Šta je novo?

SBB - generalna diskusija (2025) [nije tema za EON box/aplikacije, Total TV/EON sat]

nesto razmisljam sta se ovde zapravo desava sa ovim paketima. ono sto je sustina je da su poskupeli za isti sadrzaj (sto smo znali da ce se desiti vrlo brzo po prodaji svega i eto, par meseci kasnije vec nam stize na naplatu). problem je sto su to uradili na krajnje seljacki a mozda i protivpravni nacin.

da se vratimo pola godine unazad. korisnici cak i osnovnog SBB paketa su imali neki sportski sadrzaj (me included). onda je sve rasprodato i inicijalno je sadrzaj ostao isti samo prebacen na arena kanale, dakle sve ok sa te strane. od pre neki dan se ukida sadrzaj ljudima koji su ga imali i teraju se da predju na jaci i skuplji novi paket ili ko je vec imao skuplji paket da produzi UO na jos 2god da bi dobio ono sto je do juce imao i pod starom UO.
da su lepo omogucili svakom korisniku dok ima traje UO da ima isti sadrzaj a po isteku UO da moras da predjes na novi paket ako i dalje zelis identican sadrzaj, sve bi pravno bilo ok.

ono sto je jako zanimljivo pitanje, da li oni tebi mogu da ukinu sadrzaj prepakivanjem kanala, sve i da ih oni nisu prepakovali nego Arena, dok ti traje UO? potpisao si odredjeni sadrzaj za odredjen novac, bas te briga kako se zovu kanali koji ih emitiju, treba to i da dobijes do isteka UO a posle kako se dogovoris.
takodje zanimljivo je pitanje da li paket moze da poskupljuje u sred UO, sve i da se nista od ovoga nije desilo. voleo bih kada bi neki pravnik odgovorio na ova dva pitanja. npr EON light je poskupljivao tokom UO u poslednje 2god. a verujem i ostali paketi.

dakle to sto je Arena prepakovala kanale SBB korisnika ne treba da bude briga. njihovi odnosi, ugovori, cene paketa, da li sada SBB placa Areni vise za adrenalin ili je cena ostala ista a samo je prepakovano, nas ne treba da zanima. sve i da je Arena odlucila da im naplati vise za isti sadrzaj, mi kao korisnici imamo UO sa SBB a ne sa Arenom. mogli su u tom slucaju da na svoju "stetu" nam omoguce te nove kanale po ceni iz tekuce UO do isteka UO.

Poslednja izmena:
nesto razmisljam sta se ovde zapravo desava sa ovim paketima. ono sto je sustina je da su poskupeli za isti sadrzaj (sto smo znali da ce se desiti vrlo brzo po prodaji svega i eto, par meseci kasnije vec nam stize na naplatu). problem je sto su to uradili na krajnje seljacki a mozda i protivpravni nacin.

da se vratimo pola godine unazad. korisnici cak i osnovnog SBB paketa su imali neki sportski sadrzaj (me included). onda je sve rasprodato i inicijalno je sadrzaj ostao isti samo prebacen na arena kanale, dakle sve ok sa te strane. od pre neki dan se ukida sadrzaj ljudima koji su ga imali i teraju se da predju na jaci i skuplji novi paket ili ko je vec imao skuplji paket da produzi UO na jos 2god da bi dobio ono sto je do juce imao i pod starom UO.
da su lepo omogucili svakom korisniku dok ima traje UO da ima isti sadrzaj a po isteku UO da moras da predjes na novi paket ako i dalje zelis identican sadrzaj, sve bi pravno bilo ok.

ono sto je jako zanimljivo pitanje, da li oni tebi mogu da ukinu sadrzaj prepakivanjem kanala, sve i da ih oni nisu prepakovali nego Arena, dok ti traje UO? potpisao si odredjeni sadrzaj za odredjen novac, bas te briga kako se zovu kanali koji ih emitiju, treba to i da dobijes do isteka UO a posle kako se dogovoris.
takodje zanimljivo je pitanje da li paket moze da poskupljuje u sred UO, sve i da se nista od ovoga nije desilo. voleo bih kada bi neki pravnik odgovorio na ova dva pitanja. npr EON light je poskupljivao tokom UO u poslednje 2god. a verujem i ostali paketi.

dakle to sto je Arena prepakovala kanale SBB korisnika ne treba da bude briga. njihovi odnosi, ugovori, cene paketa, da li sada SBB placa Areni vise za adrenalin ili je cena ostala ista a samo je prepakovano, nas ne treba da zanima. sve i da je Arena odlucila da im naplati vise za isti sadrzaj, mi kao korisnici imamo UO sa SBB a ne sa Arenom. mogli su u tom slucaju da na svoju "stetu" nam omoguce te nove kanale po ceni iz tekuce UO do isteka UO.
U nekoj normalnoj drzavi tvoja argumentacija je sskroz na mjestu i svaki sud bi sta na stranu potrosaca jer se radi o klasicnoj gimnastici i obmani da bi te dodatno oderali. Obzirom da zivimo gdje zivimo, pri tome mislim i na Sr, BiH itd, milsim da ce sudovi u eventualnim sporovima stati na stranu mafije.

nije nemoguce da i ovde dobijes na sudu, cesto umeju da presude u korist korisnika samo sto niko nece da se smara po sudu i placa advokata da bi isterao svoje i oni to zloupotrebljavaju.

bas me zanima odgovor na moja 2 pitanja iz posta iznad ako ima neki pravnik na forumu.

da li oni tebi mogu da ukinu sadrzaj prepakivanjem kanala, sve i da ih oni nisu prepakovali nego Arena, dok ti traje UO?
mogu itekako. potpisao si za broj kanala, eventualno i žanrove kanala. nisi ništa potpisao za konkretni sadržaj
da li paket moze da poskupljuje u sred UO,
može, i to se dešava. na tebi je da li ćeš prihvatiti to.

no, naveo sam već da postoji određena tema, čak sam je i linkovao, a u vezi pitanja za pravnike

Pa i trka će da bude na netu... Idi u 15h na bazen, vozi bajs, idi na posao, šta god, pa pogledaj kad dođeš kući i premotaj.

Kakva besmislena logika.
Pa i radio sam to u čemu je problem? Pogotovo kad je sezona F1 i MotoGP predvidiva. Ali konkretno danas trka će biti na jednom od kanala koji imam.
Miljama najbolji Eon boks sa otključanim androidom 11 i fluidnost u radu. Nijednom u 5 godina mi nije zakucao i sl. Imam na njemu i mnoge druge aplikacije, sem Netfliksa. Bukvalno ga koristim kao smart boks i ravnopravan, ako ne i bolji od Šaomijevog boksa, koji ima Google Tv. i Amazon fire, kojeg takođe imam. A i mnoge druge bokseve sam probao...To je moje mišljenje, a ovo za kanale je nažalost očekivano, od kada su prodati...Moji imaju Mts Iris boks, pre toga Supernovin Move i svaki dan bar jednom zakucaju, plus nema otključanog androida bez petljanja i akrobacija i to opet zeza...

Trenutno rešenje: Eon boks, TvMate, neka dobra iptv lista i pičite...

Opet kažem, po mom mišljenju...
Sada, svako ima svoju računicu 😉
hvala na ovom infu, znači definitivno ne prelazim kod mts. jel znaš možda kakav je A1 box?

Poslednja izmena:
Nedelja se tako zove s razlogom, što bre teraš čoveka da ide na posao?
:)
Zbog tuđih nedela treba da mu presedne nedelja.
što provociraš ti? ko je spomenuo nedelju. nedeljom su trke i to će ići na kanalima koje imamo. tako je rekao Srđan. a treninzi i kvalifikacije će ići na adrenalinu. realno treninge ne žalim a kod kvalifikacija samo je 10min Q3 bitan a to lepo na strimu pogledam.

mogu itekako. potpisao si za broj kanala, eventualno i žanrove kanala. nisi ništa potpisao za konkretni sadržaj

može, i to se dešava. na tebi je da li ćeš prihvatiti to.

no, naveo sam već da postoji određena tema, čak sam je i linkovao, a u vezi pitanja za pravnike
broj kanala kao takav ne znaci nista, kupujes sadrzaj a ne broj kanala, zar ne?

a sto se tice promene cene u sred UO, kako mislis na meni je da li cu prihvatiti? da li je to osnova za raskid bez penala u tom slucaju?

@Chinaski proveri prvo šta si u stvari potpisao. sigurno nisi potpisao za sadržaj u vidu F1, EuroLeague itd itd. to što su agenti namamili korisnike na foru konkretnog sadržaja, i eventualno davali neosnovane garancije, je sasvim druga priča

@cableman1 prvo ispratiš temu do kraja, usput ubacujući citate, i onda odgovoriš ako ima potrebe. ovako da odmah odgovaraš ne ide. npr ,nema šta da pitaš u ovoj temi za A1 box

Poslednja izmena:
broj kanala kao takav ne znaci nista, kupujes sadrzaj a ne broj kanala, zar ne?

a sto se tice promene cene u sred UO, kako mislis na meni je da li cu prihvatiti? da li je to osnova za raskid bez penala u tom slucaju?
Mislim da nigde nisi potpisao da gledas F1, Premier ligu, Evro Ligu vec Arene i odredjene kanale, Ne mozete im nista, tj da na osnovu toga trazite raski UO. Tu je SBB ispao supak jer je postojecim korisnicima MORAO da da te nove kanale u ponudu na svoju stetu.

Mislim da nigde nisi potpisao da gledas F1, Premier ligu, Evro Ligu vec Arene i odredjene kanale, Ne mozete im nista, tj da na osnovu toga trazite raski UO. Tu je SBB ispao supak jer je postojecim korisnicima MORAO da da te nove kanale u ponudu na svoju stetu.
To znaci da se glavni sadrzaj kanala menja. Treba pravnik da se javi i kaze da li ovde ima osnova za raskid, dzaba je da clanovi foruma daju licno i uglavnom nestrucno misljenje

EDIT: evo malo sam istrazio, Oprsti uslovi SBB-a:

Ogranicenje od odgovornosti, clan 42:
"....SBB nije odgovoran za sadržaj programa emitovanih u okviru programskih paketa na koje se Pretplatnik pretplaćuje, kao ni za zatamnjenja određenih programskih sadržaja. SBB ne garantuje Pretplatniku da vlasnik programa neće prestati sa emitovanjem programa..."

• Opsti uslovi ne mogu biti iznad zakona
  • Ugovorne klauzule koje iskljucuju zakonska prava potrosaca su nistavne

Ovde imamo i bitnu izmenu usluge, time sto su kljucni sadrzaji F1, MotoGP, Tenis (i verovatno jos neki sportovi; bar za ova 3 za sad sigurno znamo) su prebaceni iz naseg paketa u premium paket (koji se doplacuje, i potpisuje novi/aneks ugovor) to predstavlja:

• Smanjenje vrednosti usluge koju placamo
  • Promena karakteristike paketa koji smo ugovorili

Takodje, nismo obavesteni 30 dana unapred o ovoj promeni i da imamo pravo na raskid ugovora bez penala, je krsenje zakona.

Eto izvolite ljudi, malo konkretnijih stvari. Ako nekome treba pomoc oko raskida, moze na PM da mi se obrati

Poslednja izmena:
Pa javila se Efektiva odmah i rekla da nema osnova. Inace su uvek bili na strani potrosaca sto im je i obaveza ali sad su rekli da je sve regularno

iz ovog tvog napisanog nije morao kako kazes nego bi trebalo u duhu fer poslovnih odnosa. ali ja i dalje mislim da je morao. istina je da nisi potpisao F1 sadrzaj ali to se podrazumeva. broj i naziv kanala je forma a sustina je sadrzaj. sada neko formom pokusava pravno da opravda da je zakinuta sustina na stetu korisnika. pitanje kako bi to proslo na sudu, nije nemoguce da bi presudili u korist korisnika jer je tako posteno, forma na stranu.

kako napisah gore, ovo poskupljenje (sto je sustinski u pitanju) je moglo da bude mnogo elegantnije izvedeno. das ljudima isti sadrzaj do isteka UO a onda ih pozoves i kazes da predju na neki od novih paketa ili prekidamo saradnju. ali ne, moralo je ovako cobanski.

Niko se ne javlja na temi za pravnike (očekivano, ako mene pitate), pa moramo ovde da nastavimo (ili da prosto moderatori odluče da se ta tema prekida do daljnjeg, pošto se očigledno vrtimo ukrug – neko smatra jedno, neko drugo, a verujte mi da bi isto bilo i kada bi se masa pravnika uključila, znam ja njih 😃).

Na poslednje poruke bih odgovorio sledeće: postoji i predugovorna faza, ali i usmeni dogovori i ugovori. Nije baš tačno da je poptuno nevažno što je nekome akviziter/promoter rekao da će imati sav sport i slično. To je možda i teško za dokazivanje, ali kačio je neko i letke sa istom tvrdnjom, što je već opipljiv dokaz da je SBB reklamirao sav sport, a onda se najednom predomislio. I tu, doduše, treba imati u vidu da su od uvođenja Arena najavili da će sve biti dostupne samo u promotivnom periodu, ali ta "otežavajuća" okolnost pogađa samo one koji su u tom trenutku potpisali ugovore, jer bi se moglo reći da su pristali na neizvesnu ponudu. Ko je potpisao u vreme SportKlub-a, o toj napomeni ni ne treba da razmišlja, jer tad nije bilo reči ni o kakvim promocijama, sve je bilo bezuslovno u okviru paketa.

Da napravim paralelu po pitanju usmenih dogovora, koja jeste slabija, ali mislim da je jednako ilustrativna. Skorije je u temi o OTP banci bila kontroverza povodom promocije gde su obećavali 10k za prenos zarade. Nejasno je bilo odnosi li se na penzije ili samo na plate. Neko je na FB video odgovor da su penzije okej, preneo penziju, i očekivao je uplatu, da bi se naknadno ispostavilo da se promocija ipak odnosi samo na plate. Nakon nekoliko prigovora, uspeo je i taj penzioner da dobije uplatu, na osnovu tog odgovora kao možda najvažnijeg argumenta (mada je i bez toga dosta, jer je pojam zarade dovoljno višeznačan), mada ima nekih i koji nisu, pa im ostaje da se bore.

Bilo kako bilo, šta god mi ovde napisali i koje god da smo struke, ništa nije apsolutno. Da bi do nekog apsolutnog preseka došlo, morao bi neko stvarno da ih tuži i da dođe do sudskog procesa i epiloga, što teško da će se desiti. Nezadovoljnim korisnicima koji ne žele sebi da komplikuju život preostaje da se žale i da se nadaju vansudskom rešenju u svoju korist, a usputnu argumentaciju, kakva god ona bila, ekipa iz SBB-a može da prihvati, a i ne mora. Zna se koji su dalji koraci, od RATEL-a do suda. Izvinjavam se na malo pesimističnoj završnici, ali tako je kako je. Ali evo ipak da bude optimistična: realno je očekivati i da SBB popusti pod pritiskom i da svima da sve Arene, po ugledu na konkurente, ali neko taj pritisak treba da napravi.

Što se tiče Efektive, oni su se javili isljučivo povodom Yettelovih paketa i rekli su da to što UM kanali (N1, Nova S) nisu dodati u stare pakete nije osnova za raskid. To nije ista stvar kao sa SBB-om, jer stari Yettelovi korisnici te kanale (tj. njihov sadržaj) nisu ni očekivali prilikom potpisa ugovora. Jedino ako im je neki akviziter/promoter u prethodnom periodu obećao da će dobiti te kanale, a da su onda "popili ispalu", da se tako izrazim, ali to je priča za sebe.

Svakako jeste zanimljivo što se Efektiva još nije oglasila povodom sporta, ali možda se ni ne oglase tim povodom. Opet paralela, i za Telekomovu kupovinu Total TV-a su se prvo ukratko izjasnili da nema osnova za raskid, jer ga u tom trenutku stvarno nije ni bilo. Na samom početku te priče sve je bilo skoro pa isto, ali onda su najednom nastupile drastične promene, gde je osnova za raskid bilo mnogo, što su mnogi i iskoristili, a Efektiva to više nije pomenula.

Na poslednje poruke bih odgovorio sledeće: postoji i predugovorna faza, ali i usmeni dogovori i ugovori. Nije baš tačno da je poptuno nevažno što je nekome akviziter/promoter rekao da će imati sav sport i slično. To je možda i teško za dokazivanje, ali kačio je neko i letke sa istom tvrdnjom, što je već opipljiv dokaz da je SBB reklamirao sav sport, a onda se najednom predomislio. I tu, doduše, treba imati u vidu da su od uvođenja Arena najavili da će sve biti dostupne samo u promotivnom periodu, ali ta "otežavajuća" okolnost pogađa samo one koji su u tom trenutku potpisali ugovore, jer bi se moglo reći da su pristali na neizvesnu ponudu. Ko je potpisao u vreme SportKlub-a, o toj napomeni ni ne treba da razmišlja, jer tad nije bilo reči ni o kakvim promocijama, sve je bilo bezuslovno u okviru paketa.

sve i da nije bilo nikakve promocije i usmenog obecanja ti si nesto potpisao na 2god jer si znao da se npr F1 tu emituje. nisi potpisao zato sto mnogo volis da gledas kanal x nego zato sto se F1 emituje na njemu. s tim u vezi, bas te briga da li ce taj kanal da rename-uju u kanal y ili ce da smisle novi kanal z na koji ce da presele F1 - dokle god ti imas pristup tome jer si zato i potpisao dvogodisnji ugovor, ne zato sto mnogo volis da gledas kanal x sam po sebi.

glede OTP banke, ako je napisao na zvanicnom FB nalogu te banke da vazi i za penzionere to se onda uzima za relevantno i validno. nisam pravnik ali toliko znam.

istina je da nisi potpisao F1 sadrzaj ali to se podrazumeva. broj i naziv kanala je forma a sustina je sadrzaj.
ništa se ne podrazumeva. potpisao si za određenu ponudu kanala (tv SD/HD, radio), eventualno određenu ponudu u video klubu, eventualno dodatke, eventualno određenu brzinu interneta, eventualno određene brojeve minuta za fiksnu telefoniju
ponuda kanala, u vidu dokumenta (pdf), se nalazi na sajtu, sa datumom početka važenja

stari paketi su u skladu sa svojom ponudom. umesto SK kanala ubačeni su Arena Sport, i ako se ne varam, broj svih sportskih kanala je jednak ili veći. sadržaj na tim kanalima nije pokriven ugovorom.
(ili da prosto moderatori odluče da se ta tema prekida do daljnjeg, pošto se očigledno vrtimo ukrug – neko smatra jedno, neko drugo, a verujte mi da bi isto bilo i kada bi se masa pravnika uključila, znam ja njih 😃).
prekidamo do daljnjeg

Nije tačno kod yettel-a se samo aneks potpisuje zbog veće cene paketa, ugovorna obaveza ostaje ista.
Nisam rekao "zbog promene cene paketa" već "zbog promene paketa".

Inače dobro znam da Yettel kada menja cenu i to usred trajanja UO ništa se ne potpisuje već nastavljaš po novoj ceni - zato sam im nakon 25 godina kod njih i rekao zbogom.

Ostaje jedan problem recimo odredjene poslovnice su bile izlepljene recimo "premier ligom", a ne imenom kanala ili brojem kanala....U to vreme novi vlasnik se nije hvalio brojem kanala imenom kanala nego IMAMO PREMIER LIGU. Zar nisi onda kupovinom osnovnog paketa koji to ima, a sutra nema bio doveden u zabludu ?
Potpuno je i realno i normalno da sbb nema uticaj na programsku semu kanala, ali u nasoj drzavi sa "domacim" kanalima svakakvi dogovori provajdera i tih kanala su potpuno izvesna.

Novi vlasnici su amateri za stare pa se sad mi ovoliko raspravljamo.Umesto da su uradili ko stari prvo ti u avgustu najavi otključavanje svih kanala onda ti negde umesto u obaveštenja sve nove izmene stave u cenovnik, i tako dok uživaš u svim kanalima istekne pravo na žalbu a mi se tek u septembru ili oktobru im nj mile majke što su nas prevarili, ko što rekoh amateri. A sad šalu na stranu prvo sam mislio da više nema samo onog light paketa ali ipak više po ponudi više nema Full paketa,svi se uhvatili sporta ali oni su nama sa ovim besic uzeli mnogo više u filmskom delu kanala a košta ko full. Nema više cinestar premium ni filmbox premium kanala pola pinkovih i pola dokumentarnih kanala npr i viasat ponude i picxbox je isto premim inače kao ovaj mesec daju tek kao promo.

27$. Šta odloženo, uživo. Sky ima prava za F1 premium u Irskoj.

Trke su za sad dostupne na SBB, kao i dva treninga.
Nije istina, uživo je samo trka na besplatnoj areni premium a trenini i kvalifikacije su bili na kanalima koji se doplaćuju Adrenalin i Arena premium 4 i 5

27$. Šta odloženo, uživo. Sky ima prava za F1 premium u Irskoj.

Trke su za sad dostupne na SBB, kao i dva treninga.
Jel mi pričamo o Sky ili SBB? Jel ima Sky u Srbiji?

Dakle, glupost je pričati kako si uplatio nešto da gledaš što nije dostupno u SRB a mi se ubismo ovde raspravljajući da li u Srbiji operater SBB ima paket sportskih kanala na kojima može da se gleda ili ne.

Da si uplatio F1tv (zato si me zbunio jer je 27Eur osnovi F1tv paket u SRB u kome nemaš nikakav live stream za te pare) još bih razumeo zašto si se pohvalio.

Novi vlasnici su amateri za stare pa se sad mi ovoliko raspravljamo.Umesto da su uradili ko stari prvo ti u avgustu najavi otključavanje svih kanala onda ti negde umesto u obaveštenja sve nove izmene stave u cenovnik, i tako dok uživaš u svim kanalima istekne pravo na žalbu a mi se tek u septembru ili oktobru im nj mile majke što su nas prevarili, ko što rekoh amateri. A sad šalu na stranu prvo sam mislio da više nema samo onog light paketa ali ipak više po ponudi više nema Full paketa,svi se uhvatili sporta ali oni su nama sa ovim besic uzeli mnogo više u filmskom delu kanala a košta ko full. Nema više cinestar premium ni filmbox premium kanala pola pinkovih i pola dokumentarnih kanala npr i viasat ponude i picxbox je isto premim inače kao ovaj mesec daju tek kao promo.
Tako je. Ja kao korisnik Eon Full OTT paketa imam Pickbox Now i Cinestar Premiere u video klubu. Ovi paketi ne postoje u cenovno istom TV Basic paketu. Znači, nema produžavanja ugovorne obaveze. Ako se budu pridržavali da u starim paketima ponuda ostaje ista, tj.stara, vredi platiti mesečno nešto višu cenu, van ugovorne obaveze, da bi zadržao staru tj. bogatiju ponudu u Video klubu.

Na adresi gde imam eon light duo dobih ponudu 3500din 6m, a posle 18m puna cena paketa basic ili premium. :ROFLMAO:

Vrh Dno