Šta je novo?

Quadcopteri (dronovi) za snimanje iz vazduha

Jako malo struje ode iz kontrolera za punjenje telefona.Treba se opustiti i uzivati.

Ovo je dron od 100 i nešto eura sa AE?!? Moj dji neo ne može noću da leti, a kamoli ovako da snima. Vidim da je neka polu DIY varijanta, može neka dodatna informacija? Jel ovo neka manual varijanta letenja bez senzora i satelita? Pitam jer mi je nerealno jeftino u odnosu na kvalitet snimka a vidim da je i pilot profi.

Ovo je dron od 100 i nešto eura sa AE?!? Moj dji neo ne može noću da leti, a kamoli ovako da snima. Vidim da je neka polu DIY varijanta, može neka dodatna informacija? Jel ovo neka manual varijanta letenja bez senzora i satelita? Pitam jer mi je nerealno jeftino u odnosu na kvalitet snimka a vidim da je i pilot profi.
200€ DJI O4 lite po kiši je snimak 😬 nema senzore i ništa, modifikovao sam ga ovako:

Da leti bolje

Ja sam od tih jeftinih (no-name) nailazio na riječi hvale za SG906.
Ili fpv, Baby Ape od DarwinFPV.

Evo malo ko želi o FPV da nauči

Interesuje me da li je moguce povezati powerbank za dron da vuce napajanje sa istog?

Na DJI moji. Ako imaš punjač za više baterija može da ti ponaša kao Power bank

Jel neko naručivoa ND filtere sa AliExpress? Valjaju li sta? Vidim da su cifre 15-20usd za set od npr 4-8-16-32.
Kupio sam mini 4k pa sad gledam da uzmem nd filtere za njega.

Prezadovoljan. Nosio ga na letovanju u Albaniji. Još uvek se navikavam na njega jer se više cima na jače vetru od klasičnog modela.
Pre ovog sam imao Mini, skroz druga priča. FMC sa RC2 kontrolom

Javljajte kakvi su ti sa Aliexpress/Temu, i meni trebaju. Kupio bih najradije one Freewell ali ih nema kod nas. DJI-evi su oko 60-70 evra za moj dron samo me nervira sto su u setu 8/16/32 ali nemaju i 64, sto drugi imaju..

Poslednja izmena:
Za šta ti treba 64?
Ja na action 4 kamerici koristim nd16, ISO 100-400 i ekspozicija zaključana na 1/60. Ni po najvećem suncu se nije dešavalo da bude preeksponirano, a ako je malo više oblačno, bude i pod eksponirano.
Aj da kažemo da za dron i može da treba nd32 jer gore ima manje senki, ali 64 baš ne vidim gde bi koristio.

Edit: Inače koristim neke Telesin sa Alija, korektni su, ne primećujem da ima degradacije u slici ili više flare-a nego inače.

E, uopšte nisam stručan! Prosto vidim da aftermarket proizvođači stavljaju i taj 64 pa sam se vodio mišlju bolje 4 nego 3 filtera!
Ako kažeš da su ova 3 sasvim dovoljna, onda mi je još bliže da kupim DJI filtere.

Za šta ti treba 64?
Ja na action 4 kamerici koristim nd16, ISO 100-400 i ekspozicija zaključana na 1/60. Ni po najvećem suncu se nije dešavalo da bude preeksponirano, a ako je malo više oblačno, bude i pod eksponirano.
Aj da kažemo da za dron i može da treba nd32 jer gore ima manje senki, ali 64 baš ne vidim gde bi koristio.

Edit: Inače koristim neke Telesin sa Alija, korektni su, ne primećujem da ima degradacije u slici ili više flare-a nego inače.
U kojim situacijama se koji filteri koriste?

Zavisi od količine svetla. Neko pravilo za video je da ekspozicija treba da bude 1/2*fps. Tj ako se snima u 30fps-a, ekspozicija ide na 1/60s, 60fps-1/120s itd.
Tako se dobijaju najprirodniji pokreti i motion blur.

ND filteri smanjuju količinu svetla i produžuju ekspoziciju onoliko puta koji broj nose. Evo tabela sa primerima.
1000013521.jpg

Za test, zaključajte iso na 100 i pratite ekspoziciju, ako ide do 1/2000, onda vam treba nd32, ako ide do 1/1000, onda nd16. Posle koristite fiksnu ekspoziciju 1/60, a iso da ide od 100 do 400 ili više, ako ima velikih promena u svetlu.

Zavisi od količine svetla. Neko pravilo za video je da ekspozicija treba da bude 1/2*fps. Tj ako se snima u 30fps-a, ekspozicija ide na 1/60s, 60fps-1/120s itd.
Tako se dobijaju najprirodniji pokreti i motion blur.

ND filteri smanjuju količinu svetla i produžuju ekspoziciju onoliko puta koji broj nose. Evo tabela sa primerima.
Pogledajte prilog 501808

Za test, zaključajte iso na 100 i pratite ekspoziciju, ako ide do 1/2000, onda vam treba nd32, ako ide do 1/1000, onda nd16. Posle koristite fiksnu ekspoziciju 1/60, a iso da ide od 100 do 400 ili više, ako ima velikih promena u svetlu.
Hvala na objasnjenju

Ako mislis da punis bateriju preko powerbanka,moze isto kao telefon.

Mozda nisam bio bas jasan. Mislio sam da pricvrstim powerbank za dron i da povezem sa kablicem bateriju i tako da leti. Da dobijem mnogo vise vremena za letenje.

koliko je tezak powbank?tesko.
Kad bi poleteo,potrosnja struje bi bila veca od punjenja?

Imam vartu od 20000mAh to je vec veliko i teska je oko 200gr. Mislio sam na manji poerbank od recimo5000 tako nesto. Moram da uradim eksperiment.

Pazi da ti se od eksperimenta ne upali baterija + dron, mada sam siguran da elektronika baterije to neće dozvoliti (istovremeno punjenje i pražnjenje).

Ima buraz ali ja uzmem pa se zezam. Ovo je bila njegova ideja da se poveze powerbank.

DJI Mini 3 Fly More Combo (DJI RC)​

Imao sam taj,ali nisam to radio.
Baterija traje pola sata,a puni se vise od sata.Elektronika ako dozvoli punjenje za vreme leta,baterija ce se grejati.40c je valjda granica.

A da se poveze powerbank direktno na dron bez baterije? Pretpostavljam da elektronika ne dozvollava nije isto napajanje sa baterije powerbank. Pitam da ova budala od brate ne zezna dron.

Vrh Dno