Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Mozda ti se svidi, meni je bas bila losa :)

Ja dugo vec od Malaje uzimam Honduras, prezadovoljan sa njom.

Poručih i ja ovu Di Grano espresso da probam,valjda neću dobiti ciglu u paketu 😃 reklama na FB im je pomalo jeziva 😀
Iako je navedeno da je 70% Arabika + 30% Robusta, cena je tako niska, da mi dodje da iz znatiželje naručim jednu kesu samo da vidim o kakvoj se crnoj magiji tu radi :).
Da je kilo robuste po toj ceni, imalo bi smisla, ovako ...

@Djilkosh_Ns

Na pakovanju piše da je Honduras light roast. Ako praviš espresso od nje, da li temperaturu povećavaš u odnosu na recimo medium roast kafe ?
I da li navode datum prženja ?

Poslednja izmena:
Iako je navedeno da je 70% Arabika + 30% Robusta, cena je tako niska, da mi dodje da iz znatiželje naručim jednu kesu samo da vidim o kakvoj se crnoj magiji tu radi :).
Ja naručih prošle nedelje jedno kilo, sutradan stvarno stigla, zamolio da bude što svežije prženje, poslali od pre otprilike mesec dana, što je sasvim u redu. Nisam imao visoka očekivanja i inače pijem potpuno drugačije kafe, ali ne mogu da kažem da je kafa loša, naročito kada se u obzir uzme cena. Prvo, nije uopšte prepržena, već je u pitanju neki medium roast (po mojoj odokativnoj proceni :)). Prvo sam se prevario i aparat ostavio na 94 stepena, na koliko obično kuvam i tu je rezultat bila baš izražena gorčina, ali kada sam temperaturu spustio na 91, to je skoro potpuno obuzdalo gorčinu, pa je do izražaja došla neka tamna čokolada i malo lešnika u tragovima. Kuvao sam je na ravnim noževima uglavnom, ali danas ubacih par šotova i u kineskog Demona (konus) :) Još obuzdanija gorčina i malo veća slatkoća, bez trunke kiselosti (koje ipak ima u tragovima sa ravnih noževa). Takođe, za vikend povukoh nekoliko šotova na Flairu (mleveni na Komandantu) i oni su mi se u stvari najviše svideli (malo predinfuzije na oko 3-4 bara, pa oko 7-8 do pred kraj, a onda lagano opadanje). U njima je bilo od svega pomalo, ali uz najveću slatkoću. Podseća me na blend koji sam jedno vreme naručivao od kolege iz Apatina, ali je on bio ipak lepši i zaokruženiji. Sve u svemu, sutra poručim još kilo :D

Ja sam porucio juče,videću baš kada će da stigne.

@Djilkosh_Ns

Na pakovanju piše da je Honduras light roast. Ako praviš espresso od nje, da li temperaturu povećavaš u odnosu na recimo medium roast kafe ?
I da li navode datum prženja ?
Da, najvisa temperatura. Sto se tice datum przenja, naravno da navode, ozbiljna je firma. Vecinom je 5-7 dana od dana kada porucim, tako da je u najvecem broju slucajeva sveza kafa.

Probao sam sve iz Malaje i ova mi najvise pase, sto naravno ne znaci da ostalima ce da se svidi ili da ce mozda nekome drugom da pase neka druga ili npr gorespominjani Di Grano.

kafeterija je smanjila velicinu casa kod kafa za poneti samim tim i kolicinu kafe. Ima li kraja “ciganisanju”na nasem trzistu kafe. Tako su i sa hranom uradili pre par godina. Sto se mene tice videti me vise nece

Planiram uzeti Flair 58 Plus 2. Da li vrijedi sto se tice cijene ili radije neku jeftiniju a mozda bolju opciju?

@sinda verovatno ce ti stici danas ili sutra, prilicno su brzi. Javi utiske kad probas, bas me zanima kako ti se cini. Ja je meljem na ravnim nozevima i zanimljivo je da trazi bas sitno mlevenje, dosta sitnije nego neke druge kafe, ne znam zasto. Ali ukus je bas fin. Jedino sto bih voleo da daje malo vise kreme, jer ja volim kad u soljici bude onako dosta kreme boje lesnika, to espressu daje puninu u ukusu. Ali dobro, ne moze sve : )

@sinda verovatno ce ti stici danas ili sutra, prilicno su brzi. Javi utiske kad probas, bas me zanima kako ti se cini. Ja je meljem na ravnim nozevima i zanimljivo je da trazi bas sitno mlevenje, dosta sitnije nego neke druge kafe, ne znam zasto. Ali ukus je bas fin. Jedino sto bih voleo da daje malo vise kreme, jer ja volim kad u soljici bude onako dosta kreme boje lesnika, to espressu daje puninu u ukusu. Ali dobro, ne moze sve : )
Javljam utiske čim stigne naravno. Ja nisam ljubitelj kiselih kafa,pa kapiram da će mi leći,zato sam je i poručio da probam.

iz znatiželje naručim jednu kesu
Ako možeš da piješ kafe "srednje i srednje cenovno" kao npr. Lavaza Gran Espresso (blue) onda je to to. Pošta ja pijem takve meni je odlična.
Zamerka mi je da je firma sazdana od teletabisa. Npr. nemaju telefon, ne odgovaraju na mail,... ipak je 21 vek... pa to imaju i proizvođači sira.

Nemojte da vas zavarava cena. Cena u Srbiji bi za istu kafu trebala da košta nešto više od italijana, bez obzora na skok cena u svetu. Kafa se ne gaji u Italiji a više od duplo jeftinija...

nisam ljubitelj kiselih kafa

Ni malo.

Imam već neko vreme Delonghi Dedica espreso aparat. Isprobao sam nekoliko komercijalnih kafa (Kimbo, Lavazza...), i mogu reći da nisam baš zadovoljan. Nemam neki instančan ukus niti sam stručan na tom planu, ali ovo do sada jednostavno nije dovoljno, ne sviđa mi se. Recimo, Kimbo intenso sam pio kod drugara koji ima neki aparat sa mlinom, i kafa bude solidna. Znam da Kimbo nije nešto posebno, ali je ok. Međutim, kad ja pravim kući onda mi se ne sviđa, nije lep ukus. Pretpostavljam da je fazon u tome što se u njegovom slučaju ta kafa samelje neposredno pre pripreme, a moja je naravno kupljena već samlevena. Da napomenem da koristim fabričke, pressurized korpe.

Shodno tome, razmišljam da nabavim neki mlin za kafu, a eventualno bih u međuvremenu probao neke kafe sa sajtova koju su se ovde već spominjali, u nadi da će biti bolje (ali mogu da probam samo one koje su nude u mlevenom izdanju).

Što se tiče izbora mlina, tu bih hteo da čujem mišljenje iskusnijih kolega, u kom pravcu ići. Razmatrao sam ručni mlin, konkretno Kingrinder K2 koji na kp može da se nađe za 85€ (Timemore C3 ESP je dosta skup po meni, zato što Ali dere sa poštarinama; nađem ok cenu i besplatnu dostavu, ali čim se ulogujem dobijem info da nije moguće isporučiti u Srb.). E sad, s obzirom da nemam iskustva sa tim, ne znam kolika je gnjavaža taj ručni rad. Uglavnom pijem 2 kafe dnevno, ali nekad pije i supruga itd. Biće periodično potreba za više kafa.

Dalje sam razmišljao o električnim mlinovima, o povoljnijim varijantama. Ono što sam našao jeste:

1. AVX CG301 (195€)
2. Baratza Encore ESP Coffee Grinder (220€)
3. SAGE THE SMART GRINDER BCG820BTR (240€)
4. Eureka Mignon Classic Manuale (260€)
5. DF54 (275€)

Znam da treba kupiti što bolji mlin, ali ne bih izdvajao previše novca. Nisam previše zahtevan (vidim da ljudi ovde barataju vrlo skupim mlinovima i aparatima, imaju svoje rituale, materiju poznaju do detalja, što je sve ok, ali ja se ne bih previše investirao), jednostavno želim da popijem pristojnu kafu (šta god to značilo, jel).

Šta mislite o ovim opcijama, da li ići na ručni mlin ili ipak na elektro? Od elektro modela, da li je AVX nešto što bi završavalo posao, ili ipak nije to to?

P.S. Videh neki Graef CM800 (120€) na kp, ali koliko sam uspeo da istražim on nije dobar izbor, bar ne bez nekog modovanja (što ne bih radio). Ovako nešto me ne zanima, jeste jeftino ali džabe ako nije kako treba.

Eureka je odličan mlin. Treba da obratiš pažnju na brusne noževe, da li možeš da ih nabaviš. Za eureku imaš u Srbiji. Ostali ne.
Što se tiče ručnog mlina to ti je kao da ideš biciklom na more jer je zdravije.

slažem se sa analogijom bicikla-more samo postoje ljudi koji i u tome uživaju. vole ceo taj ritual. plus je održavanje jednako nuli.
još ako nemaju prostora za mlin i ako piju jednu kafu dnevno...

40-50s traje mlevenje 18gr u Timemore C3 i poprilično je lako. Nije loše imati ga ako rezervu ili drugačije podešen mlin. Meni je čak bio prvi mlin.

Meni licno ocajna kafa, kupio je kad je bila 1000 dinara i besplatna dostava. No naravno svako ima drugaciji ukus.
Isto. Poručio prošle nedelje i nisam u opšte fasciniran. Ono što me je najviše zbunilo je datum pečenja koji je sredina maja. Iskreno, očekivao sam da bude svežija.

FYI:
obisao sam bubanj potok, zemunsku pijacu, stari merkator i najsvezija kafa koju sam nasao je iz maja 2025. I te lavazze imaju na svim ovim pijacama...

Mozda ti se svidi, meni je bas bila losa :)

Ja dugo vec od Malaje uzimam Honduras, prezadovoljan sa njom.
Moram probati od Malaje Honduras, deluje mi da nije losa cena za kg. Jednom sam porucio od njih davno i stigla mi je mlevena umesto u zrnu :ROFLMAO: ali sad cu pokusati da im dam drugu sansu :)

Ja sa tom devojkom imam odlicnu saradnju i uvek sve ispostuje, tako da meni je to bitno isto, na stranu sto je i proizvod dobar.

Imam već neko vreme Delonghi Dedica espreso aparat. Isprobao sam nekoliko komercijalnih kafa (Kimbo, Lavazza...), i mogu reći da nisam baš zadovoljan. Nemam neki instančan ukus niti sam stručan na tom planu, ali ovo do sada jednostavno nije dovoljno, ne sviđa mi se. Recimo, Kimbo intenso sam pio kod drugara koji ima neki aparat sa mlinom, i kafa bude solidna. Znam da Kimbo nije nešto posebno, ali je ok. Međutim, kad ja pravim kući onda mi se ne sviđa, nije lep ukus. Pretpostavljam da je fazon u tome što se u njegovom slučaju ta kafa samelje neposredno pre pripreme, a moja je naravno kupljena već samlevena. Da napomenem da koristim fabričke, pressurized korpe.

Shodno tome, razmišljam da nabavim neki mlin za kafu, a eventualno bih u međuvremenu probao neke kafe sa sajtova koju su se ovde već spominjali, u nadi da će biti bolje (ali mogu da probam samo one koje su nude u mlevenom izdanju).

Što se tiče izbora mlina, tu bih hteo da čujem mišljenje iskusnijih kolega, u kom pravcu ići. Razmatrao sam ručni mlin, konkretno Kingrinder K2 koji na kp može da se nađe za 85€ (Timemore C3 ESP je dosta skup po meni, zato što Ali dere sa poštarinama; nađem ok cenu i besplatnu dostavu, ali čim se ulogujem dobijem info da nije moguće isporučiti u Srb.). E sad, s obzirom da nemam iskustva sa tim, ne znam kolika je gnjavaža taj ručni rad. Uglavnom pijem 2 kafe dnevno, ali nekad pije i supruga itd. Biće periodično potreba za više kafa.

Dalje sam razmišljao o električnim mlinovima, o povoljnijim varijantama. Ono što sam našao jeste:

1. AVX CG301 (195€)
2. Baratza Encore ESP Coffee Grinder (220€)
3. SAGE THE SMART GRINDER BCG820BTR (240€)
4. Eureka Mignon Classic Manuale (260€)
5. DF54 (275€)

Znam da treba kupiti što bolji mlin, ali ne bih izdvajao previše novca. Nisam previše zahtevan (vidim da ljudi ovde barataju vrlo skupim mlinovima i aparatima, imaju svoje rituale, materiju poznaju do detalja, što je sve ok, ali ja se ne bih previše investirao), jednostavno želim da popijem pristojnu kafu (šta god to značilo, jel).

Šta mislite o ovim opcijama, da li ići na ručni mlin ili ipak na elektro? Od elektro modela, da li je AVX nešto što bi završavalo posao, ili ipak nije to to?

P.S. Videh neki Graef CM800 (120€) na kp, ali koliko sam uspeo da istražim on nije dobar izbor, bar ne bez nekog modovanja (što ne bih radio). Ovako nešto me ne zanima, jeste jeftino ali džabe ako nije kako treba.
u tom cenovnom rangu imas i fellow opus

Ja sa tom devojkom imam odlicnu saradnju i uvek sve ispostuje, tako da meni je to bitno isto, na stranu sto je i proizvod dobar.
Ja sam pre uzimao stalno od Aparoasters dok se nazalost nisu zatvorili i sad nikako da pronadjem odlican blend po super ceni.

Ja sam pre uzimao stalno od Aparoasters dok se nazalost nisu zatvorili i sad nikako da pronadjem odlican blend po super ceni.
Svi bi mi dobar i stalan blend za 20ak eura. Ja sam dugo sarao, kupovao jeftine i meni nepoznate kafe pa bacao ili skupe pa se kajao sto dajem za kilo 100e.
Nisam pametan. Sada sam se ustalio kod indijane kako okrenes 50 eura kilo. smanjio sam konzumaciju bolje manje da pijem ali kvalitetnije plus Jednom mesecno sebe castim za 200gr neceg skupljeg i tako u krug
Svi bi mi dobar i stalan blend za 20ak eura. Ja sam dugo sarao, kupovao jeftine i meni nepoznate kafe pa bacao ili skupe pa se kajao sto dajem za kilo 100e.
Nisam pametan. Sada sam se ustalio kod indijane kako okrenes 50 eura kilo. smanjio sam konzumaciju bolje manje da pijem ali kvalitetnije plus Jednom mesecno sebe castim za 200gr neceg skupljeg i tako u krug

20 je oduvek malo za dobar blend, ali 50 je previše.

Kupio sam Krups Sensation C50 EA910B10 kao zamenu za Dolce Gusto.
Koštao je 350 EUR na KP.

U kombinaciji sa nekom random Caffico kafom (5xx RSD 250gr), rezultat je po mom ukusu (sa default podešavanjima) bolji nego Dolce Gusto.
Videćemo koliko trajan će da aparat bude, ali zasad izgleda kao odlična kupovina.

Prilozi

• IMG_3501.jpeg
    IMG_3501.jpeg
    253.6 KB · Pregleda: 15
  • IMG_3502.jpeg
    IMG_3502.jpeg
    299 KB · Pregleda: 15
I ja se slazem da je previse 50 ali opet ko ne trosi mesecno previse onda i nije strasno
Coffee and factory house blend je 3000, skoro sam uzimao, a čista arabika blend 4000. Bolja od njih je Alba od CD, 4500, a to je već baš veoma dobra kafa (za medium roast dupli espresso). Može za manje od 50 da se dobro prođe.

Izvinjavam se ako sam malo nepristojan ali koja kafa po vasem iskustvu ujutru najbolje pokrece praznjenje creva? :giggle:

Sikterusa

Ljudi, u potrazi sam za nekim mlinom, pijem iskljucivo espresso, i to medium-dark roast, volim klasican italijanski espresso, da se isticu cokladne/orasaste note, bitno mi je puno telo, pa bih zato najverovatnije isao na konusne nozeve. Neka preporuka? Ukoliko neko prodaje, pisite na DM.
Za telo i te note klasicni krivci: Niche Zero, Eureka Mignon Specialita, Timemore 064S... rucni 1Zpresso J-Max

Ja prije par mjeseci uzeo Dolce Gusto Genio i na Aliju kupio 2 adaptera za espreso kafu plus onaj froter iz Lidla. Ma super! I za goste i za ukućane.
Pogledajte prilog 502587
DG aparat i adapter na Nespresso je najbolja varijanta za nekoga ko pije kafu povremeno. Već godinama ih imam i ima veliki izbor kafa. Za one koji piju najjeftiniju domaću kafu, recimo Jacobs espresso 10 kompatibilna sa Nespresso aparatima je kao da piju vrhunski espreso u nekom kafe baru. Spremam sa njom razne varijante sa penom, mlekom, produžene, ko kako voli i izvoljeva... sve moguće varijante i niko nikada nije rekao da je ukus tako spremljene kafe loš. Imam i nespreso aparat i moka pot i Delongi... ali ovo mi je najbrža varijanta.
Ko voli sa mlekom, mikserom za nes kafu umutim fantastičnu penu koja kada se prelije kafom dobije 101 nijansu braon boje i u staklenim šoljama izgleda veoma lepo.

Što neko napisa, ne "bacati bisere pred svinje" i ne maltretirati sebe, kada je neko veoma zadovoljan i bržom i jednostavnijom varijantom.

Vrh Dno