Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Da li svi operateri postavljaju te dodatne antene za 3500MHz ili samo odredjeni?

Istice mi ugovor sa A1 pa me zanima koji operater ce imati najbolju 5G mrezu u Srbiji na osnovu dosadasnjih informacija u vezi opreme i frekvencija.
Uzmeš pripejd , sacekas da pocne 5G, onda kupiš od ostala dva operatera kartice I uporedis ko ima najbolji 5g signal. Sto reče Rafiki oni ce gledati što manje para da uloze a sto vise para da uzmu, a ne nama da ugode. Ja cekam 5g da se malo rastereti 4g , često je na granicama upotrebljivosti. Bench nekad otvara po 10 sekundi.

Ako bude 5G na pripaid-u.

Uzmeš pripejd , sacekas da pocne 5G, onda kupiš od ostala dva operatera kartice I uporedis ko ima najbolji 5g signal. Sto reče Rafiki oni ce gledati što manje para da uloze a sto vise para da uzmu, a ne nama da ugode. Ja cekam 5g da se malo rastereti 4g , često je na granicama upotrebljivosti. Bench nekad otvara po 10 sekundi.
A ko kaze da ce(bar u pocetku) biti omogucen 5G na prepaidu?
Tako je bilo i sa 4G nije ga u pocetku bilo na prepaidu bar sto se Mts tice koliko se secam a i ostali bese nisu davali odmah 4G dok se nije omasovio tj dok nisu poubacivali dosta antena 4G

Mislim da će u slučaju 5Ga da bude od starta dosta dostupniji i da će ga gurati malo agresivnije jer će gledati da što pre rasterete 4G "etar" i ostave ga samo za uređaje koji ne podržavaju 5G jer se 4G u urbanijim sredinama već nego vreme guši u periodima velike gužve, a kako vreme bude prolazilo, sigurno neće biti bolje već samo obrnuto

A ko kaze da ce(bar u pocetku) biti omogucen 5G na prepaidu?
Tako je bilo i sa 4G nije ga u pocetku bilo na prepaidu bar sto se Mts tice koliko se secam a i ostali bese nisu davali odmah 4G dok se nije omasovio tj dok nisu poubacivali dosta antena 4G
Tačno, ali 4g nije kasnio kao 5g već jako dugo zar ne? Što kažu kolege pustice odmah svima da rasteterete 4g mrežu.
Jako mali broj ljudi ima 5g telefone da bi odmah preopteretilo 5g mrežu. Ja tek skoro kupio 5g telefon. Da su 5g pustiti na vreme imao bih 4god i dalje 4g signal. Sirotinja velika , prodaja telefona ocajna , kad nude samsung premium iz S serije platiš 1 dobiješ 2 došlo do kraja. 😄

Tačno, ali 4g nije kasnio kao 5g već jako dugo zar ne? Što kažu kolege pustice odmah svima da rasteterete 4g mrežu.
Jako mali broj ljudi ima 5g telefone da bi odmah preopteretilo 5g mrežu. Ja tek skoro kupio 5g telefon. Da su 5g pustiti na vreme imao bih 4god i dalje 4g signal. Sirotinja velika , prodaja telefona ocajna , kad nude samsung premium iz S serije platiš 1 dobiješ 2 došlo do kraja. 😄
Ne bih se slozio da jako mali broj poseduje 5G telefone. Isti se proizvode vec 6 godina. Ja sam za to vreme promenio 3 telefona i svaki je bio 5G, pocevsi sa Xiaomi 10T Pro.
A prosecan korisnik menja telefone na 2-3 godine…

Da ne bi nasumično licitirali sa brojevima evo poprilično tačnog broja, naime RATEL je 2023. Radio istrazivanje i tada je procenat korisnika koji imaju 5G sposobne telefone bio ~15% ili oko 1.200.000. Po ocekivanom rastu i procenama samih operatera na osnovu podataka sa mreze i prodaje telefona taj broj se danas kreće od 27-30% ili oko 2.300.000 korisnika ( da ne bude zabune ovaj broj se ne odnosi na jedinstvene korisnike već obuhvata i one koji imaju više uredjaja)…

Da dodam procenat za LTE je bio 72% a sada su procene da je 77%… dok je udeo u saobraćaju 89%…

30% 5G ready telefona je i dalje ozbiljna cifra, i više nego dovoljno da se rastereti 4G, plus će taj postotak samo još više da raste vremenom, dok 5G konačno bude krenuo, nije nemoguće da se procenat popne i na 40%

a uglavnom su to (mi koji vec imamo 5g telefon) zahtevniji korisnici, koji trose vise podataka. verovatno nas 30% trosi 80% resursa mreze za prenos podataka.

Mislim da nece, boga mi ima dosta ljudi 5G telefone ja sam bese prvi 5G pre 5 godina imao bese 2020 kad je taj tel i izasao odmah sam ga kupio, a sad od pre 3 god ima i moj klinac koji je tada imao 8 god, tako da mislim da mnogiiiii imaju sad 5G telefone.
Zivi bili pa videli.

Iskreno razmišljam da nemamo 5G uopšte nego da puste 5CC na 100 MHz da bi se rasteretila mreža. Ne vidim nikakvu šansu da 5G bude preopterecen posto ce imati i vise od 100MHz + 4G telefoni na ostatku bandwitha. A garantujem da bi i 4G sam nosio dovoljno podataka na 5CC sa po 20MHz kanalima da svi korisnici komforno mogu da pristupaju mrezi

Добро што нису дали дозволе по прошлогодишњој шеми, онда су доста оставили празно ако сбб касније ипак добије дозволу па су на 700 мегахерца давали само по пет мегахерца, а ни на другим фреквенцијама није било боље. Сад дају све што се у Европи користи за фдд само не дају 1920-1940 јер код нас купују све и свашта па и фикне бежичне телефоне који нису предвиђени за Европу па уместо да раде на 1880-1900 мегахерца раде на 1900-1920 или 1920-1930.

Ne funkcionise to bas tako odnosno postoje zastitni mehanizmi... Uz to potpuno je besmisleno da bilo koji provajder sada kada se krece od nule i svi imaju jednake uslove zaostane u razvoju, pogotovo ne kod nas gde svi vole da se hvale kako su najbrzi ( svako ima neka svoja merenja gde su najbrza mreza itd)

Niko nece da kupuje vise od onoga sto mu je potrebno to je tacno pa zato postoji tzv minimalni paket koji štiti tržište od “usitnjavanja” i osigurava da svaki operator dobije dovoljno spektra da usluga zaista radi kako treba a kada je vec potroseno toliko novca sto je ogromna suma za minimalni paket suludo je ne koristiti ga u sto vecem obimu... Veoma je ocekivano da uz uslove licence o kojima smo pricali operateri popune minimalni spektar kroz vreme naravno...

Ne treba zaboraviti i da ce u pocetku osnovna svrha pored hvalisanja biti i to da se 4G rastereti...

Kada vec pisem ajde i ovo mozda nekog zanima: Neki od zastinih mehanizama koji ovo sprecavaju a koristice se i kod nas su:

Spectrum caps: maksimalna kolicina spektra koju jedan operator moze osvojiti po opsegu ili ukupno....
Obaveze implementacije (coverage obligations): dozvola vazi samo ako se ispune uslovi konkursa ( broj stanica, pokrivenost, brzina, latencija itd), ako ne kazna ili oduzimanje licence...
Use-it-or-lose-it klauzula: ako spektrum stoji “mrtav” duze od recimo 2–3 godine moze se oduzeti i ponovo prodati...
Obavezna simetrija: svi koji dobiju licencu moraju omoguciti komercijalnu uslugu u priblizno istom roku...

Poslednja izmena:
Jel ima neki timeline da se vidi kako je bilo sa 4g kad su prodavali, pa kupovali i kolko je proslo dok su pustali 4g / LTE mrezu po vecim gradovima? Cisto me interesuje kolko cemo otprilike cekati za 5g, iako bar ono sto znam su stavljali vec uredjaje da puste 5g kad dobiju licence al ne znam jel su slicno radili sa 4g mrezom i bili spremni pre dobijanja licence.

Jel ima neki timeline da se vidi kako je bilo sa 4g kad su prodavali, pa kupovali i kolko je proslo dok su pustali 4g / LTE mrezu po vecim gradovima? Cisto me interesuje kolko cemo otprilike cekati za 5g, iako bar ono sto znam su stavljali vec uredjaje da puste 5g kad dobiju licence al ne znam jel su slicno radili sa 4g mrezom i bili spremni pre dobijanja licence.
Iskreno antene ko antene i oprema kao oprema kontam da vec duzi niz godina stižu sa 5G opremom. Tako da me ne bi cudilo da dodaju antene z 3.5 GHz a da sve ostalo već može da radi. Povezati malo bazne stanice i unaprediti back Bone mreže i to kontam da ce biti prvi koraci

Sad citam malo u decembru 2014 su raspisali javni poziv a licence su podeljene u martu 2015. Tako da do licence treba dva tri meseca sem ako AV ne pojuri jer bi mu znacile ove pare da legnu sto pre :)
Sto se operatera tice mts je prvi pustio u aprilu u par gradova, a yettel u maju. Znaci 2-3 meseca dodela licence, 1-2 mesec za pustanje 4g mada je ratel zahtevao u roku od 60 dana da puste signal.

Pa nadji u temi ima timeline za 5G po uslovima licence to će se postovati… pisao sam ja…

Isto je bilo i za 4G kao sada radili su se testovi na pilot lokacijama i sa pravim korisnicima i spremala se mreža dok je trajala aukcija da bi neposredno po dobijanju licenci krenuo komercijalni start… dakle, pripreme/testovi 2013/14, licitacija decembar 2014. pocetak april 2015.

Edit: pretece me…

Postavio A1 stub za 5g,oko 300 m distance,ako ponudi kucni net primer 100/50 sa ok pingom imace uspeha

Optika do stubova a posle dele taj net preko 5g mreze

U Grčkoj letuje 40 mil. ljudi, koriste net kao kod kuće ovi iz EU.... Nisi valjda očekivao da sve radi punom brzinom?

… u pogrešno vreme odlaziš u Grčku zbog interneta… zimska sezona je za to! :)
Pa nadji u temi ima timeline za 5G po uslovima licence to će se postovati… pisao sam ja…

Isto je bilo i za 4G kao sada radili su se testovi na pilot lokacijama i sa pravim korisnicima i spremala se mreža dok je trajala aukcija da bi neposredno po dobijanju licenci krenuo komercijalni start… dakle, pripreme/testovi 2013/14, licitacija decembar 2014. pocetak april 2015.

Edit: pretece me…
… sve u svemu, debelo kasnimo za kakve-takve benefite od 5g… na zapadu i u bližeM okruženju, sve je to odavno uhodano i na nivou kućnog korišcenja… za mobilno da ne govorimo…

Почетни износ накнаде за минималан пакет износи 100.000.000,00 евра.
Evo dakle prodaju sve frekvencije odjednom kao "minimalni paket", znaci nema taktiziranja.
Meni se ova opcija najvise svidjala. Najozbiljnija je od svih, previse mi kasnimo da bi neki menadžerčići eksperimentisali i "strateski" dozirali investicije. Ili ces da se igras, ili neces.

Pa jel ima neki paket da je veci od minimalnog? Nisam siguran koliko ima tačno spektra ali minimalni paket mi ne deluje da je trecina spektra?

Meni se ovo ne svidja jedan operater moze da dobije vise spektralnih dozvola a da implementaciju mreze ne uradi da iskoristi to. Ili jos gore uradi sve top, a ostala dva operatera budu tuturutu.
To bi mozda bila briga 2020, danas je to nemoguce jer svima cak i u ovom trenutku trebaju novi opsezi. Cak i da ne aktiviraju sve odjednom, poenta je da dugorocno, u narednih 20 godina, mogu da planiraju i skaliraju mrezu - a ne kada se zakucaju sa kapacitetom da cekaju neku papirologiju i dozvolu koju ce 2035. neko kociti (sto se danas desava).
Pa jel ima neki paket da je veci od minimalnog? Nisam siguran koliko ima tačno spektra ali minimalni paket mi ne deluje da je trecina spektra?
Ma ja mislim da je to vise naziv koji odmah pokazuje o cemu se radi (da se skapira da je to "minimalni paket"), i da nema cepkanja i kombinatorike. A ne zato sto postoji neki "maksimalni paket".

Poslednja izmena:
To bi mozda bila briga 2020, danas je to nemoguce jer svima cak i u ovom trenutku trebaju novi opsezi. Cak i da ne aktiviraju sve odjednom, poenta je da dugorocno, u narednih 20 godina, mogu da planiraju i skaliraju mrezu - a ne kada se zakucaju sa kapacitetom da cekaju neku papirologiju i dozvolu koju ce 2035. neko kociti (sto se danas desava).

Ma ja mislim da je to vise psiholoski naziv, da se skapira da je to "minimalni paket", i da nema cepkanja i kombinatorike. A ne zato sto postoji neki "maksimalni paket".
Pa da ako je neko upoznat bolje sa spektrom sad da ne kopam i ne nagadjam mozda da napiše koliko je manje od 1/3 to jeste koliko treba ako treba uopšte da se kupi jos da bi bilo 1/3 spektra

Nazad
Vrh Dno