Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Da, išao sam bar 10god u Cg, samo jednom su mi tražili, na prelazu prema Bih. Na Jabuci samo mahnu kad izlazim, ni ne gledaju pasose/licne

Mene su jednom na jabuci zadržali sat vremena zbog boravišne takse. Tražilo mi car 100e na licu mesta ili da se vratim do PG da platim kaznu od 200e. Kad sam video o čemu se radi, tražio sam vidno nervozan da pričam sa nadleznom osobom. Kako sam spomenuo "nadlezan", priča je postala vođenjava o pustili su nas.

Boravisna taksa je oduvek bila obavezna u CG. Posedujem vikendicu u CG od pocetka 80ih tamo i boravisna taksa je oduvek bila obavezna, moji su je oduvek placali. Na stranu da li ce Vam je ikad i igde zatraziti...

Znam, gomila papira je obavezna, koje niko ne trazi. Npr. ja kad god vodim psa nosim potvrdu da je zdrav. Jednom sam je pokazao na granici, lik se samo nasmejao. Od tad i ne pominjem psa, samo dam pasose.

Recimo, za Albaniju je obavezan zeleni karton, nisu mi ga trazili prosle godine (nisam ga ni imao ). Za MKD je valjda isto i dalje obavezan?

Ma kakva boravišna taksa, prodje 3 busa po 50 ljudi, svi turisti, nikog ni ne pitaju. Do tada nikad plaćao nisam, niti mi je ikad iko spomenuo. Posle toga sam plaćao, jer je nesto smešno jeftino i nikad mi nisu vise tražili.

Potrefi se njima neka interna kontrola pa se onda bace na posao da gledaju sve redom...

Ja mislim da se pre nadje neki carinik koji bi par evrica u dzep...

Sta god, jeftinije je platiti nego da ti neko pravi problem i pise kazne... Ali kakogod, svako radi onako kako misli da je ispravno.

Znam, gomila papira je obavezna, koje niko ne trazi. Npr. ja kad god vodim psa nosim potvrdu da je zdrav. Jednom sam je pokazao na granici, lik se samo nasmejao. Od tad i ne pominjem psa, samo dam pasose.

Recimo, za Albaniju je obavezan zeleni karton, nisu mi ga trazili prosle godine (nisam ga ni imao ). Za MKD je valjda isto i dalje obavezan?
Jeste, zeleni karton je još uvek obavezan za NMK.

Albanci mi ni pasoš ni lk nisu gledali, ali zato braća MKD prvo za šta se uhvate je zeleni, ne propuštaju

Obavezan je u još dosta država, ranije i u Bosni (gde sam jednom morao da platim na samoj granici i koštalo me cca 50-ak €).
Ali makedonacgprvo viče zeleni kad vidi tablicu pa gleda sve ostalo

Ozbiljan je problem ako vam se desi udes u zemlji koja zahteva zeleni karton, a vi ga nemate.
Bez obzira da li ste vi skrivili udes ili ste oštećeni.

Ukoliko skrivite makar i lakši udes u Makedoniji, MK ne možete napustiti dok ne nadoknadite štetu koju ste izazvali.
A samo da se dođe do procene može potrajati danima.

Obavezna provera ZK na granici štiti pre svega vas.

Nije fora što traže, nego što ovi naši taj papir naplaćuju 2000din kao dokaz da si im već platio osiguranje.

Jel' išao neko u CG preko Bosne i Trebinja skoro? Sve ok, nema nekih radova na putu, kontrola neuobičajenih, tenzija i sl...?

Jel' išao neko u CG preko Bosne i Trebinja skoro? Sve ok, nema nekih radova na putu, kontrola neuobičajenih, tenzija i sl...?
Išao sam ja prošle subote i vraćam se istim putem za par dana. Put je uglavnom odličan. Deo od Zlatibora prema Višegradu bi mogao da bude bolji ali je sasvim u redu. U Bosni ima dosta kamera pa treba voditi računa o ograničenjima. Na izlazu iz Bileće stoji patrola na koju mi je skrenuo pažnju pumpadžija iz Foče i reče mi da ako zastave, ponekad kontrolišu i svu dodatnu opremu. Deo od Foče prema Tjentištu je jako uzan i par puta sam malo oštrije kočio jer su vozači iz suprotnog smera, svi iz Srbije, malo slobodnije sekli krivine. Pre dolaska na CG granicu je padala kiša pa mi je carinik rekao da pažljivo vozim jer je put klizav. Nisam nigde primetio ovaj problem ali prenosim šta mi je rekao. Gorivo u Bosni je dosta povoljnije. U Foči sam vrhunski ručao za smešne pare.

Išao sam ja prošle subote i vraćam se istim putem za par dana. Put je uglavnom odličan. Deo od Zlatibora prema Višegradu bi mogao da bude bolji ali je sasvim u redu. U Bosni ima dosta kamera pa treba voditi računa o ograničenjima. Na izlazu iz Bileće stoji patrola na koju mi je skrenuo pažnju pumpadžija iz Foče i reče mi da ako zastave, ponekad kontrolišu i svu dodatnu opremu. Deo od Foče prema Tjentištu je jako uzan i par puta sam malo oštrije kočio jer su vozači iz suprotnog smera, svi iz Srbije, malo slobodnije sekli krivine. Pre dolaska na CG granicu je padala kiša pa mi je carinik rekao da pažljivo vozim jer je put klizav. Nisam nigde primetio ovaj problem ali prenosim šta mi je rekao. Gorivo u Bosni je dosta povoljnije. U Foči sam vrhunski ručao za smešne pare.
Super info. 👍

Da li neko ima iskustva sa vožnjom rentiranog auta za Grčku?
Rentacar firma navodno izdaje ovlašćenje za vožnju van granica Srbije (koliko sam shvatio to je žuti karton), plus zeleni karton (osiguranje). Ima li još nešto na šta bih trebao da obratim pažnju?
Pročitaj uslove izdavanja vozila.
Obrati pažnju na učešće u mogućoj šteti,saobraćajnoj nezgodi i oštećenju vozila.
Bez obzira što su auta kasko osigurana,imaš obavezu učešća u šteti,kradji itd.
Kod nekih sam nalazio da je zakupac dužan nadoknaditi svu štetu,bez obzira što je auto kasko osiguran.
Suludo,ali tako je ....

Može li neko da mi pomogne oko taga?

Uzeo sam postpaid tag, registrovao se preko linka enp.posta.rs, dodao karticu i to je sve ok.

1. Dobio sam od njih user/pass, međutim kad pokušam da se ulogujem u toll4all.com aplikaciju, samo izadje polje sa linkom enp.posta.rs. Kako da koristim aplikaciju?

2. Hoću da dodam karticu za cg i mkd, treba li kartica vezana za devizni račun. Ili može ista visa vezana za dinarski?

@DjoleMC za prvo pitanje ne bih znao jer nisam kupio tag preko pošte a za drugo trebalo bi da može visa sa dinarskim računom, ja tako koristim. Probaj da dodaš karticu za CG pa ćeš videti jel rezervišu 1€, posle provere ga vrate na račun...

Može sigurno i viza vezana za dinarski raču, iako je ekonomski gledano, bolje da bude devizni račun 😃

Putarine su mali iznosi pa je zanemarljivo skuplje, bukvalno par dinara...

I to se slažem 😃, ali ima i druga računica, 1 dinar od milion korisnika je milion dinara, onako 😃

To mi je manje bitno, nego što ne mogu da se ulogujem? 😀

Znate li kakva je situacija po pitanju pasosa za ulazak u Crnu Goru? Znam da za EU mora da vazi jos 6 meseci, ali ne mogu da nadjem da li postoji neko ogranicenje za CG. Planiramo krajem aprila da idemo za CG, a pasos mu istice pocetkom juna. Da li mogu da nam prave problem na granici?
Nema ogranicenja za pasos kao za EU, sinu istice pasos 11.05.2025. Putovali smo prosle nedelje i presli nekoliko granica sa tim pasosm Srbija-BIH, BIH-CG, CG-ALB, ALB-Kosovo

Može li neko da mi pomogne oko taga?

Uzeo sam postpaid tag, registrovao se preko linka enp.posta.rs, dodao karticu i to je sve ok.

1. Dobio sam od njih user/pass, međutim kad pokušam da se ulogujem u toll4all.com aplikaciju, samo izadje polje sa linkom enp.posta.rs. Kako da koristim aplikaciju?
Tako je i kod mene samo što mi izbacuje mts sajt, pošto sam preko njih uzeo tag. Tamo se prijavim i sve funkcioniše.

Info ko hoće da ide za Cg preko bih - ako idete za Boku: Kotor, Tivat ili Herceg Novi, onda idite preko Grahova a ako hoćete za ostali dio primorja (Budva, Bar, Ulcinj) , onda Nikšić, Podgorica pa primorje. Put od Tivta prema Budvi se radi i katastrofa je, pogotovo kad je kiša u uveče

Nazad
Vrh Dno