Šta je novo?

Fiio - generalna diskusija

Bilo bi zanimljivo čuti mišljenje o K5 Pro (AKM) vs DX3 Pro+.
Ukratko i jedino što je vredno pomena, verovatno mi je zato i ostalo u sećanju je da K5 Pro (AKM) zvuči za nijansu toplije i malko punije, dok DX3 Pro+ zvuči nešto prostranije i detaljnije. Što se amplifikacije tiče Topping-ov NFCA malo više izvlači i to je to.

Povezao sam zvucnike preko Fiio D3 Taishan DACa na TV. Digitalni izlaz je Coax. Zvuk je bio osjetno 'jaci' kad se spoji na 3.5mm port od TVa (koji je namjenjen za slusalice) nego preko DAC-a, i basovi su izrazeniji. Ocekivao sam zvuk sa vise snage 🤔 Zvucnici su na izlazu DACa prikaceni na 3.5mm (line out) a ne RCA, ako nesto ima veze.
Da sam sebe demantujem. Slucajno primjetih juce nije bio kabl 3.5mm od zvucnika gurnut do kraja u DAC. Sad je zvuk extra, osjetno kvalitetniji nego preko TV-a. Nije mi bilo logike da bude losiji zvuk, al' eto...

Odlicna stvar. 👍

Probao sam K9 (sabre verziju). Obični, ne pro. Čisti i jasni detalji, čak i na 560 se oseća lepa razlika.
Prelazim na nju čim prodam Aune Flamingo.

A da sačekaš K9 AKM verziju? Mada, verovatno će preterati sa cenom u 4A, 73-75k din. gotovo sigurno.

Nisam siguran da bi mi AKM verzija nešto donela. Nisam ja taj tip koji će da se koncentriše na određene tonove i prelaze. Čim krene muzika, ja sam spreman za uživanje.

Kao stari kupac, dobio sam popust, a i tako mi je mnogo novca za izdvojiti.
Bio sam oduševljen i Flamingom ali mi ovo jednostavno zvuči bolje.

O tome se i radi, AKM verzija zvuči malo toplije, punije, muzikalnije, i kažu da je bolja za uživanje u muzici. Pogledaj review 4-5 postova iznad, tu je i poređenje starog K9 (ESS) i novog K9 AKM.

AKM ili ESS verzija?

Jel samo K11 ima usb 1.1 mode za konzole?

stoje mi na wishlist u AE, mozda nekada kada me bude zagolicalo kako se ponasa planar :) za sada uzivam u non pro closed back :) ne skidam ih evo ceo vikend

edit: kada se Z gusi :)

Poslednja izmena:
Upravo pročitao DIY AH test, odlične su za taj novac, ali nema nekog smisla da ih kupujem pored DT 900 Pro X.

VS BD: The DT 900 PRO X comes closest in tonal balance but is a bit fuller/warmer sounding and has a different ‘sharpness’ to the sound.

vs-bd-2.gif

Tako da je realnija da nekada uzmem zatvorene FT1, bas im je jači i generalno imaju taj zabavan tjuning zvuka.

Ljudi, koji bi bio dobar DAC za line-out? Kad se priča od DAC-ovima uglavnom se poredi zvuk na slušalicama, ali meni bi trebao (za sada) samo line-out do pojačala, da je bolji od integruše, bez da bacam pare za nešto što mi ne pravi razliku. Integruša je ALC4088, mislim da je to ekvivalent ALC1220.

Pa dobro skromno nije ni 1500 dolara XD. Susvara koja je u slici sa Dac-om je kolko 5000-6000 evra . Salu na stranu ovo je bolest samo likovi poput Zeosa Ili jos gore ce se dokopati ovako neceg.

Doduse i ja se razmisliam da nabavim neki Dac/Amp iako sam tolko godina zadovoljan sa Zen Dac V2... Al onda se preispitujem posto noviji uredjaji cak i od Ifi-a nemaju uglavnom Burr Brown nego ESS mozda bi mi to falilo malo. Al opet zavisi mnogo do implementacije i Shanling Up4 mali BT dac koji imam npr ima ESS 92xx (ES9219C) unutra pa mi se dopada jako i takav zvuk.

Razmisljam se o Fiio K11, K11 R2R.

A od stranih sajtova interesantan mi je ovaj malisa..

Smsl M20. https://thehificat.com/products/smsl-m20

Poslednja izmena:
R2R su interesantni :)

Preporuka za Fiiov R2R dac, bio je kod mene par dana na testiranju, baš sam pozitivno iznenađen, čekam sada da mi stigne sa Alija, za 120e vrhunski zvuči..

samo sto nije 120 vec 150 :)

edit: 135 na popustu trenutno

Interesantan Review R2R verzije, uglavnom sam gledao regularan K11 recenzije jer su ljudi manje Hypovali od R2R verzije.. I onda pogledam Dave-a iz honest audiophile kanala, i covek po obicaju je bas detaljan u opisu jednog i drugog uredjaja.

Po njemu a i mnogima, Klasicni K11 je neutralniji i vise izvlaci/zadrzava detalja u muzici , dok R2R verzija opisuje je kao Tube amp skoro, u smislu kao Mekan, Warm, Pleasant to listen but not totally accurate.

.
U 4Audio K11 je snizen na 15 i nesto hiljada, al klasicna garancija, vs R2R sa Alia koji stvarno moze se nadje za 12000.

@illidan Uzeo ga za tačno 141$, što mu je okvirno oko 123-4e, malo pre toga je bio i ispod, vidim sada da je skočio na 130e + besplatna dostava.

@sale941 Odgledao bukvalno svaku recenziju, mišljenja su podeljena, ali svakako treba poslušati i videti šta više leži. Srba - iiWi Reviews mi je dao na probu i Fosi Zd3, koji sam takođe par dana slušao, i u poređenju sa K11 R2R nisam primetio da ima više detalja, ili da nedostaju, identično zvuče, samo što ZD3 vuče više na analitiku dok je R2R muzikalniji, ali to su nijanse, zbog čega sam i poručio R2R. Ovo sve pišem u funkciji kada se koristi samo kao DAC u bypass opciji, ne znam kakav mu je amp za sluške, nisam testirao. K11 znam da ima i 100mW više snage u odnosu na R2R verziju.
Biće R2R za 12000 možda za neki praznik krajem godine, ja najpovoljnije što sam video je 117e za R2R i 90e za standardni K11, sada je za nijansu skuplje..

Nisam mogao da odolim radoznalost je prevladala, nabavih juce K11 OG verziju zvanican predstavnik 4 audio na blagom snizenju

. Prvi utisci, jako lepo uradjen dizajn i lagan je u odnosu na Zen Dac V2.
Firmware sam morao da updatujem da bi mi High Gain radio kako treba , pre toga nije bacao output al na Medium i Low da.
Kontrola svega preko Volume Knob-a je u pocetku nocna mora i trebalo mi je 30min da uradim svaku akciju, al vec sad sam se navikao, fora je u tome da kad hoces da izvuces Pod meny-s, drzis dugo dugme, a kad hoces da saltas da ides kao levo desno da pojacavas, a pritisak na sredinu za potvrdu.

Ovaj Cirrus Logic 43198 bar u ovoj izvedbi, zvucno podseca signature na mesavinu Shanlinga Up4 malog dac-a kod imam koji ima ESS 9019C, i Zen Dac V2 koji koristi Burr Brown.
Sa jedne strane ima transparentnost brzinu u izvedbi i izvlacenju detalja ko Shanling, a s druge strane ima i donekle Analog Vibe kao Zen Dac i dovoljnu dozu topline da ne bude totalni sok kad se prebacujem sa Zen Dac-a na njega. Jeste vise Neutral nego oba moja druga Dac-a, ali ne po cenu da zvuci Sterilno ill ne muzikalno.
Jos ako se na to doda da najvise Devu Pro i X3 Philips sam testirao koje su opet vise Svetlije/ Analytical , ako na njima Fiio ne zvuci dosadno onda bi ljudi koji koriste toplije Slusalice itekako tek imali jos jaci utisak o muzikalnosti od mene.

Zvezda svega je odziv Visokih , bas su onako hardcore transparentni produzeni, definisani, bez primetnog Meksanja koje npr ima Zen Dac, a opet nikad neprijatni, metalizirani il nekotrolisani.
Midrange je dead on neutral , malo hladnije zvuci u ovom segmentu, nego Zen Dac il Shanling al opet zavisi od pesme do pesme i produkcije, ne u klasicnom smislu tj ne fali tezina notama, nije recessed, daleko od toga cak sta vise zna i da bude forward ali ne svo vreme ko ova prva 2.
Zen Dac je Punchy-er nego Fiio u Bass-u to je ocigledno al opet Zen je obojeniji i to je ocekivano, bez obzira na to Fiio je super precizan i ekstenzija je tu testirao sam i u Fl studiu malo vezbao i samim tim sam radio sa dosta zvukova pogotovo Kickovima .

Soundstage i Imaging/separacija, top tier, sve zvuci jako prostrano i ima vise nego dovoljno prostora izmedju instrumenata i lako je oceniti odakle se sta cuje, mada nisam jos testirao u Gaming-u recimo.

Filteri za oversampling prave u nekim slucajevima drasticnu razliku i dodaju u npt slucaju Filtera 5 jako neprijatno zveketanje i ostrinu koja definitivno nije normalna, doduse to dodaje malo na nekim detaljima ali po meni zvuci jako Fake. Filter 1 Minimal Phase/ Fast Roll Off je po meni najbolji, a i sam Fiio ga preporucuje na Headfi temi za likove koji su pitali za preporuku za rad u Daw programima. Takodje Filter 6 je No Over Sampling mod on je isto super samo za nijansu mekaniji od Filtera 1. I ta 2 saltam ovo ostalo ili ne pravi razliku ili je straight up odvratno .

Amp u K11 je definitivno zverka pogotovo za Lower impedance, sluske cak i na unbalanced izlazu,

Koristim High Gain i Za tiho slusanje drzim izmedju 25 -32 od 33 do 42 je vec ono vise nego dovoljno za dublje slusanje, i ima dubiozno velik Headroom za stvari koje su masterovane Dinamicnije/sa tisim deonicama. Tockic za pojacavanje je digitalan i sa displejom je najveca promena, ali odma sam skontao da se koristi vrh prsta i onda je jako precizan za pojacavanje, ima dosta otpora ne klizi tek tako.

Jako retko stavim preko 50 a podesavanja idu do 99. !! Takodje kao i ostatak uradjaja jako Cista amplifikacija, ne secam se sta je tacno unutra dal neki Texas instrument ili nesto slicno.

Sve u svemu drugaciji Flavour u odnosu na ono sto dosad sam koristio, nisam se dugo godina druzio sa Fiio Dac-ovima, sto se mene tice palac gore ko uzima Prvi DESKTOP Dac/Amp ovaj je no brainer bar kad su u pitanju zvanicne radnje uz Zen Air Dac i sl a ne KP naravno ko hoce po mnogima topliju izvedbu sa nesto za nijansu manje naglasak na tehnikalijama K11 R2R je sigurno isto super, a povoljan je na Aliexpressu..

Prilozi

• IMG20250610135016.jpg
    IMG20250610135016.jpg
    120.4 KB · Pregleda: 23
  • IMG20250610142439.jpg
    IMG20250610142439.jpg
    116.8 KB · Pregleda: 22
  • IMG20250610151441.jpg
    IMG20250610151441.jpg
    95.1 KB · Pregleda: 25
Poslednja izmena:
Neka te služi lepo 😁

I ja sam hteo njega pre nego što sam čuo R2R, na akciji još odmah na stanju, ali stavka koja je presudila je što na K11 nema standby mode, nego svaki put mora da se pali i gasi ručno, što mi je problem jer radi samo kao dac na polici, dok su to uveli kod R2R modela, posle 30min min odmora gasi se, i automatski pali kada dobije signal iz strimera...

Vrh Dno