Šta je novo?

Neobjašnjivo zamrzavanje i restart

dacha

Čuven
Učlanjen(a)
05.06.2004
Poena
620
Radi se o sistemu starom četiri godine, Ryzen 7 5700G, MSI B450M pro-vdh max, 2x8GB DDR4 Kingston Fury 3200, nvme Kingston A2000 (samo za sistem, tj. dva paralelno), FSP HEXA85+ 450w, ostalo su razni diskovi... Windows 10 je u pitanju, dva paralelno (drugi retko koristim ali mi zatreba ponekad). Sistemska particija se bekapune jednom nedeljno (Macrium). I hardver i sistem rade već godinama bez većih izmena.

Odjednom je kompjuter počeo da se "smrzava", nasumično, a ponekad se i resetuje (nekad radi satima, nekad posle 10 min.). Vratio sam sistem unazad, pa ponovo do vremena kada je sigurno sve bilo ok, ali problem je ostao. Otišao sam u drugi sistem (koji nije korišćen 4-5 meseci) ali se problem i tamo pojavio. Jasno je bilo da nije softver.

Proverio sam temperature, sve je bilo normalno. Probao sam sa onim Z-CPU stres testom za procesor, radio je 90 min. i dostigao max. 89 stepeni. Ali nije se ni smrzao ni resetovao.

Izvadio sam jedan modul memorije, pa drugi, ali se problem i dalje javljao. Ovde ostaje mogućnost da su oba modula odjednom postala neispravna na isti način, ali je verovatnoća za to veoma mala.

Raskačio sam sa ploče sve diskove, usb priključke, ventilatore (osim kulera), LAN... Nije pomoglo.

Uzeo sam napajanje od sina, prikačio osnovne komponente i probao. Isto, nije napajanje. Doveo sam produžni od druge utičnice (kojanje jedina na jednom osiguraču), ali ništa.

Odradio sam testove na nvme disku na kojem je Windows, sve ok. Skinuo sam i njega i stavio stari Evo ssd (samo nužno - ploča, cpu, kuler, ram i ssd), instalirao Windows 11 i probao - i dalje se smrzava.

Sada sam već bio apsolutno siguran da je ploča i kupio novu, ali sam brzo shvatio da nije ni ploča!

Ostaje procesor, na koji sam najmanje sumnjao (u stvari nisam ni sumnjao)

Ako neko ima bilo kakvu ideju, značilo bi mi.

nisi napisao koja ti je grafička katica

vremena kada se zamrzne i restartuje da li se pojave neki errori u event vieweru?

Nemam grafičku, ne igram igrice, a procesor je sa grafičkom (5700G).

Event viewer pokazuje jednu kritičnu grešku u trenutku smrzavanja, Kernel-power, i još neke greške (najviše DeviceSetupManager, NTFS...), ali sve to može da nastane pri hard resetu koji uradim po smrzavanju. Ne mogu iz njih ništa pametno da zaključim.

Noćas sam pustio Memtest86 (sa usb-a) da radi, prvi put se smrzao u prvom testu, drugi put sve prošlo bez greške, a kompjuter je ostao u Memtestu do podne, ništa se nije desilo. Sad evo opet, malopre.

ja gledam events i malo ranije pre samog crash, kao i posle kada se podigne da li ima nesto cudno

Мораћу, кад се замрзне, да пустим неко време а онда ресетујем, да одвојим догађаје који се десе при ресетовању од евентуалних које су узроковале замрзавање.

Не, једна критична и неколико грешака које Event Viewer бележи су од рестартовања, нема ни једна да се јавља у време замрзавања система.

И опет да поменем оно од синоћ, Memtest86 сам покренуо са бутабилног USB-а, и при првом тестирању је дошло до смрзавања. Ни близу оперативном систему, драјверима и сл. Једино заједничко су два USB рисивера (LG тастатура и миш), они су присутни у свакој комбинацији, али баш је мала је вероватноћа да они узрокују овако нешто.

Једино заједничко су два USB рисивера (LG тастатура и миш), они су присутни у свакој комбинацији, али баш је мала је вероватноћа да они узрокују овако нешто.
ili je do jednog od ta 2 ili je do USB-a. probaj sa PS/2 tastaturom i drugim mišem

Пробао сам и другог миша, без тастатуре, али није то.

Узео сам од сина графичку, искључио интегрисану, али проблем је остао.

Сад стварно нема ништа више осим процесора. Набавићу неки АМ4 да пробам, јер више идеја немам.

Pogledaj da li imas .dmp u C:\Windows\LiveKernelReports

Ako nova ploča ima CO podešavanja u BIOS-u, probaj da dodaš +5 ili +10 na sva jezgra. Mislim da tvoja originalna ploča nema to.
Ovo bi bio više test nego trajno rešenje. Ako to prođe, možeš probati jedno po jedno jezgro.

Ima samo jedan .dmp fajl, iz februara, prazan.

Novu ploču sam vratio jer se ispostavilo da je ova ispravna, ali moja ploča ima Curve optimizer, dodao sam +5 pa ću testirati (dok čekam prijatelja za CPU, za probu).

@hwfanatic
Bi li malo detaljnije objasnio zašto si ovo predložio?

Probao sam sa +5 i kompjuter je radio dosta duže do greške (iako to nije baš lako utvrditi jer nema pravila, ali već sam stekao iskustvo sa ovim), a onda sam jutros povećao na +10 i evo i dalje radi (ovoliko dugo bez greške nije izdržao odavno). Definitivno bih rekao da ovo pomaže, i jasno mi je da sada treba pronaći koje je jezgro u pitanju pa samo njega modifikovati. Ali bih voleo da čujem neko detaljnije objašnjenje ako ti nije teško.

Ako je sada procesor stabilniji, to znaci da je degradirao i da zahteva veci napon da radi normalno na fabrickim frekvencijama. Pozitivan CO offset dodaje 3-5mV za svaki inkrement, +5 CO = ~18mV na vCore.

Kupio sam polovan 3700X, ima tome sad već 4-5 godina, i stavio u svoju postojeću B450 ploču. Imao sam neobjašnjiva ispadanja iz igara i povremeno smrzavanje. Ispostavilo se da jedno jezgro ne prolazi P95 test na default BIOS podešavanjima. Da je bio nov proceosr, vratio bih ga na RMA - ovako sam bio dosta očajan i probao sam svašta. Mislim da sam dodao offset +0,01V ili +0,015V na ceo procesor (ne sećam se tačne cifre a i tad nije moglo drugačije) i posle toga je sve šljakalo bez problema.

Znam da priča nije ista, ali mi se nešto upalilo.
Svakako nemoj prerano da "slaviš".

Ako je sada procesor stabilniji, to znaci da je degradirao i da zahteva veci napon da radi normalno na fabrickim frekvencijama. Pozitivan CO offset dodaje 3-5mV za svaki inkrement, +5 CO = ~18mV na vCore.
Da, definitivno je bio stabilniji sa +5, a sada sa +10 je potpuno stabilan, ceo dan bez problema.
Što reče @hwfanatic da ne slavim prerano, ali čini mi se da je napon rešio problem.
U suštini, ovih +10, ako je to oko 0,04V, je podnošljivo za ovaj procesor. Sada pri opterecenju (CPU-Z stress, OCCT, AIDA stress) ima potpuno istu temperaturu kao i pre ove korekcije napona.

Imas i ovaj program/skriptu za testiranje pojedinacnih jezgara, pa probaj da ga ostavis preko noci da radi. Pogasi sve nepotrebne programe dok testiras

Probaću već noćas.
Kkompjuter radi besprekornop već više od 24 h, hvala svima na idejama a najviše @danilo989 za rešenje.
Svakako pišem ako ovaj program otkrije nešto zanimljivo.

Vrh Dno