ali neće jednostavno.

Jel moguće da im ne radi uopšte proces registracije broja online?

Proveri sa podrškom, pa nam javi u čemu je problem. :)

Nazad
Vrh Dno