Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Evo da se javim. :)

Uspešno flashovana Sapphire Nitro+ 9070 sa Sapphire Nitro+ 9070 XT BIOS-om.
Budući da obe kartice imaju isti power delivery i 16pin / 3x8pin konektor, posle flashovanja kartica bez problema tera do ~360W (+10% PL na 330W).
Ovo što sam malo noćas provrteo od benchmarka je radilo stabilno.

Kada poredim perf modded vs default dobitak je +6.5% perf u Superposition-u i +10% perf u Cyberpunk 2077 u 1440p.
Može tu verovatno da se izvuče koji procenat undervoltovanjem GPU-a i OC-om VRAM-a, ali to će ostati za neku drugu priliku. :)

Par sličica kako je odrađen flashing je u prilogu. 🤓
Javi jel dobijas crash-eve tokom bleje u Windows-u, cini mi se da je onaj baja sa Asus Prime prijavljivao tako nesto.

Jel broj faza isti na Nitro 9070 i 9070XT? Ako 9070 ima manje (a logika kaze da ima, a ne mogu da nadjem teardown non XT modela), ovo ce joj naprezati VRM sekciju na samu granicu... Cenim entuzijazam, ali je rizik.
Ne znam, nisam skidao cooler, jer ne znam da li bih oštetio thermal pad koji je na njoj.
Na 3D rederima na Sapphire sajtu pokazuje isti broj komponenti za VRM, mada moguće da su samo reusovali od XT modela sliku.
Mada i da ima manje, verovatno ima 8 faza umesto 10, koliko Nitro+ XT ima. A reference XT karte imaju 8 faza.

Gledajući Buildzoidov-u PCB analizu, ono što je definitivno bitna razlika je to što non-XT nema 8 kondenzatora za stabilizaciju VCore napona na zadnjoj strani, koje XT model ima.
Svaka časr! Najzad nešto lepo i nalik nečemu što se nekada radilo.
Neće naponskoj biti ništa ako se ne pregreva, izmeri samo temp naponske.

Proverio, posle 3h Furmarka VRM temp je dostigao max od 77 C, tako da to je ok.

Prilozi

• FurmarkTemps.png
    FurmarkTemps.png
    103.1 KB · Pregleda: 43
Da li si ispratio kolika je bila pre flešovanja? Ja bih lično voleo da je malo niža, zbog toga te pitam kako je bilo ranije.

Lepo,svidja mi se da se vratim na OC grafe,cisto da se ne zaboravi gradivo😁

Uz dodatni mild undervolt i malo memory OC-a uspeo sam da je doteram na ~+16% u odnosu na base perf.
To je od prilike dovodi na -3% u odnosu na base 9070 XT.

Evo npr Port Royal score koji sam uspeo da izvučem sa njom:
1745797896485.png

Iskreno, interesantno je bilo probati HW BIOS flash i malo tunovati PL i UL.
Međutim, mislim da se ove RX 9070 ne isplate, ni pored toga. Prosto premala je razlika u ceni u odnosu na base 9070 XT modele, koje jedva da mogu da dostignu uz svo cimanje.
Tako da pored svega ovoga, moja preporuka ide za 9070 XT, koja uz sličan dodatni tuning ide još dalje od ovoga.

Mala ispravka za prethodni post, sad kad sam malo prečešljao review-ove za 9070 XT.
Ovo što sam dobio je sada pribiližno perf kao reference 9070 XT. U odnosu na OC modele je -3%.
Zaboravio sam da uzmem u obzir da je ova moja 9070 OC model, tako da je njen base već 3% iznad reference 9070. Tako da gap od 18-19% koji 9070 ima u odnosu na 9070 XT u compute intensive workload-ovima, kao što je RT sam zapravo uspeo da nadomestim sa modovanjem i UV.

Zaključak i dalje stoji. Dosta je ovo drugačije situacija nego npr. sa Vega 56 vs Vega 64.
Tada je uz soft mod, tj BIOS flash 56 bez dodatnih tweakova landovala na do 3% perf razlike u odnosu na 64. Dok je razlika u ceni bila 20%.
Sada treba baš dosta cimanja da bi se došlo do svega par % razlike, a razlika u ceni non-XT vs XT je oko 10% (bar za sada :) ).

Mala ispravka za prethodni post, sad kad sam malo prečešljao review-ove za 9070 XT.
Ovo što sam dobio je sada pribiližno perf kao reference 9070 XT. U odnosu na OC modele je -3%.
Zaboravio sam da uzmem u obzir da je ova moja 9070 OC model, tako da je njen base već 3% iznad reference 9070. Tako da gap od 18-19% koji 9070 ima u odnosu na 9070 XT u compute intensive workload-ovima, kao što je RT sam zapravo uspeo da nadomestim sa modovanjem i UV.

Zaključak i dalje stoji. Dosta je ovo drugačije situacija nego npr. sa Vega 56 vs Vega 64.
Tada je uz soft mod, tj BIOS flash 56 bez dodatnih tweakova landovala na do 3% perf razlike u odnosu na 64. Dok je razlika u ceni bila 20%.
Sada treba baš dosta cimanja da bi se došlo do svega par % razlike, a razlika u ceni non-XT vs XT je oko 10% (bar za sada :) ).
Izvini, ne pratim. Sta si to tacno uradio kartici sem sto si flashovao drugi BIOS?
Ako nije problem, objasni postupke kako bi neko mogao da reprodukuje.

Izvini, ne pratim. Sta si to tacno uradio kartici sem sto si flashovao drugi BIOS?
Ako nije problem, objasni postupke kako bi neko mogao da reprodukuje.
  • Na Nitro+ 9070 flashovan BIOS od Sapphire Nitro+ 9070 XT
  • UV vcore -75mV + 100MHz za core clock
  • OC memory +40MHz i setovan Fast memory timing
To mi je stable OC.
Ono sto može još dodatno je da se podigne Powe Limit za +10%, ali minimal je benefit, plus dodatno stresira power delivery koji je lošiji nego na XT modelu.
Tako da je držim na default limitu za XT za Nitro+ (i.e. 330W).

Da li je Napajanje od 750w (Platinum) dovoljno za vecinu 9070 xt modela?

Dovoljno je za sve

Isprobao sam da vidim gde su OC granice ove kartice.

Što se memorije tiče, uspeo sam da je poteram do 2720MHz i fast memory timings. Posle toga benchmark score-ovi kreću da opadaju. Nije loše, mada vidim da neki modeli uspevaju da idu i do 2800 MHz.
Podigao sam Power Limit na +10%, na 363W.
3DMark benchmarci su trpeli undervolt do -190mV.
Uz ovo i Fan speed fixiran na 55% i case ventilatori na max.

Rezultat je 33. mesto za RX 9070 u Port Royal benchmarku, ali realno te pozicije ispred su popunili buildzoid i još jedan korisnik sa svojim run-ovima. Tako da samo dva korisnika imaju veći score od ovoga za RX 9070.
Za Time Spy Extreme sam uspeo da izvučem 3. mesto ako se gleda graphics score za RX 9070.

Što se undervolta tiče, kao što je buildzoid u svojim vlogovima pomenuo, zavisi od toga šta se pokreće.
Za 3DMark sam uspevao da isteram benchmarke sa -190mV, SuperPosition je morao da se poveća na -180mV da bi benchmark prošao. Za CyberPunk 2077 da bi bio stabilan benchmark run morao sam da podignem na -155mV.

Prilozi

• 3dmark_leaderboard.png
    3dmark_leaderboard.png
    28 KB · Pregleda: 8
  • PortRoyal_TopScore4.png
    PortRoyal_TopScore4.png
    530.3 KB · Pregleda: 13
  • TimeSpyExtreme_TopScore.png
    TimeSpyExtreme_TopScore.png
    670.4 KB · Pregleda: 17
Javi jel dobijas crash-eve tokom bleje u Windows-u, cini mi se da je onaj baja sa Asus Prime prijavljivao tako nesto.
Da odgovorim i na ovo. Već par dana stoji kartica u računaru sa XT BIOS-om i blagim undervoltom od -65mV.
Nisam imao nikakvih problema sa stabilnošću.

Međutim, ono što sam primetio kada sam terao undervolt do max granica, npr. -155mV za CyberPunk 2077. Iako je u igri kartica bila stabilna, i u menijima i u 3D scenama, kada sam pokušao da izađem iz igre u Desktop driver je kraširao.
Tako da je jedna opcija da su terali malo ekstremniji UV nego što kartica zaista može da izdrži.

Druga opcija je da je nešto od ovih problema, koje i drugi korisnici prijavljuju i na ne-modovanim 9070/9070 XT karticama:

9070 fali 512SP u odnosu na 9070XT i kosta $50 manje. Ovoj fali i 4GB VRAM i jos 512SP i kosta $50 manje od 9070. E ne'sh kolega...

Ma spekulacije i glasine, videcemo za mesec dana.

Koliko sam bio napržen na 9070 XT toliko mi sad 5070 ti izgleda bolja kupovina. A pritom i jeftinije na KP

Klok jezgra RX 9600XT je samo 20% visi od 7600XT, memorija je samo 10% brza, pod uslovom da uopste ima arhitektonskih unapredjenja u najboljem slucaju mozemo da ocekujemo RX 6750XT performanse za daleko visu cenu.

Koliko sam bio napržen na 9070 XT toliko mi sad 5070 ti izgleda bolja kupovina. A pritom i jeftinije na KP
Ne znam kakve su cene 4070 Ti Super, ali mogao bi i nju da razmotris.

50eur razlike. Mislim da ćemo ući u period zasićenja sad + ide leto.. sve je mrtvije i cene bi morale da idu dole malo.

Klok jezgra RX 9600XT je samo 20% visi od 7600XT, memorija je samo 10% brza, pod uslovom da uopste ima arhitektonskih unapredjenja u najboljem slucaju mozemo da ocekujemo RX 6750XT performanse za daleko visu cenu.
7600 je bio tezak corak, kao da im dodatni tranzistori (u odnosu na 6600) apsolutno nisu radili nista. Ovde ce biti napretka u performansama, ali sto bi rekli na engleskom "too little, too late". a ja da dodam "for too much money"

7600 je bio tezak corak, kao da im dodatni tranzistori (u odnosu na 6600) apsolutno nisu radili nista. Ovde ce biti napretka u performansama, ali sto bi rekli na engleskom "too little, too late". a ja da dodam "for too much money"
Ja sam čuo (pričao mi jedan što zna čoveka koji je čuo od čoveka koji zna jednog) da će i 10 060 XT biti jako loša kartica :ROFLMAO: . Kako bre ljudi znate za karticu koja nije izašla, niti testova, niti cene, ničega i vi već znate da je to loše? Anyway :)

Vrh Dno