Šta je novo?

Skoro da više niko ne može da plati novi procesor ili grafičku kartu i znate šta, to je sasvim OK

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Gigabyte-RTX-5090-Gaming-OC-32G_20.webp

Skoro da više niko ne može da plati novi procesor ili grafičku kartu i znate šta, to je sasvim OK​

Najnoviji hardver je preskup i teško dostupan, ali većina korisnika ni nema stvarnu potrebu da ga odmah kupi

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/s...i-graficku-kartu-i-znate-sta-to-je-sasvim-ok/

Hahah preporučuje da kupujemo polovno, čitaj idi kod majnera, pa kad ti to za 3 meseca crkne dođi kod mene po novo. A u međuvremenu i mainer se ponovio kad se rešio bede. Prodate 2 karte umesto 1 😂😂😂

Koje bulaznjenje majko mila...

Hahah preporučuje da kupujemo polovno, čitaj idi kod majnera, pa kad ti to za 3 meseca crkne dođi kod mene po novo. A u međuvremenu i mainer se ponovio kad se rešio bede. Prodate 2 karte umesto 1 😂😂😂
kopanje je otislo u proslost cim je eth otisao na proof of stake pre 2 i po god. to sto je kartica kopala, nista joj ne fali, vecu "stetu" napravi regularni gaming nego kopanje.

Ne bih se baš kladio u to, znam da kopanje nije više aktuelno, ali 3000 serija kartica je kopala samo tako.

Takođe aktuelan je AI pa je to isto...

Nisi me ubedio da 1-3h gaminga dnevno šteti više od 24/7 100% opterećenja.

Ja svakako nikada nisam niti ću kupiti bilo šta polovno od tehnike. Može na poklon ili novo...

Pa dobro,to je skroz ok. Ali kad vec nisi kupovao,nemas ni ta iskustva, samim tim nisi merodavan da pricas o tome. Moj drugar je imao farmu 580 i 5700 kartica, preko 50 komada, i za 5 godina mu ni jedna karta nije crkla.

Prosto kupci dozvoljavaju da ih sistem melje.

Dozvoljavaju da ih ubede da su im potrebne "ultra-mega-giga" performanse
i da je OK da gomilu gluposti papreno placaju.

Da vecina kupcaca par meseci ignorise takvu ponudu , trgovci bi korigovali cene.

Ma nisu skupi delovi (sem grafika), za malo para moze dosta mocna masina da se sastavi. Memorije, ssd, procesori, dobra napajanja nikad jeftiniji.

Znam, ali evo samo primer recimo hipotetiči, a mislim da je blizu tekuce situacije, za 200-220 eura možeš da kupiš novu RX 6600 i polovnu 3060Ti koja je možda i kopala, šta bi pre kupio?

Obe su pristoje za 1080p bez RT, jedna ima 3 godine garancije druga nema nikakvu i na papiru je oko 30% brža. Pa znaš kad bih dao pare za polovnu ako ima nova koja je eto malo sporija, pri tome za par 10 eura više ima i 6700 koji je skoro egal ako mi baš trebaju te performanse. E o tome pričam. Polovna tehnika je besmislena potpuno. Za nikakvu razliku u ceni imaš uvek novo koje je možda za nijansu lošije. Možda polovno u garanciji od bar 2 godine i sa fiskalnim, eto to bih kupio, i ako je ušteda značajna u odnosu na radnju.

PS. nisam kupovao, ali jedno 6-7 kartica sam dobio na poklon koje su korištene za gaming od 1-3 godine... sa njima nisam imao problema, ali to je od iste osobe koju znam lično i isto je kao da sam iz jedne svoje konfiguracije prebacio u drugu... i u toj varijanti ne bih kupovao... volim kad ima garancija sa pečatom i računom.

Poslednja izmena:
Za 220e bih uzeo 6700xt koja je kopala. Ni jednu od te dve.

Stvar ličnog izbora... ja bih se dvoumio i za 150... za 220 bih uzeo šta god je novo za 220 :ROFLMAO: , ali to je moj izbor.

A i imao sam 3060ti koja je kopala, radila kao zmaj, tako da je i to odgovor na tvoje prethodno pitanje :)
Jedino sto ne bih razmatrao je karta koja je kopala a nema hladjenu memoriju.

Uvek novo i samo novo uz svo dužno poštovanje i prema onima koji kupuju-prodaju polovno pošto je sve to stvar samo ličnog izbora.

Kakva budalaština. NE UOPŠTE NIJE OK, da nemaš para za običnu PC komponentu u 21 veku, gde je računar osnovno sredstvo u svakoj kući.
Nemam para ni za obican telefon, od 1500 eura, ali imam za alkatel od 150.Uvek je bilo kolki ti je guber toliko se ispruzi.

Marti Misterija u stripu koristi jedan te isti Mac.iz '85, pa sta mu fali?

Kopiran naslov iz eng clanka

Ne bih se baš kladio u to, znam da kopanje nije više aktuelno, ali 3000 serija kartica je kopala samo tako.

Takođe aktuelan je AI pa je to isto...

Nisi me ubedio da 1-3h gaminga dnevno šteti više od 24/7 100% opterećenja.

Ja svakako nikada nisam niti ću kupiti bilo šta polovno od tehnike. Može na poklon ili novo...
Nista ne fali karti iz rudnika ako je iole krsten miner bio. Karte iz rudnika su obicno undervoltovane i pazene. Vreme otkaza je obicno prvih 6 meseci. U tom periodu prozuje i ventilatori kod onih koljaca koji bi da izvuku do poslednjeg hasha iz karte gde sve na karti radi na 100% opterecenja.

Baš sam se pre neki dan računao

Upgrade sa AM4 na AM5 bi me koštao tričavih 370000din.

Ploča Micro ITX, procesor, DDR5 memorija i grafička

Ludilo mozga samo to mogu reći

Ja sam za polovno ako je dosta povoljnije, ako su slične cene, logično je da ću kupiti polovno.
Kad se malo okrenem oko sebe većinu stvari sam kupio kao secnd hand i sve radi bez problema.

Kupe ljudi kartice, arče ih 4 godine, pa bi polovne da ti ih ih prodaju 50 evra jeftinije nego što su ih kupili. A i može im se, kad proizvođači cene nikad ne obaraju, kad izađe nešto novo, bude skuplje toliko koliko je bolje, staro ne pojeftinjuje. Nekada si za 300 evra kupovao dobre grafičke kartice, danas bi ih uprava AMD-a i Nvidije pre nabila sebi u dupe nego ti ih prodala za te pare.

Ja sam za polovno ako je dosta povoljnije, ako su slične cene, logično je da ću kupiti polovno.
Kad se malo okrenem oko sebe većinu stvari sam kupio kao secnd hand i sve radi bez problema.
Polovni povoljnije?
Srbi su ludi, najviše bi voleli da prodaju procesor star 10 godina za 150e.
Za 1070 traže po 100e.. E pa ne dam.

Polovni povoljnije?
Srbi su ludi, najviše bi voleli da prodaju procesor star 10 godina za 150e.
Za 1070 traže po 100e.. E pa ne dam.
To i ne kupujem, stvari koje su "mlade" a povoljne kupujem.

Nakita Bandbi vajb, ja sam bogata, a vi sirotilja... šteta. Silom prilika, prilagodio sam se promenama i promenio arhitekturu.

Ne znam o cemu vi to, ima 1070 Strix po oglasima za 70e

Baš sam se pre neki dan računao

Upgrade sa AM4 na AM5 bi me koštao tričavih 370000din.

Ploča Micro ITX, procesor, DDR5 memorija i grafička

Ludilo mozga samo to mogu reći

A zašto mora nova grafika? Ok za procesor, ploču i memoriju. To mora. Ali grafika?

Nazad
Vrh Dno