Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

ABS je osnovana 2009. te mislim da prethodni post debelo naginje u politiku a ne pita se koliko auto škola je puklo 2010. kada je ABS počeo sa radom.

Bilo bi nam bolje bez ABS,koja je izmedju ostalog izmislila tehnicki pregled za el.trotinet.Sledeci su el.bicikli.

ABS je osnovana 2009. te mislim da prethodni post debelo naginje u politiku a ne pita se koliko auto škola je puklo 2010. kada je ABS počeo sa radom.
Zar je bitno koji je dres kada nosio taj što je maznuo pare. Gro njih se presvlačio više puta i nikom ništa. Ali dobro, živimo tu gde živimo, pa je lepše da budemo “neutralna pavlaka”.

Ispovest stanarke zgrade u Surčinu gde je izbio požar zbog električnog bicikla - Blic https://share.google/sDEoJV7fiHOW9LSK2
Лажна вест новина. Горела је кухиња. Нема електричних бицикала нити тротинета.

То су исте онакве вести где не сме да се вози лифтом литијум јонске батерије и такве остале небулозе.

Чињеница јесте да је литијум јонске батерије када се упале, немогуће их је угасити. Оставити их да изгоре. Само треба додати да је јако тешко уплатити батерију, јер све оне имају заштиту од паљења.

Ако уклоните заштиту и мењате фабричке карактеристике батериа, нек вам је сам Бог у помоћи!

Ја лично већ две године возим у гепеку мог аута, на море мој тротинет, јер ми је заиста потребан. Увек му је батерија пуна. Никада није топла после вожње. Када је температура батерије већа од одређеног степена, пуњач неће пунити тротинет. Тек када се охлади батњрија, пуњач ради.

Мислим да нема потребе на форуму дизати фаму да се електрична возила лако пале и плашити народ.

Odakle ti izvor te informacije?

ja iz prve ruke znam da vatru jeste prouzrokovao elektricni bicikl, mozda su se pojavili neki novi detalji tog slucaja?

Kineski trotineti i el.bicikli koji su siroko zastupljeni kod nas,nemaju neke garancije na bateriju?
Ko moze da garantuje da nece doci do pozara?
Govorim o fabricki ugradjenim baterijama,bez cackanja i prepravke.

Zavisi od toga na koje kineske bicikle i trotinete misliš....zato što je 99% istih na tržištu kinesko...poznatiji brendovi nisu toliko rizični

Prvenstveno bezimenih kineza ,koji se prodaju recimo u nasim radnjama.
Mada gledajuci razne klipove gde gore trotineti,mislim da nisu svi bezimeni.

Trebalo bi da prođu homologaciju kod uvoza da bi mogli u regularnu prodaju. Kao i sva ostala roba koja se uvozi. Time se ispune tehnički, bezbedonosni i ekološki uslovi.
Naravno, nije to baš i neka garancija jer se nedostaci često ispolje nakon nekog vremena u praksi.
Daleko od toga da je sve bezimeno, IKEA je imala dosta upozorenja za neke svoje punjače i slično.
Ja nemam neke pametne savete u današnje vreme, uglavnom gledam da uplatim osiguranje za sve živo. Takvo je neko moje mišljenje o tim garancijama :)

vredi li ovo ?

da li se nekome desilo da se zadnja guma bukvalno istopi sa unutrasnje strane?
klinac mi vec par dana kaze da mu je prazna guma ali kao aj pogledacu..... kad ono :oops:
segway g30 max je u pitanju.
da li ima smisla neki servis ? u BG, preporuka?

@rastafarian da, klasika za trotinet sa unutrasnjom gumom, meni jednom godisnje otprilike.
Da duze traje pomaže da se jace pumpa guma i da se ne vozi po dzombama.

Jako je tesko u sopstvenoj reziji bez namenskog alata zameniti gumu, a ne probusiti je...ja odnesem tocak kod majstora i kad vec placam ruke zamenim i unutrašnju i spoljasnju.

Poslednja izmena:
Sta se kod nas vise prodaje, bajsovi koji imaju motor kao pomoc u voznji ili bajsovi koji mogu da se voze i bez pedaliranja, samo uz pomoc motora? Ovih dana malo gledam ponude, cene... i zanimljiv mi recimo MS Energy m100. Al sam u startu mislio da on moze da se vozi i bez pedala i tek sad sam u dilemi, sta mi je potrebnije, bolje, isplativije...

@rastafarian da, klasika za trotinet sa unutrasnjom gumom, meni jednom godisnje otprilike.
Da duze traje pomaže da se jace pumpa guma i da se ne vozi po dzombama.

Jako je tesko u sopstvenoj reziji bez namenskog alata zameniti gumu, a ne probusiti je...ja odnesem tocak kod majstora i kad vec placam ruke zamenim i unutrašnju i spoljasnju.
vec par godina ga imam, evo prvi put sad... ja shokiran bio
ako imas neki predlog servisa, za Bg, pisi, moze i PM
tnx

da li se nekome desilo da se zadnja guma bukvalno istopi sa unutrasnje strane?
klinac mi vec par dana kaze da mu je prazna guma ali kao aj pogledacu..... kad ono :oops:
segway g30 max je u pitanju.
da li ima smisla neki servis ? u BG, preporuka?
Nije se guma otopila, to je gel protiv busenja. Ako se ne odrzava redovan pritisak u gumama onda gel pocne da izlazi napolje jer tubeless guma ne sedi lepo na felni.

Prilozi

• 489738853_1189746576477967_8240020866529666698_n.jpg
    489738853_1189746576477967_8240020866529666698_n.jpg
    220.8 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
auu :D

@rastafarian
Sad gledam, po specifikaciji g30 max nema unutrasnju gumu, verovatnije je kao sto je GojNiK napisao :)

Retko ljudi održavaju pritisak u gumama. Kada je pritisak nizak i ako se vozi neko vreme, kada se guma pipne bude vrela zbog trenja. Ovo je samo krajnji rezultat.

Kakav je zakon za EUC kod nas? Elektricni unicikl, monocikl, kako vec.

U zakonu samo vidim za dvotockase tj. trotinete i bajseve, ali nista za ovo cudo.
Jedan prijatelj Rus vozi EUC i odusevljen je, slao mi je snimke i slike i stvarno je luda stvar. Nenormalno brzo, stabilno, moze uz stepenice, niz stepenice, moze uz sta hoces :D
mora full gear doduse ali po svim snimcima sto sam gledao je stabilnije i bolje od trotineta jedno 20 puta.

nas zakon, koliko vidim, definise samo dvotockase, ovi monocikli nisu nigde upisani, ili ih ja ne vidim.
znam da ih po Srbiji ima dosta sto voze, doduse dosta Rusa i gledam prepiske iz njihove grupe, navodno ih panduri ne ganjaju uopste, ako ih i zaustave, zaustave ih da ih pitaju sta je to i kako radi, dok trotinete redovno cesljaju, jer navodno rupa u zakonu gde ovo cudo ne spada ni u jednu kategoriju.

Ste uopste videli nekog uzivo da vozi EUC?

Ja sam video dosta puta, stalno zuji neki lik kod mene u ulici
takodje sam video nekog lika koji je proleteo pored mene sa tim dok sam prelazio mosta na adi biciklom krecuci se oko 40km/h, on je isao bar 50% brze.

nadao sam se da cu ga susutici na nekom od semafora da ga pitam kako kontrolise brzinu i kako koci...ali nema teorije, pre bih auto sustigao.

U svakom slucaju brze od bilo kog skutera i elektricnog bicikla, i ima ozbiljno jako svetlo napred.

Ja sam video dosta puta, stalno zuji neki lik kod mene u ulici
takodje sam video nekog lika koji je proleteo pored mene sa tim dok sam prelazio mosta na adi biciklom krecuci se oko 40km/h, on je isao bar 50% brze.

nadao sam se da cu ga susutici na nekom od semafora da ga pitam kako kontrolise brzinu i kako koci...ali nema teorije, pre bih auto sustigao.

U svakom slucaju brze od bilo kog skutera i elektricnog bicikla, i ima ozbiljno jako svetlo napred.
Idu 80-100kmh bez problema, a baterija im traje od 50 pa do 100 kilometara, pune se za 3 sata, neverovatne sprave.

i nerealno stabilne, ona suspenzija je nenormalna, rupe, neravnive, stepenice, mozes uz i niz njih kako hoces, bez da ih osetis. vozis i levitiras, EUC sve radi sam.

ne znam, lik me nagovara da uzmem vec mesecima, pogotovo sad kad sam poceo ozbiljnije da razmisljam o Dualtron City trotinetu.
kontrolise se naginjanjem :D ima learning curve ali kazu da je posle bas prirodno. sa tim njegovim snimcima sto mi je slao, bas deluje ludilo.

mada kaze lik, da ide 200m do prodavnice, nosi full gear, kacigu, stitnike za ruke, kolena, cak nekad i prsluk. ne znam da li bih to mogao da podnesem, za 200m bih onda pre otisao peske, verovatno bi i bilo nego dok nabacas svu opremu na sebe

Pa bolje da nosi nego da se polupa, pad sa te sprave sigurno nije naivan.

OK, naginje se napred da ubrza u nazad da uspori i sve to lepo funkcionise
meni i dalje nije jasno kako ce naglo da ukoci naginjanjem pri brzini od recimo 80km/h

To je protiv zakona fizike, on jedino postepeno moze da uspori

poznanika u auto udario EUC, policija napravila uvidjaj i ispada da je on kriv posto je oborio pesaka ?!?

Pa bolje da nosi nego da se polupa, pad sa te sprave sigurno nije naivan.

OK, naginje se napred da ubrza u nazad da uspori i sve to lepo funkcionise
meni i dalje nije jasno kako ce naglo da ukoci naginjanjem pri brzini od recimo 80km/h

To je protiv zakona fizike, on jedino postepeno moze da uspori
nece nikako :D salim se, koci ok ali slabije nego trotinet na istim brzinama.

bas sam juce uporedjivao sa GPT-em, 80kmh EUC i trotinet, EUC-u treba oko 70-80 metara da stane, trotinetu izmedju 50 i 60.

poznanika u auto udario EUC, policija napravila uvidjaj i ispada da je on kriv posto je oborio pesaka ?!?

to je izgleda ta rupa u zakonu o kojem ovi pricaju na telegramu, EUC nije nigde deklarisan niti svrstan, pa izgleda ni kazne ne mogu da dobiju, za brzu voznju ili bilo sta drugo.
doduse to sa policijom bas nema nekog smisla ni logike, ajde da je auto udario u EUC pa da kazes oborio "pesaka".

Stabilna je voznja, ali iznenadno kocenje teško da moze biti stabilno, svako ce da padne kad tad.

U Ugrinovačkoj ulici u Zemunu često vidjam jednog. Jeste uvek dobro zaštićen, sa ozbiljnom kacigom, ali brzina kojom se kreće mi deluje veoma nerealno, na ona dva točka. Pretpostavljam da bi mi delovalo bezbednije, da sam ja na njemu (slična situacija kao kod trotineta), ali kad god ga vidim ispred ili u retrovizoru, spremim se da može bilo šta neočekivano da se desi. On zaista deluje kao pešak koji lebdi, sredinom ulice, ogromnom brzinom. Ostali učesnici u saobraćaju ne očekuju tako mali, tako brz, objekat, na sred saobraćajne trake.

Vrh Dno