Šta je novo?

Hardver AMD konfiguracija sklapanje - pomoć

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

neonpanda

Poštovan
Učlanjen(a)
19.11.2022
Poena
50
Išao bih na upgrade ili (pre) na celu novu AMD konfiguraciju pa mi treba vaša pomoć. Trenutno posedujem
AMD Ryzen 5 2600
MSI B450M Mortar
NVIDIA Zotac GeForce GTX 1050 Ti (4 GB)
Corsair vengeance lpx ddr4 3000 c15 2x8gb
Samsung SSD 860 EVO 250GB
TOSHIBA P300 4TB
WD20EZRZ-00Z5HB0 2 TB
LC Power 600w
MS Black Widow kućište
Monitor ViewSonic VA2248 Series 22" LCD
Windows 10 (Sad bih stavio 11)
Malo sam iščitavao po forumima slične teme ali sad sam još pogubljeniji pa zato da ipak da čujem vaše predloge.
PC je namenjen za klasičnu kućnu upotrebu - Muzika,net,malo igranja (Wot, Divinity - Original Sin 2, Civilization.... ) gledanje filmova. Neka srednja mašina sa potenicionalom i za igranje nekih drugih "ozbiljnijih igrica". i da sam miran par godina.Budžet je negde oko 800 evra sa tim što bih menjao i monitor ali on nemora odmah (predlog i za monitor do 200 evra). Kupovao bih sve novo preko KP (ako je tako povoljnije). Zadržao bih samo ova 2 hdd diska a ovo sve menjao. Uzged,koliko bih mogao otprilike da dobijem za staru mašinu pa da nategnem i za monitor. Hvala unapred svima

@Diamond

Prosuo si toliko bezvezarija da ne znam odakle da počnem, niti mi se debunkuje na ovu vrućinu...

Čitaj malo, aman.
"PC je namenjen za klasičnu kućnu upotrebu - Muzika,net,malo igranja (Wot, Divinity - Original Sin 2, Civilization.... ) gledanje filmova."
"Budžet je negde oko 800 evra sa tim što bih menjao i monitor"

Čovek se ubi objašnjavajući da ne može da da 100+ evra za kućište plus još ventilatore. Već je ostavio spisak komponenti koje bi uzeo i ne sadrži procesore i grafičke od 300+ W ili custom loop. Bilo koje kućište sa iole dobrom ventilacijom će da odradi posao sasvim dobro.
Da si prodavac u nekoj radnji razumeo bih da čoveka pokušavaš da ubediš da kupi nešto što mu je debelo iznad bužeta i overkill za njegove potrebe ali pošto (valjda) nisi, mogu samo da pitam da li ga mrziš ili nešto...?
Da l' si toliko na nekoj drugoj planeti pa prosto ignorišeš realnost i tuđe potrebe, šta li...

@neonpanda

Imaš kod nas Raijintek Ponos Ultra MS4 za 65€: https://www.itsvet.com/kuciste_raij..._ms4_0r20b00228_0r20b00226-pdaa1-21.i?id=3970
Mesh, 4 ARGB venta, USB-C i dovoljno mesta za velike grafike, za te pare odlično...
Još bolje, Antec CX700 ARGB Elite: https://www.itsvet.com/kuciste_antec_cx700_rgb_elite-pdaa1-21.i?id=4292
Takođe FSP kućišta...CMT380B ARGB ili nešto skuplji CMT580B.
Ili MSI i Endorfy kućišta koja su vrlo jeftina i sa ventovima ali nemaju USB-C...

Corsair Frame 4000D RS koji je popustu u G-u dolazi sa 3 RS120 venta...uzmi u obzir i dodaj još 2 Arctica P12 Pro ako se odlučiš za njega.
NZXT H7 Flow je odličan, pogotovo za te pare, ali nema ni jedan filter.

Poslednja izmena:
MS Black Widow je jako dobro kućište, iako već zastarelo. Mane su mu što nema USB-C, ne podržava radijatore veće od 280 mm i ne uklapa se današnju estetiku jer nema staklo sa strane.
Ako ništa od toga nije prioritet, ja ne bih žurio sa kupovinom kućišta, uložio bih što više para u druge komponente, kućište se može kupiti i nekad kasnije, ako se ispostavi da je nešto od ovih mana problem.

Slažem se...htedoh da napišem no sam zaboravio - probaj prvo sa MS-om. Skini vratanca ako treba (beše ima filter ispred ventova?), vidi kakve su temperature (komponente ti nisu nešto vrele) pa ako baš ne valja onda menjaj kućište...

Black Widow ima dobro urađen filter napred, mogu vrata da se drže otvorena bez ikakvih problema. Prostrano i masivno kućište, lim je jako čvrst i ne uvija se, pravi tenk od kućišta. Vreme ga je pregazilo, to je tačno, ali i dalje može da posluži.

AMD Ryzen 5 7500F 3.70GHz AM5​

ASROCK B850M-X WiFi R2.0​

KINGSTON FURY 32GB Beast DDR5 5200MHz CL36​

ASROCK Radeon RX 9060 XT 16GB GDDR6​

PNY 1TB CS2150 M.2 PCIe M.2 2280​

CHIEFTEC VEGA 850W​

CHIEFTEC Visio GM-30B-M-OP​

CHIEFTEC Iceberg Dark 240 black​

1000€ kod Mađara​

Black Widow ima dobro urađen filter napred, mogu vrata da se drže otvorena bez ikakvih problema. Prostrano i masivno kućište, lim je jako čvrst i ne uvija se, pravi tenk od kućišta. Vreme ga je pregazilo, to je tačno, ali i dalje može da posluži.
Код нас је 6,800 дин а веома слично твом предлогу. Долази са 5 вентилатора и контролером.

Ma čovek već ima ovo Black Widow kućište, nema potrebe da baca pare na novo, bolje da uloži u druge komponente. Nisu te komponente koje planira da kupi toliko vrele da mu treba bolja ventilacija. Što se njega tiče, najveća mana je što Black Widow nema USB-C konektor na front panelu.

@Diamond

Prosuo si toliko bezvezarija da ne znam odakle da počnem, niti mi se debunkuje na ovu vrućinu...

Čitaj malo, aman.
"PC je namenjen za klasičnu kućnu upotrebu - Muzika,net,malo igranja (Wot, Divinity - Original Sin 2, Civilization.... ) gledanje filmova."
Написао сам да ако се предомисли и нађе неку новију игру да му машина не буде преслаба.
Предпостављам да не планира за нпр две године да мења платформу, с обзиром да му је битно и музика и сурфовање и играње.
Што значи да вероватно жели да дуже задржи новију конфигурацију.
Ако му је скупо могао је за мање новца да остане на AM4 и купи нови процесор
Предлог је био ако већ иде на AM5 да му кућиште не буде уско грло у конфигурацији.
Да пустимо човека да сам одлучи шта би купио. Није ни поента да сви напишемо једно исто мишљење.

Poslednja izmena:
Kuciste moze da bude problem ako je apsolutno zatvorena kocka prepuna prasine i na mestu gde se gusi i nema protok vazduha.

Inace ce bilo koje iole krsteno kuciste da mu zavrsi za tu konfiguraciju, ukljucujuci i to koje ima.

Napravljena je filozofija oko tih kucista kao da bez 50 Noctua ventova i kucista od 20k ne moze da se ohladi racunar.

AMD Ryzen 5 7500F 3.70GHz AM5​

ASROCK B850M-X WiFi R2.0​

KINGSTON FURY 32GB Beast DDR5 5200MHz CL36​

ASROCK Radeon RX 9060 XT 16GB GDDR6​

PNY 1TB CS2150 M.2 PCIe M.2 2280​

CHIEFTEC VEGA 850W​

CHIEFTEC Visio GM-30B-M-OP​

CHIEFTEC Iceberg Dark 240 black​

1000€ kod Mađara​

Mislim da je MSI B650 GAMING PLUS WIFI ipak bolja ploča mada skuplja.
Slažem se...htedoh da napišem no sam zaboravio - probaj prvo sa MS-om. Skini vratanca ako treba (beše ima filter ispred ventova?), vidi kakve su temperature (komponente ti nisu nešto vrele) pa ako baš ne valja onda menjaj kućište...
Tako je.
Mislim da ću ipak ići na drugo kućište a ovu staru konfiguraciju dati bratancu. Da ne petljam i plaćam dvaput sklapanje za oba kompa. Verovatno ću uzeti jedno od ovih koji si mi predložio.

Poslednja izmena:
Ajde još jednom da sve sumiram(o) i da otklonimo sve dileme. Komp će služiti prevashodno za slušanje muzike,yotube,net,gledanje filmova i malo igranja na 1080p i 1440p rezolucijama.Ništa neću overklokovati (verovatno) i ganjati neke veće performanse,fps....Prioritet mi je stabinost i dugovečnost budućeg PC (5-6 godina) da ne moram kupovati ponovo nešto za 2-3 godine i ako poželim da igram neke zahtevnije ili novije naslove (pošto sad igram WOT, Divinity - Original Sin 2,,Civilization,CoD...) da mogu to da ispratim na nekim srednjim podešavanjima. Budžet ću maksimalno nategnuti do 1000e jer vidim da za 800 teško ide.Monitor će morati sačekati neko vreme. Dakle:
Procesor AMD Ryzen 5 7500F 143e ( u krajnjoj varijanti AMD Ryzen 7 7700 koji je za 40tak evra skuplji)
Kuler za procesor THERMALRIGHT Phantom Spirit 120 46e
Matišna ploča Msi B650 Gaming Plus Wifi 145e
Grafička SAPPHIRE Radeon RX 9060 XT 16GB Pulse 370e ( ili ako ima slična a bolja za 10-15 skuplja)
Sdd Kingston 1tb Kc3000 M.2 Pcie M.2 2280 Skc3000s/1024g 85e (ili neko drugo)
Kingston Fury 32gb Beast Expo Ddr5 6000mhz Cl30 Kit (2x16) 118e (vidim da većina idu sa Cl30 ali ako mislite da može i neko drugo, dajte predlog)
Napajanje Adata Xpg Core Reactor Ii 750w 98e ( možda 650w ako je dovoljno)
Imam 2 hard diska koja ću ubaciti sa starog kompa (TOSHIBA P300 4TB i WD20EZRZ-00Z5HB0 2 TB)
Ako bi kupio Antec CX700 ARGB Elite ili Raijintek Ponos Ultra MS4 ili već neko sa vaše strane predloženo kućište da li mi je neophodan još neki dodatni ventilator (sa ili bez vodenim hlađenjem).
I to bi bilo to. Da li je ovo dobro složena konfiguracija i dovoljna za ono što mi treba? Još jednom hvala svima na vremenu i pomoći.

Ja bih to Raijintek kućište zaobišao, ima jako tanak lim samo 0,5 mm, a vidi se i po težini manjoj od 7 kg. Ja sam do pre par meseci imao MS Black Widow i nakon toga mi sadašnji Chieftec Hunter 3 sa limom od 0,8 mm deluje slabašno i bedno, mogu da zamislim kako tek lako može da se savije lim od samo pola milimetra debljine.

Ja bih to Raijintek kućište zaobišao, ima jako tanak lim samo 0,5 mm, a vidi se i po težini manjoj od 7 kg. Ja sam do pre par meseci imao MS Black Widow i nakon toga mi sadašnji Chieftec Hunter 3 sa limom od 0,8 mm deluje slabašno i bedno, mogu da zamislim kako tek lako može da se savije lim od samo pola milimetra debljine.
"Jak" je MS Black Widow. Kako ti se čini konfiguracija?

Konfiguracija je ok, samo mi je upalo u oči koliko je tanak lim na tom Raijintek kućištu. Uglavnom ni ne obraćamo pažnju na to, ali nekad kad treba da otvoriš kućište da ga malo očistiš, skontaš kako se taj tanki lim lako uvija, uopšte ne uliva neku sigurnost.

Различита je и дебљина стакла, негде је 3 милиметра негде 4, зависи од модела и фирме
Што се тиче тежине у ценовној равни до 100 евра тешко ћеш наћи кућиште теже од 7 килограма.
Са друге стране Antec је леп али сам више да се избегне fishtank варијанта.
Ако не смета бучно кућиште предложио бих

Показао се добро на тестовима

Lian Li 216, 13.000 дин код Мађара

Poslednja izmena:
Различита je и дебљина стакла, негде је 3 милиметра негде 4, зависи од модела и фирме
Што се тиче тежине у ценовној равни до 100 евра тешко ћеш наћи кућиште теже од 7 килограма.
Са друге стране Antec је леп али сам више да се избегне fishtank варијанта.
Ако не смета бучно кућиште предложио бих

Показао се добро на тестовима
Ne toliko buka koliko cena. Ovo je preko 120e.

Nazad
Vrh Dno