Šta je novo?

Šta valja od opreme za VOIP?

Broker

Čuven
Učlanjen(a)
24.09.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Planiram zamenu analogne centralu sa FreePBX. PBX će biti na lokalnoj virtulenoj mašini. Trebaju mi saveti kako da rešim neke stvari:

Treba mi četvoroportni FXO Gateway da bih postojeće analogne linije spojio na PBX. Po komenarima koje nalazim na netu izbor nije rutinska stvar, jer ima dosta nepouzdanih uređaja a izgleda da se mora voditii računa o kompatiobilnosti sa PBX. ŠTa se od uređaja nabavljivih kod nas pokazalo dobro?

Slično mi treba i GSM gateway. Ovo mi nije toliko kritično, više je kao dodatak da mogu da se iz lokala pozovu firmini mobilni brojevi iz grupe. Ali salbo nešto nalazim takve uređaje a i to što nađem, informacije su oskudne.

I na kraju, pretpostavljam da je bitna stvar - sekretarski telefoni - oni na koje će a dolaze svi dolazni pozivi i odakle će da se usmeravaju na druge lokale. Ne znam kakve sve mogućnosti SIP telefoni nude, ali ono što je meni bitno to je da se primljeni poziv brzo i lako prebaci na željeni lokal. Koliko je bitno koliko linija podržava telefon? U mom slučaju treba da budu dva do četiri sekretarska telefona na četiri ulazne linije koji će biti u Ring grupi.

Nešto malo informacija o povezivanju na Teekomov SIP sam našao (samo ovde na forumu) ali vrlo oskudno.

Izgleda da je PBX tematika pod velom tajne. Korisnih informcije slabo ima, pa čak i oni koji nude opremu i usluge u vezi ovoga daju vrlo oskudne informacije. Eto, čak ni na ovom forumu nema neke kategorije u koju se ova tema lako uklapa.

Znas sta,mnogo je to *******o za svaku firmu je drugacije. Ja sam radio i sa Ciscom ranije, sad uglavnom sto ti kazes neki FreePBX se tu vrti podesen jednom i ne diraj ga. Eeventualno ranije je bio onaj Elastix bese.

Prosle godine namesten Yeastar S50 sa 4 analogne linije i 1 GSM. Super radi. Planiramo da uzmemo iz MTs business trunk posto se firma povecava. Skalabilno, lako za podesiti.

Ima par firmi koje prodaju opremu, ali se moras snaci sam. Na oglasima preko mozes da potrazis PCI ili PCI-e karticu, sa 4 analog porta, imadoh negde visak, ako nadjme, javicu se. Potrazis sta je compatibilno sa freepbx i moze da se namesti, ako imas vremena.

Sionnet i netiks imaju neke standardne brendove.

Prosle godine namesten Yeastar S50 sa 4 analogne linije i 1 GSM. Super radi. Planiramo da uzmemo iz MTs business trunk posto se firma povecava. Skalabilno, lako za podesiti.
Pretpostavljam da to jeste jednostavnije, ali mi Yeaster S50 nesto ne uliva poverenje. Zatvoren je sistem a kanda su malo zastareli. Slabo sta ima i od dokumentacije a to treba ja da svarim i kasnije sve odrzavam i to trostruko posto treba da sve napravim na tri lokacije i još povežem međusobno. Planirao sam da koristim PBX na VM. Sa FreePBX sam konfigurisanje mogao da istestiram a da i ne kupujem ništa od opreme.

Vrh Dno