Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Kako repozicionirao, cene su 250€ vs 350€, znači 40% skuplja. I kakav budžet gejming od 350€, pa i 250 je već nategnutno
Pa pogledaj test, "U Amerikama" je 250 do 270$, dok je 5050 250$ (najjeftiniji modeli, što za ovu klasu i nije nešto bitno). Dakle cena je skoro ista ili tek par % viša...

Narucio sam 5060 low profile, dosadno mi. Imam HP SFF i zamenio i5-12500 sa i7-13700, napajanje 230W za 500w, 32Gb DDR5.

Nvidia driver overhead issue kick again... i do 30% manji FPS zahvaljujući užasnim drajverima a možda i arhitekturi...

Vec smo pricali o tome na prethodnim stranama.
Da, izgleda strasno u specificnim uslovima (1080p, cpu dependent aplikacija/igra i dx12) ali u 1440p+ i ne toliko.
Sumnjam da ovde iko kupuje 5080 ili 5090 da se igra u 1080p.

No cinjenica je da problem postoji i da bi bio red da se NV vise pozabavi time.

Dzaba gledas te temperature kad je po svemu sudeci uzrok ovo:

The GPU teardown by @Madness727 shows that the memory VRM, aka MSVDD rail, doesn't have active cooling, which makes it difficult to dissipate heat effectively. This is one of the major CONs unveiled during the teardown, but it will require further investigation to confirm and get to the actual cause.
Mislim... zasto hladiti komponente koje se najvise greju i to na kartici koja vuce vise nego ceo moj racunar na max opterecenju...

Da, to su te greške u dizajnu... sve što se greje treba aktivno hladiti.

Sve sto se mnogo greje ne treba kupovati, a potrosnja preko 600w ukazuje na to da treba da se izbegne tako nesto.

Kolko je smešan ovaj 5080...

Realno karta koja nije smela da košta više od 700 evra i nikako nije 80 serija... ma šta pisalo na kutiji...

Realno 5070ti je 5080 samo ima 2000 cuda jezgra manje. Tacno skart od 5080 koga prodaju 25% jeftinije.

10% cut nije usred jacanja evra vec usred prezasicenosti trzista i smanjene potreznje za 5xxx serijom.
Gledao sam juce da je igranje generalno medju genz smanjeno ove godine za 25% najvise usled manjka poslova/novca i generalnog poskupljenja svega, pa i samih igara (AAA+ > 70 USD)

• The GeForce RTX 5090, which launched at €2,329 (including VAT), is now down to €2,099, which is a 9.9% reduction.
  • The RTX 5080 launched at €1,169, but is now down to €1,059 (-9.4%). The RTX 5070 Ti remains at €879.
  • The RTX 5070, meanwhile, sees its price drop from €649 to €589 (-9.2%).
  • The RTX 5060 Ti 16 GB and RTX 5060 remain at €399 and €319, respectively.

Sve su to izuzetno jake cene i dalje po meni ovo bi bile neke normalne cene:
  • 5090 - 1200-1400 za neke jače modele ev. 1500 do 1600 za top of the line.
  • 5080 - 800
  • 5070 ti -650
  • 5070 -430
  • 5060ti 16 330-350, 8 Gb 270
  • 5060 - 230-250
  • 5050 - 180-200
To su i dalje značajno jače cene od pre par generacija, ali da uzmemo u obzir inflaciju i sve ostalo...

Inflacija je svima njima samo izgovor. Mislim da su oni te cene uveli iskljucivo iz razloga pandemije i kriptomajninga gde su videli da ce ljudi da placaju toliku cenu bez nekog veceg pogovora.
Na kraju krajeva ovce placaju iphone onaj max plus ili kako vec 1500+ evra. Ja za komp koji mi pravi pare ne bih dao toliko, kamo li za freakin apple uredjaj.

Inflacija je svima njima samo izgovor. Mislim da su oni te cene uveli iskljucivo iz razloga pandemije i kriptomajninga gde su videli da ce ljudi da placaju toliku cenu bez nekog veceg pogovora.
Sve se to poklopilo sa skokom u performansama pre svega 3xxx serija pa i 4xxx za sve namene.
Ko god da je kupio 4090 to mu je bila odlicna investicija, karta sa kojom moze da se igra sve na max u 4k. Jos malo tacno 3god od kad se ta kartica pojavila, ko god da je ima nema potrebe da je menja, niti ce imati jer igre nisu nista zahtevnije u odnos na pre 3god. To nikad nije bilo da GPU traje 3god a da zadrzi isti nivo perfomansi u odnosu na najnovije igre a tako ce ostati jos minimum 2god.

Sta bi bilo kad bi bilo i koje cene su realne, realno je nerealno, sta je tu je.
4090 me kostala 1750e, sad gledam za drugi racunar 5080 i ako je ubodem za max 1050e i nije tako lose. Planirao sam 9700XT ali mislim da nemam zivaca za AMD drivere.

INNO3D GeForce RTX 5080 X3 OC je 1.129,90e trenutno.

lol, amd drajveri sad 6x bolji od nvidijinih. Ja moje upgrade-ujem jednom u 4 meseca, sve super, sve radi.

Sve se to poklopilo sa skokom u performansama pre svega 3xxx serija pa i 4xxx za sve namene.
Ko god da je kupio 4090 to mu je bila odlicna investicija, karta sa kojom moze da se igra sve na max u 4k. Jos malo tacno 3god od kad se ta kartica pojavila, ko god da je ima nema potrebe da je menja, niti ce imati jer igre nisu nista zahtevnije u odnos na pre 3god. To nikad nije bilo da GPU traje 3god a da zadrzi isti nivo perfomansi u odnosu na najnovije igre a tako ce ostati jos minimum 2god.
3090 i 4090 nisu gaming karte iako ih nvidia tako preimenovala, to su bivsi Titani - karte koje su vise za 3d modeling, projektovanje i slicno. I cenovno i namenski.
To sto traju ovoliko dugo je zato sto je zazivela ta fejk frejms i upscale tehnologija i sto se sa raytracingom ne mrda previse jer sve vise ljudi ga ne koristi uopste ako ne mora.
AAA gaming je prso i bez ideja, stancaju iste igre iz godine u godinu a za to ne vredi menjati grafu uopste.
A o tome koliko je 4090 goreo usled svog cuvenog 12v adaptera i koliko je problema pravio svojim ponosnim vlasnicima, ne bih previse.
Poslednja legendarna karta je 1080ti koja je tek ove godine postala potpuno apsolete.

lol, amd drajveri sad 6x bolji od nvidijinih. Ja moje upgrade-ujem jednom u 4 meseca, sve super, sve radi.

3090 i 4090 nisu gaming karte iako ih nvidia tako preimenovala, to su bivsi Titani - karte koje su vise za 3d modeling, projektovanje i slicno. I cenovno i namenski.
To sto traju ovoliko dugo je zato sto je zazivela ta fejk frejms i upscale tehnologija i sto se sa raytracingom ne mrda previse jer sve vise ljudi ga ne koristi uopste ako ne mora.
AAA gaming je prso i bez ideja, stancaju iste igre iz godine u godinu a za to ne vredi menjati grafu uopste.
A o tome koliko je 4090 goreo usled svog cuvenog 12v adaptera i koliko je problema pravio svojim ponosnim vlasnicima, ne bih previse.
Poslednja legendarna karta je 1080ti koja je tek ove godine postala potpuno apsolete.
DLSS radi perfektno sa boljim prikazom nego nativno, tako da normalo da ce zaziveti, FG x2 (fake ili nefake sta me zabole da li je fake ako radi) isto tako radi perfektno sa minimalnim uticajem na kasnjenje... Sve to nije bilo tako na samom pocetku gde si ti negde i zaglavi sa misljenjem o svemu tome. 12v adapter jeste napravi problem ali to je mizerno jer da nije bio bi zamenjen nekim drugacijm resenjem a ne samo malo unapredjen.

AAA gaming je prso jer vise niko ne kupuje igre zbog vizulene prezentacije, to lozenje na ne znam kakvu grafiku sa tim je zavrseno. Ono sto moze da se vidi u igrama od pojave Red Dead Redemption 2, to je to, nikome nije potrebna bolja grafika od te, i bolja grafika od te vise nije razlog za kupovinu. AAA gaming vec dugi niz godina unazad uspeva da dodje do novih kupaca upravo zbog grafike koja je bila sve bolja i bolja, a igre su odavno tesko ****** 90% svega sto moze da se kupi. Ipake odlicne igre uvek dodju do publike a zadnje o cemu se govori kod takvih naslova je grafika, kao sto su recimo The Witcher 3, Red Dead Redemption 2, Baldurs Gate 3, Kingdom Come Deliverance II, Stalker2.
Ovo smanjeno interesovanje za igre i cena od 70~80e konacno ce dovesti do toga da sa trzista nestanu bezidejni levacij ili da se svedu na minimum, jer bas su se nakotili, a kada izadje GT6 samo najbolje igre kao ove koje sam pomenuo nacice put do kupaca, i to je ono sto me raduje.

Planiram da moju rtx 4070 ventus 3x zamenim za rtx 5070 ventus 3x ali ne razumem se bas najbolje u napajanja posto vidim da 5070 zahteva 16x1 pin da li mogu nekako moje trenutno napajanje da iskoristim za nju...napajanje je Seasonic FOCUS PX-850 ?

@MegaSkot Mozes malo opsirnije samo ljubi te brat :) Kako da je prikljucim kao 3x8 predpostavljam ?

Vrh Dno