Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Izvinjavam se ako sam malo nepristojan ali koja kafa po vasem iskustvu ujutru najbolje pokrece praznjenje creva? :giggle:
To zavisi od organizma, tj. kod svakog je drugačije :) Npr. kod mene uglavnom ništa od toga ne deluje :ROFLMAO: Ponekad posle espresa sa mlekom/kapućina. Dok kod supruge turska kafa deluje gotovo momentalno...

Hteo sam da porucim Nespresso Mini, Pixie ili Inissia aparat pa imam 2 pitanja.
1) Ako sam dobro shvatio Pixie je najkvalitetnije izrade, Inissia najslabije i vise se ne pravi a Mini je najmanji i neki sweet-spot?)
2) Na svima pise da je velicina soljice koju podrzava 40ml ili 110ml ali kad odabiram kapsule za njih, izlazi mi da su za 25 ili 40ml (original linija).
Da li u navedene preparate moze ici i kafa za 110ml ili je ona samo za vece aparate?

Ne bi trebalo da postoji razlika u ekstrakciji kafe između Nespresso aparata.

Dužina ekstrakcije se može podesiti. Mislim da ima 2 mogućnosti, bar su imali ovi aparati po hotelima.

Da, prevideo sam da imaju i ‚lungo‘ kapsule.
Porucio 150 komada i Mini Essenza, nadam se da cu biti zadovoljan 😃
Mislim da je dobra akcija, 50% na aparat uz 150 kapsula.
Razmisljao sam Nespresso ili Dolce Gusto ali se ipak odlucio za Nespresso jer citam da je znatno bolja kafa

Razmisljao sam Nespresso ili Dolce Gusto ali se ipak odlucio za Nespresso jer citam da je znatno bolja kafa
Probao sam sve sto ima kod nas na trzistu od kapsula i Nespresso kapsule su najbolje,a sto se tice aparata ovaj Mini moze da bude malo bucniji od ovih ostalih.

Probaj Jacobs espresso 10 kapsule. Kompatibilne su sa nespresso aparatima. Bolja je svakako od DG. DG je više za one varijante sa mlekom gde idu 2 kapsule (mleko+kafa)

Porucio sam sada uz aparat 150 komada sve lungo i po 30 sve razlicite, svakako cu probati i jacobs pa cu videti sta mi najvise lezi

Pozdrav!
Kupio bih svoj prvi aparat za kafu. Nemam iskustva sa njima ali sam u uzi izbor uvrstio ova 4 modela:

Delonghi ECAM 21.117.B
Delonghi ECAM 23.120.B
Delonghi ECAM 290.22.B
Philips EP2220/10

Da li moze pomoc oko izbora. Koji je po vama najbolji sto se tice odnosa cena kvalitet. Ili ako imate neku drugu prporuku u ovom cenovnom rangu.
Hvala!

Stigla i meni konačno danas,ne stigoh da probam,javljam sutra utiske :) ovako kroz kesu,lepo miriše :)
1000020167.jpg

Pozdrav!
Kupio bih svoj prvi aparat za kafu. Nemam iskustva sa njima ali sam u uzi izbor uvrstio ova 4 modela:

Delonghi ECAM 21.117.B
Delonghi ECAM 23.120.B
Delonghi ECAM 290.22.B
Philips EP2220/10

Da li moze pomoc oko izbora. Koji je po vama najbolji sto se tice odnosa cena kvalitet. Ili ako imate neku drugu prporuku u ovom cenovnom rangu.
Hvala!
Nažalost na ovoj temi nema mesta za diskusiju o automatskim kafeaparatima. Moja preporuka je da probaš da otvoriš temu posebno za tu vrstu kafeaparata, rado bih se uključio 😊

Zašto nema mesta? Već smo imali priče oko automatskih. Čak i uvezi onih sa kapsulama. Sve su to aparati za kafu.
I mene interesuju ovakvi aparati. Nemoj da moram da pratim zasebnu temu :D

Ima tema za kupovinu.

Jednostavno pišemo o opremi koju imamo, ne bih rekao da nema mesta. Svako ko voli da pije dobru kafu, ili bi voleo, je dobrodošao, svašta. :)

Teško je doći do takvih informacija za automate, jer njih uglavnom niko više ne koristi ko od kafe očekuje nešto više. Više nas je koji pijemo nešto bolju kafu, a to je neostvarivo na automatu. To je jedina prepreka što nema toliko disksuije, jer ljudi koji koriste automate verovatno imaju stav da je kafa - kafa, a mi to gledamo malo drugačije.

Vezano za DiGrano kafu - meni se bas dopada, medjutim nesto nije u redu sa njom. Iako je sveza, zahteva ultra sitno mlevenje da bi mogao da se napravi espresso na aparatu. Zapravo, na eureka single dose sa ravnim nozevima uopste ne mogu da je sameljem dovoljno sitno, ispadne turbo shot bukvalno. Ali zato na Lelit Fred (konusni nozevi), a probao sam i sa 1Zpresso Ultra (rucni mlin, konusni nozevi) moze bez problema. S obzirom na cenu, dolazim do teorije da je sama sirovina mozda dosta stara, pa je zato toliko jeftina, jer otpada svezina (uvek je sveza) i nije prepecenica. Ne znam sta bi moglo drugo da bude

Stigla i meni konačno danas,ne stigoh da probam,javljam sutra utiske :) ovako kroz kesu,lepo miriše :)
Pogledajte prilog 504082

Koji je datum przenja?
Ja sam porucio jednu pocetkom avugsta, jednu krajem avgusta. Obe su bile kraj Jula.

Vezano za DiGrano kafu - meni se bas dopada, medjutim nesto nije u redu sa njom. Iako je sveza, zahteva ultra sitno mlevenje da bi mogao da se napravi espresso na aparatu. Zapravo, na eureka single dose sa ravnim nozevima uopste ne mogu da je sameljem dovoljno sitno, ispadne turbo shot bukvalno. Ali zato na Lelit Fred (konusni nozevi), a probao sam i sa 1Zpresso Ultra (rucni mlin, konusni nozevi) moze bez problema. S obzirom na cenu, dolazim do teorije da je sama sirovina mozda dosta stara, pa je zato toliko jeftina, jer otpada svezina (uvek je sveza) i nije prepecenica. Ne znam sta bi moglo drugo da bude

I ja sam videsvi ovde na forumu porucio jedno pakovanje, najvise zbog cene, da je koristim u radionici. Probao sam tek dve kafe, jeste protrcala malo brze, probao sam na rucnom Kingrinder K6 mlinu, probacu malo jos da se poigram, ovako mi se nesto nije svidela.
Kod mene je datum przenja 20.08.

Potpuno isto iskustvo sa DiGranom kod mene, ravni noževi 65 mm (K30 Vario), uspeo sam da namestim da melje dovoljno sitno tako da 1:2 espreso (20:40 g) izađe za cca 24-25 s, ali su noževi blizu dodirivanja i za sve ove godine koliko ga imam, mislim da ga nikada nisam odveo tako sitno ni za jednu kafu. Sa druge strane, sa konusnim noževima je potpuno normalna situacija. Kineski Demon (71 mm, konus sa pribrejkerom) sam podesio na otprilike istu finoću kao za većinu drugih kafa, a moglo bi i krupnije malo pošto mi šot sa istim odnosom kao sa ravnim izlazi za oko 30 s. Probao sam i na Komandantu da je meljem, ista situacija, podešavanje se ne razlikuje od onog za većinu kafa. Kuvam sa HE (Spirit) korpom i papirom ispod kafe, na 7 bara i 91 stepen C.

Moguće je sasvim da je sirovina stara, ipak moraju nekako da opravdaju tako nisku cenu, mada je meni kafa sasvim solidna (naročito sa mlekom). Spremam se da naručim treće kilo uskoro :) Dva do sada su bila sa kraja jula prženje.
Kod mene je datum przenja 20.08.
Gde vidiš tačan datum prženja? Ja samo zaključujem da je to na osnovu roka trajanja?

Ima tema za kupovinu.

Jednostavno pišemo o opremi koju imamo, ne bih rekao da nema mesta. Svako ko voli da pije dobru kafu, ili bi voleo, je dobrodošao, svašta. :)

Teško je doći do takvih informacija za automate, jer njih uglavnom niko više ne koristi ko od kafe očekuje nešto više. Više nas je koji pijemo nešto bolju kafu, a to je neostvarivo na automatu. To je jedina prepreka što nema toliko disksuije, jer ljudi koji koriste automate verovatno imaju stav da je kafa - kafa, a mi to gledamo malo drugačije.
Da, sa ovakvom "pozivnicom" za nas neuke kafopije se stvarno pitam zašto nema diskusije na temu automatskih kafe aparata. Možeš misliti, nikad nismo probali ništa osim kafe sa automatika, i eto ne znamo šta valja. Možda zato i nema informacija...
A možda i zato što se u ovoj temi uvek svede zaključak ili na "našu" neukost ili totalno ignorisanje pitanja, kao i ovaj put..

Potpuno isto iskustvo sa DiGranom kod mene, ravni noževi 65 mm (K30 Vario), uspeo sam da namestim da melje dovoljno sitno tako da 1:2 espreso (20:40 g) izađe za cca 24-25 s, ali su noževi blizu dodirivanja i za sve ove godine koliko ga imam, mislim da ga nikada nisam odveo tako sitno ni za jednu kafu. Sa druge strane, sa konusnim noževima je potpuno normalna situacija. Kineski Demon (71 mm, konus sa pribrejkerom) sam podesio na otprilike istu finoću kao za većinu drugih kafa, a moglo bi i krupnije malo pošto mi šot sa istim odnosom kao sa ravnim izlazi za oko 30 s. Probao sam i na Komandantu da je meljem, ista situacija, podešavanje se ne razlikuje od onog za većinu kafa. Kuvam sa HE (Spirit) korpom i papirom ispod kafe, na 7 bara i 91 stepen C.

Moguće je sasvim da je sirovina stara, ipak moraju nekako da opravdaju tako nisku cenu, mada je meni kafa sasvim solidna (naročito sa mlekom). Spremam se da naručim treće kilo uskoro :) Dva do sada su bila sa kraja jula prženje.

Gde vidiš tačan datum prženja? Ja samo zaključujem da je to na osnovu roka trajanja?
Nemam vise kesu da proverim, mozda sam se i ja ispalio, nisam bas detaljno zagledao, rok je bio 20.08.2026. a ispod je bio L 2008, pretpostavljam lot broj, pa sam zakljucio da je tad przeno i spakovano.

Samo da potvrdim ovo za mlevenje-ista situacija i kod mene. Eureka Mignon Silenzio mlin,drastično mora sitnije mlevenje u odnosu na bilo koju prethodnu kafu. Na kraju sam posle par pokušaja napravio svinjac u kuhinji,ali ispalo je poprilično dobra kafa na kraju-nije kisela,lep balans,ima i lep šmek,skroz ok. Za ove pare,nema se šta zameriti,apsolutno!

Meni se isto svidja. Znaci napravili su neku partiju i sada prodaju te iz Jula. Ja sam se nadao svezijom kafom kad sam pre par dana porucio,

Jedan clan me je pitao za moje utiske sa

Eureka Mignon Specialita​

pa da podelim sa sirim forumom, kad sam vec otkucao: Da, imam ovaj mlin par meseci i koristim svaki dan 2-3 puta (po ~18g)!

Prvo, masivne je izrade - ako se secam oko 8kg tezak i jedino sto "kvari" utisak masivnosti je limena viljuska na koju nalegne portafilter - koju sam svakako izbacio jer koristim "dosing funnel" za mlevenje.

Drugo - necujan je u poredjenu sa Sage Barista Pro ugradjenim mlinom. Negde sam procitao da je mnogo glasan, ali je zaista prijatan za uho i u rano jutro dok porodica spava.

Trece - koristim svakog meseca razlicite vrste kafe iz razlicitih przionica - sitno zrno, krupno zrno, prepecena, nedopecena - i ni sa jednom nema problem (mnoge od njih moj Sage ne moze da samelje dovoljno nisko za lep protok - zato sam i kupio ovaj mlin). Nekada "zalepi" kada menjam kafu, mada se to sve redje desava jer ne smanjujem granulaciju dok aparat ne radi, a ima kafe.

Kao manu bih naveo "infinite" podesavanje granulacije - jednostavnije je za upravljanje ako postoje 1-2-3..10 podeoci, pogotovo kada vracam kafu za koju znam sta mi odgovara, ali je prednost mogucnost finog stelovanja.

I ja se slažem da ova tema treba da bude preimenovana u temu o "pravim znalcima koji piju nešto bolju kafu", a da se otvori posebna tema o automatskim aparatima. Jer ovde svako ko pomene ili pita nešto za automatik bude prokazan i kažu mu da pije "znoj od crnca".
Mislim da to nema smisla i da ima sasvim dovoljno interesa da se otvori tema o automaticima, a ova da bude preimenovana da ne bi bilo zabune

Pa i postoji tema za automatike. Ako ne možeš da je pronađeš, par upita na gore i ostavljen je link.

Posle pitanja o automatiku, imam male rezerve za moje pitanje u vezi Moka Pot-a. 😰

Prebacio sam se na indukcionu plocu, i moj stari Moka Pot vise "ne radi". Dok ne kupim espresso aparat, a i tada, planiram da koristim Moka Pot i dalje i u potrazi sam za resenjem i zainteresovan sam da cujem neka iskustva, moja resenja sada su:
  • Stavim Moka Put u praznu serpu na indukcionu plocu i to savrseno resi problem trenutno, samo izgleda glupo i malo me smara, ali moguce da ne treba traziti resenje dalje.
  • Kupiti onu dodatnu plocu, sto je isti k, samo ima Bialetti brending, i nekako se osecam bezveze da primenim to resenje, jer je cena vise od pola cene novog Moka Pot-a, a resavam samo estetski faktor u odnosu na prethodno resenje.
  • Kupiti Bialetti Venus koji je namenjen za indukciju, video sam "zalbe" da staje manje kafe, a ja licno u moj 3cup i staljam manje kafe (oko 12g) jer mi je to lepa mera za kolicinu vode. Bude blago tj tanko, ali to je kafa kakvu volim iz Moka Pota, i daje mi priliku da je cevcim duze i mogu i 4 npr da otresem na dan, a da ostanem ispod 50g kafe, sto ne bih rado prelazio. Tako da je mozda bas aparat koji mi treba.
  • Kupiti Bialetti Brika-u. Video sam pozitivne reakcije na ovo kuvalo, i jako me kopka kakvo je, ali imam par problema sa njim. Prvo mrzim kada se u marketingu za Moka Pot uopste spomene rec espresso, sto oni rade. Drugo "krema" koja se dobija nije "ta krema" i opet mislim da se svesno dovode potrosaci u zabludu, sto me dodatno nervira. Volim cist Moka Pot i nisam pristalica da treba da bude zabagreo i da se samo ispira vodom, jer naslage koje se skupe nisu lepe, i nemaju lep ukus i to nije bolja kafa... Brikka deluje kao da je tezi za odrzavanje sa te strane, ali opet mi je jako interesantan, i jedina dodatna mana je sto mi se cini da ide vise kafe na jedinicu vode, a da je potrebno da korpa bude puna da bi se postigao zeljeni efekat, sto nije bas nesto sto ja obicno pijem, pa bih morao da predjem na 2c verovatno.

Kakva su vasa iskutva i koje resenje od ovih koristite ako imate Moka Pot i indukcionu?

Ja imam Bialetti Moka pot za indukcionu i, jednostavno, rezultati nekako nisu isti kao sa običnim moka potom na staklokeramičkoj. Izadje manje napitka nego što bi trebalo. Pot za 3 kafe napravi kafe za dve šoljice. Gde je ostatak - pojma nemam...
Možda je druga opcija pravo rešenje, ali to ne mora da bude baš Bialetti - bilo koja čelična ploča na koju se lepi magnet će uraditi posao.
Pozdrav

Ovo sa šerpom mi nije palo na pamet. Dobra fora.
Ako već voliš moku, možda je najpametnije da uložiš u pravi moka pot za indukcionu. Ili da uzmeš neki od onih električinh, i preskočiš indukciju u potpunosti? I ovako je u pitanju samo par minuta pripreme pa nije ni razlika u potrošnji da li je običan grejač ili indukcija.

P.S. Tema je raznovrsnija i zanimljivija kad nije samo espresso i high end kafe ;)

Vrh Dno