Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Istina ako uzimam 5070 po punoj ceni ovako cu moju 4070 prodati,doplatiti za 5070 i to je to.
Doplatićeš za šta? Pogledaj ovo, 4070 Super i 5070 su praktično iste, 4070 bi bila možda 5% sporija:

Ako misliš da je jednocifreni procenat dobitka vredan doplate...
Ako ćeš već da menjaš uzmi 9070XT/5070Ti/4080...
Treba da izađu Super varijante 5000 serije, vozi tu 4070 i skupljaj pare za 5080 Super...

Zbog toga sam ostao na 3080, morao bih da doplatim 300+ evra samo da uzmem kartu slične snage (4070), o nečem jačem da ne govorimo...

Poslednja izmena:
nije tema šta uzeti/kupiti
za napajanja i kablove postoji posebna tema

vratimo se na temu: GeForce RTX 5000

pa i prica se o GeForce RTX 5070

pa i prica se o GeForce RTX 5070
I to bas o performansama u odnosu na 4070 nadovezano na pitanje koje je postavio @milan95 Ne znam o cemu da se prica ako ovo nije u skladu sa temom, a to sto se jos po nesto pomene usko vezano za diskusiju to je skroz noramlno.

@momsab
Lepo je sto skreces paznju postiujem to, sam ovaj put i veoma veoma cesto je bez razloga.
@milan95 je napisao da ne zna da li moze sa napajanjem koje ima da poveze 5070. Covek ocigledno nije znao da se uz kartu dobija kabal, i sad kako da mu se odgovori a da se ne pomene jebeni kabal :ROFLMAO: Nije to diskusia o samom kablu a i da jestetaj kablic se dobija uz graficku kartu i normalno je da bude deo ovih diskusija, kao i oni holederei za graficku, ili ce mo i tome u zasebnu temu, i tako se o bolo cemu slabo diskutuje pa daj i to da razdelimo u 200 razlicitih tema, to je pravo resenje :p

800w sa oba konektora 💪

Hoće li goreti 12pin ili će vući što više preko ploče 🤔

Moderne karte ne vuku skoro ništa preko ploče, pogotovo Nvidia. Sve preko kabla, direkt iz napajanja.

Zamisli da u 2025 godini, vec ko zna koju generaciju za redom oni ne mogu da usavrse/prilagode PCI-E slot da moze da napaja ove sve zahtevnije i masivnije sporete od 3000+ evra, nego korisnik treba da se kocka sa srecom i zrtvuje kozu bogovima svakih mesec dana da mu ne izgori kuca, jer su neki kineski kablici sasvim "validan" workaround za shortcoming PCI-E slota.

To sve vuce problem kako korporacije funkcionisu. Ako po prospektu konektor moze 600w oni kada to stave vise njih to ne interesuje oni su se ogradili ovde pise da moze i kraj, dok se zvrne ceo krug dok se stvarno dokaze procice godine, da stvar bude gora ni dan danas vendori ne priznaju garanciju kada konektor izgori pricaju gluposti da nije kabl bio dobro ubacen itd itd. Posle je Roman pokazao kako vise ni konektor ustvarni nije problem nego dizajn kartica pa sva struja ide preko jednog provodnika cirkus opsti ne znam sta rade u tim test odeljenjima.

sve bi to covek mogao da razume da se radi o proizvodu od recimo 200 evra
a posto se to isto sve radi i na proizvodu od 3000, stvarno treba biti slep i uz to se jos praviti lud da se ne zna gde su stvari mogle da podju po zlu.

a posto se to isto sve radi i na proizvodu od 3000
mozes da platis i 30,000, i 300,000 i 3 miliona, nebitno je, mozes da dobijes skart

treba ti moc i veze, da ti licno po meri prave i testiraju, ako hoces 100 %-tni kvalitet

Tehnicki, ako cemo da budemo fer, bilo ko moze to da dobije i sad, samo treba da kupi 10-15 modela istog proizvoda i da isproba sve i zadrzi najkvalitetniji, jedina razlika je kad imas moc i veze, drugi rade to za tebe, da ne gubis vreme

Kod Nvidia konketora mali problem je sto ne moze brzo i lako da se proceni koji konektor/kabl nije adekvatno prosao kontrolu kvaliteta, nego ce tek da iskoci kao problem psole nekog vremena, to je novina xD

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno