Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ви који возите редовно, јел убацујете теретану или шипке?

Ništa. Tokom jedne nedelje umesto biciklizma radim iskorake i čučnjeve, plank i trbušnjake.

Ja sam od prošle do ove subote baš lepo vozio. Dva puta po 100 km, jednom od 125 i jednom od 65 km.

Danas opet ustao rano, popodne ne vredi da se vozi definitivno još uvek.

Kada smo završili vožnju, pogledali na garminu, 40 stepena.
Davno sam prestao da vozim ujutru, najviše zbog posla i ostalih obaveza, ali i zbog toga što su već od 09h velike vrućine. A da ustajem u zoru da bih vozio, ne isplati mi se.
Sve letnje vožnje su mi uglavnom u rasponu od 16.30/17h do 20.30h, nekad produžim i do 22h ali retko. Sad u petak sam vozio 45km po brdima na 40 °C, uz fen efekat vetra, najmanje 4l vode sam popio. Ali u povratku 70% puta spust po šumskim i makadamskim stazama, pa je vredelo na kraju.

@hsv.stoned

Vozim vikednom ujutru kada znam da će biti velike vrućine. Sada sam imao odmor pa sam to i koristio.

Jednom u nedelji sam krenuo u 16:30, to je bio pakao ali sam izgurao, uz zapažanje da mi za duplo manje kilometra trebalo duplo više vode nego ujutru.

Nije meni problem da vozim popodne ali čekam malo da labne temperatura.

U mom slučaju sve obrnuto - ujutru nema šanse da vozim, već posle 08.30h kreće vrućina i crkavam uzbrdo, dok posle 17h vozim neuporedivo lakše. Mada je to možda i do osunčanosti terena i brda u ovom slučaju.
Probao sam vikendom da krenem u vožnju oko 07h, ok je ali već u povratku sunce prži, uopšte mi ne prija taj termin. Ujutru ponekad odem na trčanje, taman tih 30-45 minuta, i da se vratim kući pre vrućine.

A i generalno, mnogo mi je bolji vajb da u toku letnjeg zalaska sunca vozim off road nizbrdo u povratku, nekako me relaksira posle tog napora pri usponu, i temperatura napolju je mnogo prijatnija pa se kući vratim čak i rashlađen, a ne skuvan kao u jutarnjim terminima.

Викенд вожње се крећу у 6.30 и завршавају до 10 :)

Sada u subotu smo išli u 6 i 30 a predlog bicikliste je bilo da krenemo u 8.
Ja rekoh pogledaj prognozu, bolje da krenemo ranije.

I krenusmo u pola sedam i tamo oko 8 i 30 on kaže, super što smo krenuli u pola 7.

Inače vikend kad je i znam da su vrućine, nije problem da krenem u u četiri ujutru.

Znam da se ovde ljudi bave ozbiljnijim biciklama ali da li neko može a mi preporuči neku konkretnu biciklu za desetogodišnjaka početnika (znam, znam, lenčuga je u pitanju koga je mrzelo da se uči na manjim kada je bio mlađi)? Takođe i saveti na šta obratiti pažnju i šta je poželjno su više nego dobrodošli (dimenzija točkova, ram, kočnice, sa ili bez više brzina...).
Budžet otprilike do 32k dinara, poželjno nova u radnji...
Hvala unapred.

Video sam taj forum i tu su odgovori na moje drugo pitanje ali ne interesuje da li neko ima praktičnog iskustva prilikom kupovine konkretnog modela ovde na osnovu čega bi mogao da preporuči isti.

S obzirom da se bavim poslom gde je bitna visina dece, dete od 10 godina može da bude u rasponu visine od preko 50cm, tako da kada budeš gledao odgovarajući bicikl, računaj da je visina deteta važnija od starosti deteta.

Hvala, imam to u vidu mada pošto je visina nekih 136cm (možda i koji centimetar više) mislim da bi trebao da se uklopi bez problema i sa biciklom sa točkovima od 24"...

Apropo toga, ono što me prvenstveno buni je da li ići na 24" što je dugoročno gledano bolje rešenje ili ipak s obzirom da je reč o početniku ići na 20"...

Izabraćete na licu mesta, šta njemu bude sigurnije kad zauzme položaj. Bitno je da nema strah od bicikle i da ima osećaj da je bajs pod njegovom kontrolom.

Hvala, imam to u vidu mada pošto je visina nekih 136cm (možda i koji centimetar više) mislim da bi trebao da se uklopi bez problema i sa biciklom sa točkovima od 24"...

Apropo toga, ono što me prvenstveno buni je da li ići na 24" što je dugoročno gledano bolje rešenje ili ipak s obzirom da je reč o početniku ići na 20"...
I ako dete reši da hoće zeleni, uzimaj zeleni, ne gledaj da li je plavi bolji. Dete ne razume finansijsku vrednost i šta je bolje, ali ako već ima barijeru, nemoj da ga boja odbije....

Hvala.

Ako nije zabranjeno pomenuti - gde je najbolje gledati da se kupi i sa aspekta širine izbora i povoljnosti kupovine/usluge?

Capriolo

Kupi polovan, ne bacaj pare. Brzo će prerasti taj. Ako ga vožnja ipak zainteresuje, lako ćeš kupiti nešto kasvetno.

P.S.
Viđam klince koji teraju full-sys pa i 29-ke, svaka im čast.

juce vozim biciklu i primetim da zadnja slabije koci i rucica za kocenje mi vise propada, upitanju je hidraulika. Sidjem pogledam i vidim pored klipa ulje.
Biciklu sam uzeo u planet bike 22maja presao sa njom oko 800km, da li ovo podleze garanciji sta vi mislite?Svakako cu otici posle posla da ih pitam.
Evo slike
1000012543.jpg

Naravno da podleže, nemoj uopšte da sumnjaš u to.
Ovo se vidi da je propust u montaži ili loš kvalitet delova. Nažalost kontrola kvaliteta danas ...

Nisam hteo nista da cackam racunam da odem da to oni zavrse, ako nesto prigovaraju zamenicu kod prijatelja koji je serviser. Mada trebali bi da ispadnu korektni i da mi zamene to bez naknade.
Naravno da podleže, nemoj uopšte da sumnjaš u to.
Ovo se vidi da je propust u montaži ili loš kvalitet delova. Nažalost kontrola kvaliteta danas ...

Pretpostavljam da je bajs još uvek u opštoj garanciji, naravno da ne treba da čačkaš sam. Ponavljam, ovo je itekako slučaj za reklamaciju.

Samo da ne bude ona fora kao za e-skutere koju ti ne napomenu. Da ako ne dolazis na redovan servis valjda svaka 3 meseca garancija 😄

Samo da ne bude ona fora kao za e-skutere koju ti ne napomenu. Da ako ne dolazis na redovan servis valjda svaka 3 meseca garancija 😄
Bio sam na prvi servis 9.7.2025
Zavrsili ga za 10sekundi, tako da za to ne moze nista da mi kaze.

Totalno mi je nejasno kako ti je ulje završilo na tom mestu jer to nije normalno mesto za curenje i nalazi se suprotno od creva...
Samo da znaš da budeš oprezan, verovatno je potrebno zameniti i pločice. Diskovi se lako čiste, ali pločice se natope pa je to baš zezanje i brake cleaner retko odmasti skroz.
Čisto da te ne zeznu da urade samo zamenu ulja i teraj.

Pogledacu opet posle, ali cini mi se da su plocice suve. Videcu prvo sta ce da bude ako mi traze da platim delove idem na drugo mesto. Ne zelim ako je u granciju da me zezaju,ako vec to moram da platim icicu na drugo mesto gde ja ocu.

Nemoj brzo da odustaneš jer oni jedva čekaju da neko to uradi - ako je njihova obaveza da reše problem i otklone nedostatke ostani istrajan i teraj do kraja.

ako imas fiskalni racun imas dve godine garanciju, nista ne cackaj odnesi njima da srede

Prošlo je ~ tri meseca od kupovine, urađen nulti (prvi) servis, odgovornost je apsolutno njihova. To su kočnice, nije neki manje bitan pasivan deo.
Nemoj ni slučajno da dozvoliš da te mešetare ili bilo šta da platiš. Mehaničkog oštećenja nema, uslikaj sa sivh strana da budeš siguran i da imaš dokaz.
Sa fotografije bih rekao da je procurelo negde na spojevima što ukazuje na loš deo (delove) ili lošu fabričku montažu. Moraju da ga zamene, servisiraju ili štagod. Naravno i da provere ostatak komponenti i daju garanciju na svoj rad. Tačka

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno