Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Htedoh da napišem, da bi 5k bilo 20min, 1km ne sme da bude ispod 3.40....i odem na Strava, pogledam drugarov profil, aktivno trči 9 godina, generalno trči polutke. Nedavno je istrčao 5km, sa jednim mrtvim okretom, 19.57. Pogledam njegov best na 1km - 3.31, ali vidim da ima downhill na tom kilometru.

Čovek pejsom 4.17-4.20 istrči polumaraton, a kaže da je bio ozbiljan napor ići 3.59 pet kilometara u cugu.

Nesto si se preracunao. Kako mislis 3.40. Okruglo je 4.00min/km, ili 15kmh. To je 20min 5K.

Kuperov test bi morao preko 3000m, ja naguram oko 2850m u idealnim uslovima i formi. za 5K je najbolje skroz ujednaceno trcati svaki km i poslednji km dati max.

Desavalo mi se prvi km da istrcim par sekundi ispod 4min, ali onda ukupno vreme dosta losije. Kada dodjes do nekog svog rekorda. svakih par sekundi spustiti 5K prosek je vec ozbiljna razlika u naporu. Tipa 4:20 na 4:15, je bas osetno teze.

Poslednja izmena:
Nesto si se preracunao. Kako mislis 3.40. Okruglo je 4.00min/km, ili 15kmh. To je 20min 5K.

Kuperov test bi morao preko 3000m, ja naguram oko 2850m u idealnim uslovima i formi. za 5K je najbolje skroz ujednaceno trcati svaki km i poslednji km dati max.

Desavalo mi se prvi km da istrcim par sekundi ispod 4min, ali onda ukupno vreme dosta losije. Kada dodjes do nekog svog rekorda. svakih par sekundi spustiti 5K prosek je vec ozbiljna razlika u naporu. Tipa 4:20 na 4:15, je bas osetno teze.

3.40 za jedan, izolovan, solo, kilometar.

Uvek mi je zabavno kada vidim da neko istrči maraton, a obori rekord na polumaratonu, ili trči polutku, pa obori rekord na deset i/ili 5km.

Ali da neko obori 5km, a da u tih 5 ima i personal best na 1km, to još nisam video.

Ovaj drugar, gore sam ga pomenuo, trčao je treći kilometar 4.03, jer je imao mrtvi okret. Ostala 4 kilometra su mu jednaka.
Kada znamo da smo spremni za distancu, ravan pace je idealan.

Optimisti uvek trče pozitivan split.
Pesimisti trče negativan split 😄

Jeste da nije trčanje ali je sličan problem verovatno i kod ljudi koji trče
Svaki put kad se vratim sa planinarske ture gde ima 1000m+ uspona i silaska po 4-5 dana me ubija od bolova ispod lista valjda ahilova tetiva, iako pijem magnezijum direct, jedem banane, hidiriram se, istegnem se posle bar malo.
U čemu je fora sem što moje zujanje uglavnom po Fruškoj nije očigledno dovoljna priprema za tetive, kako to da sprečim, smanjim upale?
Planiram uskoro akcije za gde će u danu biti spusta po 2500m ima da se raspadnem.
Imam vrhunske planinarske cipele, uloške, trail patike najudobije.
Redovno me posle par km spusta bole kolena iako skoro uvek koristim štapove da smanjim opterećenje.

Već sam postavljao kontrapitanje na slična pitanja, ne znam da li je takođe bilo tvoje: koliko često treniraš? Da bi bez problema planinario i osigurao se od povrede, potrebno je da ciljaš 4x nedeljno da na neki način aktiviraš te delove tela.

Meni dolaze i odlaze problemi kakve je @PJ opisao, koji me ne sprečavaju da treniram. Sam osetim da je taj dan, ili tih nekoliko dana, moja granica niže nego obično i adaptiram se. 90% treninga je mnogostruko više od nula treninga.

Zatim, treba da se poštuje odmor, tj. oporavak, jer tad se dešava adaptacija. Potrebno je i da ishrana bude adekvatna, a po potrebi i suplementacija.

Magnezijum? Koji? Ako piše samo magnezijum, verovatno je beskorisno. Ako je neki citrat, taurat, glikanat, pročitaj malo o tome i biće ti jasnije koliki je izazov napraviti funkcionalan suplement. Zato nije jeftin. Odaberi 2 vrste koje ti se čine ok. Sve živo sam isprobao, ali dostupno mi je i tripujem se da pomaže citrat i glikanat. Svaki cilja različite stvari.

Digresija na 5K, ja sam 21:xx istrčao pred Bukurešt, godina 2023, ali još uvek nisam ni blizu ispod 20. Pošto ne spremam nikakav maraton, možda ću da se angažujem malo oko toga. Jednostavno mi je prevruće da imam produktivne intenzivne treninge, pa sam sve skratio i ulaganio.

Jutros je u BG bilo super vreme za trening, osim u povratku, imam uspon, čeoni vetar i prašinčina, trčao sam preko minut sporiji pejs nego inače, a puls je bio za 30 veći nego inače.

@marko_ns pre suplementacije bih probao vežbe za mišiće oko tetiva. Pre 2-3 godine sam ih radio, da rešim problem sa tetivama, prilično brzo je prošlo. Da bi se, nekoliko meseci kasnije, ispostavilo identičan model patika mi je izazvao iste simptome, a korišćene su nekih 10-20km manje nego one prve. Onda shvatim da sam kod inicijalnih problema radio vežbe, ali sam promenio i patike. Isti model, čak je i boja bila ista, samo sam stavio različite pertle, stradale na istoj kilometrazi.

Inače, ove druge, dan danas povremeno nosim za šetnju ili vožnju bilickla. Ništa im ne fali. Za trčanje su završile svoje.

Danas jedno ludnica iskustvo, pa bi i @ivoludilo u skladu sa svojim nikom, mogao da podeli neke impresije 😂

OK Trip Trail, ovo OK je od Ovčar Kablar, Ukupno peto izdanje ove trke, prelep ambijent, da nismo imali savršen dan za zabavu u prirodi, mnogi bi se iznervirali.

Brojevi nisu imali čipove, nije bilo start/finish rampe, niti checkpointa. Svi smo, valjda, dame i džentlmeni, pa je očekivana fer trka, što zapravo verujem i da se desilo, sve u skladu sa mogućnostima 😂

Na distanci od 15km, koja je po poslednjem objavljenom GPX trebalo da bude 15.08km I 882 D+ nam je ispala bilo gde od 12 do 16km, od 670 do 907D+ 😳

Zbog, u prethodnim postovima pomenute, zadnje lože, moja "trka" je više bila hajking, tako da sam imao sasvim dovoljno vremena da ispratim ceo GPX, osim što na jednom mestu nekih 80ak metara nisam ušao u nekošeno polje, već išao paralelnim putem, gde je bila markacija.

Screenshot_20250629-210951_Connect.jpg Screenshot_20250629-210924_Connect.jpg

Na stazi nije bilo volontera, ko je malo brže krenuo, prošao je prvu okrepnu stranicu, pre nego što je ista postavljena, deo staze nije imao trakice na granju, već je ideja bila da pratimo markacija planinarskog udruženja, nacrtane na stablima pre više godina... Što nam niko nije rekao.

Stazala je vodila do vrha Kablar 889 i do onog u neposrednoj blizini, nisam fotografisao, tablu, podsetila me je na igru Mice :)
E na prilazu tom drugom vrhu je bio dron majstor i 4 ili 5 fotografa 😳
Kao na svadbu da smo upali.

Jedan od fotografa nam kaže kako je nakon prva dva takmičara bila rupa od 35 minuta, dok nije stigao treći. Za momke i devojke koji su došli sa takmičarskim ambicijama, ovo danas je bilo gubljenje vremena. Vidim fotografije postolja I neke ljude koje sam sreo na stazi da trče u suprotnom smeru od markacije. Jedan nam je čak dobacio, potpuno je svejedno kuda ćete da se spustite.

Čaše sa vodom na okrepnim stanicama pune listića i komadića koje čega što otpada sa drveća. A kad smo već kod komadića, još jedno nesvakidašnje iskustvo. Kako naidjemo na deo sa više kamenja, zaboli me desno stopalo, kao bosom nogom da sam stao na oštar kamen. Na svakih nekoliko stotina metara, bol sve jači, psujem patiku, skoro nove Hoka Speedgoat 5, ja već optužio djonove da su pretanki, da mi je neverovatno da tako osetim kamenje, stanem, izujem patiku, nema ništa, gledam djon, ne primetim problem. Nastavim dalje, jednog trenutka postane nepodnošljivo, dignem djon, pažljivije pogledam, vidim komadić drveta.

20250629_113218.jpg

Savijem djon, da izviri, drugarica pokuša da ga uhvati (komadić drveta), ne može, suviše kratko. Savije ona djon, pokušam ja rukom da ga izvučem (komadić drveta), nema trika.
Rukom ne ide, alat nemamo, sa tim u djonu ne ide, bos ni da pomislim, šta je tu je, savijem patike i...
20250629_113211.jpg

Ništa rad jezikom, samo zubima. Tako da je ostatak trke bio značajno prijatniji.
Drvce je dugačko 15ak milimetara. Sačuvao sam ga kao suvenir 🙄

Staza 95+ procenata kroz šumu, fantastično, zaista prijatno vreme, na startu je bilo preuskih delova, ali vrlo kratko. Vidikovci su zaista fantastični, neću kačiti fotografije i video snimke, jer ne mogu ni blizu da prenesu kako je to izgledalo uživo.

S obzirom da do jutros nisam bio siguran da li da krenem, zbog noge, veoma sam zadovoljan što jesam otišao i proveo dan na Kablaru.

Ostaje žal što je organizacija, u najmanju ruku, bila skromna i neozbiljna. Nikad ne reci nikad, ali zaista su male šanse da ću se vratiti na ovu trku.

Poslednja izmena:
Hoka Speedgoat 5 baš veliko razočarenje posle New Balance More trail v2 sa kojim sam napravio oko 800km uglavnom hiking i nešto trčanja. Udobnost naspram NB nula osetiš I ono malo kamenje na šumskoj stazi, stabilnost isto mnogo lošija od More trail v2.
Pozitivna strana za sada je samo što su lagane ne osetiš na imaš nešto na nogama.
Neverovatno mi je da je to najpopularnija trail patika na svetu, smešna udobnost naspram nekih NB, Asics Trabuco max 3,4
Sad imaju neke NB Hierro 9 deluje jako ozbiljno patika, moram ih probati i uzeti NB uvek ima dobre cene a očigledno žestoko podcenjene patike i brend

Evo da se nadovežem na Peđu ,za mene ništa novo,organizacija trejl trke gora nego prošle godine ali obzirom da sam se prošle godine opekao,ove sam se opametio pa sam ovo odradio kao lagani trening još sam i izigravao lokalnog vodiča za grupu od 30 tak takmičara koji nisu mogli da se snađu u ovoj zavrzlami.Kako sam saznao organizator se posvađao sa planinarskim klubom koji je trebao da pomogne u organizaciji tako da na planini sem neposredno ispod vrha nije ni bilo ljudi niti okrepe.Markacije je bilo ali je izmešana sa starom od prošlogodišnje trejl lige ali je i loše postavljena.Ja i drugar koji svaki vikend trčimo kablar i okolinu nismo uspeli da dešifrujemo trek i kuda tačno treba da se trči a kako bi to mogli da urade trkači koji nisu odavde i koji nemaju vremena da prate rutu na satu ne znam.Ljudi su kao što kažeš iskakali iz svih pravaca i trčali veće ili kraće distance.Očigledno onaj ko je pravio rutu ne bavi se trčanjem jer na Kablaru ima mnogo lepših i trtčljivijih staza ode ove i to krušnih gde su greške i lutanja svedeni na minmum a tek za Ovčar i Debelu goru da ne spominjem ima tu materijala za veliki broj ruta prelepih za trčanje.U svakom slučaju veliki broj iznerviranih ljudi koji su došli da se takmiče a to nisu mogli.Mi smo makar iskoristili priliku da jedemo malineviber_slika_2025-06-30_13-05-57-533.jpgviber_slika_2025-06-30_13-06-25-481.jpg za razliku od tebe :p

😂 Koliku si grupu vodio, ako ih nisi skupljao usput, verovatno bi tvoj track pobedio, kao staza kojom je prošlo više ljudi, nego zvaničnom rutom.

Gledam ovu fotografiju, malinjak pored puta, ja tuda nisam prošao 😂

Mi smo išli zaista sporo, tako da smo ispratili GPX, ali da smo više trčali, nema trika da bismo prošli po ruti, a bez vraćanja.

Ovo mi je bio prvi Trail sa Garmin 970 i definitivno se oseti koliko je jači hardware i mape su značajno upotrebljivije nego na 945.

Što se organizatora tiče, video sam ga, tip mortus pijan.

Kada sam završio trku, nasečena prasetina, čaše sa vodom, nekoliko kantica od 5 litara nečeg žutog, reko jel imate izotonik, žena me gleda belo, ja pitam šta je u kantici, računam razredili neki prašak, a ona sva ponosna ŠLJIVA!
Festival zdravog duha at it's best 😄

Šteta što je tako aljkava organizacija. Prelepi predeli.

😂 Koliku si grupu vodio, ako ih nisi skupljao usput, verovatno bi tvoj track pobedio, kao staza kojom je prošlo više ljudi, nego zvaničnom rutom.

Gledam ovu fotografiju, malinjak pored puta, ja tuda nisam prošao 😂

Mi smo išli zaista sporo, tako da smo ispratili GPX, ali da smo više trčali, nema trika da bismo prošli po ruti, a bez vraćanja.

Ovo mi je bio prvi Trail sa Garmin 970 i definitivno se oseti koliko je jači hardware i mape su značajno upotrebljivije nego na 945.

Što se organizatora tiče, video sam ga, tip mortus pijan.

Kada sam završio trku, nasečena prasetina, čaše sa vodom, nekoliko kantica od 5 litara nečeg žutog, reko jel imate izotonik, žena me gleda belo, ja pitam šta je u kantici, računam razredili neki prašak, a ona sva ponosna ŠLJIVA!
Festival zdravog duha at it's best 😄

Šteta što je tako aljkava organizacija. Prelepi predeli.
Skupljali smo se usput,inače nisu svi na slici i naravno išli smo obeleženom rutom znači na po treku već po oznakama na stazi,i napravismo 13,6 km.Malo pre malina protrča pored na Đuro Borbelj nizbrdo ja viknuh kuda češ ne treba tim putem,samo protrča i reče isti đavo samo da je nizbrdo ka cilju 🤣,malo posle njega prođe Milica kaže ja već imam viška 2 km mašila sam stazu hajde za mnom ovuda ide trek i gleda u sat 🤣na kraju završila sa 17 km.Inače rakije je bilo u izobilju pa bi trka mogla da se zove i festival rakije.U svakom slučaju Peđa ako budeš planirao na ovu stranu javi se pa će mo odraditi neki Hike ili Trejl,jedini problem je što fenomenalnih staza ima za minimum 10 tak dana uživanja.

Da, Borbelj je i nama rekao, svejedno je kuda se spuštate, sve vam dodje na isto.

Prihvaćen poziv za hajk, jer si mi za trail prebrz 😄

Za bolji cushion je dovoljno ovo na peti što su udebljali, mada je meni i na X2 to bilo sasvim OK.
E s obzirom da ima više pene, deblju petu, dodatnu gumu na djonu, a opet manje grama, koja magija se tu desila?!

1751731505037.jpeg

Prvi utisak malo njanjav. Jeste propulzivna, ali je mekša. Deo oko pete slab, baš kao što piše i u svim recenzijama. Nazad je tanka kao flis papir, jezik takođe - to mi odgovara više nego pufnast. Većina tih patika im je vraćena, gde na zapadu Hoka ima vrlo jaku polisu zamene ako ne odgovara. Ne zaključava dobro petu, ali ja taj problem imam i sa Skyward. Mora da se stegne krvnički. Skyward ne pravi žuljeve, ova mi je levu petu malo istrljala, pošto se odlepio flaster. Na reddit maratonac kome su legle, ali i on ih je prvo vratio, pa kupio opet, zatim još jedan par, je preporučio neke čarape i tvrdi da su sa njima u paketu savršenstvo.

Ne kapiram što naprave potpuno različitu patiku. X3 će izvesno biti povratak ka X. Ti kvalitativni pomeraji treba da budu malo blaži, ako proizvod nije promašaj, a dapače.

Ruku na srce, ni Mach X nije imao dobre recenzije, a meni je to bila broj jedan patika, i dalje je. Može sve, od recovery, long run, sprinteve, trka sve do 42k. Problem je što ovakve patike izgleda nisu za lagane trkače, a puno tih ljudi što testiraju su ko grisine.

Videćemo na duže. Zadatak joj je da bude broj 1 patika, umesto Skyward X, a pre nje Mach X. X neću da penzionišem još uvek, idemo do hiljadarke. Skyward takođe.

Na sniženju u buzz.

Prilozi

• 1751714988602.jpeg
    1751714988602.jpeg
    257.9 KB · Pregleda: 31
Samo si propustio da napišeš da je u pitanju Mach X2, jer ne prepoznaje svako model na fotografiji.

Rocket X3 pozadi dobija debljinu. Meni na X2 to ultra tanko zaista ne smeta.

Što se dotezanja patike tiče, vezuj pertlu kroz omče i sa mnogo manje dotezanja, ima da drži baš-baš.

Probao malopre trkački čvor kod kuce, ali ja svakako provlačim kroz poslednji vez i stegnem jako. Nije velika razlika, ako je ima uopšte. Sutra ću da probam tako jedan trening, mislio sam intervale da zviznem, da vidim kako šljaka na visokoj kadenci. Flaster na peti čupav, napraviće dobro trenje između čarape i patike, videćemo. Na netu kažu da im je oko 25 milja, tj. 40km, da se razgaze.

Nije kao Rocket X2, meni ona nije mrdala, ova mrda. Deo oko članka mi je veoma uzan, a X2 je uska tu, ova nije baš. Ali jeste, vuče malo na Rocket cela patika, sve je tanko i ovaj zadnji deo odsečen, sama praktično trči, ima dobar rocker.

Mach X2, obrisao sam deo teksta, pa sa njim ode. Hvala.

Edit: X gore na 780km.

Daj im prvo bar malo Z2, nemoj odmah da ih upucaš sa 3.15 😬

Trkački čvor, kada ga pravilno vežeš, a dotegneš kao kada redovno vezuješ pertlu, zategne patiku do mere da se pertla useče. A ne osetiš, dok ne napraviš neki korak. Onda sledi otpuštanje.

Danas istrčao posle 6 dana pauze, lagana desetka, još sreo neke drugare, pa smo malo i ćaskali usput, opet osetim zadnju ložu. Samouništiću se sledeći vikend na Durmitoru 😢

Levo stopalo se nažuljalo, desno je dobro. Biće to dobro, patika se takođe prilagođava.

Sem toga mi se baš sviđa kako utiče, tj. ne utiče na mehaniku trčanja. Klasična trkačka patika, jedino što je volume privrnut za 30%. Ne otežava ni najmanje prelaz sa spoljne pete, preko sredine stopala ka palcu. Vrlo lako se aktivira dodatna polugica u mehanici.

Veoma je udobna. Kad se sve sabere rekao bih najviši odnos uloženo dobijeno sa ovom cenom, od svih patika koje sam kupio do sad. Ostaje pitanje samo koliko će km da funkcioniše.

Da zaključim Mach X2, leva ahilova tetiva ozbiljniji žulj nego što je inicijalno delovalo. Ko nije spreman da eksperimentiše sa čarapama koje funkcionišu, koje ne, bolje da ne uzima.

Trkački čvor ne pomaže.

Mozda na jesen bude bolje, kad ne bude ovako vruce i noga bude pola broja manja?

Obavezno čarapa koja je tu ojačana ozbiljnije. Ima takvih modela. Moje kompresione imaju ojačanja u obliku tri uzdužne debele linije, ali nisam u njima trčao, možda je to bila moja greška.

Videćemo sutrašnji trening kako će da izgleda u crocs.

Meni su vrhunske čarape brenda UYN koje koristim i za trčanje i za planinarenje
Sad sam snimio još neke popuste pa ću naručiti 10 pari i miran sam par godina

Inače uzeo sam Hoka Bondi 9 i ja sa mojim kolenima sumnjivog kvalitet već 5,6 dana za redom trčim 5-8km bez nekih većih poteškoća čak i po ovoj vrućini
Tempo patike se razgledaju preko kod nas je smešan izbor meni nije jasan taj SV, šta neće da prodaju obuću?
Nikad više ljudi nije trčalo

Veoma kratko, Durmitor Trail - apsolutna preporuka!
Disclaimer: imali smo savršeno vreme, pa je sigurno i to uticalo.

Distance su 5-10-20-40km, prve dve su prekratke, sa premalo uspona, ali super da svi saputnici imaju zabavu, 20 je savršena, 40 je samo za ozbiljnu ekipu.

Ovog puta preskačem detaljniji izveštaj, jer su iza mene 4 savršena dana, pa bih verovatno smorio, ako nekoga interesuju detalji, oko same trke, organizacije, destinacije, gde je ozbiljno dobra jagnjetina, bilo šta, tu sam :)

Nazad
Vrh Dno