Šta je novo?

Xiaomi 14/14 ultra

Ni posle 2-3 nedelje nisam skroz istražio kamera aplikaciju na 14U (najsadržajnija kamera aplikacija koju sam do sada probao), niti sam imao vremena da putujem i fotografišem nešto posebno zanimljivo. Ali ovo što sam do sada probao, jednostavno deluje kao viša faza smartfon fotografije (zajedno sa ostalim kineskim Ultra telefonima). S tim što je Authentic mod, u kombinaciji sa varijabilnom blendom, stvarno nešto posebno, sjajna kombinacija. Glavna kamera očekivano brutalna, ali su me iznenadile sve ostale sa dosta manjim senzorima (1/2.5''), čak je i sa 5x telefoto moguće snimiti odlične fotografije. Plus su obe telefoto i uw prilično izjednačene u smislu post-processinga, boja, wb.

Dobar video, kao deo prikaza šta sve ove kamere mogu.

Odličan telefon, ali Xiaomi ne bi bio Xiaomi kada preko gluposti i nekih sitnica ne bi pokvario utisak, kad stignem ovih dana, pisaću nešto na tu temu.

Ima li nekih novosti što se tiče zamene?
Ne mogu više da živim u iščekivanju, čak sam i muziku rezervisao ako bude 15U. 😁
zvao me lik danas iz A1, dobijam 15u, u petak, eventualno cetvrtak 🥳
edit - mada sad kad razmislim, prvi april, mozda me i lozio :D

Uzevši u obzir kapacitet baterije Xiaomi generalno slabo drži, vidi se da je fokus na performansama. Na X14 ne vidim neku razliku između Iph 15 Pro koji sam koristio pre njega a ima maltene 1500mah više, ali je zato tu punjač koji nadoknađuje sve to 😃.

Dobro, ali brzi punjač podrazumeva da uz sebe imaš njega i zid sa utičnicom što malo poništava ono "mobilni" u mobilni telefon :)

Fora je što izgura dan bez problema, kao i 15 Pro npr, čak i za nijansu duže, a napuni se očas posla ako zatreba, na to sam mislio, jer na 15 Pro nisam imao tu mogućnost ako kojim slučajem zatreba brza dopuna 😃

Koristi li još ko ovaj telefon? Kako ste zadovoljni? Kakvi su s updateovima za ovaj telefon?

Evo zadnjih godinu dana koristim Xiaomi 14 i jos godinu dana cu ga koristiti.

Za moje potrebe odlican telefon, kod mene baterija moze da izgura i preko 3 dana, obicno je nekih 2-2.5 dana a najkrace mi je drzao 1.5 dan. Kamere odlicne, nisam imao problema sa maglenjem iako sam snimao na niskoj temperaturi u 4K napolju.

Azuriranja su na 2-3 meseca (nema svaki mesec update kao kod Samsunga) i dok HyperOS radi lepo, ipak nije na nivou Samsung OneUI-a.

Brzo radi ali i trosi bateriju kao lud kad snimas ili slikas kad zna i da se dobro zagreje. Prosto, OS pokusava da odrzi maksimalne performanse a na ustrub temperature i baterije i to bi mu pripisao kao manu. U svakodnevnom koriscenju, pitrosnja baterije i temperatura je na nivou ostalih telefona slicnih karakteristika i kapaciteta baterije.

Toliko od mene.

ovo će biti baš lep update

1000003367.jpg

Potreban savet/pomoc.
Od skoro ponovo koristim Xiaomi 14 i imam problem sa notifikacjama na Lock Screen-u. Fon mi prikaze notifikaciju i deo njenog sadrzaja ali kada kliknem na bocni pokazivac/strlicu da odradi expand poruke, nista se ne desava tj. ne radi prosirenje teksta poruke. Moram da kliknem na poruku pa da otkljucam ekran i tek onda otvori celu poruku sto mi nije cilj. Ukljucena mi je opcija DTW/DTL za Lock Screen i podeseno da prikaze notifikacije i njihov sadrzaj na Lock
Screen-u tako da ne znam sta vise :(
notif.jpeg
Moze li pomoc da resim ovo?

Resenje problema je bilo na dohvat ruke ali ga nisam uvideo :(
Jednostavno je trebalo ukljuciti opciju Show Notification Shade on Lock Screen i to je to. Sada mogu da odradim otvaranje notifikacija na bocnoj strelici! Pomenutu opciju sam zabranio u podesavanjima i samim time nije mogao da se prosiri sadrzaj notifikacije...
Uzivajte

Jedna mala, ali meni jako bitna, opservacija sto se baterije tice:

Baterija nije za .!. ali sam bar našao šta je ručka :D
Bez obzira da li je 4G+ ili H+ mreža i bez obzira da li je signal dobar ili lošiji, čim nestane WiFi signala i aktivira se SIM internet kreće procentualni sunovrat baterije a najviše u Standby režimu. Šta dovodi do toga, nisam pametan ali mislim da je nešto hardverski jer sve dok je na WiFi procentualno opadanje baterije je znatno manje... Možda je i nešto softverski ali, za sada samo mislim o tome.
Ovo sam sinoć primetio na poslu. Otišao sam na posao (3ca smena) sa 78% baterije (uvek punim do 80%) i posle 4 sata rada pogledam na sat fona i vidim da je baterija 75%
😮
sreća, sreća radost! Međutim, tu vidim da mi je internet, nekako, isključen. Uključim ga i do 7H kada sam došao kući, baterija roknula na 63% (za 4 sata uključenog i jedva korišćenog interneta)
🙁
. Ponavljam, na WiFi je to opadanje baterije jedva primetno ali na SIM net-u roka li roka...

Neki savet ili sta vec pad a mozda razresimo ovo?!

Meni tokom noci kad je iskljucen bilo kakav net, potrosi od 2-3% sto je odprilike ta tvoja potrosnja koju si imao kad si iskljucio net.

E sad kad ukljucis net, sve aplikacije kao i sistem krenu da koriste taj net, krecu obavestenja, ako signal opadne, telefon pojacava snagu prijemnika da bi odrzao dobru konekciju kako zbog skidanja podataka tako i konekciju sa repetitorom i baterija se mnogo vise trosi. Verovatno ste primetili da na nekom mestu gde je signal losiji a net je iskljucen, imate recimo 3 crte a onda upalis net i odjednom se signal 'popravi'.

Kod Wi-fi toga nema. Mislim da tamo Wifi uvek radi istom snagom a telefonu je bitno da samo odrzi konekciju sa repetitorom jer razgovor ide preko 3G mreze ili ako je VoLTE aktivan, krenuce da radi isto kao da je mobilni net ukljucen.

Hmmm.
Sada nadjoh neku temu na Reddit-u gde je lik skinuo apdejtove sa Google aplikacije, odradio Clear memory, Disable iste i nakon toga reboot telefona i kaze da je preporodio bateriju! Probao sam malocas pa javljam utiske!
P.S. Odradio sam i Disable Bacground Data za aplikacije koje najcesce koristim pa da vidim i to cudo! (za sada mi notifikacije za Gmail. Viber i WA redovno stizu)

Mislis na sve Google aplikacije (disable) ili samo na 'Google' aplikaciju?

Samo na Google apk ne na ostale Googlice.

kod mene na 14u tokom noći tel skine 7%. wifi, bluetooth, mobile data sve uključeno. stižu mi notifikacije za kamere, meilove, pametni sat svo vreme povezan.
najviše mi troši tviter. punim od 10-80%, barerija izdrži jedan dan plafon

Evo, 'vako stoje stvari.
Posao na posao sa 80% a izasao sa posla sa 65% baterije (9,5H vremenski). Upotreba se svela na par KP poruka, par Viber poruka sa posla, 1 poziv i 1 Face brzinski pregled... :(
Po meni je to nenormalno. Pre ovoga sam koristio iPhone 13 i 14 i na oba mije pad baterije bio max 10% za vreme provedeno na poslu i to sa malo jacom upotrebom.
Znaci, ni Google apk gasenje ni druge optimizacije nisu nesto pomogle.
Sve dok je u Standby-u baterija sporo pada, da ne kazem nikako. Cim se malo koristi odmah krece opadanje iste :(

Evo, 'vako stoje stvari.
Posao na posao sa 80% a izasao sa posla sa 65% baterije (9,5H vremenski). Upotreba se svela na par KP poruka, par Viber poruka sa posla, 1 poziv i 1 Face brzinski pregled... :(
Po meni je to nenormalno. Pre ovoga sam koristio iPhone 13 i 14 i na oba mije pad baterije bio max 10% za vreme provedeno na poslu i to sa malo jacom upotrebom.
Sve dok je u Standby-u baterija sporo pada, da ne kazem nikako. Cim se malo koristi odmah krece opadanje iste :(
Kakav je signal?

Evo, 'vako stoje stvari.
Ili imas neku aplikaciju koja ti srce bateriju u pozadini, u zoni si slabijeg signala, koristis telefon na jakom svetlu pa ti je zakucano osvetljenje na max ili je kombinacija svega navedenog. Ta potrosnja nije u potpunosti normalna.

Kod mene, jutros u pola 7 baterija je bila na 99% (sinoc napunjen). Jutros nekih pola sata na netu, citanje vesti koristeci Wi-fi, nekih sat vremena je bio na mobilnim podacima dok nisam na posao otisao i povezan na sat i multimediju i autu, na poslu sam na Wi-fi ponovo. Od jutros sam imao 5-6 poziva izmedju 3 i 10min svaki, poslao sam desetak obicnih poruka i par viber poruka, poslao dva mejla i sad kucam ovu poruku, baterija trenutno na 89%.

Vrh Dno