Šta je novo?

Lenovo Legion 5i 2024 model

iRodjak

Zapažen
Učlanjen(a)
24.12.2023
Poena
15
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X 3D, Noctua NH-U12A
Matična ploča
B650e Aorus Elite X Ax Ice
RAM
G.Skill 2x16Gb ddr5
GPU
RTX 4070 zotac
Storage
KC3000 1tb
PSU
Seasonic gx-850 gold
Kućište
Fractal Designe North
Monitor
AOC CU34G2XP/BK
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Iphone 15
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav drugari, pre par dana sam kupio Lenovo Legion 5i (2024) model. Specifikacija:
  • Intel i7-14650HX
  • NVIDIA RTX 4060 140W
  • 32 GB RAM 5600 MHz
  • 1 TB SSD
Što se tiče samog laptopa, sve radi kako treba. Instalirao sam Windows 11, sve potrebne drajvere i na kraju Lenovo Vantage. Međutim, kada sam krenuo da igram igru (world of warcraft) primetio sam da procesor ume da skoči i do 98°C u pojedinim momentima. Ventilatori se uključe na maksimum na par sekundi i onda se vrate na normalnu brzinu. Odradio sam i Cinebench R23 test od 5 minuta i dobio sledeće rezultate:

Moje pitanje je: da li bi trebalo da undervoltujem procesor preko ThrottleStop-a (ili nekog drugog programa koji preporučujete)? Nikad do sada nisam radio undervolt/overclock, pa ne bih da zeznem nešto.

Prilozi

• IMG_2982.jpeg
    IMG_2982.jpeg
    234.7 KB · Pregleda: 17
  • IMG_2983.jpeg
    IMG_2983.jpeg
    151.3 KB · Pregleda: 23
Postoji mala mogućnost da pasta nije dobro nalegla...ne znam koliko si dugo vrteo i hwinfo (ili osto 5 min), 31% je baš velika vrednost. Undervoltnje uvek poželjno raditi kad god postoji mogućnost...mada nije da ćeš dobiti nešto niže temperature sa istim (uglavnom se samo bolje performanse dobiju). A to što temp ide do 98 stepeni na laptopu je (nažalost) sad u moderno doba skroz normalno i nemoj da te brine.

Postoji mala mogućnost da pasta nije dobro nalegla...ne znam koliko si dugo vrteo i hwinfo (ili osto 5 min), 31% je baš velika vrednost. Undervoltnje uvek poželjno raditi kad god postoji mogućnost...mada nije da ćeš dobiti nešto niže temperature sa istim (uglavnom se samo bolje performanse dobiju). A to što temp ide do 98 stepeni na laptopu je (nažalost) sad u moderno doba skroz normalno i nemoj da te brine.
Video sam na netu da kada se otkljuca custom mode u bios moze preko lenovo vantage da se koriguju neke od opcija za cpu i gpu.
-Total Processor Power Target In AC
-CPU/Platform Short Term Power Limit
-CPU/Platform Long Term Power Limit
-GPU to CPU Dynamic Boost
-CPU Long Term Power Limit(Cross Loading)
-CPU Temperature Limit
-GPU CTGP
-PL1 Tau
-CPU to GPU Dynamic Boost
Dali mogu preko vantage da smanjim potrosnju procesora i time smanjim temperaturu, a samim tim da ne izgubim mnogo na performansama? Ili da ugasim u bios Intel Virtualization Technology i smanjim voltazu preko ThrottleStop?
Znam da laptopovi dostizu i do 98 stepeni, ali malo me brine dok igram wow da temp skace na tako visoku temperaturu. Performanse su ovako super i nemam fps spikes.

To u lenovo vantage je mizerno smanjenje, od pre dve god zaključavaju na -0.30v što je smešno; primera radi, ja sam sa intel xtu (bolja verzija throttlestop -a) išao na -0.150v za bivši legion 7i sa 14700hx ...time mi multi u cinebenchu r23 išao sa 24 na 28k

@iRodjak da, bas to. Samo sto ima vise parametara koje trebas promeniti; i brza i spora jezgra, cache, sys agent (vise se i ne secam tacno), ali imas na yt gomilu primera. Samo gledaj da ne krenes mnogo agresivno. Takodje imaj na umu da ti to nece smanjiti temperature, vec ces samo dobiti u performansama odnosno cpu ce raditi na nesto visim frekvencijama.

@iRodjak da, bas to. Samo sto ima vise parametara koje trebas promeniti; i brza i spora jezgra, cache, sys agent (vise se i ne secam tacno), ali imas na yt gomilu primera. Samo gledaj da ne krenes mnogo agresivno. Takodje imaj na umu da ti to nece smanjiti temperature, vec ces samo dobiti u performansama odnosno cpu ce raditi na nesto visim frekvencijama.
Hvala za informaciju. Probacu sa CPU core, CPU P cashe i CPU E cashe da smanjim pa da probam kako ce raditi. Samo da li moram pre toga u bios da iskljucim Intel (R) Virtualization Technology?

Od svega toga, stavi CPU Temperature limit na 80 ili 85c i reseni svi problemi. Ponegde ces mozda malo izgubiti poneku performansu ali je to i tako generalno jak procesot tako da neces imati problema. Opcija 2, sve otvoris, lepo i polako sve ocistis, kupis npr thermal grizzly pasty i tecni metal, sve to lepo zamenis i stavis i imaces za CPU max 75 - 80 c a za grafiku jos manje. I eto, reseno 🙂

Od svega toga, stavi CPU Temperature limit na 80 ili 85c i reseni svi problemi. Ponegde ces mozda malo izgubiti poneku performansu ali je to i tako generalno jak procesot tako da neces imati problema. Opcija 2, sve otvoris, lepo i polako sve ocistis, kupis npr thermal grizzly pasty i tecni metal, sve to lepo zamenis i stavis i imaces za CPU max 75 - 80 c a za grafiku jos manje. I eto, reseno 🙂
Hvala na savetu. Laptop je star svega par dana i nema prasine unutra. Pastu sam menjao ranije na starim laptopovima, ali na ovim novijim malo me je strah zbog thermal padova da nesto ne vratim na mesto kako treba.

Nema sta da se greje nov laptop, nesto tu ne valja, reklamiraj.

Vidi i da li postoji novija verzija Biosa...nekad se desi da novija verzija biosa resi te probleme :)

O prasini i ne govorim, naravno da je nema jos uvek, imaces je za najranije oko mesec dana prvo po lopaticama pa dalje. Nema nikakvih thermal padova, u 99% ide sve pasta i na gpu i na cipove okolo i na cpu itd. Nista ne mozes da pogresis ako znas🙂ma svi se oni manje ili vise greju. Ja uzeo klincu Asus Rog sa fabrickim tecnim metalom i naravno ubrzo je cpu isao na 95c 😁 nije me mrzelo otvorim i vidim kako su onaj tecni metal bukvalno pljunuli na cpu, razlilo se i to lose i neravnomerno. Znaci tuga. Na gpu i okolo stavio novu pastu lepo, na cpu tecni metal sve po ps u iii eno cpu mu ne prelazi 72-75c😁e da, ni Bios nista nece resiti takodje😇evo i slika kako je to Asus uradio i kako sam ja uradio na jednom mom proslom MSI 🙂

Prilozi

• Screenshot_20250825_114609_Photos.jpg
    Screenshot_20250825_114609_Photos.jpg
    164.4 KB · Pregleda: 19
  • IMG_3740.jpg
    IMG_3740.jpg
    554.4 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot_20250825_114615_Photos.jpg
    Screenshot_20250825_114615_Photos.jpg
    98.3 KB · Pregleda: 17
Asus je posebno očajan sa tom tečni metal instalacijom. Njih uzimam samo i isključivo kad idem lično u USA i imam mogućnosti odma na licu mesta da istestiram kakva je situacija i vratim uređaj ako ustanovim da ne valja!
Sa druge strane, obzirom da ima legion 5i pasta je u pitanju a mnogo manja verovatnoća da ista nije dobro stavljena. I meni se legion 7i baš grejao ali radio kako treba. Tek sad asus strix novi g16 koji sam imao zadnji da kažem da je hladan. Super bi bilo staviti tečni metal ali je cimanje, a posebno ako ima garanciju.

Asus je posebno očajan sa tom tečni metal instalacijom. Njih uzimam samo i isključivo kad idem lično u USA i imam mogućnosti odma na licu mesta da istestiram kakva je situacija i vratim uređaj ako ustanovim da ne valja!
Sa druge strane, obzirom da ima legion 5i pasta je u pitanju a mnogo manja verovatnoća da ista nije dobro stavljena. I meni se legion 7i baš grejao ali radio kako treba. Tek sad asus strix novi g16 koji sam imao zadnji da kažem da je hladan. Super bi bilo staviti tečni metal ali je cimanje, a posebno ako ima garanciju.
Moj Legion 5i se zapravo ponaša normalno u igrama i nema nikakvih problema u performansama. Na primer, u World of Warcraft temperatura CPU-a se kreće između 70–80°C, što je ok. Ono što me brine su povremeni “pikovi” – konkretno, core 4 i core 5 znaju na sekundu da skoče i do 90°C, pa mi to HWMonitor obeleži zvezdicom.
U Cinebench R23 sam dobio rezultat koji se poklapa sa drugim testovima istog procesora na netu, prosečna temperatura tokom testa bila je oko 92°C, ali sa skokovima i do 98°C.
Mislio sam da undervoltom procesora malo smanjim napon da temperature ne idu preko 90 stepena. Ponavljam jos jednom da nikada nisam radio undervolt i ne znam da li ce pomoci ali sam video par klipa i citao na lenovo discord da ljudima pomaze. Probacu danas popodne i javljam sta sam uradio.

Prodayyy sve se razumemo 🙂 iRodjak brate moj, za mesec dana to ce da kuca 95-98c i nece ici ispod. Poneka igra ne trazi i ne jede mnogo cpu a i zato ti je temp bolja. Npr BF2042 urnise CPU i tu mi bude fazon i do 80c. A npr BF6 Beta 70c 🙂ako bi preskocio otvaranje i menjane moze undervolt. Polako spustas za cpu i kes memoriju slajder na recimo -80mv pa na -100mv pa na -120mv i to ce vrvt biti i maksimum onda ce da izlazi BSOD 😀Tada malo vrnes nazad i top. I trebalo bi sa dobijes od min 4,5 do 9,10c razlike. I obavezno nazad 2 nogice po 2,3 cm visine da izdignes laptop. To ga dobijas 3 do 5c manje🙂

@__Mrdak___ temp ce najbolje da smanji Temp limitom koji si ranije naveo. Iz moga iskustva undervolt nece smanjiti temp, i dalje ce ona da przi samo sto ce CPU sada da radi nesto duze vremena na vecim frekvencijama; znaci kada pokrene r23 umesto da cpu radi na tipa 4.2ghz, sada ce da radi na 4.5 a temp ce biti iste. Mrzi me sad da trazim ali ima lepih objasnjenja na googlu zasto undervolt na desktopu nije isti kao onaj na laptopu.

Naravno, drugi (i daleko vazniji) benefit je sto mu sa tipa -0.1x0V napon pod opterecenjem nece vise prelaziti onu magicnu granicu od 1.4V koja je dokazana da degradira i unistava procesor vremenom.

Ljudi uradio sam undervolt.
CPU core -120.1
CPU P cashe -120.1
CPU E cashe -120.1
Laptop radi stabilno posle dva testa u cinabench r23 skocio skor i average throttle pao od 31% na 20% temperature pale u proseku za 3 do 4 stepena.
Da li smem da idem ispod 120.1

Edit: sobna temperatura je 26 stepeni

Prilozi

• IMG_2992.jpeg
    IMG_2992.jpeg
    143.3 KB · Pregleda: 10
  • IMG_2991.jpeg
    IMG_2991.jpeg
    238.5 KB · Pregleda: 8
@iRodjak smeš da guraš dokle god ne krene da habada sistem. Uglavnom do -0.150v bi trebalo da je ok. I jedan savet, ako nemaš, kupi neki stand sa aktivnim hlađenjem (ventilatorom).

@iRodjak smeš da guraš dokle god ne krene da habada sistem. Uglavnom do -0.150v bi trebalo da je ok. I jedan savet, ako nemaš, kupi neki stand sa aktivnim hlađenjem (ventilatorom).
Gledao sam par klipova na youtube gde su testirali ovaj legion 5 model 2024 i bolje hladjenje ima bez dodatnog laptop kulera jer se na njemu ventilatori okrecu u suprotnom smeru jedan od drugog. Razmisljao sam da ga samo malo podignem pozadi cisto da bolje dise.

Proday jos jednom, sve se slazem🙂rodjak brate, ili CPU Temp Limit ili tecni metal, mani se gluposti i undervolta😆

Da stavimo tacku na ovu temu. Odradio sam undervolt -129.9 (nisam hteo da idem do sistem crash) pokrenuo AIDA64 i stavio stress CPU. Radio je oko sat vremena full load na 4.9ghz sve vreme nije stucnuo a temterature su bile u proseku 84 stepena sa 0% throttling.
U igrama poput wow-a i dote 2 temperatura ne prelazi 75 stepeni.

Bitno da za sada zavrsava posao a kad bude opet hot, javljaj se za tecni metal👍💪🙃

Bitno da za sada zavrsava posao a kad bude opet hot, javljaj se za tecni metal👍💪🙃
To je sledeća opcija. Mogu da se pozabavim time kada budem rešio da dodam još jedan ssd tamam tad mogu i to da odradim

Taman tako 🙂bilo kakva pomoc treba, samo zovi💪🤝

Nazad
Vrh Dno