Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Tako je sa svim kompanijama u vreme praznika i godisnjih.
Mene je karta za Uskrs izasla 200e iz Nemacke preko Wizza, dok sam u junu uzeo i povratnu, sveukupno 35e me izasle dve karte isto preko Wizza

Sa decom Zlatibor od 30-04.05, tamo je za decu odlicno, sto se tice sadrzaja ( deca su uzrasta 4.5 i godinuipo), za nas dzep jok ali sreca klinca kada je usao u Dino park i nije znao na koju stranu da krene neprocenjivo.
Ostalo, hm urbanizovan do zla boga centar bez javnog wca, guzva bila ogromna 1. i 2. maja ali dosta ljudi je doslo sa decom slicnog uzrasta kao i mi.

U ponedeljak se vratih sa sedmodnevnog putovanja u London, pa da iznesem nekoliko utisaka:

Grad je fantazija, malo je reći da sam očaran, gde god da se ode, nešto novo saznaš, naletiš na neki novi biser arhitekture, vidiš neki zanimljiv restoran, kafe, market...
Jednostavno ne znam odakle bih počeo, bio sam smešten odmah do čuvenog Wembly stadiona, iako sam u početku bio skeptičan po pitanju te lokacije, ispostavila se kao pun pogodak, fenomenalno šetalište u okviru Wembly Park kompleksa, mnoštvo prodavnica, London Designer Outlet, dve Undergound stanice na 10-ak minuta hoda...

Na nekih pola putovanja sam odlučio da ću se vratiti ponovo, najverovatnije ove godine, tako da što se tiče lokacija koje sam obišao, išao sam na one najpoznatije i najviše se fokusirao na muzeje, tako da sam obišao British Museum, National Gallery, V&A, Science Muesum, Huntarian Museum, TATE Britain, TATE Modern, i apsolutno svaki od njih je bio besplatan, jedino sam platio dodatnu egzibiciju u Courtlauld Galeriji.

PXL_20250503_095357839.jpg

PXL_20250501_125859702.jpg

Javni prevoz, sa čuvenim Tube je priča za sebe, skup je, ali i vredi svake funte. Sve se plaća platnim karticama, karte za autobus važe 60min i cena im je 1.75GBP, dok je za metro malo drugačija priča, jer zavisi od broja zona kojima se voziš, s tim da postoji dnevni limit, koji ako dostigneš, sve ostale vožnje u toku dana su free. Za zonu 1 je limit 8.90.

PXL_20250428_202506765.MP.jpg

Odgledao sam i predstavu na Westendu, čuveni Lion King muzej, koji je ovde na forumu preporučio @gogo23, imao sam želju da pogledam i Stranger Things prequel, ali sam odlučio da mi to ostane za drugu posetu.

PXL_20250429_210737278.jpg

Vreme je bilo neverovatno, prosto kao da nisam bio u Londonu, svaki dan sunčano, 25+ stepeni, definitivno atipično za Britaniju.

Popeo sam se i na Sky Garden, odakle se pruža fantastičan pogled na grad:

PXL_20250430_115833964~2.jpg

I za kraj, za ljubitelja tenisa, obišao sam i Wimbledon kompleks:

PXL_20250502_104642828.jpg

PXL_20250502_131516821.jpg

PXL_20250502_121154215.jpg
Ko god je u prilici, definitivno je obaveza da poseti London. Grad ima takav vibe, koji jednostavno ne može da se opiše i mislim da nije uporediv ni sa jednim drugim gradom u Evropi. Šta reći o gradu, kad ja kao osoboa ne volim mnogo da fotkam na putovanjima, ali sam zato sada napravio 500+ fotografija.

Biće da ti jednostavno prijaju anglo-saksonski gradovi.
Ne razumem šta kod metroa vredi svake funte, Moskva ga šije i uzduž i popreko.

Neki delovi grada ni za slikanje, izgledaju gore od Mirijeva. Kako se malo makneš od centra beskućnika, klošara i sličnog koliko hoćeš.
Notting Hill recimo nema veze sa Griničom.
Centar prepun svega, sa stolova te uredno dižu ako je porudžbina manja (mnogo piješ, a malo jedeš).

Da ne bude da kritikujem Englesku, mnogo bolji utisak jeste ostavio Jork (gde i žive bogatiji Englezi) i Edinburg (Škotska).
Takođe u UK, ne može da se svrati, treba viza koja nakon najnovijeg povećanja košta oko 155EUR.

Ko vidi metro (plus vozovi ekspres i to) u Moskvi, svi evropski su mu bezveze :D Mada je i grad druga dimenzija. Perverzija.

Druga dimenzija.

Kakva je situacija za vizu sada za UK? Kao kada bih organizovao put za bilo koje drugo mesto bez cimanja nekog (smestaj placen, povratne karte, bez garantnog pisma, bez stalnog zaposlenja itd)? Da li pustaju sve maltene?

Ja sam koristio metro samo u Budimpešti i to mi među top utiscima odatle... Sad bih išao u moskvu samo da probam njihov...

Obilazak Slovenije Moravske Toplice-Terme Vivat, Ljubljana, Predjamski Zamak

Prilozi

• 20250505_153504.jpg
    20250505_153504.jpg
    398.5 KB · Pregleda: 33
  • 20250505_094749.jpg
    20250505_094749.jpg
    199.1 KB · Pregleda: 32
  • 20250504_170150.jpg
    20250504_170150.jpg
    189.3 KB · Pregleda: 29
  • 20250504_161129.jpg
    20250504_161129.jpg
    213.6 KB · Pregleda: 34
  • 20250502_164649.jpg
    20250502_164649.jpg
    406 KB · Pregleda: 35
  • 20250502_195147.jpg
    20250502_195147.jpg
    252.6 KB · Pregleda: 34
Prošle nedelje sam bio u Austriji, 3 dana Linc i 1 dan Beč. Što se Linca tiče rekao bih turistički dosadan gradić a za život idealan. Dosta pažnje obraćaju na prirodu, sve uređeno oko Dunava i ima par jezera ali nisam se nešto puno zadržavao. Obišli smo dvorac Peslinberg(valjda sam dobro napisao) i katedralu u centru grada. Zanimljivo mi bilo da kad smo stigli prvi dan oko 2 sata posle podne nismo mogli čoveka na ulici videti, tek uveče se skupljaju ljudi oko obale Dunava. Beč je priča za sebe, definitivno bih se opet vratio, jedan dan je malo za obići. Ali uspeli smo da obiđemo na brzinu Karlovu crkvu, Bečku državnu operu, Hofburg i sve oko Stephansplatz. Sledeći dan smo odvojili dva sata da vidimo Šenbraun ali i to je malo vremena.

Definitivno za Šenbrun mora ceo dan jer gre'ota da se ne vidi i ZOO vrt :)

Prvi put sam u Becu bio 2012te i ulazinicu za Senburn + zoo vrt sam platio 30e ...prosle godine mislio da je kostala oko 70e i bas je dosta poskupelo..inace ko putuje u svojoj reziji savetovo bi pre da ide do nisa pa na avion nego npr bus iz Bg-a i to zbog madjarske granice...ono je haos sta ljudi rade...11 sati smo bili zarobljeni jer madjari nisu hteli da rade,drugi put smo od nisa pa na avion i vise se isplati a ispadne jeftinije nego bus...
u Becu bi savetovao bar 3,4 dana kako bi se sve lepo obislo i videlo,ali bi za ljude koji imaju malo vise vremena preporucio da skoknu i do Praga bar na 3 nocenja ako su prethodno bili ili 4 ,5 ako nisu :)
Regiojet voz ima povoljne karte i jeftino posluzenje u vozu preko aplikacije npr kroasan manje od euro sa sunkom i sirom,razni kolaci oko eur,pivo oko 1.5e ..dosta obroka i sl
a kada ste vec u pragu i ako mzoete da odvojite jedan dan za neki izlet preporucujem cesky krumlov ili karlove vary...mada se meni krumlov vise svidja,grad je kao iz bajke....prevoz isto regiojet bus oko 3h u jednom pravcu za obe destinacije...mada za krumlov ima i voz do obliznjeg mesta ....za sve nabrojane destinacije bi ukoliko idete sami preporucio free walking ture ...vodici su uglavnom dobri i ture su jako interesantne...sajtovi za rezervisanje(guruwalk,freetourcommunity.)
voznja do praga traje nekih 4h,ali ako krenete prvim vozom oko 5 ujutru stizete taman na vreme za obilazak i ne gubite prvi dan.
ko hoce brzu destinaciju vozom je bratislava udaljena nekih sat vremena

Planiram u septembru sa par drugara odlazak kolima do Beča na nekoliko dana i želeo bih u povratku da posetimo i Bratislavu na jedan dan.

Sad kad je @milos88nbg spomenuo voz, razmišljam se da li da tražimo smeštaj za jedan dan u Bratislavi ili da odemo rano ujutru i vratimo se vozom do Beča uveče u smeštaj, pa sutradan kući...?

Bratislava može da se poseti iz Beča i obiđe za jedan dan.

Vozovi su svakih sat vremena i treba im jedan sat u jednom pravcu.

Bukvalno je kao jednodnevni izlet BG-NS pre nego što je išao brzi voz.

U Češkoj iz Beča vredi posetiti i Brno, koje je na nivou Bratislave (ako ne i bolje).

Preporuka za Brno, mnogo lep grad. Meni lično draži od Praga, drugačije arhitektura (dosta vuče na Beč).

Bratislava može da se poseti iz Beča i obiđe za jedan dan.
Vozovi su svakih sat vremena i treba im jedan sat u jednom pravcu.
Tako će najverovatnije i da bude, kada uporedim povratne vozne karte izaći će isto, ako ne i jeftnije nego opcija odlaska kolima, smeštaja, parkinga itd. :) Hvala!

inace ko putuje u svojoj reziji savetovo bi pre da ide do nisa pa na avion nego npr bus iz Bg-a i to zbog madjarske granice...ono je haos sta ljudi rade...11 sati smo bili zarobljeni jer madjari nisu hteli da rade,drugi put smo od nisa pa na avion i vise se isplati a ispadne jeftinije nego bus...
A zasto ne direktno avionom iz BG u Bec? Naravno, u slucaju da je neko iz Beograda ili mu je blize. Koliko se secam, nisu nesto skupe karte. Mislim da sam jednom prilikom kupio za 70ak evra, a nije da sam kupio mnogo unapred kartu.

Planiram u septembru sa par drugara odlazak kolima do Beča na nekoliko dana i želeo bih u povratku da posetimo i Bratislavu na jedan dan.

Sad kad je @milos88nbg spomenuo voz, razmišljam se da li da tražimo smeštaj za jedan dan u Bratislavi ili da odemo rano ujutru i vratimo se vozom do Beča uveče u smeštaj, pa sutradan kući...?
Za Bratislavu jedan dan puna kapa. Dodjete ujutru, grad se lagano obidje i uvece nazad. Ja sam za jedan dan iz Budimpeste kolima otisao do Parndorfa, odatle do Bratislave, obisao sve i onda nazad u Budimpestu. Vama ce vozom iz Beca biti jos blize, brze i vise vremena za sve. Zapravo jedino sto nisam obisao, a planirao sam je onaj NLO toranj ili kako se zove.

PS takodje preporuka za Brno.

Nije Beč toliko daleko tako da se lagano stiže kolima, nama je trebalo od Ns do Beča nekih 6h i 30min. Tu spadaju dva stajanja za odmor po 15tak min i granica isto 15tak min. Tempomat na 130 i bez žurbe. Naravno zavisi kakvo je stanje na granici, mi smo imali sreće.

Nije daleko ali Mađarska granica je problem. Koliko izlaze te avio karte do Beca tj za koliko povoljno nalazite. Nisam do sad leteo avionom pa ne znam gde bi sta tražio...

Sto se tice granice, poprilično pomaže border watcher aplikacija, preporučujem ko se uputi, pa ako ide u mađarsku, ako je na horgoš 1 guzva, sa na vreme moze da se prešalta na horgoš 2 ili kelebiju.
Nije bas najpreciznija, ali je dovoljno dobra informacija, a ima i opciju da se vide kamere.

Ne bi trebalo da je guzva sad, kad nije sezona odmora (i praznika) gastarbajtera. Mi smo se vracali za Nemacku pre 2 nedelje (kraj Uskrsnjeg raspusta za decu u Dojc) i isli smo na Backi Breg. Dosao sam oko 21h, nigde nikog nije bilo. Super, ali od autoputa do BB pa posle do M6 autoputa koji ide do Budimpeste "izgubi" se nekih 2h ali nema guzve nikakve. Na kamerama Horgos je bio krcat a Kelebija onako (od Kelebije posle do autoputa imas 30-60min, zavisno gde se prikljucuje na autoput).

Зимус био у Емиратима две недеље. Могло се без проблема купати. Дневна температура била до 26 степени.
Планирам ускоро да идем у С.Кореју? Звучи чудно али ме вуче да видим и гледам неке аранжмане пошто сем српског пасоша имам и руски а са руским без проблема се добија виза и организују се посете. Познаник био и каже да му се допало. Оно, одудара од свих других туристичких путивања. Каже, није имао онај утисак, као са путовања по западу, Deja Vu.

Nazad
Vrh Dno