Šta je novo?

Hardver CREATIVE Sound Blaster Audigy FX v2 vs Asus Xonar AE

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Pe11e

Slavan
Učlanjen(a)
22.02.2011
Poena
210
Moja oprema  
CPU & Cooler
12900K + Kraken X63
Matična ploča
ASUS Z690 Prime D4
RAM
Kingston Fury Renegade 3600mhz 32GB
GPU
Zotac RTX 3090 OC
Storage
M2
Zvuk
Creative SB X-Fi
PSU
Asus ROG STRIX 1000W
Kućište
MSI
Monitor
AOC 32" 1440p
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima!

Ovako. Riknula mi je prastara CREATIVE Sound Blaster X-Fi (mislim da je 2008 godiste), i trazim adekvatnu zamenu. U stvari, nije riknula, nego se na desnom kanalu od jednom cuje uzasne smetnje, krcanje, cviljenje, i cuje se rad komponenti, pogotovo hard diska. Bas takodje krci samo na desnom kanalu, tako da to je to. Proveravao sam 2 dana sve kontakte, jackove, komponente, kablove. Desilo se kada mi se kabl za napajanje miksete (koja je ubodena u X-Fi) izvukao, pa je ocigledno doslo do nekog loseg kontakta ili sta god, i X-Fi prastari tranzistori popustili u tom trenutku.

Uglavnom, razmisljam se izmedju CREATIVE Sound Blaster Audigy FX v2 i Asus Xonar AE kartica, zbog cena prvenstveno. Bavim se zvukom, dizajnom zvuka, muzickom produkcijom, gejmingom, i koristim BeyerDynamic DT 700 PRO X slusalice. Ali postoji zackoljica - trenutno, kao privremena solucija, mikseta je ubodena u integrisani Realtek audio na ploci (Asus Z690-P D4), i zvuk je ok, ali znam da moze i mora bolje, oseti se razlika. Pre nego sto je procvrcala kartica, u Realtek je uboden Buttkicker bass transducer, a X-Fi je koriscen za ozbiljne stvari. SAd je obrnuta situacija, trenutno Buttkicker radi na X-Fi, mono kanal naravno.

Dakle, posle citanja nekoliko foruma, i dalje se ne mogu odluciti sta uzeti. Asus koristi neki cudan chipset na Xonar-u i zahteva instalaciju njihovog softvera (nikad nisam bio fan Asus-ovih aplikacija, uzasne su), a Creative FX v2, iako mi je Creative prirastao uz srce jer ga od kada znam za sebe forsiram (i softver im je ok, drajveri su po znakom pitanja u Win11), cujem da su poceli da presipaju iz supljeg u prazno sto se tice novih modela.

Mozda je bolje da uzmem nesto bolje, polovno, staro nekoliko godina? Znajuci da stariji tranzistori ne trpe maltretiranje (kao u mom slucaju), nesto se ne libim da jurim opet polovne kartice.

Cak sam citao i za DAC-ove, par ljudi se kune za SPDIF iz Realtek-a u neki ok DAC, ima bolji ili podjednako dobar zvuk kao kartica, ali meni to nesto ne odgovara jer mi trebaju dva zvucna izvora (kartice), za Buttkicker i sve ostalo sto ide preko Behringer miksete. Cak i ako se odlucim za DAC i Realtek kombinaciju, cim totalno rikne stari X-Fi, moram nesto juriti za Buttkicker.

Svaki savet i iskustva su dobrodosla. Hvala!

E jesam konj, tezak. Uzasno neodlucan, ali to je samo zato sto nisam upoznat sa DAC-ovima, uopste. Svestan sam da vecina preporucuje Focusrite Scarlett, i evo odlucio sam da pogledam review-e, i napokon odlucim da li da idem na tu varijantu ili tvrdoglavo ostanem na Creative kartici, u ovom slucaju AE-5 Plus.

Dobro, da li smo se dogovorili da ne mešamo babe i žabe :D

Dobro, da li smo se dogovorili da ne mešamo babe i žabe :D
Ja bih vrlo rado, ali pošto imam iskustva samo sa žabama, jedini način je da ih poredim sa babama. Ne znam na koji način da se odlučim ako ne poredim? :)

iz kog si mesta ?

Beograd.

Inače krećem sada do grada najverovatnije da uzmem Solo 4th gen u Player-u, zavisi od same priče sa iskusnim prodavcima tamo.

to je dobro, samo nemoj, molim te, da za produkciju muzike pričaš o integruši ili Xonar kartici.

to je dobro, samo nemoj, molim te, da za produkciju muzike pričaš o integruši ili Xonar kartici.
Ma kao što rekoh produkcija mi nije prioritet, za sada je samo hobi. Nisu mi trenutno bitni kvalitetni ulazi za mic i gitaru, ili šta god. Najbitnije mi je da imam 1:1 izlaz za sound design, odličan izlaz za slušalice i generalno bolji zvuk od zvučnih karti kao što su Creative ili Xonar serija. Videćemo, nadam se da ću biti (pre)zadovoljan.

Ne znam za 4th gen, ali preshodni solo nije imao ne znam kakav izlaz za sluške u smislu pojačanja i impedanse.
Odličan kanal sa poređenjima, proveri da li je izbacio i za novi solo:

Edit, ima ga:

Ne znam za 4th gen, ali preshodni solo nije imao ne znam kakav izlaz za sluške u smislu pojačanja i impedanse.
Odličan kanal sa poređenjima, proveri da li je izbacio i za novi solo:

Edit, ima ga:

Odgledao sam oba klipa pre par dana. Detaljan je lik.

Elem, već imam prvi ozbiljan problem sa Scarlett Solo, primetio sam ga odmah u flight simulatoru, i ostalim igrama. Postoji jako ozbiljan latency izmedju slike i zvuka, iako mi u Scarlett device settings stoji 5ms, 48khz, 32 buffer. Probao sam sve kombinacije, samo bude veći latency sa većim bufferom nema razlike čak i na 192khz, 16 buffer, sa 3ms. Po defaultu vidim nekih 50ak milisekundi latency, pa se na to dodaje latency iz device settingsa. To mi je za sound design nedopustivo, jer za neke semplove moram da radim tajming u waveformu, dodajem silence na pocetku od 10ms, i sl. Da ne pričam što se svi zvukovi moraju uklapati savršeno sa tajmingom. Sa default latency od 50ms je nemoguće uklapati bilo šta.
Instaliran je Focusrite default softver i drajveri. Probaću i sa default win11 drajverima.
Ako ovo ne rešim džaba odličan zvuk i sve, vratiću uređaj.

1744986012018.png

Poslednja izmena:
EDIT I: pojavljuje se uzasan buzzing posle 2-3 sata rada, i moze se resiti samo ako se promeni sample rate u device settings. Citao sam o tome po forumima, i ne mogu da verujem da se i meni desava...

EDIT II: problem uzasnog latency-ja sam resio uninstal-ranjem svega Focusrite related, od app pa do drajvera. Restartovao racunar, sada je na default Windows drajverima, i latency je daleko prihvatljiviji, mozda ga i nema. Videcu jos da li ce se pojaviti i buzzing posle par sati.

Citam po forumima da su Focusrite drajveri tezak krs, i sada i vidim zasto. Koja je poenta u tim drajverima? Da guraju device settings i Focusrite ASIO? Ne vidim drugu svrhu.

Rekoh da Focusrite ima problema... Ali dobro, nemaš hissing i buzz u normalnom radu to je najbitnije.
Poenta njihovih drajvera je u ASIO podršci, ali ona ti je bitna samo u DAW-u, ne za igre. To je možda problem i do konkretne verzije drajvera, proguglaj malo, ja moj Audient intefejs korisitim i za svakodnevni rad/multimediju/igre, nisam primetio iakvo kašnjenje.

Rekoh da Focusrite ima problema... Ali dobro, nemaš hissing i buzz u normalnom radu to je najbitnije.
Poenta njihovih drajvera je u ASIO podršci, ali ona ti je bitna samo u DAW-u, ne za igre. To je možda problem i do konkretne verzije drajvera, proguglaj malo, ja moj Audient intefejs korisitim i za svakodnevni rad/multimediju/igre, nisam primetio iakvo kašnjenje.
Instaliracu ASIO4ALL za DAW, a kaže mi prodavac iz Player-a da može rešiti i latency u igrama.

@Pe11e otvori temu za taj uređaj (utisci, problemi, podešavanja itd) u ovom podforumu

ovaj podforum ("šta da kupim") nije za to

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno