Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Svakodnevno petljaju sa aplikacijom, dodaju, oduzimaju, ovog meseca su čitači imali velikih problema u radu .

Pametna brojila pamte stanje 1. u mesecu, u ponoć, godinu dana u nazad.

Daljinsko očitavanje se sprovodi par dana kasnije, treba vremena da se očitaju sva brojila u sistemu, ali očitava se taj registar, prvi u mesecu.
Ja sam iz narednog pasusa (uputstvo) shvatio da se to moze preprogramirati:
vrijednosti bilježe svakog 1-og u mjesecu u 00 sati, 00 minuta i 00 sekundi. Brojilo ima blokadu umanjenja dostignutih stanja tarifnih registara.
Sadržaj i period billing-a (Data of billing period) korisnik može da podesi sam u skladu sa svojim potrebama i željama, korištenjem komunikacionih
kanala u skladu sa IEC 62056-46, a prema uputstvu za MESMET

Može, ali ne potrošač. To se podešava u distribuciji prilikom baždarenja brojila.

Stigao račun za jun :

ZomboDroid_08072025074821.jpg

Gašenje bojlera preko dana oborilo cifru za par hiljada.

Zanimljiva stvar da je u junu prošle godine račun bio 5000 dinara viši. Verovatno je više radila klima nego ove sezone.

Bukvalno i kod mene. Mislim, ukljucujem ga ja preko noci (tako cele godine), zivim sam, zavrsava mi posao.
Ali preko leta ja toplu vodu bukvalno ne koristim, sad na ovim temperaturama se tusiram hladnom vodom.
Bukvalno bih mogao da ga iskljucim skroz dok ne dodju hladniji dani.

Upravo to, u skladu sa potrebama. A kako leti nema potrebe za vrelom vodom, automatski nema potrebe ni za grejanjem. Dovoljno je da se jednom u 3-4 dana uključi preko noći da dogreje za pranje sudova i slično.

Od početka jula bojler je potrošio 7kW, sad je tu aplikacija pa meri bez greške.

Ajd kažite to suprugama
Vi samci uživajte još malo

Živeti sam, bez žene i dece, oduvek je bilo najjeftinije.
:p :D

Nije da se žalim zbog manjeg računa, ali me nerviraju jer očigledno nemaju pojma šta rade :)
Mora da se uklapa, ali kalkulator ne uzima u obzir popuste i slično, pa to moraš samostalno da dodaš. Konkretno šta treba da uradiš, uzmeš vrednost osnovice za obračun akcize iz kalkulatora, pa od nje oduzmeš sve eventualne popuste: 5% za plaćanje prethodnog računa na vreme, 50 za elektronsku dostavu, 30 za plaćanje preko portala, sve kako ti i piše na tvom računu. Nakon toga bi trebalo da ti ta osnovica bude tačna, a onda račun dalje ide klasično: akciza, PDV, taksa, eventualna prethodna dugovanja ili preplata.

Mora da se uklapa, ali kalkulator ne uzima u obzir popuste i slično, pa to moraš samostalno da dodaš. Konkretno šta treba da uradiš, uzmeš vrednost osnovice za obračun akcize iz kalkulatora, pa od nje oduzmeš sve eventualne popuste: 5% za plaćanje prethodnog računa na vreme, 50 za elektronsku dostavu, 30 za plaćanje preko portala, sve kako ti i piše na tvom računu. Nakon toga bi trebalo da ti ta osnovica bude tačna, a onda račun dalje ide klasično: akciza, PDV, taksa, eventualna prethodna dugovanja ili preplata.
Sve to se podrazumeva, problem je što nisu uzeli tačne kWh koji su prijavljeni u ED Srbije aplikaciji nego je broj malo manji, tako da je i konačni račun niži za par stotina dinara.
Bukvalno ne znam šta više rade, nema pravila...

A, pa to je druga stvar, nema veze sa kalkulatorom. Ne znam zašto nisu uzeli tvoju prijavu u obzir, to je stvarno dobro pitanje. Možda ima veze sa tim što si prošlog meseca prijavio više nego što je na slici, pa te sad "časte" da manje platiš, hahah. Šalim se, naravno, ali nije isključeno da se stvarno to nepoklapanje otkrilo, pa da je upalilo neku crvenu lampicu.

TO je u fazonu ako umre baba niko vise ne zna kotao da podlozi,pomrecemo od zime.

Meni i dalje nije stigao racun za jun. Nema ga ni na mailu ni na aplikaciji.

Nikad struju nisam platio vise od 2500 dinara. 😅
EPS idioti, račun stigao na 9500.
Salje mi vlasnik stana račun, kaže verovatno zbog klime. Ja klimu nisam ni koristio. 🤡
Rekoh mu da šalje reklamaciju, nek srede to, ja da platim više od 2500 jok. 😂

Kako vam to dolazi do 2.500??
Ili to kazete sa umanjenih 250 +/- kw na deciji dodatak ili preko socijale?
Kod mene se pali racunar, punjac, jedno svetlo preko noci i bojler koji se ne gasi pa ne dodje ispod 3.000 nikad :)

Nama se kolega na poslu smejao kad nam stignu računi preko 5k jer njemu stiže oko 3k uvek sa četvoročlanom porodicom. Ispostavilo se da mu je bojler na gas + šporet. Nije prijavio da mu u toku letnje sezone stiže 2500+ za gas dok nama ostalima stiže samo 180 dinara pretplata :)

Ja imam jedno pitanje, nisam siguran da je prava tema. Jel sad svi moramo da pravimo nalog na onom nekom njihovom sajtu za prijavljivanje potrosnje i placanje racuna ili to vazi za odredjene opstine? Ako moramo, kako da nadjem onaj naplatni broj sto mi treba jer bacam sve uplatnice kad ih platim? Obrisite ako je van teme. Hvala

Nama se kolega na poslu smejao kad nam stignu računi preko 5k jer njemu stiže oko 3k uvek sa četvoročlanom porodicom. Ispostavilo se da mu je bojler na gas + šporet. Nije prijavio da mu u toku letnje sezone stiže 2500+ za gas dok nama ostalima stiže samo 180 dinara pretplata :)
Pa ili kradu ili ko zna sta je :D
Meni samo zimus za inverter klimu dolalzilo oko 3.000din (samo za klimu)
Bar gde je dodmacinstvo npr 4. clana porodica nemoguce ispod dobrih 6.000 - 7.000din :)
Ne moze kafu peci na jeftinu struju ili pasulj zaprzavati posle ponoci.... a gde je pitu potpeci :)
I da, 4. porodici je potrebno svakodnevno tusiranje (jos ako su deca u puberetu 💩😇 ) nema tu gasenja bojlera 24/7/365
Ja imam jedno pitanje, nisam siguran da je prava tema. Jel sad svi moramo da pravimo nalog na onom nekom njihovom sajtu za prijavljivanje potrosnje i placanje racuna ili to vazi za odredjene opstine? Ako moramo, kako da nadjem onaj naplatni broj sto mi treba jer bacam sve uplatnice kad ih platim? Obrisite ako je van teme. Hvala
Predomislili su se ipak u vezi toga - i ako na silu uguravaju da smo na evropskom standardu ipak videli da nismo - da smo jedno dobre dve decenije od evrope... zapravo kad pogledas po cenama mi imamo cak i jace cene od evropskih - a kvalitet znatno nizi - a srbijanske plate da i ne pricam/o...
Tako da ce ti sve stizati regularno kao do sada...
:cheers!:

Uzdravlje

Baš sam se pitao kad će. Poslednje poskupljenje struje bilo je novembra 2023.
Ovo znači da očekujemo jedno oktobra i još jedno u 2026. godini...

Jos ni miloseviceve milijarde i milajrde nisu potrosene od `90. godina a oni bi jos da samo nagomilavaju novaca :)
Uvek neki 'trio mora da bude' bez toga tria Cipar i Engleska ne prrimaju novce...
A ko bi drugi do Djuro Palica, Jorgovan Tabakovic i Sinisa Silni :)

Kako vam to dolazi do 2.500??
Ili to kazete sa umanjenih 250 +/- kw na deciji dodatak ili preko socijale?
Kod mene se pali racunar, punjac, jedno svetlo preko noci i bojler koji se ne gasi pa ne dodje ispod 3.000 nikad :)
Bio je odgovor par posta iznad mog.
Zivim sam. Sve isto/slicno kao sto si ti naveo, najveca razlika jeste sto bojler kod mene radi samo preko noci.

Preskočen je 1. maj prošle godine kao jedna od MMF etapa za poskupljenje, a s obzirom na trenutne drustvene (ne)prilike možda i ta oktobarska etapa bude preskočena tj. iskorišćena za jelte populističko dodvoravanje, ako ništa uz manji prag poskupljenja. Videćemo.

Meni račun 3.800, za 100 dinara veći nego prethodni a klima bogme radila. Sumnjam da kod mene uopšte i očitavaju jer red ormarića gde je moje brojilo stoji zaključano već 2 meseca, dok su ostala dva ormarića otključana.

I to mi nije jasno... Zar ne bi trebalo da su sva zaključana/otključana. Pošaljem poruku upravnici, rekoh je l' može da se otključa čisto ako ja hoću da prijavljujem stanje, kaže ona, samo ovi iz EDS imaju ključeve i ormarići su zaključani, ja kažem pa kako kad su dva otvorena ona samo ostavi seen, hah.

1752346582187.png
Evo, moja potrošnja u poslednjih 12 meseci. Račun za jun, 6200. 3 osobe u stanu.

Vrh Dno