Šta je novo?

Produzni kablovi sa prenaponskom zastitom

Sve APC i kod mene, računar mi je na UPS-u u koji je i ovaj produžni. Po kući još 2-3 ovakva produžna.

@jurodivi da, baš te sam i gledao. Onaj sa 5 utičnica mi deluje ok, više mi i ne treba ovde gde sam sad. Sad samo ne znam koliko su upropastili kvalitet u odnosu na starije modele, obzirom da tehnika sve što je novija manje valja ali ne vezano za sve, moram kupiti.

Šta kažete za mrežnu (internet) zaštitu?
Imam SBB net, stari njihov modem, pa ruter, po kući razvučeni utp kablovi, većina uredjaja žično povezana na net. Da li pri udarim groma i sl. može nešto da protrči i kro mrežne kablove?

Čini mi se da APC ima neke modele sa coax/RJ11 konektorima...verovatno služi kao neki passthrough između koaxijalnog/telefonskog dovoda i uređaja u koje ih ubadaš. Koliko je efikasno, ne znam...

Čini mi se da APC ima neke modele sa coax/RJ11 konektorima...verovatno služi kao neki passthrough između koaxijalnog/telefonskog dovoda i uređaja u koje ih ubadaš. Koliko je efikasno, ne znam...
Mislio sam da li moguće da udar groma pogodi banderu gde je sbb priključak, pa da se "prenese" preko modema, rutera, mrežnih kablova do krajnjih uredjaja (PC, TV, konzole, razni plejeri).
Svi znamo gomilu ljudi kojima su pospaljivani uredjaji preko naponske mreže, ali nisam čuo da je neko imao ovakav problem (preko LAN mreže). Da li je to uopšte moguće da se dogodi?

Mislio sam da li moguće da udar groma pogodi banderu gde je sbb priključak, pa da se "prenese" preko modema, rutera, mrežnih kablova do krajnjih uredjaja (PC, TV, konzole, razni plejeri).
Svi znamo gomilu ljudi kojima su pospaljivani uredjaji preko naponske mreže, ali nisam čuo da je neko imao ovakav problem (preko LAN mreže). Da li je to uopšte moguće da se dogodi?
Druže za grom uvek važi pravilo da nema pravila. Gledao sam slučajeve gde su ljudima kuće pucale (komšiluk) a da neće uređaji. Ako te ovakav uređaj ne bi spasao, ne bi ni jedan verovatno.

Btw upravo u Bigu, zadnji komad navatah (tražio ga čovek po sata po magacinu)...

Prilozi

• 20220903_211634.jpg
    20220903_211634.jpg
    113.9 KB · Pregleda: 278

Da li je tačno da to sa optikom više ne može ?

Ne znam al ova poslednja rečenica na uputstvu dosta govori o kvalitetu...

Prilozi

• 20220903_221028.jpg
    20220903_221028.jpg
    196.8 KB · Pregleda: 285
Da vratim malo temu život, imam APC PM8 GR, radi već 5 godina bez problema. I kakav sam smotan danas slučajno prospem šolju kafe na njega 🙄
Nije tu bilo mnogo kafe, nije bila puna šolja, nije bila vrela, 6 utičnica je bilo popunjeno, dve prazne. Računar je radio, monitor, zvučnici, Mac bio priključen na punjač. Sve u njemu uključeno. ja sam to sve na brzinu pogasio i isključio ga iz struje. Najviše se prosulo po dve utičnice koje su bile "zauzete", kad sam izvadio kabl tj utikač vidim da ima prosute kafe unutar utičnice, da li je ušlo u unutrašnjost ne znam.
Da li da rastavim sve pa da vidim ima li unutra tečnosti, ako uopšte može da se vidi? Ili da ne rizikujem i kupim drugi? Slabo se razumem u struju a ne bih hteo da napravim veću štetu.

Rastavi, isperi sa destilovanom vodom ostatke kafe, malo protresi, pa isperi sa izopropil alkoholom (99% ili sl.). Najbolje je koristiti neku bocu sa rapršivačem za sve to. Sačekaj da se skroz osuši i trebalo bi da radi bez problema.
Prvo uključi produžni, da vidiš da li je sve ok, pa onda redom uređaje.

Bitno je da je na vreme isključen i da nije ništa pregorelo, mada bi verovatno prvo iskočio negde osigurač, zbog kratkog spoja.

Kupio sam pre par meseci produžni kabl koji koristim za TV/internet i konzolu. Platio sam ga 15€. To je kabl sa sledeće slike.
Međutim, meni indikator (svetlo koje je crveno kada se dugme upali) više ne radi a sve ostalo radi normalno. Da li da kupim novi ili? Kabl je star oko dva meseca.

Ako nije za ovu temu neka moderatori premeste.

1000003500.jpg

Da ozivim temu, procitao sam je celu, koliko ovakvi uredjaji prvenstveno mislim na APC mogu pomoci i koliko ih je generalno dobro imati? U poslednje vreme kod mene u Sapcu, malo malo pa nestaje struja. Znam da je ovo zastita od prenapona ali da li je dobar i za zastitu uredjaja kad struja nestaje. Naravno da tu UPS pre resava stvar, ali je i skuplji. Potrebna mi je samo zastita za elektroniku i da koliko toliko budem siguran. Sadasnji produzni nema takvu zastitu.

Ono sto sam gledao je APC PM6-GR, za nekih 5000 dinara, dal nesto bolje ima za te pare?

Prenaponski kablovi sluze....ne znam ni ja za sta?! A to sto tebi treba je neka vrsta UPS a koji pegla struju.

Ako si preko vazduha, tj. bandera, služiće i te kako. Onda opet ako... stara instalacija, ekseri u keramičkim osiguračima... Svega ima po objektima.
Kod mene je stara gradnja ali je sve planski pod zemljom, nema nijedne žice kroz vazduh u naselju. Tokom bombardovanja je napon povremeno igrao od bleskova do jedva da neki volt prođe. Uglavnom umelo je baš da šeta i palila se zaštita, ali sam koristio UPS tada. UPS je pravo rešenje za kvalitetnu zaštitu.
Uglavnom, i jedno i drugo ima neku svoju funkciju, od tebe zavisi šta ti treba i da li ti treba.
Vremenom sam promenio tablu, ugradio sklopku i automatske osigurače i nisam imao nekih problema. Doduše, desktop ne koristim više odavno a ostali uređaji su mi normalnih cena pa nešto više ni ne mislim o tome. Ne znam, dosta je to subjektivno. Na selu bi skoro obavezno svuda ubacio gde su pipavi potrošaći, bar sam tako radio ko je god nabavljao desktop.

@Bokii99 : koliko utičnica ti treba, šta sve priključuješ na taj produžni kabl?

Apc (Sch eider Electric) prestaje da se bavi uređajima za prenaponsku zaštitu.

@Bokii99 : koliko utičnica ti treba, šta sve priključuješ na taj produžni kabl?

Apc (Sch eider Electric) prestaje da se bavi uređajima za prenaponsku zaštitu.
Izvinjavam se na spamovanju teme sa time sta da kupim, jeste APC prestaje proizvodnju ovoga i prodaje, takodje i ta prenaponska zastita je izgleda bila upitna na produznim kablovima, planiram uzeti produzni od naseg domaceg proizvodjaca PROSAFE, oni su koliko uspevam naci jedini koji imaju u ponudi produzni sa keramickim jezgrom, nigde drugde to nisam nasao. Ne znam da li je neko uzimao od njih pa da kaze koju, kakav je kvalitet i jel su zadovoljni.

6 rupa
CU ZN14 kontakti (86% bakar i 14%mesing)
3x2.5 presek kabla
3m kabal
keramicko jezgro
alu kuciste

za 3500 dinara, mislim da je skroz ok cena za dato

Izvini Momo na spamovanju teme, vec je ovde sve bilo pa sam hteo pitati za savet da ne otvaram bezveze novu temu. Ako smeta, brisi.

Pa ima li neka preporuka za neki bas OK produzni kabal?....znam da je ranije to bio APC,ali eto ispade da su prestali sa proizvodnjom ili sta vec...pa koji kvalitetniji produzni kabal (sa tom zastitom,bar 2 metra kabla i 4-5 rupa) kupiti u Srbiji i gde?

Po ovim prodavnicama tehnicke opreme vidim da preovladjuju kojekakvi kinezi za 1000-2000 din.....koliko sam gledao po netu-u ispade da je nesto kvalitetnije philips produzni kablovi i ta domaca firma prosafe koji valjda rade po narudzbini

Philips je ok alternativa, ProSafe imam jedan koji sam narucio za velike potrosace, moze lagano da prodje kao hladno oruzje koliko je tezak, lepo uradjen

Pre mesec dana kupio ovaj produzni i juce sam nesto radio i reko ajde prvo da ga iskljucim na taster pa onda vadim iz uticnice kad ono taster zakovao i ne dozvoljava mi da ga iskljucim. Iscupam ga iz struje, povadim sve potrosace i opet sve isto. Jednostavno gurnes taster do kraja ali nece da skljocne i iskljuci ga ? Sijaju normalno power i protecting diode na sredini i sve radi bez problema.

Jesi li siguran da je to što stiskaš prekidač?
Pozdrav

Jeste, siguran sam, kad je izvadjen iz kutije isprobano i bez i sa stekanjem u uticnicu i normalno je prekidac radio i gasio produzni.

Pa ima li neka preporuka za neki bas OK produzni kabal?

Napravi sam, nije nauka.

Kabal Zaječarac ili bolji
  • keramičke utičnice ili neke kršene
  • osigurač

ja sam ubacio i WI Fi 🙂

Nazad
Vrh Dno