Šta je novo?

Slušni aparat - gde, kako?

Da dopunim sam sebe jer sam uspeo da procitam nekoliko poslednjih poruka.

Nisam hteo da idem na varijantu sa punjivim baterijama jer sam misljenja da to mora vremenom da slabi, a punjaca i slicnih gluposti mi je pun djavo tako da samo verujem u baterije koje se menjaju. Nosim aparate od 7 ujutro do 23 uvece a vikendom i vise.

Ovo sa blututom je dobra stvar i kad sam na poslu preko aplikacije ih gasim pa pustim YT da slusam i nemam smetnje u smislu da ne mogu da cujem ono sto slusam od buke koju prave ljudi oko mene (projektantska firma i nas 8 sedi u jednoj prostoriji kao u igraonici 4vs4). Kompatibilni su sa iOS kao blutut slusalice dok na androidu moze samo da se pojacava i smanjuje po potrebi ili da se ugase, koliko znam ne radi striming. Ima uredjaj sa kojima mogu da se povezu na tv, laptop, komp ili bilo sta drugo ali je skup, nekih 25.000 dinara. Pisao sam im na mail pa sam taj odgovor dobio.

Kapice drzim u hidrogenu preko noci i ociste se dobro, povremeno isperem alkoholom ali nema potrebe.
Takodje nosim naocare kao sto je neko iznad napisao a kanalni mi ne bi pokrili trenutno ostecenje koje je na nekih 70-75% ali verujem u napredak tehnologije i da ce jednog dana izaci "bubice" koje cu moci da priustim i koje se nece videti i smetati zbog naocara.

Cena je bila nekih 140.000 + uredjaj za isusivanje od nekih 6.000 rsd
I ja sam tu oko 70%
A koje zvucnike koristis, do koliko db su ?
Meni mislim ja je 85db zvucnici, jer oni jaci od 100db stvaraju mikrofoniju kad neko vice, pogotovo klinac 😂

@momsab
Koristim te 312 baterije Rayovac pakovanje i sanse nema vise od 5 dana da izdrze. Mozda max 7 kad ne bih drzao blutut upaljen sve vreme i slusao po nekoliko sati dnevno. Dok sam imao prethodne aparate u koje su isle 13 baterije lagano 10 dana su gurale bez problema.

@8245 Pojma nemam veruj mi, znam da je jedan plav a drugi crven xD Posle njih idu neki belo sivi, tako nesto i oni su znatno veci. Mogu da ti slikam ako ti znaci nesto veceras kad ih budem sredjivao. Moguce da su i moji 85 ako se ne varam a da su ti od 100 beli. A mozda i 120, stvarno ne znam.

Zar ne idu zvučnici prema oštečenju sluha? Ako pričate o RITE verzijama.

Za kapice je meni besmisleno neko takvo čišćenje. Obrišem ih alkoholom pre spavanja i kada se umaste vremenom stavim nove. Kod mene je to nekih 200 dinara na par meseci.
Moje su ovakve ali 10mm, da ne bude zabune:
71pCit8H1ML._AC_SL1500_.jpg
Što se tiče sušenja, povremeno leti zbog znoja ili kada pokisneš pošteno. To sam rešio kupovinom onih tableta za sušenje. Ubacim u neku palstičnu kutiju koja dobro dihtuje sve zajedno.
Ne znam kakva su sada kućišta za ugradnju aparata. Mali sestrin je imao jako velikih problema zbog znoja kod prvih Phonak aparata. Mikrofon je pozicioniran gore u ravni sa površinom kućišta. Dobio neke mrežice koje se kao menjaju (filteri da kažemo), u stvari skinuo bi staru a ubacio novu. Taj položaj je bio jedna velika katastrofa, sve je upadalo pravo u aparat, i kiša i znoj. Aparat mu je bio pola vremena na popravkama dok mu nisu zamenili.
Uglavnom, treba voditi računa kod kupovine, po mom mišljenju, da je mikrofon "uvučen" u kućište. Na primer, ovako kada je pozicioniran je u redu:
Aids_ribbon_Oticon_Ria_miniRite__35179.1425520261.jpg
Meni je bluetooth u tom uređaju oko vrata. Ima dugme, na primer, za bioskop koji ima nalepnicu da podržava slušne aparate. Spajam ga sa čime god hoću, samo se upari kao i svaki bluetooth uređaj. Ogrilaca je antena i čini mi se da neki radio signal prenosi do aparata. Podrška za iOs je inače fantastična, ne treba ti ni aplikacija. 312 baterije, oko 10 dana. Slušam i ja na terenu non stop muziku tako. Meni se prvo istroši baterija na tom bluetooth uređaju za nekih 10-ak sati neprekidnog rada, provereno.
Kod malog sestrinog je bluetooth u samim aparatima. On ima neku aplikaciju preko koje povezuje itd.. ako sam ga dobro razumeo, nisam nešto čačkao tu verziju.

Ono što ja ne razumem kod ugrađenog bluetotha u aparatima, u smislu funkcionisanja sa spojenim telefonom. Navodno je neki mikrofon koji radi na principu okruženja... ako to nisu markentiške priče... A aparat ima samo taj jedan ugrađeni mikrofon koji ima sasvim drugu upotrebnu funkciju.
Meni je mikrofon za telefonski razgovor na tom bluetooth uređaju koji okačim oko vrata, na gornjoj strani, bukvalno ispod brade. Često imam neke dve etaže dok radim i ostavim negde telefon, domet je oko 10 metara sigurno, i javljam se i normalno koristim.
Sestrin mali mi kaže da su njemu rekli da je u aparatima. On misli da lažu jer kada mu je telefon dalje dešava se da ga uopšte ne čuju. pa misli da se koristi od telefona mikrofon, kao spikerfon npr. Ovo mi je nešto mi nije baš najjasnije kako su izveli na novijim aparatima.

BTE/RITE slušni aparat ima barem dva mikrofona, koliko znam. aparati koji se direktno kače preko bluetooth-a preko svojih mikrofona hvataju glas i prosleđuju ga telefonu, tj. rade kao headset ili ove moderne wireless slušalice

koristio sam takve aparate za probu pa znam

el imate neku preporuku za stariju osobu sl. aparat, da pokriva jako ostecenje i da baterija traje sto duze?
Koristi zerenu 5 i kuka kako baterija traje max 5-6 dana. hoce duze da traje. u tom rangu 500-600e

prema ovoj poruci to su veoma jaki slušni aparati koji troše baterije veličine 675
Bernafon ima Leox https://www.bernafon.com/products/204249/leox-bte-up
ne preporučujem nikako nakon Zerene. Leox je, kako da kažem, grub u odnosu na Zerenu (probao sam oba modela)

isti prodavac nudi i Unitron koji ima Max UP, Stride B-UP i Stride V-UP. ne znam šta je sve od toga sada u ponudi kod prodavca.
https://www.unitron.com/us/en_us/pr...p&product2=stride-v9-up&product3=t-max-up-pro (izabrati United States kao državu)

@nesa69
Idu, kod mene je donja granica na nekih 70-75%. Stvarno se ne razumem mnogo u decibele i slicne stvari, a papiri su negde medju stvarima u kutijama u ostavi jer kad sam se selio najlakse mi bilo da srokam sve na jedno mesto.
Te kapice su meni preporucili ali nisam u Subotici nasao da kupim, navodno te duple ne prave mikrofoniju.
Sto se blututa tice, on je u samom aparatu a mikrofon za razgovore je na telefonu i kad se malo vise odmakne desi se da me sagovornik slabije cuje. Nesto poput spikerfona samo sto se zvuk strimuje u uho.
Blago tebi ako ti baterije traju 10 dana. Kod mene 5, max 6 ako ne koristim toliko striming i blutut. Jel taj uredjaj sto ti imas samo aparati - telefon ili bilo koji uredjaj mozes da povezes preko BT?

Meni je oštečenje progresivno i sa starenjem sve brže. Pre 6 godina (našao papir) piše 98,8 db i uspostavlja kontakt sa slušnim aparatom facijalno. To nije ništa novo, fakultet sam skoro završio bez njih jer sam tek tada nabavio prve višekanalne. Uvek sam se pomagao buljenjem u ljude :) Meni je tada otprilike išlo od nekih 15-20% na dubokim u ponor ka visokim (oni što linearno pojačavaju su meni bili nemogući za nošenje). Sada su duboki na 70 pa u ponor, uz smanjen frekventni opseg naravno. Došlo godine staža u proizvodnji i svega ostalog na naplatu :)
Tako da si ti još uvek jako dobar i imaš široku opciju koja pokriva oštečenje. Meni je već jako sužen izbor i uglavnom pravim kompromise pa dokle bude moglo tako.
Ja sam oduševljen kapicama. Bukvalno nijednom nije ispala za oko 6 godina.
Da budem iskren, nisam ni sa kanalnim imao neka mnogo loša iskustva ali znali su prilično da ispadaju, posebno ako nešto radiš ili si na sportu, svaki čas ih nabijaš nazad da ne pište ko mutavi.
Kada sam uzimao, to je bila jedina opcija za bluetooth a da ne prodam bubreg :) Imaš kako izgleda u postu broj 11. Jedan OPN model, ako dobro pamtim, koji je tada imao ugrađenu punjivu bateriju i bluetooth je koštao oko 220.000. Ima nekih 6 godina od tada. Npr. trenutno iPhone, laptop, mibox (nemam pametne televizore sa bluetoothom). Kao obične bluetooth slušalice, npr., je povezivanje.
Da budem iskren, malom sada na ovom Phonak aparatu koji ima ugrađen bluetooth traju oko 7 dana, 13 tip baterije ima. Na prethodnom, bez bluetootha su isto oko deset dana trajale. Kupim nam često zajedno pa znam otprilike. Obojica nosimo po ceo dan, znači oko 16 sati računaš otprilike prosek. Bez obzira da li su lidl ili one rayovac iz sani optika. Trebalo bi da Vam sa slabijim aparatima duže traju, bar po nekoj fizici za potrošnju u odnosu na snagu.

u slabije aparate idu manje baterije, i to treba uračunati

Ima tu drugih faktora takođe. Savremniji procesori sa manjom potrošnjom, pojačala i ostale stavke koje idu u skuplje aparate.
Mislim da i bluetooth ima baš primetnu ulogu u ovome. Na slici koju si okačio moja 312 je na gornjoj granici (bez BT), dok su od sestrinog malog 13 na donjoj granici (sa BT).

Ja nosim trenutno neke kapice kao duple dodju ali i dalje mi se javlja mikrofonija.
U audio bm smo menjali zvucnike jace sad ove slabije nosim i te vece kapice ali ne pomaze kod velike buke. Mikrofonija cesta,da li ima resenja za to?

Imam dodatno pitanje: kako koristite slusne aparate sa BT sa android telefonima? da li ima neko specijalno podsevanje ili je dovoljno samo da se upare?
Konkretno imam problem sa honor magic 7 lite, povezan je aparat s telefonom preko blututa, ali nista ne moze da se radi sa njim, sem da se u app za slusni aparat (u ovom slucaju bernafon app) smanjuje i pojacava aparat. Dakle, treba mi funkcija da se koristi slusni aparat kao audio uredjaj tokom poziva, multimedije i sl.
Na iphone-u je radilo bez problema, ovaj android zeza.

treba da ih upariš sa samim bluetooth na telefonu. barem sam ja tako sa drugom markom.
vidi u uputstvu za taj model slušnih aparata

Upareno je. Telefon i aplikacija vide aparat, ali u opcijama za poziv nema nacina da se odabere da zvuk ide na slusni aparat. S druge strane, BT slusalice najnormalnije rade.
Na ajfonu 7 (stari telefon) je sve radilo bez problema samo sa uparivanjem BT-a i bez ikakvih daljih podesavanja i cackanja.

Meni je radnica za oticon aparate, kad sam išao sa majkom.za probu aparata, rekla da ti modeli koje je preporučila imaju samo funkcije da kroz aplikaciju upravljaš njima (pojačavanje, stišavanje, procenat baterije itd.) ali ne i bluetooth prenos zvuka za android telefone. Za iphone može

Da, android moze samo da pojacava i smanjuje, takodje moze i da ih ugasi u aplikaciji. iOS pored aplikacije ima i u settings deo za slusne aparate tako da je kompatibilnost bolja i mogu se koristiti sve mogucnosti.

znači, u pitanju je stariji model aparata. verovatno za taj model piše nešto poput "Made for iPhone". to znači da se zvuk prosleđuje sa iPhone/iPad na aparate, da se na iPhone/iPad mogu podešavati, i da se za glas tokom telefoniranja koristi iPhone

Ja imam dva Oticon Xceed 3 up aparata koje planiramo da prodamo. Dete ga je nosilo možda dva meseca i nakon toga smo prešli na implant.
Gubitak sluha je bio progresivan pa drugog rešenja nije bilo

@Rainmakerr kohlearni ili implant na kost?

Xceed (sjajan naziv, pored KIA XCeed) se pojavio pre barem 6 godina. ne mogu naći na sajtu nivoe opreme, šta ide uz koji nivo. sećam se da manji broj znači da je viši nivo

Kohlearni implat koji je najviše zastupljen kod nas a to je kalem sa magnetom ispod kože glave koji je povezan sa kohleom. Na glavu se prisloni aparat koji zavisno od tipa može imati i dodatak oko uha ili skuplji koji imaju samo deo gde je magnet.
Kada samo uzeli Oticon, pre 1 i po godinu bio je drugi po snazi i tehnologiji barem u toj radnji gde smo mi kupili. Meni je zanimljivo da aparat koji se koristi za implant ima vrlo oskudan niz funkcija sa kojim može lično korisnik da upravlja a skuplji je preko 10 puta

Meni je radnica za oticon aparate, kad sam išao sa majkom.za probu aparata, rekla da ti modeli koje je preporučila imaju samo funkcije da kroz aplikaciju upravljaš njima (pojačavanje, stišavanje, procenat baterije itd.) ali ne i bluetooth prenos zvuka za android telefone. Za iphone može
Za android je zavisilo od tipa aparata i uređaja. Motorola G5 plus sam imao prilikom kupovine i radilo je. Mislim da je čak i bez aplikacije (ConnectLine App je bila tada za moje aparate i streamer). Aplikacija je nudila neke predefinisane programe i slično. Nisam je uopšte koristio. Za iPhone bez ikakvih zanimacija, upareno i vozi.
Ovo je link za podržane uređaje:
https://www.oticon.com/support/compatibility

@momsab:
Baš sam se i ja zainteresovao, ako budem morao da menjam u neko dogledno vreme:

Ti imaš blago do umereno oštećenje, pa bi trebalo da ti odgovara i većina aparata. Valjda će te AirPods da prilagode i nama sa težim oštećenjima.
Što se tiče Audivoksa i Sanioptika, pa čak i AudioBM-a, nemam neke veće zamerke.
Problem je što Audiovox sve živo naplaćuje, dok kod Sanioptika to nije slučaj. Jedino sam se zeznuo što nisam bolje ispitao izbor, nego sam otišao u Audiovox i tamo uzeo aparat koji je već bio na zalasku karijere. I da,
Od ovih novijih probao sam Xceed, Leox, Blu i Naidu. Od svih, Naida ispade najbolja za mene.
A na Naidu naleteh tako što mi je kolega poklonio njegove stare...
To ti je ono kad doktori imaju dil sa raznim kućama koje prodaju medicinska pomagala, pa te pošalju kod njih...

Inače, skoro sam uzeo dva polovna preko grane za male pare. Čekam da se pojave neki noviji modeli po pristupačnoj ceni, pa da opet kupim.

Ima li neko iskustva sa Phonak Audeo Lumity 50 slušnim aparatima?

Lumity? To je najnovija serija. Jedino da ga probaš.

A da, što se tiče baterija, meni potraju 2 nedelje. Doduše bez uključenog blututa.

Ima li neko iskustva sa Phonak Audeo Lumity 50 slušnim aparatima?
Trenutno isprobavam Audeo L70-R, ali ne znam koliko ću biti od pomoći jer mi je ovo prvi aparat u životu.
Nemam pojma šta uopšte mogu da očekujem. Ja imam problem samo sa razumevanjem govora, moram više puta da tražim da se ponavlja, ako neko tiše priča. Desno uvo je osetno lošije, mada rezultati pokazuju slično i za ovo drugo.
I imam tinitus više od 10 godina, u početku samo na desnom uvu, a sada već i na levom.

Kad sam prvi put stavila aparate, nisam imala utisak da mi se pojavljuje 'čitav svet novih zvukova', kao što svi pričaju. Dobro je to što spoljni zvukovi nisu pojačani, ali imam utisak da sa razumevanjem govora nisam bog zna šta dobila. One ljude koje čujem sa aparatima, čula sam i bez njih, one koje nisam čula bez aparata, ne čujem ni sa njima.
Juče sam gledala neku seriju na laptopu, i u jednom trenutku izvadila oba aparata. Bukvalno nisam primetila bilo kakvu razliku.

Aplikacija MyPhonak je smeće, rekla bih. Ima mogućnost da se zvuk pojača i smanji, i ima 4 moda, automatski, restoran, muzika i TV. Ne primećujem neku razliku između njih. Ali najveći problem je povezivanje na BT, stalno se prekida, i onda neće opet da poveže ili jedan ili drugi aparat, ili oba. Ponekad aplikacija ne može da ih poveže, ali u BT podešavanju telefona su povezani i strimuje normalno. Ima opciju 'Stay connected' koja strašno troši bateriju telefona, jer stalno cima sa notifikacijama i pokušava da se zakači na BT čak i kada su aparati isključeni.
Razgovor preko telefona bolje čujem preko njegovog zvučnika, nego kroz striming. Dešava se da ljudi mene ne čuju u toku razgovora.
Kad sam počela da čitam u PlayStore utiske korisnika, baš mnogo njih se žali na sve to.

Baterije napunjene na 100% traju više od 24 sata, mada sa vrlo malo strimovanja. Tako da imam izbor da ih punim svaki dan, iako su uveče na 40%, ili da sledećeg dana ne izdrže do uveče, pa da ih punim u toku tog dana.

Inače, kad su me pitali hoću li punjive baterije ili ne, rekla sam odmah punjive, a sad razmišljam koliko je to pametno.
Mada, vidim da su svi noviji modeli punjivi, ne znam ima li uopšte novijih sa izmenjivim baterijama.

I da, Lumity je model iz 2023, u avgustu 2024 je izašao Sphere Infinio koji je navodno popravio mnoge nedostatke ranijih.

Sve u svemu, ja nisam nešto oduševljena. Za tu cenu sam stvarno očekivala više.
U ponedeljak idem opet na konsultacije (Neuroth je u pitanju) i možda ću uzeti neki drugi aparat da probam.

Ja sam 8 god nosio Widex kanalni. Baterija 10 mi je trajala 12-15 dana. Jednom je nosen da se podesi po novom audiogramu(pad sluha) i jednom je menjana slusalica u aparatu.

Widex senso kanalni je bio moj prvi aparat. Baš sam ga dugo nosio.

@zzoe: Ili ti loš audiogram ili je loše podešeno. Recimo moj prvi utisak je uvek (pošto mi se pogoršava) "u kakvu sam to buku uleteo", Bez njih ne funkcionišem.
Nisu oni jedina firma, samo strpljivo i ako si u mogučnosti obiđi sve. Izbor odgovarajućeg aparata je veoma subjektivna stvar. Trenutno nosim Oticone preko Audiovox-a. Imao sam widex preko firme za koju ne znam ni da li još postoji. Probao sam Bernafon u Audio BM-u jednom prilikom... Bio je i Simens kod Slavije ali nije mogla proba tada nego urade audiogram pa Nemačka itd...
Za punjive su mi tada objasnili da se uveče ubace aparati u one punjače. Svaki dan, sve ostalo je rizično za upotrebu na dnevnom nivou. Meni je to tada bilo prilično nepouzdano jer sam često bio na terenu, višednevnom pecanju... Danas sa ovom gomilom powerbankova još bi i razmislio. Problem je što ako ostaneš bez baterije, gotov si dok se ne napuni bar malo. Streamer danas nakačim na powerbank i radi dalje i puni se. Aparate ne mogu tako, a pakovanje baterija staje u bilo koji džep.

Nazad
Vrh Dno