Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

Ja sam ti poredio kvalitet razgovora a ne na koj način se to razgovori ostvaruju. Bolje da ga nisu ni pustili nego ovako pričaš 20 sekundi i tajac, na kraj sam ga isključio i ćao. Koliko para toliko muzike nekom odgovara nekom ne. Zamisli na obican poziv da ti prekine razgovor na 30 sek pa bacio bi karticu kroz prozor.

Ja sam ti poredio kvalitet razgovora a ne na koj način se to razgovori ostvaruju. Bolje da ga nisu ni pustili nego ovako pričaš 20 sekundi i tajac, na kraj sam ga isključio i ćao. Koliko para toliko muzike nekom odgovara nekom ne. Zamisli na obican poziv da ti prekine razgovor na 30 sek pa bacio bi karticu kroz prozor.
To i kazem... VoLTE ne funkcionise... Tu se slazemo.. Ali kada se iskljuci sve funkcionise normalno. Nije "krs". Tu se nismo slozili i to je laz... Opet kazem, budimo realni...

Pa nisi bas u pravu, VoLTE poziv ide preko tog istog interneta preko kog ide i Viber i Messenger poziv.

VoLTE je najobicniji SIP over TLS, cak ima tu prednost sto mu je IMS tu "u lokalu" dok se Viber/Messanger pozivi uspostavljaju preko servera koji su ko zna gde, uglavnom u zapadnoj Evropi sto se tice Vibera, a mozda nam se posreci pa se na Messenger spojimo u Sofiji... Takodje jos jedna prednost je sto postoji QoS (Quality of Service) koji prioritizuje RTP saobracaj VoLTE poziva, dok se Viber/Messenger "bore" sa svim ostalim aplikacijama koje paralelno rade na smartphone-u...

U ovom slucaju kudimo sa dobrim razlogom... VoLTE je na Globaltelu pusten u nekoj ranoj beta fazi, i mi im verovatno dodjemo odlicni beta testeri... i to je jedini nacin na koji trebamo gledati na ovu "uslugu" :)

Pozdrav, pitanje za ljude koji imaju aktiviran RCS na globaltelu kojim visim silama ste to uspeli? 😅probao sam sve common trikove i dalje nece, mozda zato sto je prenet broj iz yettela

Prenet je i meni broj sa mts-a davnih dana pa radi.
Aktivirao se sam od sebe kad sam prebacio karticu iz huawei-ja u redmi note 11.

Pa nisi bas u pravu, VoLTE poziv ide preko tog istog interneta preko kog ide i Viber i Messenger poziv.

VoLTE je najobicniji SIP over TLS, cak ima tu prednost sto mu je IMS tu "u lokalu" dok se Viber/Messanger pozivi uspostavljaju preko servera koji su ko zna gde, uglavnom u zapadnoj Evropi sto se tice Vibera, a mozda nam se posreci pa se na Messenger spojimo u Sofiji... Takodje jos jedna prednost je sto postoji QoS (Quality of Service) koji prioritizuje RTP saobracaj VoLTE poziva, dok se Viber/Messenger "bore" sa svim ostalim aplikacijama koje paralelno rade na smartphone-u...

U ovom slucaju kudimo sa dobrim razlogom... VoLTE je na Globaltelu pusten u nekoj ranoj beta fazi, i mi im verovatno dodjemo odlicni beta testeri... i to je jedini nacin na koji trebamo gledati na ovu "uslugu" :)
Uuuu super si ovo rekao... Sve si ovde lepo objasnio i sada mi tek nisi jasan jer si tvrdio da je veza na viberu i messengeru krs kada je iskljucen VoLTE a sa ovim sto si sada napisao si dokazao da viber i messenger NE zavise od operatera vec koriste samo podatke. Sto znaci da tvrdnja kada je ugasen VoLTE je "krs" veza na Viberu i Messengeru potpuno netacna. I opet dolazimo do onoga da ne mesamo babe i zabe.... Kudimo ono sto ne valja, konkretno VoLTE a nemojmo generalizovati stvari i trpati ih u isti kos kao da sve ne valja zato sto ne valja VoLTE.... Samo to sam zeleo da kazem...

Uuuu super si ovo rekao... Sve si ovde lepo objasnio i sada mi tek nisi jasan jer si tvrdio da je veza na viberu i messengeru krs kada je iskljucen VoLTE a sa ovim sto si sada napisao si dokazao da viber i messenger NE zavise od operatera vec koriste samo podatke. Sto znaci da tvrdnja kada je ugasen VoLTE je "krs" veza na Viberu i Messengeru potpuno netacna. I opet dolazimo do onoga da ne mesamo babe i zabe.... Kudimo ono sto ne valja, konkretno VoLTE a nemojmo generalizovati stvari i trpati ih u isti kos kao da sve ne valja zato sto ne valja VoLTE.... Samo to sam zeleo da kazem...
Mislim da niko nije spominjao da je volte u ikakvoj vezi sa kvalitetom viber poziva. Mislim da je samo kvalitet poredio. Jer kvalitet viber poziva je slican volte pozivu.

Aktivirao klincu Uzbudljivi Prepaid 4GB/50min, koliko odatle može u ZB?

Oko 1300MB i tih 50min za sve odlazne pozive ka svim zemljama ZB zone.

Napomena: obavezno namesti APN na globaltel. U Srbiji radi i sa standardnim mts APN-ovima, ali u roamingu radi samo globaltel APN.

Thanks, znam za APN, stoji upisan od prošle godine.

Poz!
Uzeo sam e sim u globaltelu tj. u toku sam prebacivanja broja na e sim.
Preključe ga naručio, juče stiglo na mail.
Skenirao qr kod, prošlo sve kako treba.
E sad, oko 15:10 su počele stizati poruke, da je freepaid deaktiviran na klasičnoj sim kartici, na e simu da je vraćeno kredita koliko sam imao, i freepaid smart paket,
Oko 17:00 su mi ugasili klasičnu karticu ali još broj nije u podpunosti prenet tj. Kad ukucam *100#, i dalje piše taj privremeni broj.
Koliko je potrebno da se sve to ažurira i da li moram ponovo da uključim automatsku obnovu ili kako?
Da li obaveste kad se odradi prenos ili?

da li je potrebno menjati apn i username (name) sa mts na globaltel.
da li to menja brzinu ili kvalitet neta.
da li ima veze za roming

U roamingu ti neće raditi internet ako ne koristiš "globaltel" APN.

Ispravno je podesiti:
APN: globaltel
User: (prazno)
Password: (prazno)

Potvrdjujem da mora globaltel APN u romingu. Nije mi radilo kada mi je bilo na mts. Tako da stavite globaltel i to je to, ne dirajte.

Upravo zvao korisnički servis, kažu da trenutno su tehnički problemi sa prebacivanjem broja na e sim tako da, valda će u toku dana mi biti prebačeno.

ako se ne koristi u romingu vec u BG, da li APN utice na kvalitet veze i protoka ili je svejedno da li je mts ili globaltel;

da li se povezuje na iste stanice.

U Srbiji APN gprswap, gprsinternet i globaltel rade identično bez ikakve razlike u protroku.

Jel neko zvao korisničku podršku u vezi problema sa pozivima otkako je uključen Volte?

10tak sekundi nakon uspostave veze sagovornik me više ne čuje . Moram da prekinem vezu i pozovem ponovo i posle bude ok. Jako čudno.

Jel neko zvao korisničku podršku u vezi problema sa pozivima otkako je uključen Volte?

10tak sekundi nakon uspostave veze sagovornik me više ne čuje . Moram da prekinem vezu i pozovem ponovo i posle bude ok. Jako čudno.
Isključi volte, i biće sve normalno dok se to ne reguliše.

Nekad ne upali isključivanje VoLTE. Meni se VoLTE izgubio i pojavio se problem sa gubitkom mog zvuka kad me neko zove. Isključio sam VoLTE i u telefonu i preko *800#, ali se nije rešio problem. Zvao sam korisničku i oni su morali sa njihove strane nešto da odrade, meni rekli da isključim telefon ili pređem u avionski režim na 15-ak minuta dok odrade. Tek tada se izgubio problem sa zvukom. Inače, i oni prvo kažu da se isključi VoLTE.

Epilog u vezi mog rpelaska na e sim:
Odustao sam, em mi je glavni broj, em ko zna koliko bih čekao da reše oni taj tehnički problem, zato sam ih zvao, da mi vrate broj na fizičku karticu,, koju naravno nisam vadio iz tel tako da ili u toku dana ili sutra će da mi reše.

Kada se kupi sim za 299 din, je l' ima šta para na računu ili je kartica prazna?
Treba mi za Google Maps u kolima (android box) kad putujem van zemlje a mrzi me da stalno palim hotspot na telefonu.
Onaj jedan giga u najjeftinijem roming paketu mi je za to dovoljan.

Kada se kupi sim za 299 din, je l' ima šta para na računu ili je kartica prazna?
Kartica je prazna i sleduje bonus dobrodošlice od 50 jedinica i 5GB na 7 dana koje možeš da produžiš nekom od opcija, dok bonus za registraciju nije mi poznato da li sada daju.

Ja juce zvao korisnicku podrsku zbog generalnog problema sa VoLTE, i rekli su mi samo da ga iskljucim i da ne znaju kada ce problem biti resen :D kao svesni su i rade na tome. Kada sam ih pitao ok kako da znam kada trebam da ga ukljucim nazad kada proradi, rekli su da bi trebalo da posalju neko obavestenje da radi bez problema. Tako da ostaje samo da se ceka.

Nazad
Vrh Dno